Valtuusto, kokous 23.5.2022

§ 69 Eläinlääkäripalvelujen turvaaminen Tuusulassa, aloite

TUUDno-2022-292

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Hanna Catani esitti seuraavan Vasemmiston valtuustoryhmän ja usean muun valtuutetun kannattaman aloitteen:

"Valtuuston tietoon on tuotu, että Tuusulassa olevat, erinomaiset ja ammattitaitoiset eläinlääkäripalvelut ovat joutumassa alueellisen keskittämisen kohteeksi. Syynä tähän on se, että ilmeisesti vain Nurmijärvellä on ollut tarjolla sopivan kokoinen ja hintainen, eläinlääkäriasemaan soveltuva, kunnan omistuksessa oleva kiinteistö. Koska Tuusulalla ei ole tarjolla tällaista kiinteistöä, vaan ainoastaan kovan hinnan yksityisiä tiloja, on olemassa aidosti se vaara, että tuusulalaisten julkiset eläinlääkäripalvelut siirtyvät pois Tuusulasta esimerkiksi Nurmijärvelle tai Hyvinkäälle. Tämä on merkittävä ongelma monelle tuusulalaiselle, koska Tuusulan kunnalliset eläinlääkäripalvelut  ovat tarjonneet erittäin osaavaa ja kustannustehokasta julkista eläinsairaanhoitoa kuntalaisille. Asiaa tulee tarkastella erityisesti eläinsuojelulain näkökulmasta, jossa useassa lainkohdassa otetaan myös kantaa kunnan velvollisuuksiin sairaiden ja talteen otettujen eläinten osalta. Kolmannen pykälän mukaan eläintenpidossa on otettava huomioon, että eläinten terveyttä on edistettävä ja tarpeetonta kipua ei saa tuottaa. Viidennessä pykälässä linjataan suoraan, että eläimen tulee saada sairastuessaan asianmukaista hoitoa. Erityisesti nostan esiin myös 14 pykälän, jonka mukaan sairasta eläintä on autettava sekä 15 pykälän, jonka mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien, kissojen sekä muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Eläimen nopean hoitoon pääsyn tulee olla lain mukaan mahdollista ja mieluiten vielä nopeaa. Tämä merkitsee myös eläinlääkäripäivystyksen olemassaoloa. Tuusulan kunnan eläinlääkäri on toimittanut löytöeläimet tarkistuksen jälkeen Onnentassuun. Miten tämä jatkossa järjestetään? 

Kunnan velvoitteiden ja eläinsuojelullisten seikkojen tulee huomioida myös pienituloiset tai julkisten varassa kulkevat kuntalaiset, joille esimerkiksi Nurmijärvelle pääseminen voi olla kohtuuttoman kallista tai hankalaa sairaan eläimen kanssa. Yksityisten palveluiden hintataso voi olla myös monelle eläimenomistajalle korkea, erityisesti jos eläin sairastaa paljon. Kunnan tulisi huolehtia siitä, että tärkeät lakisääteiset julkiset palvelut voidaan pitää omassa kunnassa jatkossakin, emmekä häviä palveluita muihin kuntiin, koska ei ole pystytty ennakoimaan palvelujen järjestämisen tai sijoittumisen tarvetta. 

Esitän siis aloitteen, että kunnan tulisi kartoittaa eläinlääkäripalveluiden osalta mahdollista tilaa Tuusulan kunnan alueelta tarjottavaksi Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle alueellisten eläinlääkäripalveluiden järjestämiseen."

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan tilakeskus on kartoittanut mahdollisia tiloja eläinlääkärien yhteisvastaanotolle, ja Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päätti 15.3.2022 § 29 sijoittaa vastaanoton Tuusulaan osoitteeseen Majavantie 10. Päätös ei ole vielä lainvoimainen. 

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää 

  • hyväksyä vastauksen valtuustoaloitteeseen
  • ehdottaa valtuustolle, että 

 

VALTUUSTO päättää 

  • katsoa valtuutettu Hanna Catanin 7.2.2022 § 19 tekemän aloitteen tulleen käsitellyksi.  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Ehdotus

Valtuusto päättää 

  • katsoa valtuutettu Hanna Catanin 7.2.2022 § 19 tekemän aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.