Kunnanhallitus, kokous 18.11.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 454 Metsänhakkuut ja puistometsien hoito 2020

TUUDno-2019-1441

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riitta Kalliokoski, kunnanpuutarhuri, riitta.kalliokoski@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Tuusulan kunnan omistamia talousmetsiä on noin 1100 ha. Puistometsiä kunnan omistuksessa on noin 400 ha. Vuotuinen kasvu on noin 7000 kuutiota. Vuodelle 2020 suunnitellut hakkuut eivät ylitä vuotuisen kasvun määrää. Talousmetsiin kohdistuvia hakkuita vuodelle 2020 on tarkoitus tehdä seuraavasti metsänhoitosuunnitelman mukaisesti:

Hakkuusuunnitelman mukainen kokonaiskertymä vuodelle 2020 on yhteensä noin 5700 kiintokuutiometriä. Kokonaiskertymästä pystykaupan osuus on noin 3240 kiintokuutiometriä ja hankintakaupan osuus noin 2460 kiintokuutiometriä.

Pystykauppaan sisältyvät hakkuukohteet sijaitsevat  Reininkulmalla ja Pekkolassa . Pystykaupan korjuusta vastaa ostaja. Pystykaupan kohteen valinta perustuu kunnan metsä- ja puistometsäsuunnitelmien pohjalta tehdyn metsänhoitoyhdistyksen esitykseen. Pystykauppaan sisältyviä hakkuita ei suoriteta 15.04.–31.07. välisenä aikana, jolloin on lintujen tärkein pesimäaika. Lisäksi korjuun ajoituksessa huomioidaan maaston kantavuus sekä hakkuutapa. Tarvittaville kohteille haetaan maisematyölupa(kuviot 10,13,14,22,23 ja 39).

Hankintakauppaan sisältyvät metsäkohteet sijaitsevat Nuppulinnassa, Purolassa, Rusutjärvellä sekä Korpikylässä. Kohteissa tehdään esiharvennushakkuita ja kasvatushakkuita.

Hankintakauppaan sisältyvät myös vuosittain valittavat puistometsien hoitokohteet sekä rakentamiskohteista poistettava puusto. Kohteet tehdään metsurityönä ja pienillä metsätyökoneilla, puistometsien hoidon ja ulkoilukäytön kannalta tarpeellisina siistimis- ja hoitohakkuina. Puistometsien hakkuukohteisiin haetaan maisematyöluvat. Viheralueet yksikkö tiedottaa toimenpiteistä rajanaapureille ennen hakkuiden aloittamista. Lisäksi tehdään useita pienimuotoisia metsäpuistojen siistimiskohteita eri puolilla Tuusulaa.

Hankintakaupassa puutavaran korjuusta vastaa myyjä. Energiapuut/risut voidaan varastoida kunnan osoittamaan paikkaan kuivumisen ajaksi.

Tuusulan kunta on ostanut hankintapalvelun Metsänhoitoyhdistys Uusimaan kautta, joka tuottaa myös muut kunnan tarvitsemat asiantuntijapalvelut.

Metsänhoitoyhdistykset ovat metsänomistajien itsensä rahoittamia ja hallinnoimia yhdistyksiä, joiden ensisijaisena tarkoituksena on edistää metsänomistajien harjoittaman metsätalouden kannattavuutta, sekä heidän metsätaloudelleen asettamiensa muiden tavoitteiden toteutumista. Maantieteellisen sijaintinsa puolesta Tuusulan kunta kuuluu Metsänhoitoyhdistys Uusimaan toimialueeseen. Puolueettomuudeltaan ja kattavuudeltaan vastaavia palveluntuottajia ei markkinoilla ole, joten yhteistyötä on tarkoituksenmukaista jatkaa. Tuusulan kunta on metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä automaattisesti mukana alueellisessa PEFC-metsäsertifioinnissa.

Kunnassa on metsä- ja puistometsäasioiden hoitoa varten perustettu työryhmä. Eri viranomaisista koostuvan työryhmän tarkoituksena on turvata metsänhoitotöihin liittyvä tiedonkulku eri yksiköiden välillä. Lisäksi työryhmätyöskentelyn avulla pyritään turvaamaan monipuolisen kokonaiskuvan muodostuminen. Työryhmässä ovat edustettuina Metsänhoitoyhdistys Uusimaa, viherpalvelut yksikkö, kunnallistekniikan suunnittelu, kaavoitus, rakennusvalvonta ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskus. Työryhmää voidaan tarvittaessa täydentää.

Ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä pyydettiin lausunnot 18.8.2019 mennessä kunnallistekniikan suunnittelusta, kaavoituksesta, maankäytöstä, rakennusvalvonnasta sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta. Kaavoituksesta 5.7.2019 ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta 15.8.2019 tulleet lausunnot on otettu huomioon hakkuita suunniteltaessa. Lausunnot sekä vastine liitteenä.

Alkuperäisiä suunnitelmia muokattiin vastaamaan tulleita lausuntoja, josta tiedotettiin lausunnon antajia.

Tarjouspyyntö julkaistiin 20.9.2019.

Lisätietokysymysten määräaika oli 10.10.2019, lisäkysymyksiä ei tullut.

Määräaikaan 15.10.2019 saatiin 1 tarjous, joka on yhteistarjous 

  • Versowood Oy/ L&T Biowatti Oy       

Metsäkaupat laitettiin uudelleen auki 15.10.2019 vähäisen tarjousmäärän vuoksi.

Lisätietokysymysten määräaika oli 18.10.2019, lisätietokysymyksiä ei tullut.

Määräaikaan 24.10.2019 mennessä tuli 1 tarjous lisää. Molemmat tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaiset.

  • UPM OYJ METSÄ

 

Versowood Oy/ L&T Biowatti Oy:n yhteistarjous on pysty- ja hankintakaupan osalta yhteensä 203 326,08 euroa. UPM OYJ METSÄ tarjosi Pysty- ja hankintakauppaa hintaan 191 403,50euroa.Tarjotut hinnat on annettu arvonlisäverottomina. Kunta on puunmyynnin osalta ilmoittautunut arvonlisäverovelvolliseksi, joten yhtiö maksaa tarjoamansa hinnan korotettuna arvonlisäverolla +24%.

Lisätiedot: kunnanpuutarhuri Riitta Kalliokoski, p. 040 314 4091

Ehdotus

Esittelijä

Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että

KUNNANHALLITUS päättää

  • hyväksyä Versowood Oy/ L&T Biowatti Oy tekemän tarjouksen 203 326,08 € hakkuukauden 2020 pysty- ja hankintakauppaerien osalta, yhteensä noin 5 700 kiintokuutiometriä. 

  • oikeuttaa kuntakehitysjohtajan tekemään metsänhakkuusopimukset sekä Versowood Oy:n, että L&T Biowatti Oy:n kanssa.

  • oikeuttaa kunnanpuutarhurin tekemään pieniä muutoksia vuoden 2020 hakkuu- ja metsäkohteisiin, jos se on sää- tai keliolosuhteiden, myrskyvahinkojen ja niiden torjunnan, tuhohyönteisten torjunnan tai muun vastaavan perustellun syyn vuoksi tarpeen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Riitta Kalliokoski, kunnanpuutarhuri, riitta.kalliokoski@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä Versowood Oy/ L&T Biowatti Oy tekemän tarjouksen 203 326,08 € hakkuukauden 2020 pysty- ja hankintakauppaerien osalta, yhteensä noin 5 700 kiintokuutiometriä. 
  • oikeuttaa kuntakehitysjohtajan tekemään metsänhakkuusopimukset sekä Versowood Oy:n, että L&T Biowatti Oy:n kanssa.
  • oikeuttaa kunnanpuutarhurin tekemään pieniä muutoksia vuoden 2020 hakkuu- ja metsäkohteisiin, jos se on sää- tai keliolosuhteiden, myrskyvahinkojen ja niiden torjunnan, tuhohyönteisten torjunnan tai muun vastaavan perustellun syyn vuoksi tarpeen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

tarjoajat, Metsänhoitoyhdistys Uusimaa/Janne Myyrä, kasvu ja ympäristö -toimialue

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, kirjaamo
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.