Kunnanhallitus, kokous 18.11.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 448 Työsopimussuhteisten tehtävien käyttöönotto vuonna 2020

TUUDno-2019-2296

Valmistelija

  • Tanja Rontu-Hokkanen, vs. henkilöstöjohtaja, tanja.rontu-hokkanen@tuusula.fi

Perustelut

Vuoden 2020 talousarvioesityksen henkilöstösuunnitelma sisältää esitykset uusien työsopimussuhteisten tehtävien käyttöönotosta sekä määräaikaisten tehtävien muuttamisesta toistaiseksi voimassa oleviksi. Valtuusto antaa täyttöoikeuden määräaikaisiin ja toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Pormestari, kansliapäällikkö ja kunnan johtoryhmät ovat käsitelleet henkilöstösuunnitelmaa kokouksissaan. Tämän lisäksi talousarvioesitystä on käsitelty laajennetussa johtoryhmässä ja yhteistyökomiteassa. Näiden jälkeen pormestari on tehnyt esityksensä kunnanhallitukselle henkilöstösuunnitelmaksi vuonna 2020.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että
VALTUUSTO päättää

  • että seuraavat toistaiseksi voimassa olevat työsopimussuhteiset tehtävät saadaan ottaa käyttöön vuonna 2020:

 

Yhteisten palveluiden toimialue
Holhoustoimen edunvalvontapalvelut
Edunvalvontasihteeri 1.5.2020, palkkahinnoittelu KVTES 01TOI060
Kelpoisuusehdot: tehtävään soveltuva toisen asteen tutkinto ja työkokemus.
Perustelut: Resurssien riittävyys säädettyjen tehtävien suorittamiseksi (määrä, laatu),  -ministeriön suositusluvut, vertailuluvut, päämiehet lisääntyneet vuosittain ja ennuste on, että lisääntyminen jatkuu. Työn kuormittavuus.
Palkkakustannukset katetaan valtion rahoituksella.

Sivistyksen toimialue
Vapaa-aikapalvelut
Alueellinen nuorisotyö
Nuoriso-ohjaaja 1.1.2020 alkaen, palkkahinnoittelu KVTES 02VAP060
Kelpoisuusehdot: Alalle soveltuva alempi korkeakoulututkinto tai nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan ammatillinen perustutkinto.
Perustelut: Nuoriso-ohjaaja toimii yhteistyössä toimialan muiden yksiköiden kanssa ja on paikallisessa lähiverkossa keskeinen toimija. Nuorisotoiminnan pitkäjänteinen kehittäminen tukemaan nuorten hyvinvointia entistä paremmin Jokelassa on ollut aikaisemmin haasteellista ilman toista kokoaikaista ja vakituista työparia. Toista nuoriso-ohjaajaa tarvitaan jatkossa organisoimaan tiivistä kouluyhteistyötä erityisesti yläkoulun kanssa ja edelleen paikallisesti kehittämään Tuusulan koulunuorisotyön mallia lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi ja osaksi koulun arkea.
Pidemmän aikavälin tavoite on saada jokaiseen alueelliseen yksikköön kokopäiväinen työpari, aloittaen Jokelasta.

Liikuntapaikat ja ulkoilupalvelut
Liikuntapaikkojen hoitaja
1.1.2020 alkaen, palkkahinnoittelu TS
Kelpoisuusehdot: liikuntapaikkojenhoitajan ammattitutkinto tai vähintään kahden vuoden työkokemus sekä hyvä perehtyneisyys liikuntapaikkojen hoitoon ja ylläpitoon.
Perustelut: Tuusulan kunta panostaa terveyttä ja hyvinvointia edistäviin palveluihin. Liikunta- ja harrastuspaikkojen käyttö lisääntyy. Hyrylän alueella sijaitseva urheilukeskus laajenee ja asiakaspalvelun, ammatillisen osaamisen ja lisäresurssin tarve kasvaa koko kunnan alueella. Lisähenkilö tuo yhden lisähenkilön työvuoroon urheilukeskuksessa kaikkina aikoina ja mahdollisuus virka-apuun ja sisäiseen yhteistyöhön paranee koko kunnan alueella (mm. yhteistyö viher- ja tilapalveluiden kanssa lähiliikuntapaikoilla). Työtehtävä vaatii merkittävää ammatillista osaamista erikoisliikuntapaikoilla ja laitoksissa sekä hyvää paikallista tuntemusta ja sisäistä verkostoitumista.

Varhaiskasvatus
Perheohjaaja
1.8.2020 alkaen, palkkahinnoittelu KVTES 05VKA044
Kelpoisuusehdot: sosionomi
Perustelut: Lasten hyvinvointiin vaikuttaa oleellisesti koko perheen/kasvuyhteisön hyvinvointi. Perheohjaajan tehtävänä on tukea ja auttaa perheitä esim. kasvatuskysymyksissä ennaltaehkäisevästi heidän arjessaan. Monialainen yhteistyö, integratiivisten toimintatapojen luominen ja perhepalveluiden laaja tuntemus vaativat työntekijältä vankan koulutuksen ja työkokemuksen lisäksi myös innokkuutta ja innovatiivisuutta työn kehittämiseen.  Perheohjaaja toimii varhaiskasvatuksen kasvattajien ja johtajien kanssa tiiviissä yhteistyössä. Tehtävän vakinaistuessa palvelua tarjotaan koko kunnassa.

Kasvun ja ympäristön toimialue
Kehittäminen ja hallinto
Lautakuntasihteeri
1.1.2020 alkaen, palkkahinnoittelu KVTES 01TOI060
Kelpoisuusehdot: alaan soveltuva korkeakoulututkinto
Perustelut: Nykyinen kuntakehityslautakunnan (KKL) sihteeri, joka on toiminut kuntasuunnittelu toimialueella kaavoitussihteerinä ja hänen sijaisensa toimistosihteeri jäävät eläkkeelle. Sijaisen toimistosihteerin resurssi on viety talouspalveluihin ja tehtävät jaetaan tulevalle kaavoitussihteerille. Toimialueella ei ole muita henkilöitä hoitamaan KKL sihteerin tehtäviä. Uudelle lisäresurssille on mahdollista siirtää kasvu ja ympäristö toimialueen kaikkien lautakuntien sihteerityöt (TL, KKL, rak.valv.jaosto). Mikäli lautakuntien sihteerityöt tulevaisuudessa keskitetään yhteisiin palveluihin, tässä on yksi henkilö ja toimenkuva, jonka voi siirtää kokonaisuutena kasvu ja ympäristö toimialueen osalta yhteisiin palveluihin.

Maankäyttö
Tontti-insinööri
1.3.2020 alkaen, palkkahinnoittelu TS II
Kelpoisuusehdot: vähintään soveltuva maanmittausalan tutkinto (teknikko tai insinööri AMK). Lisäksi toivotaan kokemusta monipuolisista maankäyttöön liittyvistä sopimuksista ja kunnallisesta päätöksenteosta.
Perustelut: Maankäyttösopimusneuvottelija hoitaa nykyisin kunnan vuokrasopimukset ja vaativammat käyttöluvat, joiden siirtäminen tontti-insinöörille vapauttaisi neuvotteluresurssia. Tontti-insinöörin em. tehtävien lisäksi nopeampia raportointeja, sopimusseurantaa ja rakentamisvelvoitteiden seurantaa, joihin nykyresurssein on hankala vastata vaaditulla nopeudella. Sijaistusjärjestelyjä palvelutuotannon kärsimättä on myös mahdotonta järjestää nykyresurssein.

Kunnallistekniikan rakentaminen
Rakennuttajainsinööri
1.1.2020 alkaen, palkkahinnoittelu TS II
Kelpoisuusehdot: vähintään alempi soveltuva korkeakoulututkinto kuten yhdyskuntatekniikan insinööri tai vastaava tutkinto. Vähintään 2 vuotta alan työkokemusta.
Perustelut: Yhdyskuntatekniikan rakentaminen kunnassa on viime vuodet ollut erittäin vilkasta ja jatkuu mitä ilmeisemmin vähintään yhtä vilkkaana myös tulevaisuudessa: noin vuoteen 2020 asti uusien asuinalueiden kunnallistekniikan rakentamisen muodossa ja sen jälkeen uusien työpaikka-alueiden rakentamisessa. Rakennuttaminen on kunnassa vain yhden henkilön varassa, mikä on kapasiteetti-, talous- ja työturvallisuusriski. Vajetta/riskiä on viime aikoina pyritty paikkaamaan ulkopuolisella rakennuttajapalvelulla, mikä on hyvä keino tasata omia resurssivajeita, kun on kyse lyhytaikaisesta lisäresurssin tarpeesta tai erikoisosaamisen hankinnasta. Kun rakennuttamisen työmäärä näyttää jatkossakin olevan suuri, on taloudellisesti kannattavampaa palkata yksi uusi työntekijä ja vähentää tätä kautta ostopalvelujen määrää. Kellokosken pohjapadon valvontakokemuksen perusteella oma työntekijä on 2-3 kertaa edullisempi annettua työpanosta kohti verrattuna ulkopuoliseen ostotyövoimaan.


• että seuraavat määräaikaiset työsopimussuhteiset tehtävät otetaan käyttöön 1.1.2020 lukien:

Yhteisten palveluiden toimialue
Maahanmuutto- ja työllisyyspalvelut
Pakolaisohjaaja
1.1.-31.12.2020, palkkahinnoittelu KVTES 04SOS06A
Kelpoisuusehdot: soveltuva koulutus
Perustelut: Toiminnan kannalta perusteltua. Vuoden 2020 asiakasmäärän arvioidaan olevan vähintään nykyisellä tasolla ELY-keskuksen kanssa solmitun vastaanottosopimuksen mukaisesti.
Palkkakustannukset katetaan valtion rahoituksella.

Ohjaamopalvelut
Psykologi
1.1.2020-31.12.2021, palkkahinnoittelu KVTES 03TUUPSY
Kelpoisuusehdot: psykologin tutkinto
Perustelut: Psykologin tehtävänä tavoitteena on laajentaa ohjaamon palveluverkkoa matalan kynnyksen psykologipalvelulla, johon ei tarvitse lähetettä, vaan nuori pääsee keskustelemaan psykologin kanssa helposti ja nopeasti niin halutessaan. Vakanssilla voitaisiin jatkaa työtä nuorten aikuisten hyvinvoinnin tukemiseksi, tuoda esiin palveluntarvetta sekä luoda laadukas malli tarpeeseen vastaamiseen yhteistyössä kunnan sisäisten toimijoiden, KELAn ja KEUSoten kanssa.
Palkkakustannuksista arvioidaan katettava 50 % valtionrahoituksella.

Sivistyksen toimialue
Museo- ja kulttuuripalvelut
Kulttuurituottaja
1.1.-31.8.2020, palkkahinnoittelu KVTES 02VAP050
Kelpoisuusehdot: vähintään AMK-tasoinen kulttuurituottajan tutkinto
Perustelut: Kulttuurituottajan tehtävät tukevat Tuusulan imagoa kulttuurikuntana sekä tuovat lisäarvoa ja elinvoimaan Tuusulaan. Tuottajan palkkaaminen mahdollistaa kulttuuritapahtumien monipuolisen toteuttamisen Asuntomessujen aikana.
Tehtävä on jatkoa vuoden 2019 toimineelle kulttuurituottajalle.

Kasvun ja ympäristön toimialue
Maankäyttö
Maankäyttöavustaja
1.12.2019-31.12.2020, palkkahinnoittelu TS I
Kelpoisuusehdot: soveltuva ammattitutkinto (esim. kartoittaja,, hallinnonalan merkonomi). Lisäksi toivotaan kokemusta monipuolisista maankäyttöön liittyvistä sopimuksista ja kunnallisesta päätöksenteosta.
Perustelut: Organisaatiouudistusten myötä on maankäytön avustavia tehtäviä vähin erin vuodesta 2015 lähtien siirtynyt muualle toimialalle. Kyseessä on pääasiassa tilastointia, ajanvarauksia, laskutustiedostojen täyttämistä, mutta jotka varaavat aikaa asiantuntijoilta yllättävästi. Myös lyhyiden vuokrasopimusten ja käyttölupien valmistelun siirtyminen vapauttaisi yksinkertaisimmissa tapauksissa maankäyttöinsinöörien aikaa sopimusvalmisteluun.

Asuntomessut
Autolähetti
10.7.-9.8.2020, palkkahinnoittelu TS I
Kelpoisuusehdot: ajokortti B, asiakaspalveluhenkisyys
Perustelut: asuntomessujen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Kirvesmies 29.6.-14.8.2020, palkkahinnoittelu TTES
Kelpoisuusehdot: kokemus kirvesmiehen tehtävistä, ajokortti B, asiakaspalveluhenkisyys
Perustelut: asuntomessujen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Ryhmäkoordinaattori 1.1.-31.8.2020, palkkahinnoittelu 1.1.-31.8.2020
Kelpoisuusehdot: kokemus tapahtumien järjestämisestä sekä viestintään ja matkailuun liittyvistä tehtävistä, hyvä kielitaito.
Perustelut: asuntomessujen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Toimistosihteeri 29.6.-9.8.2020, palkkahinnoittelu KVTES 01TOI060
Kelpoisuusehdot: kokemus toimistotehtävistä, kielitaito, asiakaspalveluhenkisyys
Perustelut: asuntomessujen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.


• että seuraavat määräaikaiset työsopimussuhteiset tehtävät vakinaistetaan

Yhteisten palveluiden toimialue
Viestintä
Viestinnän asiantuntija
1.1.2020, palkkahinnoittelu 01ASI040
Kelpoisuusehdot: soveltuva korkeakoulututkinto, riittävä kokemus viestinnän tehtävistä ja hyvät tietotekniset valmiudet.
Perustelut: Viestinnän ja markkinoinnin tarpeiden ja ylläpidettävien sähköisten viestintäkanavien lisääntyminen. Viestinnän asiantuntijalta vaaditaan muuttuvassa kuntakentässä moniosaajuutta ja valmiutta reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Sivistyksen toimialue
Varhaiskasvatus
2 Taidepedagogia
1.8.2020 alkaen, palkkahinnoittelu 1.8.2020 alkaen
Kelpoisuusehdot: Jonkin taidekasvatuksen osa-alueen osaamista ja koulutusta, innostunutta ja motivoitunutta työotetta, kokemusta osallistavista työtavoista, hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä vahvaa pedagogista osaamista. Eduksi luetaan kokemus työskentelystä alle kouluikäisten lasten kanssa.
Perustelut: Tehtävän vakinaistaminen on vaikutuksiltaan kustannusneutraali, eikä vaikuta varhaiskasvatuksessa toimivien henkilöiden määrään. Tehtävällä vaikutetaan lapsiryhmässä annettavaan ja saatavaan pedagogisen tuen laatuun ja osaamiseen.

---

Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun Tuija Reinikainen Jussi Salosen kannattamana esitti, että vuonna 2020 otetaan käyttöön vapaaehtoistyön koordinaattorin työsopimussuhteinen tehtävä.

Puheenjohtaja totesi, että koska on tehty kannatettu muutosesitys, on asia ratkaistava äänestämällä. Kunnanhallitus hyväksyi puheenjohtajan äänestysesityksen, että ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät jaa, ja ne, jotka kannattavat Reinikaisen tekemään muutosesitystä, äänestävät ei.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 9 jaa-ääntä (Heikkinen, Huuhtanen, Huusko, Mäensivu, Mäki-Kuhna, Riola, Salmi, Väänänen ja Lindberg) ja 4 ei-ääntä (Heikkilä, Mattila, Reinikainen ja Salonen).

Puheenjohtaja totesi pohjaehdotuksen tulleen päätökseksi äänin 9-4.

Päätös

Pohjaehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.