Kunnanhallitus, kokous 18.11.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 451 Työllisyyden kuntakokeilu, kokeiluun hakeutuminen

TUUDno-2019-2298

Valmistelija

  • Laura Smolander, maahanmuutto-työllisyysasioiden päällikkö, laura.smolander@tuusula.fi

Perustelut

Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt 8.10.2019 kuntiin kirjeen hakeutumisesta työllisyyden kuntakokeiluihin. Kokeilussa siirrettäisiin osa TE- toimistojen työnhakija-asiakkaista kokeiluun osallistuvien kuntien vastuulle. Vastaavasti kunta saisi käyttöönsä osan TE- toimistojen henkilöresursseita. Kokeilu käynnistyisi keväällä 2020 ja kestäisi 2,5 vuotta. 

Kokeilussa kunta vastaa sille asiakkaaksi ohjattujen asiakkaiden palveluprosessista. Kokeilun tavoitteena on kehittää uusia palveluprosesseja. 

Kokeilun kohdejoukkona olisivat seuraavat kohderyhmät:

  • Ansioturvaa saamattomat työttömät työnhakijat eli pitkäaikaistyöttömät tai työnhakijat, joiden työssäoloehto ei ole täyttynyt
  • Nuoret, alle 29- vuotiaat työttömät työnhakijat
  • Maahanmuuttajataustaiset työttömät työnhakijat

Kunta hyötyisi kokeilussa siitä, että se saisi käyttöönsä työvoimahallinnon resursseja kuten pääsyn URA- tietojärjestelmään, mahdollisuuden myöntää palkkatukea (ei kuitenkaan kunnan omiin työpaikkoihin), starttirahaa sekä mahdollisuuden ohjata työnhakijoita mm. työvoimapoliittisiin koulutuksiin. Aikaisemmin kokeiluihin osallistuneissa kunnissa tämä on laskenut kunnan maksamia työmarkkinatuen kuntaosuuksia. 

Haasteena kokeilussa on se, että lakisääteisten työvoimapalveluiden tarjoaminen voi muodostaa painetta kasvattaa työllisyyspalveluiden resursseja. Kokeilun lähtökohta on se, että kunta osoittaa kokeiluun resursseja 15 % vuoden 2018 työmarkkinaosuusmaksusta. Tämä tarkoittaa n. 250 000 euroa Tuusulan tapauksessa. Tuusulan osalta saamme täytettyä vaaditun omavastuuosuuden myös ilman lisäpanostuksia. Kuitenkin toiminnan kannalta tilanteessa, jossa laajat lakisääteiset asiakasvastuut oltaisiin siirtämässä TE-toimistolta kunnan vastuulle, arvion mukaan on syytä varautua lisäämään kokeilun kohderyhmän asiakastyöhön henkilöpanosta ainakin yhden henkilötyövuoden (1HTV) verran, jotta jatkossakin pystytään tarjoamaan asiakkaillemme lakisääteisten palvelujen lisäksi täydentäviä palveluja, joilla on todettu olevan vaikuttavuutta. 

Tämän lisäksi TE- toimiston henkilöresursseja osoitetaan kuntien työnjohdon alaisuuteen. Viimeisimpien (12.11 tarkistettujen) tietojen mukaan Tuusulaan osoitettavat TE-palveluiden henkilöresurssit olisivat n. 4,2 HTV, sisältäen TYP- sekä ohjaamoresurssin. 

Hyvinkään kaupunki on ehdottanut, että Keusote – alueen kunnat (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Pornainen) laatisivat hakemuksen yhdessä. Yhteistyö mahdollistaa resurssien tehokkaamman käytön ja parantaa hakemuksen läpimenomahdollisuuksia. 

Laajemmin alueellisen kokeilun tavoitteena on:

  • työllisyyden kuntakokeilun käynnistäminen Keusote-kunnissa
  • alueellisen työllisyyden hoidon mahdollisuuksien selvittäminen (sote- ja maakuntauudistus)
  • tuloksellisen palvelupolun kehittäminen asiakkaille
  • yhteistyöverkoston luominen asiakkaan laaja-alaisen palvelutarpeen ja -ohjauksen tueksi 
  • TE-hallinnon URA-asiakastietojärjestelmän ja kuntien järjestelmien ja palveluiden yhteinen hyödyntäminen 
  • vahvan yhteistyöverkoston luominen yritysten ja oppilaitosten kanssa
  • työkykyarvionti- ja eläkeselvittelymallin kehittäminen alueelle.

Hakeutuminen kuntien työllisyyskokeiluun edellyttää, että kunnat jättävät hakemuksen 19.11.2019 mennessä. Vasta tämän jälkeen kokeiluista säädetään lailla. Kokeiluun osallistuvat kunnat nimetään tässä lainsäädännössä. Näin ollen hakemuksen jättäminen käytännössä edellyttää sitoutumista kokeiluun osallistumiseen. Yksityiskohdista voidaan kuitenkin neuvotella Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa ennen kokeilun alkua. Tavoitteena on, että kokeilut alkaisivat keväällä 2020, mutta todennäköistä on, että ne saattavat myöhästyä syksyyn 2020. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • että Tuusulan kunta osallistuu muiden Keusote kuntien (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula) kanssa alueen työllisyyden kuntakokeiluun, jos työ- ja elinkeinoministeriö hyväksyy kuntien yhdessä laatiman hakemuksen. Hakemuksen liitteenä tulee olla kokeiluun osallistuvien kuntien yhteistä kokeilua koskeva aiesopimus ja kuntien kunnanhallitusten päätökset
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • että Tuusulan kunta osallistuu muiden Keusote kuntien (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula) kanssa alueen työllisyyden kuntakokeiluun, jos työ- ja elinkeinoministeriö hyväksyy kuntien yhdessä laatiman hakemuksen. Hakemuksen liitteenä tulee olla kokeiluun osallistuvien kuntien yhteistä kokeilua koskeva aiesopimus ja kuntien kunnanhallitusten päätökset
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa

 

Laura Smolander oli asiantuntijana kokouksessa.

Tiedoksi

maahanmuutto- ja työllisuusasioiden päällikkö / toimenpiteet

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.