Valtuusto, kokous 23.5.2022

§ 66 Work in -työllistymistapahtuman/rekrymessujen järjestäminen Tuusulassa, aloite

TUUDno-2022-785

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Pekka Heikkinen esitti seuraavan Tuusulan Vasemmiston valtuustoryhmän aloitteen:

"Work in Tuusula rekrymessuista voisi saada perinteisen Tuusula-tapahtuman, jonka ajankohta voisi olla esimerkiksi elokuussa, kun useat kesä- ja sesonkityön loppuvat, henkilöt siirtyvän kouluihin ja syyskuussa yrityksillä tulee rekrytointitarpeita. Tällaisia tapahtumia on järjestetty muissakin kunnissa ja ne tuovat kaikki osapuolet yhteen, jolloin vältetään kohtaanto-ongelmaa. Maahanmuuttajien määrän lisääntyessä ja esimerkiksi Ukrainan kaltaisen katastrofin tullen olisi hyvä, että Tuusulan kunta voisi nopeasti reagoida muutoksiin ja konsepti olisi jo valmiina.

Työllistymistapahtuma on tarkoitettu kaikille työnhakijoille, mutta erityisesti pakolaiset ovat tervetulleita tutustumaan paikallisiin työtarjouksiin. Esimerkiksi Ukrainasta pakeneilla henkilöillä on vähän kokemuksia paikallisesta verkosta ja työmarkkinoista, mutta iso halu päästä töihin. Työllistyminen on heille tärkeä  hyvinvoinnin lähde, tätä kautta heidän on mahdollista taas saada kontrolli omasta elämästään, päästä pois kotimajoituksesta tai pakolaiskeskuksesta. Työllistyminen on myös tärkeä osa kotoutumista ja yhteiskunnan kannalta myös taloudellisesti järkevää.

Tapahtuman voisi järjestää missä tahansa soveltuvassa paikassa, kuten esimerkiksi oppilaitoksessa. Mahdollisia yhteistyökumppaneita olisivat Tuusulan työllisyyspalvelut, Keuda Tuusula, Tuusulan maahanmuuttajapalvelut, Keski-Uudenmaan TE-toimisto sekä paikalliset yritykset ja oppilaitokset. Tapahtuman tavoitteena on tuoda tuusulalaiset työnhakijat ja paikalliset yritykset yhteiseen tapaamiseen ja helpottaa myös tuusulalaisten maahanmuuttajataustaisten henkilöiden pääsyä työmarkkinoille. Tavoitteena on myös panostaa kotoutumiseen. Tapahtuman avulla on myös mahdollista saada Tuusulalle ja tuusulalaisille yrityksille näkyvyyttä. Tapahtuman ohjelmistossa voisi olla työelämään liittyvää koulutusta tai ohjausta sekä esimerkiksi työpajoja."

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Laura Smolander, maahanmuutto-työllisyysasioiden päällikkö, laura.smolander@tuusula.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa Tuusulan Vasemmiston valtuustoryhmän jäsenet ehdottivat Tuusulaan järjestettäväksi Work in Tuusula -työllistymistapahtuma, tätä perusteltiin kaikkien työnhakijoiden, erityisesti maahanmuuttajien työllistymisen edistämisellä. Valtuustoaloite on osoitettu työllisyyspalveluiden toimeksi ja edistämistä varten.

Työllisyyspalveluissa keskitytään edistämään tuusulalaisten työnhakijoiden työllistymistä monin eri keinoin, riippuen asiakasryhmän sekä alueen työnantajien tarpeista. Toiminnan painopisteet on määritelty hyvinvointisuunnitelman liitteenä julkaistussa Työllisyysohjelma 2022-2025 ja toiminnan tavoitteet on johdettu valtuustokauden strategiasta.

Työllisyyspalveluiden tehtäviin kuuluu työnantajayhteistyö osana työllisyyden edistämisen kokonaisuutta. Työnantajayhteistyötä tehdään yksittäisten yritysten sekä yrittäjäjärjestöjen ja yhdistysten kanssa tapaamalla tarvittaessa sekä säännöllisesti, esim. yrittäjäaamukahveilla tai muissa tapaamisissa. Vuoden aikana olemme järjestäneet / olleet mukana järjestämässä useita kohdennettuja rekrytointitreffejä:

  •     28.9 Eezy Rekrytreffit Järvenpään Vaikuttamossa
  •     17.11 Logitri -rekrytreffit työllisyyspalveluiden toimistolla
  •     12.4 Jade Infran rekrytreffit Järvenpään vaikuttamossa
  •     25.4 DuuniDuo tapahtuma Kellokosken koululla

Tapahtumissa etsitään sopivia työhakijoita yrittäjän rekrytointitarpeiden pohjalta yhteistyössä Te-toimiston kanssa. Nämä kohdennetut rekrytointitapahtumat voidaan järjestää usein lyhyellä varoitusajalla, ja ne eivät vaadi työllisyysohjaajilta valtavia markkinointiponnisteluja, vaan työnantajan tarpeiden pohjalta löydetään te-toimiston avulla tehtävistä kiinnostuneita työnhakijoita, joille lähetetään kutsu tapahtumaan.  Näiden kohdennettujen työantajatapahtumien vaikuttavuus suhteessa siihen työaikaan, joka näiden tapahtumien valmistelu vie, on melko hyvä. Samaa ei voi sanoa isommista, yleisistä tapahtumista, joita markkinoidaan niin työnantajille sekä työntekijöille pystymättä huomioimaan työnantajan senhetkisiä rekrytointitarpeita. Vaikuttavuus näissä tapahtumissa jää usein hyvin pieneksi ottaen huomioon kaikki se työaika ja markkinointiresurssi, joita tällaisten tapahtumien järjestäminen aina vaatii. Tämän vuoksi olemme jo usean vuoden ajan keskittyneet yksinomaan pienien täsmätapahtumien järjestämiseen ja näin aiomme toimia vastaisuudessakin. Olemme myös osallistumassa alueella järjestettäviin isompiin rekrytointitilaisuuksiin aina silloin kun se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi. Yksi tällainen ison kokoluokan tapahtuma, Työelämä ja Koulutus -messut, järjestetään Aino Areenalla Järvenpäässä 4.10.

Työnantajayhteistyön kehittäminen katsotaan tärkeäksi tehtäväksi myös tulevaisuudessa. Niinpä vuoden 2023 tavoitteisiin ollaan ehdottamassa seuraavaa tavoitetta: ”Tiivistämme yritysyhteistyötä ja vaikutamme kohtaanto-ongelmaan” sekä toimenpidettä toteuttamaan tätä tavoitetta: ”Järjestämme säännöllisesti kohdennettuja rekrytointitilaisuuksia ja tapaamme tiiviimmin yrittäjiä ja yrittäjäyhdistyksiä”.  

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä Laura Smolanderin selvityksen aloitteen johdosta
  • ehdottaa valtuustolle, että

 

VALTUUSTO päättää

  • katsoa valtuutettu Pekka Heikkisen 11.4.2022 § 48 Tuusulan Vasemmiston valtuustoryhmän tekemän aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväkyttiin.

Ehdotus

Valtuusto päättää

  • katsoa valtuutettu Pekka Heikkisen 11.4.2022 § 48 Tuusulan Vasemmiston valtuustoryhmän tekemän aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.