Valtuusto, kokous 29.5.2023

§ 66 Apulaispormestarin valinta

TUUDno-2021-907

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuula Hyttinen

Perustelut

Kuntalain 45 §:n mukaan pormestarin lisäksi kunnassa voi olla apulaispormestareita. Apulaispormestari on luottamushenkilö, jonka valintaan, vaalikelpoisuuteen ja toimikauteen sovelletaan, mitä kuntalain 44 §:n 2 ja 3 momentissa säädetään pormestarista. Lautakunnan puheenjohtajana toimivan apulaispormestarin vaali toimitetaan ennen lautakunnan vaalia.

Kuntalain 44.2 §:n mukaan pormestarin valitsee valtuusto. Pormestariksi voidaan valita myös henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen ja lautakuntaan. Valtuusto voi päättää, että pormestarin on oltava kyseisen kunnan valtuutettu. Henkilö ei menetä vaalikelpoisuuttaan valtuustoon sillä perusteella, että hänet valitaan pormestariksi.

Kuntalain 44.3 §:n mukaan pormestari voidaan valita enintään valtuuston toimikaudeksi ja toimikausi jatkuu siihen saakka, kunnes uusi pormestari tai kunnanjohtaja on valittu. 

Hallintosäännön 2 §:n mukaan kunnassa on kaksi apulaispormestaria, jotka ovat osa-aikaisia luottamushenkilöitä. Toinen apulaispormestareista toimii kasvatus- ja sivistyslautakunnan ja toinen kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana. 

Valtuusto valitsee pormestarin ja apulaispormestarit valtuutettujen keskuudesta toimikaudekseen. Pormestarin toimikausi jatkuu siihen saakka, kunnes uusi pormestari on valittu, ja apulaispormestarien toimikausi jatkuu, kunnes uudet apulaispormestarit on valittu.

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, apulaispormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ehdottaa valtuustolle, että
     

VALTUUSTO päättää

  • valita valtuuston toimikaudeksi keskuudestaan kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana toimivan apulaispormestarin ja kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana toimivan apulaispormestarin.
     

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Ehdotus

Valtuusto päättää

  • valita valtuuston toimikaudeksi keskuudestaan kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana toimivan apulaispormestarin ja kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana toimivan apulaispormestarin.

Päätös

Valtuusto päätti

  • valita valtuuston toimikaudeksi kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana toimivaksi apulaispormestariksi Tuija Reinikaisen ja kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana toimivaksi apulaispormestariksi Jari Immosen.

Valmistelija

Antti-Pekka Röntynen, hallintojohtaja, antti-pekka.rontynen@tuusula.fi

Perustelut

Valtuusto valitsi kokouksessaan 16.8.2021 § 99 valtuuston toimikaudeksi kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana toimivaksi 1. apulaispormestariksi Tuija Reinikaisen ja kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana toimivaksi 2. apulaispormestariksi Jari Immosen. Reinikainen ja Immonen ovat pyytäneet eroa tehtävästään henkilökohtaisten syiden vuoksi 31.5.2023 alkaen. Uusien apulaispormestareiden toimikausi alkaa näin ollen 1.6.2023.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että 

VALTUUSTO päättää

  • myöntää Tuija Reinikaiselle eron 1. apulaispormestarin tehtävästä ja Jari Immoselle eron 2. apulaispormestarin tehtävästä
  • valita keskuudestaan kasvatus- ja sivistystalautakunnan puheenjohtajana toimivan 1. apulaispormestarin ja kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana toimivan 2. apulaispormestarin valtuuston jäljellä olevaksi toimikaudeksi 1.6.2023 alkaen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Ehdotus

Valtuusto päättää

  • myöntää Tuija Reinikaiselle eron 1. apulaispormestarin tehtävästä ja Jari Immoselle eron 2. apulaispormestarin tehtävästä
  • valita keskuudestaan kasvatus-​ ja sivistystalautakunnan puheenjohtajana toimivan 1. apulaispormestarin ja kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana toimivan 2. apulaispormestarin valtuuston jäljellä olevaksi toimikaudeksi 1.6.2023 alkaen.

Päätös

Valtuusto päätti

  • myöntää Tuija Reinikaiselle eron 1. apulaispormestarin tehtävästä ja Jari Immoselle eron 2. apulaispormestarin tehtävästä
  • valita keskuudestaan kasvatus-​ ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana toimivan 1. apulaispormestari Anna Yltävän ja kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana toimivan 2. apulaispormestari Arto Lindbergin valtuuston jäljellä olevaksi toimikaudeksi 1.6.2023 alkaen.

 

Valtuusto muisti apulaispormestarin työstä Tuija Reinikaista kukkasin. 

Tiedoksi

ao luottamushenkilöt, luottamushenkilörekisteri

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valitusoikeus ja valituksen perusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun muutettu päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valitusviranomainen
Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
Faksi 029 56 42079
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

MRL 188 §:n 3 momentin mukaan kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon samaan aikaan, kun päätöksen katsotaan kuntalain 140 §:n mukaisesti tulleen kunnan jäsenen tietoon.

Muista kuin em. päätöksistä asianosaisen katsotaan saaneen tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Valituksen muoto ja sisältö 
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Valitusasiakirjojen toimittaminen
Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaisille ennen valitusajan päättymistä. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.
Asiakirjat toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä voidaan tehdä myös postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.