Kunnanhallitus, kokous 13.2.2023

§ 55 Työllistämislaina yhdistyksille ja järjestöille

TUUDno-2023-341

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi
  • Heli Hippeläinen, talouspäällikkö, heli.hippelainen@tuusula.fi

Perustelut

Työllistämislainan tavoitteena on auttaa yhdistyksiä ja järjestöjä työllistämään palkkatuettuja työnhakijoita. Laina on tarkoitettu yhdistyksen maksuvalmiuden turvaamiseen työllistämisen alkuvaiheen kustannuksissa, koska yhdistys saa työllistämisen tuet takautuvasti. 

Työllistämisen alkuvaiheen kustannuksia ovat ensimmäisten kuukausien palkkakustannus sekä mahdollinen työterveyshuollon järjestäminen. Yhdistyksen saamia tukia ovat TE-toimiston tietyin edellytyksin maksama 100 % tuki palkkakustannuksista sekä Kelan maksama 60 % korvaus ehkäisevän työterveyshuollon kustannuksista.

Kunnanhallituksen on tarpeellista linjata järjestöille myönnettävien lainojen periaatteista. Koska hankkeet ovat suoraan kytköksissä kunnan elinvoiman edistämiseen tulisi periaatteita arvioida paitsi talouden ja kuntalain toteutumisen näkökulmasta, myös hanketoiminnan kokonaismerkityksen ja kunnan elinvoiman edistämisen näkökulmasta. Selkeät yhtenevät ohjeet ovat yhdenvertaiset kaikille yhdistyksille Tuusulan kunnan alueelle ja mahdollistavat tehokkaan välirahoituslainojen käsittelyn.
 
Keskeiset lainaehdot

  • Työllistämislaina on tarkoitettu tuusulalaisen palkkatuetun työnhakijan palkkaamiseen 
  • Laina on kohdennettu yhdistyksille tai järjestöille, jotka eivät muuten pysty työllistämään työnhakijoita kassavarojen vähäisyyden vuoksi
  • Yksittäisen lainan määrä työntekijän palkkakustannuksiin on enintään voimassa olevan lain mukainen kahden kuukauden palkkatuen enimmäismäärä (nykyisen lain mukaan 3 600 euroa). Erillisen harkinnan mukaan yhdistyksen työterveyshuollon järjestämiseen voidaan myöntää enintään 1 000 euroa
  • Voimassa olevien lainojen yhteismäärä enintään 40 000 euroa
  • Yhdistyksellä tai järjestöllä voi olla kerrallaan voimassa enintään kaksi työllistämislainaa
  • Laina maksetaan takaisin maksatusten toteutuessa. Laina-aika on enintään 15 kk ja laina tulee maksaa takaisin viimeistään henkilön työllistämistoimintaan liittyvien maksatusten päättyessä
  • Laina on koroton. Takaisinmaksun viivästyessä peritään kuitenkin korkolain mukainen viivästyskorko.

 

Kuntalain (410/2015) §:ssä 129 säädetään lainan taikka takauksen tai muun vakuuden antamisesta. Kyseisen §:n 3 momentin mukaan kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden, jos se perustuu lain perusteella hyväksyttyyn tukiohjelmaan tai yksittäiseen tukeen tai liittyy yhteisölle tai säätiölle annettuun palveluvelvoitteeseen. Kunta ei kuitenkaan saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vakuuksilla tai vastavakuuksilla. Kuntalain 129 § vaatimukset huomioiden sekä työllistämislainojen pienehkön kokonaismäärän perusteella voidaan todeta, että työllistämislainoitus järjestelyyn ei sisälly kuntalaissa tarkoitettua merkittävää taloudellista riskiä. Työllistämislainan myöntämisestä päättää talousjohtaja tai kuntakonsernin talouspäällikkö työllisyyspalveluiden esityksestä. Talousjohtajalla tai kuntakonsernin talouspäälliköllä on oikeus tehdä lainaprosessin kulkuun ja asiakirjoihin teknisluonteisia tarkistuksia pois lukien lainaehdot.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • myöntää työllistämislainaa yhdistyksille ja järjestöille työttömien tuusulalaisten palkkatuettujen henkilöiden palkkaamiseksi sekä työterveyshuollon järjestämiseksi edellä kuvatun mukaisesti. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Projektityöntekijä Jukka Welling selosti asiaa kokouksessa.

Tiedoksi

talouden ohjaus

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.