Valmistelija
Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi
Sara Tallsten
Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
Perustelut
Johanna Sipiläinen, Ari Koponen ja useat muut valtuutetut esittivät aloitteen päihdevalistuksesta Tuusulassa 20.6.2022. Aloitteessa esitettiin huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja lisääntyneestä päihteiden käytöstä koronan jälkeisessä ajassa. Aloitteessa toivottiin päättäjille tuotavan tietoa tuusulalaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja tarpeista. Aloitteessa esitettiin myös, että päihdevalistusta lisättäisiin kouluissa ja että Tuusulan kunta tekisi yhteistyötä esimerkiksi Elämäni sankarit ry:n kanssa. Aloitteen tekijät näkivät myös tärkeänä tiivistää yhteistyötä perheiden kanssa esimerkiksi ongelmaa koskevien vanhempainiltojen muodossa
Ehkäisevä päihdetyö on osa kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävää
Ehkäisevä päihdetyö on osa kunnan lakisääteistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnalle. Työn tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä päihteiden käytöstä ja niihin liittyvistä ilmiöistä sekä edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista päihteisiin liittyvissä asioissa. Ehkäisevä työ ei ole yksittäisten toimijoiden vastuulla, vaan se kuuluu meille kaikille.
Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) kattaa alkoholi-, huumausaine- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentämisen. Lain mukaan ehkäisevä päihdetyö perustuu yhteistyöhön, päihteiden käytön ja siitä aiheutuvien haittojen seurantaan, käytettävissä olevaan tieteelliseen näyttöön ja hyviin käytäntöihin. Kysynnän vähentämisen rinnalle on nostettu saatavuuden rajoittaminen muun muassa yhteistyössä paikallisten elinkeinotoimijoiden kanssa. Alkoholilain kokonaisuudistuksen myötä (1102/2017) alkoholin myynnin ja anniskelun yksityiskohtaista sääntelyä purettiin ja tämä toi lisää vastuuta elinkeinotoimijoille. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus alkoholilain valvonnasta pitää sisällään elinkeinotoimijoiden velvollisuuden kirjallisiin omavalvontasuunnitelmiin. Tupakkalain (549/2016) tavoitteena on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.
Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä ja ehkäisevän päihdetyön vastuutahot
Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä määrittää sen 5§:ssä, että kunta huolehtii ehkäisevän päihdetyön tarpeen mukaisesta organisoinnista alueellaan ja nimeää ehkäisevän päihdetyön tehtävistä vastaavan toimielimen.
Tuusulan kunnan hallintosäännön 9§ mukaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta vastaa kuntatasoisesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja yhteistyön ohjauksesta. Hallintosäännön 25.3 § mukaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta 1. ohjaa kuntatasoista hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ja yhteistyötä eri yhdyspinnoilla ja 2. vastaa hyvinvoinnin ja terveyden suunnitelman valmistelusta, seurannasta ja raportoinnista. Tuusulan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta toimii Tuusulan hallintosääntöön perustuen ehkäisevän päihdetyön lain (523/2015, 5 §) määrittelemänä ehkäisevän päihdetyön toimielimenä.
Ehkäisevän päihdetyön toimielimen tehtäviin kuuluu:
- huolehtia kunnan päihdeolojen seurannasta ja niitä koskevasta tiedotuksesta
- huolehtia siitä, että päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskevaa tietoa tarjotaanyksityisille henkilöille ja koko väestölle
- lisätä ja tukea päihdehaittoja ehkäisevien toimien osaamista kaikissa kunnan tehtävissä
- esittää ja edistää ehkäisevän päihdetyön toimia kunnan hallinnossa, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa, sivistys-, liikunta- ja nuorisotoimessa sekä elinkeinotoimessa
- huolehtia siitä, että 4. kohdassa tarkoitetut kunnan toimet sovitetaan yhteen poliisin, alkoholilain (1143/1994) ja tupakkalain (693/1976) noudattamisen valvonnan, elinkeinoelämän ja erityisesti ehkäisevään päihdetyöhön osallistuvien yleishyödyllisten yhteisöjen ehkäisevään päihdetyöhön kuuluvien ja sitä tukevien toimien kanssa.
Tuusulan valtuusto on kokouksessaan 1.4.2022 hyväksynyt Tuusulan hyvinvointisuunnitelman valtuustokaudelle 2021-2025 ja osana sitä ehkäisevän päihdetyön suunnitelman vuoteen 2025.
Tuusulan ehkäisevän päihdetyön suunnitelmassa määritetään, että kunnan ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilönä toimii yhteisten palveluiden toimialueella työskentelevä ohjaamopalvelupäällikkö. Hänen varahenkilönään toimii kuntatoimialalle sijoittuva osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori. Kunnassa toimineen ohjaamopalvelupäällikön irtisanouduttua sovittiin, että ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilönä toimii jatkossa osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori. Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma määrittää myös, että ehkäisevän päihdetyön moniammatillisena työryhmänä toimii kunnan hyte-ryhmä. Lasten, nuorten ja perheiden työryhmä (LaNuPe-ryhmä) käsittelee lasten ja nuorten ehkäisevän työn kysymyksiä.
Yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa strategisella ja taktisella tasolla
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa valtakunnallisesti ehkäisevän päihdetyön koordinoinnista ja ohjauksesta. Tuusulassa ehkäisevää päihdetyötä tehdään yhteistyössä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa. Sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisen kannalta on tärkeää tunnistaa yhdyspintoja ja rakentaa palveluja ja toiminnan tapoja sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen välillä kunnissa, järjestöissä yms. toimijoissa.
Alueellisen hyvinvointisuunnitelman (2021-2025) tavoitteena on, että päihteiden (nikotiinituotteet, alkoholi, huumeet) käyttö vähenee. Sitä toteuttavan alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelman (2022–2025) tavoitteena on tunnistaa alueelliset ennaltaehkäisevät toimenpiteet ja vakioida ne osaksi kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa tehtävää yhteistyötä. Kuntakohtaiset tavoitteet ovat johdettavissa alueellisesta tasosta sekä kuntakohtaisista indikaattoreista. Kunnissa ja alueilla tehtävä soten ulkopuolinen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta tavoite painotuksen siirtämiseksi ehkäisevään ja edistävään työhön toteutuisi. Tavoitteena alueellisesti on kaikkia ikäryhmiä koskevat toimenpiteet, joissa tarvittaessa huomioidaan ikäryhmien erityistarpeet.
Tavoitteena alueellisessa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa on nuorten päihdehoitopolun luominen (Tulevaisuuden lastensuojeluhanke). Tätä työtä tehdään yhteistyössä Nuorisoaseman ja lastensuojelun kanssa.
Yksi kunnan ja hyvinvointialueen yhdyspinnalla työskentelevistä ryhmistä on ehkäisevän päihdetyön ryhmä, jossa parhaillaan valmistellaan Pakka-mallin käyttöönottoa ja tutustutaan Neljän tuulen toimintamalliin.
Pakka-toimintamalli on paikallisten alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty menetelmä. Pakkaa toteutetaan paikkakunnalla tai alueella koko yhteisön voimin. Pakka-mallin mukaisella työllä voidaan tutkimusten mukaan parantaa ikärajavalvontaa myyntipaikoissa, vähentää alaikäisten alkoholin ja nikotiinituotteiden saatavuutta, tukea alaikäisten raittiutta ja vaikuttaa asukkaiden asenteisiin alaikäisten juomisesta sekä tiukentaa päihtyneille anniskelua ravintoloissa.
Pakka-malli perustuu kunnan eri toimijoiden, viranomaisten ja paikallisen elinkeinon yhteistyölle. Myös kuntalaiset otetaan mukaan toimintaan. Toimijoiden verkostoa ylläpitää Pakka-koordinaattori, joka sovittaa yhteen eri toiminnot. Toimintaa suunnitellaan Pakka-työryhmissä.
Neljän tuulen toimintamalli on integroiva, yhdistävä, lähestymistapa päihde-, mielenterveys-, rahapeli- ja lähisuhdeväkivaltaongelmien varhaiseen tunnistamiseen ja tukeen.
Ehkäisevä päihdetyö ja päihdevalistus lasten ja nuorten palveluissa - yhteistyötä kunnan, hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden välillä
Ehkäisevää päihdetyötä ja päihdevalistusta tehdään arkisissa kohtaamissa tuusulalaisten kanssa ja operatiivisen tason yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Päihdevalistus, ennaltaehkäisevä työ ja päihteiden käyttöön puuttuminen ovat työtä, jota tehdään useissa palveluissa, moniammatillisesti ja ennaltaehkäisevästi osana sellaista työtä, jota ei luokitella päihdetyöksi. Toiminnassa huomioidaan aktiivisesti ajankohtaisia ilmiöitä, ja uusiin tilanteisiin reagoidaan matalalla kynnyksellä. Yhteistyötä tekevät esimerkiksi koulut, yhteisöllinen opiskeluhuolto, koulunuorisotyö, alueellinen nuorisotyö, nuorten aikuisten palvelut, Keusote ja vanhempainyhdistysten toimijat.
Tuusulassa on resursoitu uusiin toimintamalleihin ja henkilöstöön lasten ja nuorten palveluissa. Näiden ammattilaisten työskentelytavoilla vaikutetaan myös päihteiden käyttöön ennaltaehkäisevästi:
- Kouluvalmentajat
- Nuoriso-ohjaajat
- Laaja-alaiset erityisopettajat, mitoitus 1 ELA / 100 oppilasta
- Sitouttavan kouluyhteisötyön mallit, koulupudokkuuden ehkäiseminen
- Kaikille yhteinen koulu -hankkeen inklusiiviset toimintamallit
Päihteet ovat yksi asia, jota käsitellään ja seurataan kaikenikäisten oppilaiden ja opiskelijoiden kasvatus-, opetus- ja hyvinvointityössä. Oppilaitoksissa, oppilashuoltotyössä ja alueellisessa nuorisotyössä arjen kohtaamiset ja havainnot, keskustelut nuorten kanssa ja ajankohtaisten ilmiöiden seuraaminen ovat luonteva ja tärkeä osa työtä, ja niiden kautta saadaan paljon tietoa siitä, mitä nuorille kuuluu. Täydennyskoulutuksen kautta on mahdollista tukea henkilöstön osaamisen lisäämistä myös päihdekasvatuksessa.
Lasten ja nuorten kanssa työskentelevillä on käytössään ohje huolen ilmaisemiseen matalalla kynnyksellä tilanteissa, joissa lapsen/nuoren/oppilaan/opiskelijan käytöksessä tai toiminnassa on aihetta huoleen. Tätä ohjetta sovelletaan myös niissä tilanteissa, joissa lapsen/nuoren/ oppilaan/opiskelijan muuttuneen käytöksen syyksi voisi paljastua huumeiden tai muiden päihteiden käyttö.
Opetussuunnitelmassa päihdevalistus kuuluu mm. terveystiedon ja ympäristöopin sisältöihin. Laaja-alaisen osaamisen kokonaisuuksissa aihe liittyy erityisesti L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot. Tavoitteena on, että päihdevalistusta perusopetuksessa käsitellään ikätasoisesti pitkäjänteisesti peruskoulun aikana. Sen myötä lapsille ja nuorille kehittyy sekä tietoa päihteiden käytön haitoista, että taitoja tehdä omaa terveyttä edistäviä päätöksiä ja valintoja.
Elämäni Sankari ry, Keusote kuntayhtymä ja alueen kunnat ovat sopineet toteuttavansa ”Pidä Pääsi” -koulukiertueen tulevana lukuvuonna. Kiertueen tavoitteena on tuottaa kouluille tukea ehkäisevään päihdetyöhön. Kohderyhmänä on alueen yläkoulujen 7.-luokkalaiset. Kyseisen "Pidä pääsi" -kiertueen yhteydessä järjestetään myös opettajien info ja vanhempainilta.
Osana SITKO (Sitouttavan kouluyhteisötyö) hanketta on yhdessä Vanhempainliiton kanssa järjestetty Teamsin kautta yhteensä viisi vanhempainiltaa yläkouluikäisten lasten vanhemmille. Yhden tapaamisen teemana oli päihteet ja tuon illan vieraina oli Ehyt, Jokelan koulukeskuksen terveydenhoitaja, sekä nuorten päihdepysäytyksen vastaava ohjaaja. Vanhempainilloista saadun hyvän palautteen perusteella niiden järjestämistä jatketaan myös lukuvuonna 2022-2023.
Hyvinvointialueen kanssa on mahdollisuus tehdä tiiviimpää yhteistyötä päihdevalistuksessa ja ennaltaehkäisevässä toiminnassa. Hyvinvointialueella on varauduttu vastaamaan kuntakohtaisiin tarpeisiin, mikäli kuntakohtainen tilanne päihteiden käytössä muuttuisi siten, että järeämmät tukitoimet olisivat tarpeen. Tuusulan tilanne nuorten päihteiden käytön osalta ei ole hälyttävä käytettävissä olevien tietojen ja arjen havaintojen valossa. Seuraavassa muutamia esimerkkejä tukitoimista, joita on mahdollista käyttää:
- Nuorisoasemalta voi osallistua henkilöstöä vanhempainiltaan. Tällaisen vanhempainillan teemana on ollut esimerkiksi Lapsesta teiniksi. (toteutettu Tuusulassa)
- Tarvittaessa tehdään nuorisoaseman ja kunnan välistä yhteistyötä joustavasti, vastaten ajankohtaisiin tarpeisiin ja ilmiöihin. (toteutetaan Tuusulassa)
- Päihteitä käyttävien nuorten vanhemmille voidaan järjestää ryhmätoimintaa. (tähän ei tunnisteta olevan tarvetta Tuusulassa tällä hetkellä)
- Jos vanhempia mietityttää oman lapsen päihteidenkäyttö, ohjausta ja neuvontaa on saatavissa nuorisoasemalta. Yhteydenoton voi tehdä sähköisesti tai soittamalla. (käytössä Tuusulassa)
Ehkäisevä päihdetyö ja päihdevalistus kouluterveyskyselyn tulosten valossa
Kouluissa ja oppilaitoksissa seurataan tarkasti kahden vuoden välein toteutettavan kouluterveyskyselyn vastauksia niin opetushenkilöstön kuin oppilas- ja opiskelijahuoltohenkilöstön parissa. Myös nuorisotyössä ja koulunuorisotyössä sekä kunta- että yksikkötasoisista tuloksista ollaan tietoisia, ja koulunuorisotyö on mukana koulun tiimissä suunnittelemassa niitä toimia, joita kouluterveyskyselyn tulokset edellyttävät. Päihteisiin liittyviä indikaattoreita on hyvä seurata tässä kokonaisuudessa.
Tuusulalaisten nuorten päihteiden käyttö kouluterveyskyselyn (2021) tulosten valossa:
- Raittiiden nuorten osuus on muuttunut seuraavasti vuodesta 2019 vuoteen 2021
- Yläkoululaiset 65% --> 62%
- Lukiolaiset 32% --> 33%
- Ammattiin opiskelevista 29% --> 44%
- Viikoittain alkoholia käyttäviä nuoria on 4% yläkouluikäisten, 6% lukiolaisten ja 10% ammattiin opiskelevien ikäluokista.
- Päivittäin tupakoivia on 5,5% yläkouluikäisistä, alle 3% lukiolaisista ja 9% ammattiin opiskelevista. Tupakoivien osuus on laskenut 13 prosenttiyksiköllä ammattiin opiskelevilla kahdessa vuodessa.
- Kannabista kertoo kokeilleensa 8% yläkoululaisista, 19% lukiolaisista ja 23% ammattiin opiskelevista.
- Huumeiden hankkimisen omalla paikkakunnalla kokee helpoksi 48%, yläkoululaisista, 60% lukiolaisista ja 54% ammattiin opiskelevista.
Päätös
Asian käsittely siirtyy seuraavaan kokoukseen.