Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 14.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Tuusulanjärven KUITU-hankkeen viljelijäyhteistyöpalvelut

TUUDno-2020-651

Valmistelija

  • Tapio Reijonen, ympäristönsuojelupäällikkö, tapio.reijonen@tuusula.fi

Perustelut

Ympäristöministeriö on käynnistänyt vesiensuojelun tehostamisohjelman 2019 - 2023, jonka tavoitteena on tehostaa Itämeren ja sisävesien tilaa parantavia toimia ja niiden laajaa käyttöönottoa. Ohjelman maatalousteemassa toteutetaan ympäristöministeriön kilpailuttama Kuitulietteet maatalouden vesiensuojelukeinona -tutkimushanke, jonka toteuttamisesta vastaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) ryhmittymä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry:n kanssa. Tutkimushanke toteutetaan Tuusulanjärven Noormarkinojan valuma-alueella (Tuusulanjärven KUITU-hanke). Hankkeessa levitetään kompostoitua ja lannoitevalmisteeksi hyväksyttyä maanparannuskuitua 82 hehtaarin alalle Noormarkinojan valuma-alueella.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on osana VILKKU Plus -hanketta ollut jo syksyllä 2019 ja keväällä 2020 toteuttamassa hankkeen valmistelua ja viljelijäyhteistyötä VILKKU Plus -hankerahoituksella. VILKKU Plus -hankkeen loppuessa Tuusulanjärven KUITU-hankkeeseen liittyvää viljelijäyhteistyötä jatketaan 30.4.2020 jälkeen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimesta ostopalveluna vuoden 2021 loppuun asti.

Maanparannuskuituja on tutkittu Lukessa jo usean vuoden ajan. Niiden on todettu alentavan viljelyn vesistövaikutuksia maan eroosioherkkyyden vähentyessä ja mahdollisesti vaikuttavan suotuisasti satotasoihin. KUITU-hankkeessa selvitetään kuitujen vesistövaikutuksia Tuusulanjärven valuma-alueella (Noormarkinojan ja Flinkinojan valuma-alueet). Samalla kysellään viljelijäkokemuksia ja hyödynnetään aiempien kenttäkokeiden tuloksia mahdollisimman kattavan käsityksen saamiseksi kuitujen käytön vesistövaikutuksista. Päätuloksena on tutkimukseen perustuva arvio maanparannuskuiduilla saavutettavasta alueellisesta ja valtakunnallisesta vesiensuojeluhyödystä. Tavoitteena on myös parantaa Tuusulanjärven tilaa.  

Ympäristökeskuksen viljelijäyhteistyöpalvelujen palvelukuvaus hankkeelle on sopimuksen liitteenä 1. Ympäristökeskus huolehtii kenttätoiminnasta (mm. viljelijäkontaktoinnit, peltotarkastukset) ja osallistuu tilaisuuksien järjestämiseen ja tiedottamiseen yhteistyössä Luken sekä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry:n kanssa. Ympäristökeskuksen ostopalveluna tuottama viljelijäyhteistyö vähentää sen hallinnollista työtä hankkeessa ja mahdollistaa resurssien paremman suuntaamisen neuvontaan ja seurantaan.

Ympäristökeskuksen asiantuntijana KUITU-hankkeessa toimii hankevastaava Janne Heikkinen, jonka toimi muuttuu 1.5. alkaen ympäristösuunnittelijaksi vuoden loppuun asti. Vuoden 2020 henkilöstöbudjetissa on varauduttu Heikkisen palkkaukseen. Työsuhdetta on tarkoitus jatkaa edelleen ainakin vuoden 2021 loppuun asti. Vuoden 2021 henkilöbudjettiin tullaan tekemään vastaavan suuruinen varaus, joka käytännössä pitkälti katetaan tarjotusta ostopalvelusta saatavalla korvauksella. Ympäristökeskuksen tuottamien viljelijäyhteistyöpalveluiden kokonais-kustannus on 52 300 euroa.

Sopimus liitteineen on toimitettu lautakunnan jäsenille esityslistan oheisaineistona.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sopijakuntien hyväksymän ympäristökeskuksen yhteistoimintasopimuksen 9.3-kohdan mukaan Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta ja ympäristökeskus voivat yhteistoimintasopimuksen estämättä palvelusopimuksilla tuottaa toimintaansa kuuluvia viranomaistehtäviä muille kunnan ja valtion viranomaisille edellyttäen, ettei se heikennä sopijakuntien palvelutasoa. Tuusulan kunnan hallintosäännön 25 §:n mukaan lautakunnan tehtäviin kuuluu päättää toimialuettaan/palvelualueitaan koskevien palvelujen ostamisesta ja myymisestä sekä tehdä niitä koskevat sopimukset ja irtisanovat ne. Hallintosäännön 133 §:n 2 mom. mukaan Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan päätökseen perustuvan sopimuksen allekirjoittaa ympäristökeskuksen johtaja.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Risto Mansikkamäki, ympäristökeskuksen johtaja, risto.mansikkamaki@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää hyväksyä ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen välisen ostopalvelusopimuksen Tuusulanjärven KUITU-hankeen viljelijäyhteistyöpalveluista. Ympäristölautakunta tarkistaa ja hyväksyy pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirja tarkastettiin ja hyväksyttiin tämän pykälän osalta välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Luonnonvarakeskus

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti: kirjaamo(at)tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181