Valtuusto, kokous 11.12.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 218 Kaavoitussuunnitelma 2018-2022

TUUDno-2017-678

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Perustelut

Kunnanvaltuusto hyväksyy vuosittain kaavoitussuunnitelman viiden vuoden jaksolle. Tämän jälkeen hyväksytään alkavan vuoden kaavoituksen työohjelma, jonka edistymistä seurataan osavuosikatsausten yhteydessä. Kaavoitussuunnitelman tavoitteena on ohjata kaavoitustoimiston toimintaa ja kaavatöihin vaikuttavien luottamuselinten päätöksentekoa niin, että hankeluettelosta ensisijaisiksi nostetut hankkeet etenevät mahdollisimman nopeasti ja että niiden valmisteluun kohdennetaan eniten resursseja.

Tavoitteena on huolehtia siitä, että MAL-aiesopimuksen tavoitteiden ja kunnanvaltuuston hyväksymän vuotuisen asunto-ohjelman lisäksi kaavoitetaan riittävästi tonttivarantoa tulevaa käyttöä varten. Valtuusto on linjannut, että tavoitteena on kerryttää tonttivarantoa siten, että se vastaa vähintään viiden vuoden tarvetta. Tuusulan yleiskaava 2040:n ehdotus on valmistumassa suunnittelukauden alkupuolella. Ehdotuksen valmistelun yhteydessä on varmistunut, että aiempien vuosien kaavoitussuunnitelmissa ollut hankemäärä on tarpeeseen nähden ylimitoitettu. Uuden kaavoitussuunnitelman hankemäärä on pienempi. Hankkeiden lukumäärää vähentämällä voidaan keskittää resurssit kunnan kannalta tärkeimpiin hankkeisiin.

Vuosien 2018–2022 kaavoitussuunnitelma on liitteenä. Kaavoitussuunnitelmassa on edellisten vuosien tavoin yleiskaavoitushankkeita, yleissuunnitelmia sekä asemakaavahankkeita, jotka on priorisoitu kolmeen eri luokkaan hankkeiden kiireellisyyden ja oletetun etenemisjärjestyksen mukaisesti.

Yleiskaava ja yleissuunnitelmat

Suunnittelukauden alussa on tavoitteena saada yleiskaava 2040 hyväksyttyä. Tämän jälkeen tehtävien linjausten mukaisesti varaudutaan osayleiskaavojen laadintaan. Toistaiseksi tarpeellisimpana osayleiskaavan päivityksenä pidetään Koillis-Hyrylän osayleiskaavan laadintaa. Koillis-Hyrylän osayleiskaavan laatiminen on tarpeen suunnittelukauden aikana, jotta tämän jälkeen alueelle voidaan asemakaavoittaa aiotusti pientaloalueita päätetyin tavoittein mm. liikenneverkkoon ja aluetehokkuuteen liittyen. Ristikydön yleissuunnittelu etenee diplomityönä. Suunnitelmaa laaditaan naapurikuntien ja viranomaistahojen kanssa. Hyrylän keskustan yleissuunnitelma saataneen hyväksyttyä vuoden 2017 aikana. Tuomala II -osayleiskaavan on hyväksytty, mutta hyväksymispäätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Asemakaavahankkeet

Asunto- ja asuinalueiden osalta pyritään tarjoamaan monipuolisesti vaihtoehtoja. Tarkoituksena on valikoida hankkeet, joiden myötä saadaan kaikkiin taajamiin tonttivarantoa eri tarpeisiin: asuinrakentamisen tontteja, keskustojen kehittämishankkeita, työpaikkatontteja ja vetovoimahankkeita. Yleiskaavatyön myötä on selvitetty talotyyppijakaumia ja tähänkin perustuen kaavoitussuunnitelman hankkeita on jaoteltu eri prioriteetteihin. Asemakaavahankkeet on priorisoitu painottaen

1. Strategisesti merkittäviä maankäyttöhankkeita (FOCUS, Rykmentinpuisto, Hyrylän keskusta)

2. Kunnan maalle sijoittuvia hankkeita

3. Paljon asuntoja/työpaikkoja tuottavia kaavoja

4. Kunnan omistamien realisoitavien kiinteistöjen kaavamuutoksia

5. Kunnan kannalta tärkeitä yhdyskuntatekniikan toteuttamisen edellyttämiä kaavoja

Liitteenä olevassa kaavoitussuunnitelmassa prioriteetilla 1 olevat ovat kärkihankkeita. Prioriteettien 2 ja 3 hankkeita edistetään kärkihankkeiden valmistelun jälkeen. On todennäköistä, että tulee tehtäväksi erityisesti kaavamuutoksia suunnittelukauden aikana sekä johtuen ajankohtaisista rakentamishankkeista että kunnan velvollisuudesta pitää kaavat ajan tasalla. Hankkeiden käynnistyessä päätetään erikseen, minkälaisella prioriteetilla näitä edistetään.

Tonttivaranto ja asemakaavahankkeiden rakentamispotentiaalin arviointi

Asuinalueille sijoittuva oleva yhtiömuotoisten tonttien varanto riittää pitkälle tulevaisuuteen jo nyt kaikissa taajamissa lähivuosien tarpeisiin. Sen sijaan keskustojen kehittäminen on tarpeen vetovoiman kasvattamiseksi kaikissa taajamissa, eikä tähän ole vielä syntynyt riittävästi kaavallisia mahdollisuuksia. Kellokosken keskustaa kehittävä asemakaavan muutos on valmistumassa vuoden 2017 lopulla. Jokelassa asemakaavoja on lainvoimaisena asuinkerrostalorakentamista varten, mutta hankkeiden osalta on vielä haasteita – yhden hankkeen toteuttamiseksi asemakaavan muutos Keskustien varrella on tarpeen. Hyrylän keskustan kehittämiseksi on vireillä kolme hyvin edennyttä hanketta, joiden toteuttamiseksi asemakaavojen muuttaminen on tarpeen.

Omakotitonttien osalta ensisijaisen tärkeää on saada oleva ja lähivuosiksi hyvin riittävä varanto Hyrylässä luovutuskuntoon ja lisättyä Kellokoskella varantoa pikaisesti. Jokelassa omakotitonttivarantoa on Peltokaaren ja Kartano I –alueilla.

Työpaikkarakentamista on suunniteltu kaikkiin oleviin taajamiin sekä Kehä IV:n varteen. Jokelan työpaikka-alue laajenee Vallun lainvoimaisen asemakaavan myötä länteen. Varanto riittänee hyvin suunnittelukaudelle. Kellokosken Rajalinnan työpaikka-aluetta päästään laajentamaan jo lainvoiman saaneen kaavan myötä Kellokoskella varantoa toivottavasti tarvitaan lisää suunnittelukauden lopussa.

Etelä-Tuusula on työpaikkarakentamisen kannalta ensisijaisen tärkeä kysynnästä johtuen. Sekä Kehä IV:n varteen kehittyvät työpaikka-alueet että Tuusulan itäväylän varteen työpaikka-alueiden laajentaminen ovat tärkeimmät hankkeet ja vastaavat hyvin kysyntään. FOCUS-alueella on painoarvoa jopa pääkaupunkiseudun työpaikka-alueiden joukossa. Kolmantena, pienempänä, työpaikka-alueen hankkeena viedään eteenpäin Kelatien työpaikka-alueen laajennusta. Näiden suurien kaavojen ohella on valmiuksia tehdä pieniä määriä pienehköjä asemakaavan muutoksia. Pienten hankkeiden edistäminen ei saa hidastaa merkittävämpien kaavojen laadintaa.

Keskustojen palvelurakentamista mahdollistavien kaavojen myötä kaupallisen rakentamisen tarpeeseen vastataan. Keskustojen kehittäminen on pitkälti hankekaavoittamista, mistä johtuen päästäneen laatimaan asemakaavamuutoksia suunnittelukauden aikana myös lueteltujen hankkeiden lisäksi. Kaupallisen verkon kehittämishankkeet tulevat usein vireille toimijan ja maanomistajan aloitteesta.

Ehdotus

Esittelijä

Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta hyväksyy ja päättää ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi kaavoitussuunnitelman vuosille 2018–2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kärkihankkeisiin lisättiin Puustellinmetsä k5709 ja Kehä IV:n FOCUS -oyk:n mukainen liikennealue.

Jussi Salonen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana.
Jari Anttalainen saapui kokoukseen  ja varajäsen Toni Luode poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Perustelut

Kaavahankekarttoihin on lisätty kuntakehityslautakunnan käsittelyn jälkeen Tuusulanväylä-Korvenrannantie -niminen hanke kunnanhallituksen päätöksen 2.5.2017 § 192 perusteella. Päätöksessä asetettiin vireille Hyrylän etelälaidalla asemakaavan muutos mm. Amerin, Terran ja kylmäaseman kortteleihin. Kuntakehityslautakunnan kaavoitussuunnitelmasta tekemässä päätöksessä mainittu asemakaavahanke "k5709" on nimetty Isokarhunkierroksi. Kyseessä on Puustellinmetsän asemakaavan muutos.

Materiaaliin on lisäksi liitetty hankekuvaukset.

Ehdotus

Esittelijä

Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  •  hyväksyä kaavoitussuunnitelman vuosille 2018 - 2022.

---

Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun, Mika Mäki-Kuhna esitti, että kaavoitussuunnitelman hankeluetteloon kohtaan Kärkihankkeet, Asemakaavat Etelä-Tuusula lisätään Itäisen ohitustien ja Falbackantien Etelä-puolen asemakaava (ja vastaava lisäys karttoihin).

Muutosesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Päätös

Kunnanhallitus päätti ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  •  hyväksyä kaavoitussuunnitelman vuosille 2018 - 2022.

Valmistelija

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Ehdotus

Valtuusto päättää

  •  hyväksyä kaavoitussuunnitelman vuosille 2018 - 2022.

---

Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun Aarno Järvinen Lilli Salmen, Ulla palomäen, Lea Ahosen, Kari Frimanin, Raimo Stenvallin ja Jussi Salosen kannattamana teki seuraavan muutosesityksen:

Valtuusto päättää hyväksyä kaavoitussuunnitelman vuosille 2018-2022 siten muutettuna, että Jokelan kohdalle kärkihankkeiksi lisätään:
1) Keskustien eteläpuolisten kortteleiden tarkastelu ja keskustarakenteen tiivistäminen.
2) Opintien itäpuoli ja Varikonkulma. Puutarhakaupunki-idean toteuttamista tukeva alue aivan keskustan tuntumassa palvelujen äärellä.
3) Lepola III. Täydennetään pientaloaluetta Hyvinkään rajan tuntumassa.
Samalla Keskustie I ja II sekä Varikonkulma pois tulossa olevien hankkeiden listalta ja Lepola III odottavien hankkeiden listalta.

Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Päätös

Valtuusto päätti

  • hyväksyä kaavoitussuunnitelman vuosille 2018-2022 siten muutettuna, että Jokelan kohdalle kärkihankkeiksi lisätään:

1) Keskustien eteläpuolisten kortteleiden tarkastelu ja keskustarakenteen tiivistäminen.
2) Opintien itäpuoli ja Varikonkulma. Puutarhakaupunki-idean toteuttamista tukeva alue aivan keskustan tuntumassa palvelujen äärellä.
3) Lepola III. Täydennetään pientaloaluetta Hyvinkään rajan tuntumassa.
Samalla Keskustie I ja II sekä Varikonkulma pois tulossa olevien hankkeiden listalta ja Lepola III odottavien hankkeiden listalta.

Laura Åvall, Ilmari Sjöblom, Jouko Riola ja Ulla Rosenqvist ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat paikaltaan, eivätkä ottaneet osaa asian käsittelyyn eikä päätöksentekoon. Ilmari Sjöblomin tilalla oli Kokoomuksen 3. varavaltuutettu Mari Vainionpää ja Laura Åvallin tilalla Kokoomuksen 5. varavaltuutettu Sari Vilén.

Esteellisyys

  • Laura Åvall, Ilmari Sjöblom, Jouko Riola, Ulla Rosenqvist

Tiedoksi

kaavoitus, kuntakehitys ja tekniikka