Valtuusto, kokous 13.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 163 Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelma

TUUDno-2020-397

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Terhi Wermundsen, kaavasuunnittelija, terhi.wermundsen@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Tuusula käynnisti vuonna 2017 projektin Tuusulanjärven ja -joen ranta-alueiden virkistyskäytön kehittämiseksi. Tuusulanjärveä kiertävän yhtenäisen reitistön suunnittelu ja toteutus on ollut kuluvan valtuustokauden (2017-2021) tärkeä tavoite. Tuusulanjärven virkistyskäytön yleissuunnitelmatyö tilattiin konsulttityönä Swecolta tammikuussa 2020. Osana työtä Sweco toteutti myös Tuusulanjärven ja lähialueiden virkistys- ja matkailureittien tarveselvityksen. Selvityksen perusteella erityisen suuri tarve on hyvin opastetuille, jatkuville, palveluja sisältäville ja teemoitetuille reiteille. Tarve on ylikunnallinen ja kuntien kaikkia alueita koskeva. Lähivirkistysreittien ympärivuotinen käyttö ja tarve uusille reiteille on vahvassa kasvussa.  Nykyisille reiteille toivotaan ulkoilijan peruspalveluita, parempaa joukkoliikenteen saavutettavuutta sekä matkailupalveluja. 

Yleissuunnitelmassa on osoitettu Tuusulanjärveä kiertävä reitistö, joka johtaa vierailijan tutustumaan alueen monipuoliseen luontoon, maisemiin, kulttuurikohteisiin ja liikuntapaikkoihin. Suunnitelmakartalle on yhdistetty alueelle eri aikoina laadittujen kaavojen, virkistyskäyttösuunnitelmien, selvitysten sekä puistosuunnitelmien aineistoja.

Yleissuunnitelmakartalla osoitetaan virkistysreitistö ja siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistyskohteet (luonto, maisema, kulttuuri, liikunta, palvelut). Lisäksi esitetään virkistykseen kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet. Tämän lisäksi suunnitelmaa esittelevään raporttiin on koottu erilaisten selvitysten, kuten luonto-, maisema- ja kulttuuriselvitysten tuloksia sekä muita lähtötietoja, kuten esimerkiksi karttakoosteita nykyisistä palvelukohteista, pysäköintipaikoista ja venevalkamista sekä muista järveä ympäröivistä nykyisistä jalankulun ja pyöräilyn reiteistä. 

Yleissuunnitelmatyö on pitänyt sisällään laajan lähtöaineiston koonnin lisäksi reittitarkastelua, jossa on selvitetty Tuusulanjärveä ympäröivät jalankulun, pyöräilyn, ulkoilun sekä maastopyöräilyn reitit. Reittien jatkuvuutta on tutkittu joukkoliikenteen pysäkeiltä ja pysäköintialueilta alueen eri kohteisiin sekä yhteyksien jatkuvuutta eri palveluiden ja kohteiden välillä. Reittien linjauksissa on pyritty huomioimaan maanomistukselliset kysymykset.  

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä, erilaisia käyttäjäryhmiä ja heidän vaihtuvia tarpeitaan reittien näkökulmasta. Osaa kohteista on tutkittu reittien jatkuvuuden ja kohteiden saavutettavuuden sekä rakennettavuuden kannalta yleissuunnitelmatasoa tarkemmin. Tällaisia kohteita ovat olleet esimerkiksi reittimahdollisuuksien ja vaihtoehtojen tutkiminen Sarvikallion reitiltä kohti lintukosteikkoja, reittien yhdistyminen Anttilan tilakeskuksen läpi sekä yhteyksien tutkiminen Koskenmäentien yli jokivarteen. Työn yhteydessä on laadittu myös Rantatien alustava kehittämissuunnitelma. 

Ehdotus

Esittelijä

Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus päättää

  • asettaa Tuusulanjärven virkistyskäytön yleissuunnitelman nähtäville 30 päiväksi MRA 30 §:n mukaisesti mielipiteiteiden ja lausuntojen esittämistä varten

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

 

---

Esittelijä muutti ehdotustaan seuraavasti:

  • Tuusulanjärven virkistyskäytön yleissuunnitelman otsikko muutetaan Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmaksi
  • sunnitelmaan tehdään otsikon muutoksesta johtuvat korjaukset.

 

Kuntakehityslautakunta hyväksyi yksimielisesti muutosehdotuksen.

Liitteenä on päätöksen mukainen yleissuunnitelma.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin edellä mainituin muutoksin.

Asiantuntijana kokouksessa Terhi Wermundsen

Valmistelija

Terhi Wermundsen, kaavasuunnittelija, terhi.wermundsen@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, valtuuston puheenjohtaja, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • asettaa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman nähtäville 30 päiväksi MRA 30 §:n mukaisesti mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
Hannamari Halinen, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.halinen@tuusula.fi
Virpi Lehmusvaara, kansliapäällikkö, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi
Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan kasvu ja ympäristö/kaavoitus pyytää lausuntopynnössään 24.3.2021 kasvatus- ja sivistyslautakunnan lausuntoa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta. Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 6.5.2020 klo 16.00.

Asiaselostus

Tuusula käynnisti vuonna 2017 projektin Tuusulanjärven ja -​joen ranta-​alueiden virkistyskäytön kehittämiseksi. Tuusulanjärveä kiertävän yhtenäisen reitistön suunnittelu ja toteutus on ollut kuluvan valtuustokauden (2017-​2021) tärkeä tavoite. Tuusulanjärven virkistyskäytön yleissuunnitelmatyö tilattiin konsulttityönä Swecolta tammikuussa 2020. Osana työtä Sweco toteutti myös Tuusulanjärven  ja lähialueiden virkistys-​ ja matkailureittien tarveselvityksen. Selvityksen perusteella erityisen suuri tarve on hyvin opastetuille,​ jatkuville,​ palveluja sisältäville ja teemoitetuille reiteille. Tarve on ylikunnallinen ja kuntien kaikkia alueita koskeva. Lähivirkistysreittien ympärivuotinen käyttö ja tarve uusille reiteille on vahvassa kasvussa.  Nykyisille reiteille toivotaan ulkoilijan peruspalveluita,​ parempaa joukkoliikenteen saavutettavuutta sekä matkailupalveluja. 

Yleissuunnitelmassa on osoitettu Tuusulanjärveä kiertävä reitistö,​ joka johtaa vierailijan tutustumaan alueen monipuoliseen luontoon,​ maisemiin,​ kulttuurikohteisiin ja liikuntapaikkoihin. Suunnitelmakartalle on yhdistetty alueelle eri aikoina laadittujen kaavojen,​ virkistyskäyttösuunnitelmien,​ selvitysten sekä puistosuunnitelmien aineistoja.

Yleissuunnitelmakartalla osoitetaan virkistysreitistö ja siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistyskohteet (luonto,​ maisema,​ kulttuuri,​ liikunta,​ palvelut). Lisäksi esitetään virkistykseen kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet. Tämän lisäksi suunnitelmaa esittelevään raporttiin on koottu erilaisten selvitysten,​ kuten luonto-​,​ maisema-​ ja kulttuuriselvitysten tuloksia sekä muita lähtötietoja,​ kuten esimerkiksi karttakoosteita nykyisistä palvelukohteista,​ pysäköintipaikoista ja venevalkamista sekä muista järveä ympäröivistä nykyisistä jalankulun ja pyöräilyn reiteistä. 

Yleissuunnitelmatyö on pitänyt sisällään laajan lähtöaineiston koonnin lisäksi reittitarkastelua,​ jossa on selvitetty Tuusulanjärveä ympäröivät jalankulun,​ pyöräilyn,​ ulkoilun sekä maastopyöräilyn reitit. Reittien jatkuvuutta on tutkittu joukkoliikenteen pysäkeiltä ja pysäköintialueilta alueen eri kohteisiin sekä yhteyksien jatkuvuutta eri palveluiden ja kohteiden välillä. Reittien linjauksissa on pyritty huomioimaan maanomistukselliset kysymykset.  

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä,​ erilaisia käyttäjäryhmiä ja heidän vaihtuvia tarpeitaan reittien näkökulmasta. Osaa kohteista on tutkittu reittien jatkuvuuden ja kohteiden saavutettavuuden sekä rakennettavuuden kannalta yleissuunnitelmatasoa tarkemmin. Tällaisia kohteita ovat olleet esimerkiksi reittimahdollisuuksien ja vaihtoehtojen tutkiminen Sarvikallion reitiltä kohti lintukosteikkoja,​ reittien yhdistyminen Anttilan tilakeskuksen läpi sekä yhteyksien tutkiminen Koskenmäentien yli jokivarteen. Työn yhteydessä on laadittu myös Rantatien alustava kehittämissuunnitelma. 
 

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan lausunto:
 

  • Toteuttaminen “kilometri kerrallaan”. On tärkeää, että tartutaan toteuttamaan hankkeita, joille on kaavalliset ja luvituksen kannalta edellytykset.  

  • Etupainotteisuus reittien ja yhteyksien rakentamisessa tulee varmistaa. Asuinalueilta tulee olla sujuva pääsy Tuusulanjärven virkistyskohteisiin.  

  • Pysäköintialueiden riittävyyttä on korostettu suunnitelmassa, mikä on hyvä. 

  • Ympärivuotisuus palveluissa ja niiden käytössä on huomioitava. Järvellä, etenkin talvisin, liikkuu tuhansia kävijöitä ympäri Etelä-Suomea.  

  • Luonto, virkistys ja kulttuuri sekä muut Tuusulanjärveen liittyvät asiat ovat koottu hyvin yhteen raportissa. 

 

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Työssä osoitetaan virkistysreitistö, siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-, suunnittelu- ja kulttuurikohteet sekä esitetään tavoitellut reittiverkoston täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella. Olisi suotavaa edetä hankkeissa yhdessä naapurikunnan kanssa ja tavoiteltava yhteistä ilmettä ja palveluiden korkeaa laatua. Kuntayhteistyö on tärkeää, sillä Tuusulanjärven virkistyskäyttö on yhteinen asia, joka tuo myös yhteistä vastuuta.  

Suunnitelmassa esitetään kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet. Reittien yhteyksien rakentamisessa tulee varmistaa niiden toteuttamismahdollisuus. On tärkeää lähetä edistämään hankkeita, joille on kaavalliset ja tarvittavien lupien kannalta hyvät edellytykset toteutua. Suunnitelmassa on hyvä tuoda esiin sujuva yhteys asuinalueilta Tuusulanjärven virkistyskohteisiin. Suunnitelmassa on hyvin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja sijoittumista eri puolille järveä.  

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä, erilaisia käyttäjäryhmiä ja heidän vaihtuvia tarpeitaan reittien näkökulmasta. Suunnitelmassa tulisi huomioida palveluiden ja niiden käytön ympärivuotisuus. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella tuhansia kävijöitä ympäri Etelä-Suomea. 

Ehdotus

Esittelijä

Virpi Lehmusvaara, kansliapäällikkö, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää antaa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta asiaselostuksessa olevan lausunnon.

__________

Puhennjohtajan avattua keskustelun, lautakunta päätti yksimielisesti tehdä seuraavat puheenjohtaja Salosen esittämät ja jäsen Alangon, Tuhkusen, Ahosen, Laitilan kannattamat lisäykset lausuntoon:

Kasvatus- ja sivistyslautakunta toteaa Fjällbon osalta - suunnitelman sivu 27/41, kohta 5.4.9 Fjällbon puisto, viimeinen kappale - että Fjällbon mahdollinen ja nykyisen asuinrakennuksen korvaava rakentaminen on oltava vain vähäistä ja pelkästään Fjällbon puistoa ja sen käyttöä palvelevaa rakentamista.

Lautakunta korostaa lisäksi, että pienempien, helposti toteutettavien suunnitelmien ja parannustoimien täytäntöönpano on tärkeää yleissuunnitelman tavoitteiden täyttämiseksi, kuntalaisten palveluiden parantamiseksi. Etenkin opastus ja opastuksen tärkeys on niin tässä suunnitelmassa kuin monissa muissakin viime vuosien aikana tehdyissä suunnitelmissa ollut usein esillä. Opastuksen tärkeydestä huolimatta käytännön toimia opastuksen parantamiseksi ei juuri ole tapahtunut.

Muilta osin lautakunta päätti hyväksyä esitetyn lausunnon.

 

 

Päätös

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päätti antaa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta alla olevan lausunnon:

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan lausunto:
 

  • Toteuttaminen “kilometri kerrallaan”. On tärkeää, että tartutaan toteuttamaan hankkeita, joille on kaavalliset ja luvituksen kannalta edellytykset.  

  • Etupainotteisuus reittien ja yhteyksien rakentamisessa tulee varmistaa. Asuinalueilta tulee olla sujuva pääsy Tuusulanjärven virkistyskohteisiin.  

  • Pysäköintialueiden riittävyyttä on korostettu suunnitelmassa, mikä on hyvä. 

  • Ympärivuotisuus palveluissa ja niiden käytössä on huomioitava. Järvellä, etenkin talvisin, liikkuu tuhansia kävijöitä ympäri Etelä-Suomea.  

  • Luonto, virkistys ja kulttuuri sekä muut Tuusulanjärveen liittyvät asiat ovat koottu hyvin yhteen raportissa. 

 

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Työssä osoitetaan virkistysreitistö, siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-, suunnittelu- ja kulttuurikohteet sekä esitetään tavoitellut reittiverkoston täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella. Olisi suotavaa edetä hankkeissa yhdessä naapurikunnan kanssa ja tavoiteltava yhteistä ilmettä ja palveluiden korkeaa laatua. Kuntayhteistyö on tärkeää, sillä Tuusulanjärven virkistyskäyttö on yhteinen asia, joka tuo myös yhteistä vastuuta.  

Suunnitelmassa esitetään kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet. Reittien yhteyksien rakentamisessa tulee varmistaa niiden toteuttamismahdollisuus. On tärkeää lähetä edistämään hankkeita, joille on kaavalliset ja tarvittavien lupien kannalta hyvät edellytykset toteutua. Suunnitelmassa on hyvä tuoda esiin sujuva yhteys asuinalueilta Tuusulanjärven virkistyskohteisiin. Suunnitelmassa on hyvin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja sijoittumista eri puolille järveä.  

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä, erilaisia käyttäjäryhmiä ja heidän vaihtuvia tarpeitaan reittien näkökulmasta. Suunnitelmassa tulisi huomioida palveluiden ja niiden käytön ympärivuotisuus. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella tuhansia kävijöitä ympäri Etelä-Suomea. 

Kasvatus- ja sivistyslautakunta toteaa Fjällbon osalta - suunnitelman sivu 27/41, kohta 5.4.9 Fjällbon puisto, viimeinen kappale - että Fjällbon mahdollinen ja nykyisen asuinrakennuksen korvaava rakentaminen on oltava vain vähäistä ja pelkästään Fjällbon puistoa ja sen käyttöä palvelevaa rakentamista.

Lautakunta korostaa lisäksi, että pienempien, helposti toteutettavien suunnitelmien ja parannustoimien täytäntöönpano on tärkeää yleissuunnitelman tavoitteiden täyttämiseksi, kuntalaisten palveluiden parantamiseksi. Etenkin opastus ja opastuksen tärkeys on niin tässä suunnitelmassa kuin monissa muissakin viime vuosien aikana tehdyissä suunnitelmissa ollut usein esillä. Opastuksen tärkeydestä huolimatta käytännön toimia opastuksen parantamiseksi ei juuri ole tapahtunut.

Valmistelija

Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
Virpi Lehmusvaara, kansliapäällikkö, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan kasvu ja ympäristö/kaavoitus pyytää lausuntopynnössään 24.3.2021 kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausuntoa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta. Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 6.5.2020 klo 16.00.

Asiaselostus

Tuusula käynnisti vuonna 2017 projektin Tuusulanjärven ja -​joen ranta-​alueiden virkistyskäytön kehittämiseksi. Tuusulanjärveä kiertävän yhtenäisen reitistön suunnittelu ja toteutus on ollut kuluvan valtuustokauden (2017-​2021) tärkeä tavoite. Tuusulanjärven virkistyskäytön yleissuunnitelmatyö tilattiin konsulttityönä Swecolta tammikuussa 2020. Osana työtä Sweco toteutti myös Tuusulanjärven ja lähialueiden virkistys-​ ja matkailureittien tarveselvityksen. Selvityksen perusteella erityisen suuri tarve on hyvin opastetuille,​ jatkuville,​ palveluja sisältäville ja teemoitetuille reiteille. Tarve on ylikunnallinen ja kuntien kaikkia alueita koskeva. Lähivirkistysreittien ympärivuotinen käyttö ja tarve uusille reiteille on vahvassa kasvussa.  Nykyisille reiteille toivotaan ulkoilijan peruspalveluita,​ parempaa joukkoliikenteen saavutettavuutta sekä matkailupalveluja. 

Yleissuunnitelmassa on osoitettu Tuusulanjärveä kiertävä reitistö,​ joka johtaa vierailijan tutustumaan alueen monipuoliseen luontoon,​ maisemiin,​ kulttuurikohteisiin ja liikuntapaikkoihin. Suunnitelmakartalle on yhdistetty alueelle eri aikoina laadittujen kaavojen,​ virkistyskäyttösuunnitelmien,​ selvitysten sekä puistosuunnitelmien aineistoja.

Yleissuunnitelmakartalla osoitetaan virkistysreitistö ja siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistyskohteet (luonto,​ maisema,​ kulttuuri,​ liikunta,​ palvelut). Lisäksi esitetään virkistykseen kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet. Tämän lisäksi suunnitelmaa esittelevään raporttiin on koottu erilaisten selvitysten,​ kuten luonto-​,​ maisema-​ ja kulttuuriselvitysten tuloksia sekä muita lähtötietoja,​ kuten esimerkiksi karttakoosteita nykyisistä palvelukohteista,​ pysäköintipaikoista ja venevalkamista sekä muista järveä ympäröivistä nykyisistä jalankulun ja pyöräilyn reiteistä. 

Yleissuunnitelmatyö on pitänyt sisällään laajan lähtöaineiston koonnin lisäksi reittitarkastelua,​ jossa on selvitetty Tuusulanjärveä ympäröivät jalankulun,​ pyöräilyn,​ ulkoilun sekä maastopyöräilyn reitit. Reittien jatkuvuutta on tutkittu joukkoliikenteen pysäkeiltä ja pysäköintialueilta alueen eri kohteisiin sekä yhteyksien jatkuvuutta eri palveluiden ja kohteiden välillä. Reittien linjauksissa on pyritty huomioimaan maanomistukselliset kysymykset.  

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä,​ erilaisia käyttäjäryhmiä ja heidän vaihtuvia tarpeitaan reittien näkökulmasta. Osaa kohteista on tutkittu reittien jatkuvuuden ja kohteiden saavutettavuuden sekä rakennettavuuden kannalta yleissuunnitelmatasoa tarkemmin. Tällaisia kohteita ovat olleet esimerkiksi reittimahdollisuuksien ja vaihtoehtojen tutkiminen Sarvikallion reitiltä kohti lintukosteikkoja,​ reittien yhdistyminen Anttilan tilakeskuksen läpi sekä yhteyksien tutkiminen Koskenmäentien yli jokivarteen. Työn yhteydessä on laadittu myös Rantatien alustava kehittämissuunnitelma. 
 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto:

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Suunnitelmassa osoitetaan virkistysreitistö, siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-, suunnittelu- ja kulttuurikohteet sekä esitetään tavoitellut reittiverkoston täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella.

Kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet osoitetaan hyvinkin pitkälle aikavälille. Reittien yhteyksien rakentamisessa tulee varmistaa niiden toteuttamismahdollisuudet ja resursoida sekä aikatauluttaa hankkeet, kilometri kerrallaan. On tärkeää lähteä edistämään määrätietoisesti hankkeita, joille on kaavalliset ja tarvittavien lupien kannalta  hyvät edellytykset toteutua.  Saavutettavuus läheltä ja kaukaa tulee olla sujuvaa.  Tuusulanjärven virkistyskohteisiin on helppo tulla. Suunnitelmassa on hyvin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja sijoittumista eri puolille järveä, mikä on osoittautunut jo nykyisten luonto- ja virkistyskohteiden rakentamisessa erittäin tärkeäksi seikaksi. 

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä, käyttäjäryhmiä ja liikkujien vaihtuvia tarpeita reittien näkökulmasta. Käytön ohjaus ja opastus on ensiarvoisen tärkeää, liikkumisen tavat ja muodot monipuolistuvat koko ajan. Suunnitelmassa tulee huomioida palveluiden ja niiden käytön ympärivuotisuus. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella tuhansia kävijöitä ympäri Etelä-Suomea.  Luonnon, virkistyksen ja kulttuurin Tuusulanjärvi sekä alueen kehittämistarpeet on koottu hyvin yhteen raportissa. 

On tärkeää, että järven kehittämistä tehdään kuntayhteistyönä. On tavoiteltava yhteistä tavoitetasoa kuntien erityispiirteitä korostaen. Tuusulanjärven hoidon laatu kaikkinensa tulee olla korkea, visuaalista ja yhtenäistä ilmettä korostaen. Alueella tuotetaan korkealaatuisia matkailun palveluita, joita tuetaan edellä mainituilla asioilla. Kuntayhteistyö, matkailun tarpeiden huomioiminen ja tukeminen on tärkeää, sillä Tuusulanjärven virkistyskäyttö on yhteinen asia, joka tuo myös yhteistä vastuuta.

Ehdotus

Esittelijä

Virpi Lehmusvaara, kansliapäällikkö, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää antaa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

__________

Puheenjohtajan avattua keskustelun, lautakunta päätti yksimielisesti lisätä seuraavan jäsen Meckeiborgin esittämän ja jäsen Yltävän kannattaman täydennyksen lausuntoon:

Kulttuuri- ja  vapaa-aikalautakunta toteaa Fjällbon osalta - suunnitelman sivu 27/41, kohta 5.4.9 Fjällbon puisto, viimeinen kappale - että Fjällbon mahdollinen ja nykyisen asuinrakennuksen korvaava rakentaminen on oltava vain vähäistä ja pelkästään Fjällbon puistoa ja sen käyttöä palvelevaa rakentamista.

Muilta osin lautakunta hyväksyi annetun lausunnon.

 

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti antaa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta alla olevan lausunnon.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto:

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Suunnitelmassa osoitetaan virkistysreitistö, siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-, suunnittelu- ja kulttuurikohteet sekä esitetään tavoitellut reittiverkoston täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella.

Kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet osoitetaan hyvinkin pitkälle aikavälille. Reittien yhteyksien rakentamisessa tulee varmistaa niiden toteuttamismahdollisuudet ja resursoida sekä aikatauluttaa hankkeet, kilometri kerrallaan. On tärkeää lähteä edistämään määrätietoisesti hankkeita, joille on kaavalliset ja tarvittavien lupien kannalta  hyvät edellytykset toteutua.  Saavutettavuus läheltä ja kaukaa tulee olla sujuvaa.  Tuusulanjärven virkistyskohteisiin on helppo tulla. Suunnitelmassa on hyvin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja sijoittumista eri puolille järveä, mikä on osoittautunut jo nykyisten luonto- ja virkistyskohteiden rakentamisessa erittäin tärkeäksi seikaksi. 

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä, käyttäjäryhmiä ja liikkujien vaihtuvia tarpeita reittien näkökulmasta. Käytön ohjaus ja opastus on ensiarvoisen tärkeää, liikkumisen tavat ja muodot monipuolistuvat koko ajan. Suunnitelmassa tulee huomioida palveluiden ja niiden käytön ympärivuotisuus. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella tuhansia kävijöitä ympäri Etelä-Suomea.  Luonnon, virkistyksen ja kulttuurin Tuusulanjärvi sekä alueen kehittämistarpeet on koottu hyvin yhteen raportissa. 

On tärkeää, että järven kehittämistä tehdään kuntayhteistyönä. On tavoiteltava yhteistä tavoitetasoa kuntien erityispiirteitä korostaen. Tuusulanjärven hoidon laatu kaikkinensa tulee olla korkea, visuaalista ja yhtenäistä ilmettä korostaen. Alueella tuotetaan korkealaatuisia matkailun palveluita, joita tuetaan edellä mainituilla asioilla. Kuntayhteistyö, matkailun tarpeiden huomioiminen ja tukeminen on tärkeää, sillä Tuusulanjärven virkistyskäyttö on yhteinen asia, joka tuo myös yhteistä vastuuta.

Kulttuuri- ja  vapaa-aikalautakunta toteaa Fjällbon osalta - suunnitelman sivu 27/41, kohta 5.4.9 Fjällbon puisto, viimeinen kappale - että Fjällbon mahdollinen ja nykyisen asuinrakennuksen korvaava rakentaminen on oltava vain vähäistä ja pelkästään Fjällbon puistoa ja sen käyttöä palvelevaa rakentamista.

Valmistelija

Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Tuusulan kunnan kasvu ja ympäristö/kaavoitus pyytää lausuntopyynnössään 24.3.2021 Ikäihmisten neuvoston lausuntoa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta. Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 6.5.2020 klo 16.00.


Asiaselostus

Tuusula käynnisti vuonna 2017 projektin Tuusulanjärven ja -joen ranta-alueiden virkistyskäytön kehittämiseksi. Tuusulanjärveä kiertävän yhtenäisen reitistön suunnittelu ja toteutus on ollut kuluvan valtuustokauden (2017-2021) tärkeä tavoite. Tuusulanjärven virkistyskäytön yleissuunnitelmatyö tilattiin konsulttityönä Swecolta tammikuussa 2020. Osana työtä Sweco toteutti myös Tuusulanjärven ja lähialueiden virkistys- ja matkailureittien tarveselvityksen. Selvityksen perusteella erityisen suuri tarve on hyvin opastetuille, jatkuville, palveluja sisältäville ja teemoitetuille reiteille. Tarve on ylikunnallinen ja kuntien kaikkia alueita koskeva. Lähivirkistysreittien ympärivuotinen käyttö ja tarve uusille reiteille on vahvassa kasvussa. Nykyisille reiteille toivotaan ulkoilijan peruspalveluita, parempaa joukkoliikenteen saavutettavuutta sekä matkailupalveluja. 

Yleissuunnitelmassa on osoitettu Tuusulanjärveä kiertävä reitistö, joka johtaa vierailijan tutustumaan alueen monipuoliseen luontoon, maisemiin, kulttuurikohteisiin ja liikuntapaikkoihin. Suunnitelmakartalle on yhdistetty alueelle eri aikoina laadittujen kaavojen, virkistyskäyttösuunnitelmien, selvitysten sekä puistosuunnitelmien aineistoja.

Yleissuunnitelmakartalla osoitetaan virkistysreitistö ja siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistyskohteet. Lisäksi esitetään virkistykseen kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet. Tämän lisäksi suunnitelmaa esittelevään raporttiin on koottu erilaisten selvitysten, kuten luonto-, maisema- ja kulttuuriselvitysten tuloksia sekä muita lähtötietoja, kuten esimerkiksi karttakoosteita nykyisistä palvelukohteista, pysäköintipaikoista ja venevalkamista sekä muista järveä ympäröivistä nykyisistä jalankulun ja pyöräilyn reiteistä. 

Yleissuunnitelmatyö on pitänyt sisällään laajan lähtöaineiston koonnin lisäksi reittitarkastelua, jossa on selvitetty Tuusulanjärveä ympäröivät jalankulun, pyöräilyn, ulkoilun sekä maastopyöräilyn reitit. Reittien jatkuvuutta on tutkittu joukkoliikenteen pysäkeiltä ja pysäköintialueilta alueen eri kohteisiin sekä yhteyksien jatkuvuutta eri palveluiden ja kohteiden välillä. Reittien linjauksissa on pyritty huomioimaan maanomistukselliset kysymykset.  

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä, erilaisia käyttäjäryhmiä ja heidän vaihtuvia tarpeitaan reittien näkökulmasta. Osaa kohteista on tutkittu reittien jatkuvuuden ja kohteiden saavutettavuuden sekä rakennettavuuden kannalta yleissuunnitelmatasoa tarkemmin. Tällaisia kohteita ovat olleet esimerkiksi reittimahdollisuuksien ja vaihtoehtojen tutkiminen Sarvikallion reitiltä kohti lintukosteikkoja, reittien yhdistyminen Anttilan tilakeskuksen läpi sekä yhteyksien tutkiminen Koskenmäentien yli jokivarteen. Työn yhteydessä on laadittu myös Rantatien alustava kehittämissuunnitelma.


Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleisssuunnitelma, Ikäihmisten neuvoston lausunto

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Yleissuunnitelmassa osoitetaan paitsi virkistysreitistö myös siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-, suunnittelu-  ja kulttuurikohteet sekä virkistyskäytön täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella. 

Raportissa on koottu hyvin yhteen luontoon, virkistykseen ja kulttuuriin liittyvät virkistyspaikat ja kuvattu laajasti virkistyskäyttöä sekä erilaisia käyttäjäryhmiä. Kuitenkin suunnitelmassa olisi hyvä huomioida palveluiden ja niiden käytettävyys ympäri vuoden. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella paljon kävijöitä, joista osa tulee Tuusulanjärvelle laajemmalti Etelä-Suomesta. Tämän vuoksi pysäköintialueiden riittävyys on tärkeää. Suunnitelmassa onkin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja niiden sijoittumista järven eri puolille, mikä on hyvä asia. Ainakin osa nykyisistä reiteistä on hyvin suosittuja, mikä asettaa paineita alueen virkistyskäytön kehittämiselle.  

Suunnitelmassa esitellään kehittämiskohteet, reitistöt ja yhteystarpeet. Reittien yhteyksiä rakennettaessa tulee varmistaa, että niitä on mahdollista toteuttaa niin kaavojen kuin tarvittavien lupien kannalta. Kulkuyhteydet asuinalueilta Tuusulanjärven virkistyskohteisiin on tehtävä niin, että asuinalueilta on sujuva pääsy Tuusulanjärven virkistyskohteisiin, mutta kulkeminen ei häiritse rantojen lähellä asuvia asukkaita. Jotta Tuusulanjärven virkistyskohteet ovat käytettävissä mahdollisimman monelle kävijälle ja liikkujalle, tulee kiinnittää huomiota mahdollisuuteen esteettömään liikkumiseen alueella. 

Kuntayhteistyö on tärkeää ja kehittämishankkeita olisi hyvä suunnitella ja tehdä yhdessä Tuusulanjärven ympäristökuntien kanssa, jotta yhtenäinen ilme ja palveluiden monipuolisuus voitaisiin taata.

Ehdotus

Esittelijä

Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Ikäihmisten neuvosto päättää antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta. 

______________________________

Puheenjohtajan avattua keskustelun jäsen Petäjäniemi esitti lausuntoon lisäyksiä esteettömyydestä seuraavasti: 

Ikäihmisten neuvosto painottaa, että esteettömyys on ikäihmisten näkökulmasta tarpeen huomioida kaikessa suunnittelussa.

Lintutornin alueen kehittämisessä otetaan esteettömyys hyvin esille. Näin pitkospuut ja lintutorni ovat myös liikuntaesteisten tavoitettavissa.

Rannan saavutettavuuden parantaminen on erittäin hyvä tavoite. Tuusulanjärven virkistävä vaikutus on hyvä saada kaikkien ulottuville nykyistä useammassa kohdassa.

Sarvikallio on jo nykyisellään erittäin suosittu virkistysalue. Sen ja pysäköintialueen laajentaminen on hyvä tavoite. Ikäihmiset tulevat alueelle usein omalla autollaan, koska julkinen liikenne on vähäistä.

Koskenmäen kevyen liikenteen väylä on kapea ja turvaton. Pyörällä ajetaan usein lujaa, joten jalkaisin sen käyttö on vaarallista ja epämiellyttävää. Sen kehittäminen on tarpeen.

Kelluva rantareitti Gustavelundilta Tuuskodolle on kiinnostava vaihtoehto. Sen käyttö tulisi todennäköisesti olemaan vilkasta. Reitin tulee olla esteetön. Reitiltä voi havainnoida järviluontoa ympäri vuoden.
 
Fjällbon aluetta kannattaa edelleen kehittää kuntalaisten yhteisenä virkistysalueena. Lisärakentamista ei pidä sallia. 

Lisäksi jäsenet Hyökki, Mäkinen ja Latva-Pukkila esittivät lisäyksiä lausuntoon

Yhteistyö etenkin Järvenpään kanssa on tärkeää Rantareitin kokonaiskäytettävyyden kannalta. 
Kun karttoja ja opasteita kohteista laaditaan, tulee niissä selvästi kuvata, millainen kohde on laadultaan ja esteettömyydeltään. 
Sarvikalliolle toivotaan lisää nuotiopisteitä. 
 

Neuvosto hyväksyi tehdyt esitykset yksimielisesti. 

Päätös

Ikäihmisten neuvosto päätti antaa alla olevan muutetun lausunnon.

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleisssuunnitelma, Ikäihmisten neuvoston lausunto

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Yleissuunnitelmassa osoitetaan paitsi virkistysreitistö myös siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-, suunnittelu-  ja kulttuurikohteet sekä virkistyskäytön täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella. 

Ikäihmisten neuvosto painottaa, että esteettömyys on ikäihmisten näkökulmasta tarpeen huomioida kaikessa suunnittelussa. Esimerkiksi lintutornin alueen kehittämisessä otetaan esteettömyys hyvin esille. Näin pitkospuut ja lintutorni ovat myös liikuntaesteisten tavoitettavissa.

Raportissa on koottu hyvin yhteen luontoon, virkistykseen ja kulttuuriin liittyvät virkistyspaikat ja kuvattu laajasti virkistyskäyttöä sekä erilaisia käyttäjäryhmiä. Kuitenkin suunnitelmassa olisi hyvä huomioida palveluiden ja niiden käytettävyys ympäri vuoden. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella paljon kävijöitä, joista osa tulee Tuusulanjärvelle laajemmalti Etelä-Suomesta. Tämän vuoksi pysäköintialueiden riittävyys on tärkeää. Suunnitelmassa onkin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja niiden sijoittumista järven eri puolille, mikä on hyvä asia. Ainakin osa nykyisistä reiteistä on hyvin suosittuja, mikä asettaa paineita alueen virkistyskäytön kehittämiselle. Sarvikallio on jo nykyisellään erittäin suosittu virkistysalue. Sen ja pysäköintialueen laajentaminen on hyvä tavoite. Ikäihmiset tulevat alueelle usein omalla autollaan, koska julkinen liikenne on vähäistä. 

Suunnitelmassa esitellään kehittämiskohteet, reitistöt ja yhteystarpeet. Reittien yhteyksiä rakennettaessa tulee varmistaa, että niitä on mahdollista toteuttaa niin kaavojen kuin tarvittavien lupien kannalta. Kulkuyhteydet asuinalueilta Tuusulanjärven virkistyskohteisiin on tehtävä niin, että asuinalueilta on sujuva pääsy Tuusulanjärven virkistyskohteisiin, mutta kulkeminen ei häiritse rantojen lähellä asuvia asukkaita. Jotta Tuusulanjärven virkistyskohteet ovat käytettävissä mahdollisimman monelle kävijälle ja liikkujalle, tulee kiinnittää huomiota mahdollisuuteen esteettömään liikkumiseen alueella. 

Rannan saavutettavuuden parantaminen on erittäin hyvä tavoite. Tuusulanjärven virkistävä vaikutus on hyvä saada kaikkien ulottuville nykyistä useammassa kohdassa. Kun karttoja ja opasteita kohteista laaditaan, tulee niissä selvästi kuvata, millainen kohde on laadultaan ja esteettömyydeltään. 

Koskenmäen kevyen liikenteen väylä on kapea ja turvaton. Pyörällä ajetaan usein lujaa, joten jalkaisin sen käyttö on vaarallista ja epämiellyttävää. Sen kehittäminen on tarpeen.

Kelluva rantareitti Gustavelundilta Tuuskodolle on kiinnostava vaihtoehto. Sen käyttö tulisi todennäköisesti olemaan vilkasta. Reitin tulee olla esteetön. Reitiltä voi havainnoida järviluontoa ympäri vuoden.
 
Fjällbon aluetta kannattaa edelleen kehittää kuntalaisten yhteisenä virkistysalueena. Lisärakentamista ei pidä sallia. 

Kuntayhteistyö on tärkeää ja kehittämishankkeita olisi hyvä suunnitella ja tehdä yhdessä Tuusulanjärven ympäristökuntien kanssa, jotta yhtenäinen ilme ja palveluiden monipuolisuus voitaisiin taata. Yhteistyö etenkin Järvenpään kanssa on tärkeää Rantareitin kokonaiskäytettävyyden kannalta. 
 

 

Valmistelija

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi
Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan kasvu ja ympäristö/kaavoitus pyytää lausuntopyynnössään 24.3.2021 hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausuntoa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta. Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 6.5.2020 klo 16.00.


Asiaselostus

Tuusula käynnisti vuonna 2017 projektin Tuusulanjärven ja -joen ranta-alueiden virkistyskäytön kehittämiseksi. Tuusulanjärveä kiertävän yhtenäisen reitistön suunnittelu ja toteutus on ollut kuluvan valtuustokauden (2017-2021) tärkeä tavoite. Tuusulanjärven virkistyskäytön yleissuunnitelmatyö tilattiin konsulttityönä Swecolta tammikuussa 2020. Osana työtä Sweco toteutti myös Tuusulanjärven ja lähialueiden virkistys- ja matkailureittien tarveselvityksen. Selvityksen perusteella erityisen suuri tarve on hyvin opastetuille, jatkuville, palveluja sisältäville ja teemoitetuille reiteille. Tarve on ylikunnallinen ja kuntien kaikkia alueita koskeva. Lähivirkistysreittien ympärivuotinen käyttö ja tarve uusille reiteille on vahvassa kasvussa.  Nykyisille reiteille toivotaan ulkoilijan peruspalveluita, parempaa joukkoliikenteen saavutettavuutta sekä matkailupalveluja. 

Yleissuunnitelmassa on osoitettu Tuusulanjärveä kiertävä reitistö, joka johtaa vierailijan tutustumaan alueen monipuoliseen luontoon, maisemiin, kulttuurikohteisiin ja liikuntapaikkoihin. Suunnitelmakartalle on yhdistetty alueelle eri aikoina laadittujen kaavojen, virkistyskäyttösuunnitelmien, selvitysten sekä puistosuunnitelmien aineistoja.

Yleissuunnitelmakartalla osoitetaan virkistysreitistö ja siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistyskohteet. Lisäksi esitetään virkistykseen kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet. Tämän lisäksi suunnitelmaa esittelevään raporttiin on koottu erilaisten selvitysten, kuten luonto-, maisema- ja kulttuuriselvitysten tuloksia sekä muita lähtötietoja, kuten esimerkiksi karttakoosteita nykyisistä palvelukohteista, pysäköintipaikoista ja venevalkamista sekä muista järveä ympäröivistä nykyisistä jalankulun ja pyöräilyn reiteistä. 

Yleissuunnitelmatyö on pitänyt sisällään laajan lähtöaineiston koonnin lisäksi reittitarkastelua, jossa on selvitetty Tuusulanjärveä ympäröivät jalankulun, pyöräilyn, ulkoilun sekä maastopyöräilyn reitit. Reittien jatkuvuutta on tutkittu joukkoliikenteen pysäkeiltä ja pysäköintialueilta alueen eri kohteisiin sekä yhteyksien jatkuvuutta eri palveluiden ja kohteiden välillä. Reittien linjauksissa on pyritty huomioimaan maanomistukselliset kysymykset.  

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä, erilaisia käyttäjäryhmiä ja heidän vaihtuvia tarpeitaan reittien näkökulmasta. Osaa kohteista on tutkittu reittien jatkuvuuden ja kohteiden saavutettavuuden sekä rakennettavuuden kannalta yleissuunnitelmatasoa tarkemmin. Tällaisia kohteita ovat olleet esimerkiksi reittimahdollisuuksien ja vaihtoehtojen tutkiminen Sarvikallion reitiltä kohti lintukosteikkoja, reittien yhdistyminen Anttilan tilakeskuksen läpi sekä yhteyksien tutkiminen Koskenmäentien yli jokivarteen. Työn yhteydessä on laadittu myös Rantatien alustava kehittämissuunnitelma.
 

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelma 2021, Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausunto

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Yleissuunnitelmassa osoitetaan paitsi virkistysreitistö myös siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-, suunnittelu-  ja kulttuurikohteet sekä virkistyskäytön täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella. 

Raportissa on koottu hyvin yhteen luontoon, virkistykseen ja kulttuuriin liittyvät virkistyspaikat ja kuvattu laajasti järven ja järven ympäristön virkistyskäyttöä sekä erilaisia käyttäjäryhmiä. Suunnitelmassa olisi hyvä huomioida palveluiden ja niiden käytettävyys ympäri vuoden. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella paljon kävijöitä, joista osa tulee Tuusulanjärvelle laajemmalti Etelä-Suomesta. Tämän vuoksi pysäköintialueiden riittävyys on tärkeää. Suunnitelmassa onkin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja niiden sijoittumista järven eri puolille, mikä on hyvä asia. Ainakin osa nykyisistä reiteistä on hyvin suosittuja, mikä asettaa paineita alueen virkistyskäytön kehittämiselle.  

Suunnitelmassa esitellään kehittämiskohteet, reitistöt ja yhteystarpeet. Reittien yhteyksiä rakennettaessa tulee varmistaa, että niitä on mahdollista toteuttaa niin kaavojen kuin tarvittavien lupien kannalta. Kulkuyhteydet asuinalueilta Tuusulanjärven virkistyskohteisiin on tehtävä niin, että asuinalueilta on sujuva pääsy Tuusulanjärven virkistyskohteisiin, mutta kulkeminen ei häiritse rantojen lähellä asuvia asukkaita. Jotta Tuusulanjärven virkistyskohteet ovat käytettävissä mahdollisimman monelle kävijälle ja liikkujalle, tulee kiinnittää huomiota mahdollisuuteen esteettömään liikkumiseen alueella. 

Virkistyskäytön suunnittelussa suotavaa on huomioida yhteistyö Tuusulanjärven käyttäjien (esimerkiksi kalastusseurat ja -yhdistykset, kalastuskunnat sekä melonta ja veneily-yhdistykset) Myös kuntayhteistyö on tärkeää ja kehittämishankkeita olisi hyvä suunnitella ja tehdä yhdessä Tuusulanjärven ympäristökuntien kanssa. Reitistön säilyminen katkeamattomana kunnasta toiseen, yhtenäinen ilme ja palveluiden monipuolisuus voidaan taata yhteistyöllä. 

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon. 

 

_____________________

Puheenjohtajan avattua keskustelun jäsen Palvas ehdotti, että lausuntoon lisätään seuraava lause: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta toteaa Fjällbon osalta, että Fjällbon mahdollinen ja nykyisen asuinrakennuksen korvaava rakentaminen on oltava vain vähäistä ja Fjällbon puistoa ja sen käyttöä palvelevaa rakentamista.  

Lautakunta hyväksyi lisäyksen yksimielisesti. 

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti antaa alla olevan lausunnon 

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelma 2021, Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausunto

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Yleissuunnitelmassa osoitetaan paitsi virkistysreitistö myös siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-, suunnittelu-  ja kulttuurikohteet sekä virkistyskäytön täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella. 

Raportissa on koottu hyvin yhteen luontoon, virkistykseen ja kulttuuriin liittyvät virkistyspaikat ja kuvattu laajasti järven ja järven ympäristön virkistyskäyttöä sekä erilaisia käyttäjäryhmiä. Suunnitelmassa olisi hyvä huomioida palveluiden saavutettavuus ja niiden käytettävyys ympäri vuoden. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella paljon kävijöitä, joista osa tulee Tuusulanjärvelle laajemmalti Etelä-Suomesta. Tämän vuoksi pysäköintialueiden riittävyys on tärkeää. Suunnitelmassa onkin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja niiden sijoittumista järven eri puolille, mikä on hyvä asia. Ainakin osa nykyisistä reiteistä on hyvin suosittuja, mikä asettaa paineita alueen virkistyskäytön kehittämiselle.  

Suunnitelmassa esitellään kehittämiskohteet, reitistöt ja yhteystarpeet. Reittien yhteyksiä rakennettaessa tulee varmistaa, että niitä on mahdollista toteuttaa niin kaavojen kuin tarvittavien lupien kannalta. Kulkuyhteydet asuinalueilta Tuusulanjärven virkistyskohteisiin on tehtävä niin, että asuinalueilta on sujuva pääsy Tuusulanjärven virkistyskohteisiin, mutta kulkeminen ei häiritse rantojen lähellä asuvia asukkaita. Jotta Tuusulanjärven virkistyskohteet ovat käytettävissä mahdollisimman monelle kävijälle ja liikkujalle, tulee kiinnittää huomiota mahdollisuuteen esteettömään liikkumiseen alueella. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta toteaa Fjällbon osalta, että Fjällbon mahdollinen ja nykyisen asuinrakennuksen korvaava rakentaminen on oltava vain vähäistä ja Fjällbon puistoa ja sen käyttöä palvelevaa rakentamista.  

Virkistyskäytön suunnittelussa suotavaa on huomioida yhteistyö Tuusulanjärven käyttäjien (esimerkiksi kalastusseurat ja -yhdistykset, kalastuskunnat sekä melonta ja veneily-yhdistykset) Myös kuntayhteistyö on tärkeää ja kehittämishankkeita olisi hyvä suunnitella ja tehdä yhdessä Tuusulanjärven ympäristökuntien kanssa. Reitistön säilyminen katkeamattomana kunnasta toiseen, yhtenäinen ilme ja palveluiden monipuolisuus voidaan taata yhteistyöllä. 

 

Valmistelija

Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut
Tuusulan kunnan kasvu ja ympäristö/kaavoitus pyytää lausuntopyynnössään 24.3.2021 Lapsi-  ja perheasiainneuvoston lausuntoa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta. Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 6.5.2020 klo 16.00.

Asiaselostus
Tuusula käynnisti vuonna 2017 projektin Tuusulanjärven ja -​joen ranta-​alueiden virkistyskäytön kehittämiseksi. Tuusulanjärveä kiertävän yhtenäisen reitistön suunnittelu ja toteutus on ollut kuluvan valtuustokauden (2017-​2021) tärkeä tavoite. Tuusulanjärven virkistyskäytön yleissuunnitelmatyö tilattiin konsulttityönä Swecolta tammikuussa 2020. Osana työtä Sweco toteutti myös Tuusulanjärven ja lähialueiden virkistys-​ja matkailureittien tarveselvityksen. Selvityksen perusteella erityisen suuri tarve on hyvin opastetuille, ​jatkuville,​ palveluja sisältäville ja teemoitetuille reiteille. Tarve on ylikunnallinen ja kuntien kaikkia alueita koskeva.

Lähivirkistysreittien ympärivuotinen käyttö ja tarve uusille reiteille on vahvassa kasvussa. Nykyisille reiteille toivotaan ulkoilijan peruspalveluita,​parempaa joukkoliikenteen saavutettavuutta sekä matkailupalveluja. Yleissuunnitelmassa on osoitettu Tuusulanjärveä kiertävä reitistö,​ joka johtaa vierailijan tutustumaan alueen monipuoliseen luontoon, ​maisemiin,​ kulttuurikohteisiin ja liikuntapaikkoihin. Suunnitelmakartalle on yhdistetty alueelle eri aikoina laadittujen kaavojen,​virkistyskäyttösuunnitelmien,​selvitysten sekä puistosuunnitelmien aineistoja.

Yleissuunnitelmakartalla osoitetaan virkistysreitistö ja siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistyskohteet. Lisäksi esitetään virkistykseen kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet. Tämän lisäksi suunnitelmaa esittelevään raporttiin on koottu erilaisten selvitysten, ​kuten luonto-​,​ maisema-​ja kulttuuriselvitysten tuloksia sekä muita lähtötietoja,​kuten esimerkiksi karttakoosteita nykyisistä palvelukohteista,​pysäköintipaikoista ja venevalkamista sekä muista järveä ympäröivistä nykyisistä jalankulun ja pyöräilyn reiteistä.

Yleissuunnitelmatyö on pitänyt sisällään laajan lähtöaineiston koonnin lisäksi reittitarkastelua,​jossa on selvitetty Tuusulanjärveä ympäröivät jalankulun,​pyöräilyn,​ ulkoilun sekä maastopyöräilyn reitit. Reittien jatkuvuutta on tutkittu joukkoliikenteen pysäkeiltä ja pysäköintialueilta alueen eri kohteisiin sekä yhteyksien jatkuvuutta eri  palveluiden ja kohteiden välillä. Reittien linjauksissa on pyritty huomioimaan maanomistukselliset kysymykset. 

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä,​erilaisia käyttäjäryhmiä ja heidän vaihtuvia tarpeitaan reittien näkökulmasta. Osaa kohteista on tutkittu reittien jatkuvuuden ja kohteiden saavutettavuuden sekä rakennettavuuden kannalta  yleissuunnitelmatasoa tarkemmin. Tällaisia kohteita ovat olleet esimerkiksi reittimahdollisuuksien ja vaihtoehtojen tutkiminen Sarvikallion reitiltä kohti lintukosteikkoja,​reittien yhdistyminen Anttilan tilakeskuksen läpi sekä yhteyksien tutkiminen Koskenmäentien yli jokivarteen. Työn yhteydessä on laadittu myös Rantatien alustava kehittämissuunnitelma.


Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleisssuunnitelma, Lapsi ja perheasiainneuvoston lausunto

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Yleissuunnitelmassa osoitetaan paitsi virkistysreitistö myös siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-​,​ suunnittelu- ​ja kulttuurikohteet sekä virkistyskäytön täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella. Lapsi- ja perheasianneuvoston mielestä esteettömyys on huomioitava kaikessa suunnittelussa. Se helpottaa myös lapsiperheiden liikkumista alueella. 

Raportissa on koottu hyvin yhteen luontoon,​virkistykseen ja kulttuuriin liittyvät virkistyspaikat ja kuvattu laajasti virkistyskäyttöä sekä erilaisia käyttäjäryhmiä. Kuitenkin suunnitelmassa olisi hyvä huomioida palveluiden ja niiden käytettävyys ympäri vuoden. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella paljon kävijöitä,​ joista osa tulee Tuusulanjärvelle laajemmalti Etelä-​Suomesta. Tämän vuoksi pysäköintialueiden riittävyys on tärkeää. Suunnitelmassa onkin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja niiden sijoittumista järven eri puolille, ​mikä on hyvä asia. Ainakin osa nykyisistä reiteistä on hyvin suosittuja, ​mikä asettaa paineita alueen virkistyskäytön kehittämiselle. Sarvikallio on jo nykyisellään erittäin suosittu virkistysalue. Sen ja pysäköintialueen laajentaminen on hyvä tavoite. Lapsiperheet tulevat alueelle usein omalla autollaan,​koska julkinen liikenne on vähäistä. 

Suunnitelmassa esitellään kehittämiskohteet, ​reitistöt ja yhteystarpeet. Reittien yhteyksiä rakennettaessa tulee varmistaa,​että niitä on mahdollista toteuttaa niin kaavojen kuin tarvittavien lupien kannalta. Kulkuyhteydet asuinalueilta Tuusulanjärven virkistyskohteisiin on tehtävä niin,​että asuinalueilta on sujuva pääsy Tuusulanjärven virkistyskohteisiin,​mutta kulkeminen ei häiritse rantojen lähellä 
asuvia asukkaita. Jotta Tuusulanjärven virkistyskohteet ovat käytettävissä mahdollisimman monelle kävijälle ja liikkujalle,​tulee kiinnittää huomiota mahdollisuuteen esteettömään liikkumiseen alueella. 

Rannan saavutettavuuden parantaminen on erittäin hyvä tavoite. Tuusulanjärven virkistävä vaikutus on hyvä saada kaikkien ulottuville nykyistä useammassa kohdassa. Kun karttoja ja opasteita kohteista laaditaan,​tulee niissä selvästi kuvata,​ millainen kohde on, jotta perheet voivat etukäteen miettiä, onko kulkeminen siellä mahdollista esimerkiksi lapsen ikä huomioiden. 

Koskenmäen kevyen liikenteen väylä on kapea ja turvaton. Pyörält liikkuvat tiellä usein lujaa. Pienten lasten kanssa liikuttaessa kevyen liikenteen väylän käyttö on vaarallista ja epämiellyttävää. Sen kehittäminen on tarpeen.

Fjällbon aluetta kannattaa edelleen kehittää kuntalaisten yhteisenä virkistysalueena. 

Kuntayhteistyö on tärkeää ja kehittämishankkeita olisi hyvä suunnitella ja tehdä yhdessä Tuusulanjärven ympäristökuntien kanssa,​jotta yhtenäinen ilme ja palveluiden monipuolisuus voitaisiin taata. Yhteistyö etenkin Järvenpään kanssa on tärkeää Rantareitin kokonaiskäytettävyyden kannalta.

Ehdotus

Esittelijä

Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Lapsi- ja perheasianneuvosto päättää antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon.

______________________

Puheenjohtajan avattua keskustelun, jäsen Allenius ehdotti seuraavaa muutosta Sarvikallion pysäköintialueen rakentamiseen. Sarvikallion pysäköintialue on suunniteltu suureksi, mikä muuttaa olennaisesti luontoympäristöä. Lapsi- ja perheasianneuvosto ehdottaa, että pysäköintialueen suurentamisen sijaan julkisen liikenteen vuoroja lisättäisiin, jotta useammalla ihmisellä olisi mahdollisuus nauttia esim. Sarvikallion virkistysalueesta

Lisäksi Allenius ehdotti, että koko Tuusulanjärven ympäri kiertävää pyöräilyreittiä on kehitettävä ja taattava sen kaikkien reitillä liikkuvien turvallisuus. 

Esitykset hyväksyttiin yksimielisesti. 

 

Päätös

Lapsi- ja perheasiainneuvosto päätti

  • antaa alla olevan muutetun lausunnon. 

    Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleisssuunnitelma, Lapsi ja perheasiainneuvoston lausunto
     
    Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Yleissuunnitelmassa osoitetaan paitsi virkistysreitistö myös siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-, suunnittelu- ja kulttuurikohteet sekä virkistyskäytön täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella. Lapsi- ja perheasianneuvoston mielestä esteettömyys on huomioitava kaikessa suunnittelussa. Se helpottaa myös lapsiperheiden liikkumista alueella. 
     
    Raportissa on koottu hyvin yhteen luontoon,virkistykseen ja kulttuuriin liittyvät virkistyspaikat ja kuvattu laajasti virkistyskäyttöä sekä erilaisia käyttäjäryhmiä. Kuitenkin suunnitelmassa olisi hyvä huomioida palveluiden ja niiden käytettävyys ympäri vuoden. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella paljon kävijöitä, joista osa tulee Tuusulanjärvelle laajemmalti Etelä-Suomesta. Tämän vuoksi pysäköintialueiden riittävyys on tärkeää. Suunnitelmassa onkin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja niiden sijoittumista järven eri puolille, mikä on hyvä asia. Ainakin osa nykyisistä reiteistä on hyvin suosittuja, mikä asettaa paineita alueen virkistyskäytön kehittämiselle. Sarvikallio on jo nykyisellään erittäin suosittu virkistysalue. Suunnitelmassa sen pysäköintialue on suunniteltu suureksi, mikä muuttaa olennaisesti luontoympäristöä. Lapsi- ja perheasianneuvosto ehdottaa, että pysäköintialueen suurentamisen sijaan julkisen liikenteen vuoroja lisättäisiin, jotta useammalla ihmisellä olisi mahdollisuus nauttia esim. Sarvikallion virkistysalueesta. 
     
    Suunnitelmassa esitellään kehittämiskohteet, reitistöt ja yhteystarpeet. Reittien yhteyksiä rakennettaessa tulee varmistaa,että niitä on mahdollista toteuttaa niin kaavojen kuin tarvittavien lupien kannalta. Kulkuyhteydet asuinalueilta Tuusulanjärven virkistyskohteisiin on tehtävä niin,että asuinalueilta on sujuva pääsy Tuusulanjärven virkistyskohteisiin,mutta kulkeminen ei häiritse rantojen lähellä asuvia asukkaita. Jotta Tuusulanjärven virkistyskohteet ovat käytettävissä mahdollisimman monelle kävijälle ja liikkujalle,tulee kiinnittää huomiota mahdollisuuteen esteettömään liikkumiseen alueella. 
     
    Rannan saavutettavuuden parantaminen on erittäin hyvä tavoite. Tuusulanjärven virkistävä vaikutus on hyvä saada kaikkien ulottuville nykyistä useammassa kohdassa. Kun karttoja ja opasteita kohteista laaditaan,tulee niissä selvästi kuvata, millainen kohde on, jotta perheet voivat etukäteen miettiä, onko kulkeminen siellä mahdollista esimerkiksi lapsen ikä huomioiden. 
     
    Koskenmäen kevyen liikenteen väylä on kapea ja turvaton. Pyörält liikkuvat tiellä usein lujaa. Pienten lasten kanssa liikuttaessa kevyen liikenteen väylän käyttö on vaarallista ja epämiellyttävää. Tuusulanjärven ympäri kiertävää pyöräilyreittiä on kehitettävä ja taattava sen kaikkien reitillä liikkuvien turvallisuus. 

    Fjällbon aluetta kannattaa edelleen kehittää kuntalaisten yhteisenä virkistysalueena. 
     
    Kuntayhteistyö on tärkeää ja kehittämishankkeita olisi hyvä suunnitella ja tehdä yhdessä Tuusulanjärven ympäristökuntien kanssa,jotta yhtenäinen ilme ja palveluiden monipuolisuus voitaisiin taata. Yhteistyö etenkin Järvenpään kanssa on tärkeää Rantareitin kokonaiskäytettävyyden kannalta.
     

Valmistelija

Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Tuusulan kunnan kasvu ja ympäristö/kaavoitus pyytää lausuntopyynnössään 24.3.2021 Vammaisneuvoston lausuntoa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmasta. Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 6.5.2020 klo 16.00.

Asiaselostus
Tuusula käynnisti vuonna 2017 projektin Tuusulanjärven ja -​joen ranta-​alueiden virkistyskäytön kehittämiseksi. Tuusulanjärveä kiertävän yhtenäisen reitistön suunnittelu ja toteutus on ollut kuluvan valtuustokauden (2017-​2021) tärkeä tavoite. Tuusulanjärven virkistyskäytön yleissuunnitelmatyö tilattiin konsulttityönä Swecolta tammikuussa 2020. Osana työtä Sweco toteutti myös Tuusulanjärven ja lähialueiden virkistys- ​ja matkailureittien tarveselvityksen. Selvityksen perusteella erityisen suuri tarve on hyvin opastetuille, ​jatkuville, ​palveluja sisältäville ja teemoitetuille reiteille. Tarve on ylikunnallinen ja kuntien kaikkia alueita koskeva. Lähivirkistysreittien ympärivuotinen käyttö ja tarve uusille reiteille on vahvassa kasvussa. Nykyisille reiteille toivotaan ulkoilijan peruspalveluita,​parempaa joukkoliikenteen saavutettavuutta sekä matkailupalveluja. 

Yleissuunnitelmassa on osoitettu Tuusulanjärveä kiertävä reitistö, ​joka johtaa vierailijan tutustumaan alueen monipuoliseen luontoon,​maisemiin,​ kulttuurikohteisiin ja liikuntapaikkoihin. Suunnitelmakartalle on yhdistetty alueelle eri aikoina laadittujen kaavojen, virkistyskäyttösuunnitelmien,​ selvitysten sekä puistosuunnitelmien aineistoja.

Yleissuunnitelmakartalla osoitetaan virkistysreitistö ja siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistyskohteet. Lisäksi esitetään virkistykseen kehittämiskohteet sekä reittiverkoston täydennystarpeet. Tämän lisäksi suunnitelmaa esittelevään raporttiin on koottu erilaisten selvitysten,​kuten luonto-​, ​maisema-​ ja kulttuuriselvitysten tuloksia sekä muita lähtötietoja, ​kuten esimerkiksi karttakoosteita nykyisistä palvelukohteista,​ pysäköintipaikoista ja venevalkamista sekä muista järveä ympäröivistä nykyisistä jalankulun ja pyöräilyn reiteistä. 

Yleissuunnitelmatyö on pitänyt sisällään laajan lähtöaineiston koonnin lisäksi reittitarkastelua, ​jossa on selvitetty Tuusulanjärveä ympäröivät jalankulun,​pyöräilyn,​ ulkoilun sekä maastopyöräilyn reitit. Reittien jatkuvuutta on tutkittu joukkoliikenteen pysäkeiltä ja pysäköintialueilta alueen eri kohteisiin sekä yhteyksien jatkuvuutta eri palveluiden ja kohteiden välillä. Reittien linjauksissa on pyritty huomioimaan maanomistukselliset kysymykset.

Suunnittelussa on tarkasteltu laajasti eri virkistyskäyttöjä,​erilaisia käyttäjäryhmiä ja heidän vaihtuvia tarpeitaan reittien näkökulmasta. Osaa kohteista on tutkittu reittien jatkuvuuden ja kohteiden saavutettavuuden sekä rakennettavuuden kannalta yleissuunnitelmatasoa tarkemmin. Tällaisia kohteita ovat olleet esimerkiksi reittimahdollisuuksien ja vaihtoehtojen tutkiminen Sarvikallion reitiltä kohti lintukosteikkoja,​reittien yhdistyminen Anttilan tilakeskuksen läpi sekä yhteyksien tutkiminen Koskenmäentien yli jokivarteen. Työn yhteydessä on laadittu myös Rantatien alustava kehittämissuunnitelma.


Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelma, Vammaisneuvoston lausunto

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Yleissuunnitelmassa osoitetaan paitsi virkistysreitistö myös siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-​,​ suunnittelu-​ ja kulttuurikohteet sekä virkistyskäytön täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella. 

Vammaisneuvosto painottaa,​että esteettömyys on tarpeen huomioida kaikessa suunnittelussa. Esimerkiksi lintutornin alueen kehittämisessä otetaan esteettömyys hyvin esille. Näin pitkospuut ja lintutorni ovat myös liikuntaesteisten saavutettavissa.

Raportissa on koottu hyvin yhteen luontoon,​ virkistykseen ja kulttuuriin liittyvät virkistyspaikat ja kuvattu laajasti virkistyskäyttöä sekä erilaisia käyttäjäryhmiä. Kuitenkin suunnitelmassa olisi hyvä huomioida palveluiden ja niiden käytettävyys ympäri vuoden. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella paljon kävijöitä, ​joista osa tulee Tuusulanjärvelle laajemmalti Etelä-​Suomesta. Tämän vuoksi pysäköintialueiden riittävyys on tärkeää. Suunnitelmassa onkin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja niiden sijoittumista järven eri puolille,​ mikä on hyvä asia. Riittävä määrä pysäköintipaikkoja liikuntaesteisille on taattava.  

Ainakin osa nykyisistä reiteistä on hyvin suosittuja, ​mikä asettaa paineita alueen virkistyskäytön kehittämiselle. Esimerkiksi Sarvikallio on jo nykyisellään erittäin suosittu virkistysalue. Alueelle tullaan usein omalla autolla, ​koska julkinen liikenne on vähäistä tai sen käyttö liikuntaesteiselle saattaa olla haastavaa.

Suunnitelmassa esitellään kehittämiskohteet, ​reitistöt ja yhteystarpeet. Reittien yhteyksiä rakennettaessa tulee varmistaa,​ että niitä on mahdollista toteuttaa niin kaavojen kuin tarvittavien lupien kannalta. Kulkuyhteydet asuinalueilta Tuusulanjärven virkistyskohteisiin on tehtävä niin, ​että asuinalueilta on sujuva pääsy Tuusulanjärven virkistyskohteisiin,​ mutta kulkeminen ei häiritse rantojen lähellä asuvia asukkaita. Jotta Tuusulanjärven virkistyskohteet ovat käytettävissä mahdollisimman monelle kävijälle ja liikkujalle,​ tulee kiinnittää huomiota mahdollisuuteen esteettömään liikkumiseen alueella.

Rannan saavutettavuuden parantaminen on erittäin hyvä tavoite. Tuusulanjärven virkistävä vaikutus on hyvä saada kaikkien ulottuville nykyistä useammassa kohdassa. Kun karttoja ja opasteita kohteista laaditaan, ​tulee niissä selvästi kuvata,​ millainen kohde on laadultaan ja esteettömyydeltään. 

Kelluva rantareitti Gustavelundilta Tuuskodolle on kiinnostava vaihtoehto. Sen käyttö tulisi todennäköisesti olemaan vilkasta. Reitin tulee olla esteetön. Reitiltä voi havainnoida järviluontoa ympäri vuoden.

Fjällbon aluetta kannattaa edelleen kehittää kuntalaisten yhteisenä virkistysalueena esteettömyys huomioiden. Lisärakentamista ei pidä sallia. 

Kuntayhteistyö on tärkeää ja kehittämishankkeita olisi hyvä suunnitella ja tehdä yhdessä Tuusulanjärven ympäristökuntien kanssa, jotta yhtenäinen ilme ja palveluiden monipuolisuus voitaisiin taata. Yhteistyö etenkin Järvenpään kanssa on tärkeää Rantareitin kokonaiskäytettävyyden kannalta. 

Ehdotus

Esittelijä

Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Vammaisneuvosto päättää antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon. 

___________________________

Puheenjohtajan avattua keskustelun jäsen Heikkonen esittli lausuntoon seuraavaa lisäystä. Kun kohteista laaditaan karttoja, opasteita ja niistä viestitään asukkaille esimerkiksi nettisivujen kautta, tulee niissä selvästi kuvata,​ millainen kohde on laadultaan ja esteettömyydeltään. Viestinnän tulee olla saavutettavaa. 

Neuvosto hyväksyi esityksen yksimielisesti. 

Päätös

Vammaisneuvosto päätti antaa seuraavan muutetun lausunnon

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelma, Vammaisneuvoston lausunto

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman tavoitteena on rantojen virkistyskäytön kehittäminen. Yleissuunnitelmassa osoitetaan paitsi virkistysreitistö myös siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistys-​,​ suunnittelu-​ ja kulttuurikohteet sekä virkistyskäytön täydennystarpeet Tuusulan kunnan alueella. 

Vammaisneuvosto painottaa,​että esteettömyys on tarpeen huomioida kaikessa suunnittelussa. Esimerkiksi lintutornin alueen kehittämisessä otetaan esteettömyys hyvin esille. Näin pitkospuut ja lintutorni ovat myös liikuntaesteisten saavutettavissa.

Raportissa on koottu hyvin yhteen luontoon,​ virkistykseen ja kulttuuriin liittyvät virkistyspaikat ja kuvattu laajasti virkistyskäyttöä sekä erilaisia käyttäjäryhmiä. Kuitenkin suunnitelmassa olisi hyvä huomioida palveluiden ja niiden käytettävyys ympäri vuoden. Tuusulanjärvellä liikkuu erityisesti talvella paljon kävijöitä, ​joista osa tulee Tuusulanjärvelle laajemmalti Etelä-​Suomesta. Tämän vuoksi pysäköintialueiden riittävyys on tärkeää. Suunnitelmassa onkin korostettu pysäköintialueiden riittävyyttä ja niiden sijoittumista järven eri puolille,​ mikä on hyvä asia. Riittävä määrä pysäköintipaikkoja liikuntaesteisille on taattava.  

Ainakin osa nykyisistä reiteistä on hyvin suosittuja, ​mikä asettaa paineita alueen virkistyskäytön kehittämiselle. Esimerkiksi Sarvikallio on jo nykyisellään erittäin suosittu virkistysalue. Alueelle tullaan usein omalla autolla, ​koska julkinen liikenne on vähäistä tai sen käyttö liikuntaesteiselle saattaa olla haastavaa.

Suunnitelmassa esitellään kehittämiskohteet, ​reitistöt ja yhteystarpeet. Reittien yhteyksiä rakennettaessa tulee varmistaa,​ että niitä on mahdollista toteuttaa niin kaavojen kuin tarvittavien lupien kannalta. Kulkuyhteydet asuinalueilta Tuusulanjärven virkistyskohteisiin on tehtävä niin, ​että asuinalueilta on sujuva pääsy Tuusulanjärven virkistyskohteisiin,​ mutta kulkeminen ei häiritse rantojen lähellä asuvia asukkaita. Jotta Tuusulanjärven virkistyskohteet ovat käytettävissä mahdollisimman monelle kävijälle ja liikkujalle,​ tulee kiinnittää huomiota mahdollisuuteen esteettömään liikkumiseen alueella.

Rannan saavutettavuuden parantaminen on erittäin hyvä tavoite. Tuusulanjärven virkistävä vaikutus on hyvä saada kaikkien ulottuville nykyistä useammassa kohdassa. Kun kohteista laaditaan karttoja, opasteita ja niistä viestitään asukkaille esimerkiksi nettisivujen kautta, tulee niissä selvästi kuvata,​ millainen kohde on laadultaan ja esteettömyydeltään. Viestinnän tulee olla saavutettavaa. 

Kelluva rantareitti Gustavelundilta Tuuskodolle on kiinnostava vaihtoehto. Sen käyttö tulisi todennäköisesti olemaan vilkasta. Reitin tulee olla esteetön. Reitiltä voi havainnoida järviluontoa ympäri vuoden.

Fjällbon aluetta kannattaa edelleen kehittää kuntalaisten yhteisenä virkistysalueena esteettömyys huomioiden. Lisärakentamista ei pidä sallia. 

Kuntayhteistyö on tärkeää ja kehittämishankkeita olisi hyvä suunnitella ja tehdä yhdessä Tuusulanjärven ympäristökuntien kanssa, jotta yhtenäinen ilme ja palveluiden monipuolisuus voitaisiin taata. Yhteistyö etenkin Järvenpään kanssa on tärkeää Rantareitin kokonaiskäytettävyyden kannalta. 

 

Valmistelija

Terhi Wermundsen, kaavasuunnittelija, terhi.wermundsen@tuusula.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti 15.3.2021 § 99 asettaa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman MRA 30 §:n mukaisesti nähtäville. Luonnos oli nähtävillä 25.3.-6.5.2021, jolloin siihen oli mahdollista antaa palautetta. Tämän lisäksi kuntalaisten mielipiteitä ja kommentteja kerättiin 22.4.2021 järjestetyssä virtuaalityöpajassa. Yleissuunnitelmaan pyydettiin 23 lausuntoa ja saatiin 15 lausuntoa. Mielipiteitä saatiin 39 kappaletta. Virtuaalityöpajassa annettiin 83 erilaista kehittämisehdotusta suunnitelmaan.

Vaikka palautteet kohdistuvat yleensä niihin asioihin, joita halutaan muuttaa, sai yleissuunnitelma myös paljon positiivista palautetta. Rannan saavutettavuuden parantamista pidettiin erittäin hyvänä tavoitteena. Useassa lausunnossa korostettiin, että suunnitelmassa oli onnistuttu sovittamaan yhteen lisääntyvä virkistyskäyttö, arvokas kulttuuriympäristö ja merkittävät luontoarvot. Kiitosta sai myös esteettömän liikkumisen edistäminen eli suunnitelma esteettömästä lintutornireitistä. Hyvänä asiana koettiin pysäköintialueiden riittävyyden huomiointi ja niiden sijoittuminen järven eri puolille. Jo toteutuneista reiteistä Sarvikallion ja Fjällbon alueen ulkoilureitit koettiin hyvin onnistuneiksi.

Palautteissa vastustettiin etenkin länsirannalla puistoon osoitettua yhteystarvetta (reitti 9). Reitin koettiin toteutuessaan tärvelevän noin sadan ihmisen kotipihan. Kulkuyhteyttä (reitti 8) Kalamestarintie-Onkipojankuja-Kalamiehenkuja vastustettiin myös voimakkaasti ja todettiin, että reitti Kalamestarintien mutkaan vaikuttaa vaaralliselta, koska siellä kulkee paljon autoja, kevyttä liikennettä sekä jalankulkijoita. Voimakkaasti vastustettiin myös hautausmaan pysäköintialueen laajentamista, koska koettiin, ettei sille olisi tarvetta. Useassa palautteessa toivottiin, että kulkua ei ohjattaisi Rantamo-Seittelin kosteikkoalueille ja niitä ympäröiville pelloille lintujen pesimärauhan ja tärkeän muutonaikaisen lintujen levähdysalueen turvaamiseksi. Lintualueella reittejä ei myöskään pitäisi valaista.

Fjällbon puistoa toivottiin kehitettävän kuntalaisten yhteisenä virkistysalueena, jonne ei tulisi sallia lisärakentamista. Kelluvasta rantareittistä toivottiin luovuttavan, koska se häiritsisi veden vaihtuvuutta ranta-alueella, pyydyskalastusta ja vesikasvuston poistoa.

Yleisesti toivottiin, että edelleen kehitetään palveluja ja esteettömän liikkumisen mahdollisuuksia Tuusulanjärven ranta-alueilla. Useissa palautteissa oltiin sitä mieltä, että järven ympäri kulkee jo nykyisin riittävästi kevyen liikenteen väyliä, joilta maisemia pystyy ihailemaan. Huomiota kiinnitettiin siihen, että järvi on vain yksi maisemaelementti: näkymiin järvireitillä kuuluvat myös pellot, metsät, viljelykset, asumukset, kasvillisuus ja koko vanhaa kulttuuria sisältävä historia.

Ehdotus

Esittelijä

Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä lausuntoihin ja mielipiteisiin laaditut vastineet
  • tehdä esitetyt tarkistukset yleissuunnitelmaan
  • hyväksyä ja antaa tiedoksi valtuustolle 27.10.2021 päivätyn Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman kaavoituksen, viherpalveluiden ja vapaa-aikapalveluiden jatkosuunnittelun valmisteluaineistoksi.

---

Esittelijä Anne Olkkola täydensi esitystään alla olevalla tekstillä:

    1. Palautteiden perusteella suunnitelmaan tehdyt muutokset

Saatujen palautteiden perusteella suunnitelmaan tehtiin seuraavat muutokset:

  • Kuvaan 2 lisättiin suunnittelualueen raja.

Reittisuunnitelmat

  • Kuva 8: Yhteystarvenuoli 1 käyristettiin länteen ja siirrettiin lännemmäs. Pohjoiseen Vanhankyläntien laitaan merkitty pysäköinnin laajennuspotentiaali poistettiin. Rantamo-Seittelin kosteikkojen reunoille päättyvät reitit poistetiin kartalta. Vuorelan metsäalueelle osoitettu pysäköinnin laajentumispotentiaali siirrettiin Hankkijan vanhan kaatopaikan alueelle. Sammalla muutettiin hieman Vuorelan metsäalueelle osoitetun suunnitellun ulkoilureitin kulkua.
  • Kuva 11: Yhteystarvenuoli (reitti 9) muutettiin käyräksi, jotta katsojan olisi helpompi ymmärtää, että yhteystarvenuoli ei kerro reitin tarkkaa sijaintia vaan vain sen, että tuolla alueella on tunnistettu tarve yhteydelle.
  • Kuva 12: Valkamanpuistoon osoitetaan Tihunmäen laelle ja sieltä pois ulkoilureitti (suunniteltu, vain kävely)
  • Kuva 13: Tuuskodon edustalta poistettiin kelluva rantareitti.
  • Kuva 15: Halosenniemestä poistettiin sinne osoitettu ulkoilureitti (suunniteltu, vain kävely)

Kehittämiskohteet

  • Kuva 17: Kehittämiskohteista poistettiin kelluva rantareitti ja lisättiin Valkamanpuisto.
  • Kuva 18: Lintutornin luonnoskuva päivitettiin.

Yleissuunnitelmakartta

Yleissuunnitelmakartalle lisättiin/poistettiin edellisten lisäksi seuraavat merkit:

  • Pop up -palvelupiste-merkki lisättiin Vanhan Ruskelantien varteen kunnan maalle, Sarvikallioon, Anttilan tilakeskuksen rantaan, Valkamanpuistoon, Kaukjärvenpuistoon ja Fjällbon rantaan. Pop up -palvelupiste on tarkoitettu väliaikaiseen palvelutoimintaan kuten kesämyyntiin.
  • Laiturimerkki lisättiin Anttilan tilakeskuksen rantaan, Kaukjärvenpuiston rantaan, Tuuskodon rantaan ja Fjällbon rantaan.
  • Uimarantamerkki poistettiin Tuuskodon rannasta.

 

Lautakunta hyväksyi lisäyksen yksimielisesti.

Päätös

Kuntakehityslautakunta päätti ehdottaa kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä lausuntoihin ja mielipiteisiin laaditut vastineet
  • tehdä esitetyt tarkistukset yleissuunnitelmaan
  • hyväksyä ja antaa tiedoksi valtuustolle 27.10.2021 päivätyn Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman kaavoituksen, viherpalveluiden ja vapaa-aikapalveluiden jatkosuunnittelun valmisteluaineistoksi.

Lisäksi lautakunta päätti

  • tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.
     

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä lausuntoihin ja mielipiteisiin laaditut vastineet
  • tehdä esitetyt tarkistukset yleissuunnitelmaan
  • hyväksyä 27.10.2021 päivätyn Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman kaavoituksen, viherpalveluiden ja vapaa-aikapalveluiden jatkosuunnittelun valmisteluaineistoksi
  • ehdottaa valtuustolle, että
     

VALTUUSTO

  • merkitsee tiedoksi 27.10.2021 päivätyn Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman kaavoituksen, viherpalveluiden ja vapaa-aikapalveluiden jatkosuunnittelun valmisteluaineistoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tuija Reinikainen ilmoitti olevansa esteellinen (osallisuusjäävi) ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.

Ehdotus

Valtuusto päättää

  • merkitä tiedoksi 27.10.2021 päivätyn Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelman kaavoituksen,​ viherpalveluiden ja vapaa-​aikapalveluiden jatkosuunnittelun valmisteluaineistoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kaavoitus

Liitteet


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.