Perustelut
Maa-aineslain 16 §:n mukainen hakemus lainvoimaisen maa-ainesluvan lupamääräyksen muuttamiseksi.
Rudus Oy, Karvaamokuja 2 a, (PL 42), 00380 Helsinki, y-tunnus 1628390-6) on laittanut Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnassa 7.4.2020 vireille maa-aineslain 16 §:n mukaisen hakemuksen maa-ainesluvan lupamääräyksen 3 muuttamiseksi vaiheistuksen ja ottosuuntien osalta. Rudus Oy hakee samalla maa-aineslain 21 §:n mukaista lupaa hakemuksen mukaisen toiminnan aloittamiseksi ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista.
Lupatilanne ottamisalueella
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on myöntänyt 14.5.2013 § 62 Rudus Oy:lle kallion louhinnan ja murskauksen maa-ainesluvan Polvenniityn louhosalueelle Mäntsälässä (kiinteistöt 505-407-45-4 ja 505-407-44-2). Lupa on voimassa 15 vuotta. Luvasta valitettiin Vaasan hallinto-oikeuteen, joka antoi päätöksen 27.6.2014 nro 14/0533/5 hyläten valitukset. Samassa kokouksessa lautakunta on myöntänyt 14.5.2013 § 61 murskaamolle ja louhimolle 15 vuoden ympäristöluvan. Molemmat luvat ovat lainvoimaisia.
Voimassa oleva maa-aineslupa ja lupamääräykset
Maa-aineslupa perustuu 29.9.2011 päivättyyn maa-ainesten ottosuunnitelmaan, jossa on esitetty tiedot toiminnan vaiheistuksesta sekä toiminnan etenemissuunnista. Maa-ainesluvan Iupamääräyksessä 3 on todettu, että kiviainesten ottamisen tulee edetä ottosuunnitelman kohdan 4.3 mukaisesti”. Suunnitelmassa kiviaineksen irrottaminen on jaettu neljään vaiheeseen, jolloin vaiheessa I alueen keskiosa louhitaan tasoon +88. Vaiheessa II alueen itä- ja pohjoisosa louhitaan tasolle +88 ja kaakkoiskulmaus lopulliseen tasoon +84...+85. Vaiheessa III alueen keski- ja itäosa louhitaan lopulliseen tasoon +75 ja +79...+80. Vaiheessa IV louhitaan alueen lännen puoleinen kallio tasolle +74...+75.
Muutoshakemus
Rudus Oy esittää, että maa-ainesten ottosuunnitelmaan ja lupamääräykseen 3 tehdään seuraavat muutokset:
- Suunnitelman vaiheet I, II ja III yhdistetään uudeksi vaiheeksi 1. Louhinta etenee nykyisistä louhintarintauksista pohjoiseen, itään ja etelään. Louhinta tehdään tarvittaessa lopulliseen tasoon heti.
- Suunnitelman vaihe IV muutetaan vaiheeksi 2, jolloin louhinta kohdistuu ottoalueen länsiosaan ja otto etenee idästä länteen.
Louhinta tehdään tarvittaessa kerralla lopulliseen tasoon ja ko. vaiheen sisällä eri kohdissa samanaikaisesti. Louhinta etenee tarvittavan kivilaadun saatavuuden mukaisesti.
Suunniteltuun lopputilanteeseen tai ottotasoihin ei tule muutoksia, vaan alueelle toteutetaan alkuperäisen suunnitelman mukaiset porrastukset ja ottotaso vaihtelee alueella tasovälillä +74...+85. Ottomäärät eivät muutu. Ottosuunnitelman uusi vaiheistus ja etenemissuunnat on esitetty liitteenä olevissa piirustuksissa.
Rudus Oy perustelee vaiheistuksen ja louhinnan etenemissuuntien muutostarvetta kiven laadun vaihtelulla. Ottoalueella esiintyy erittäin hyvälaatuista I- luokan kiveä, II- luokan kiveä sekä paikoin III- ja IV- luokan kiveä. Kiven laatu vaihtelee huomattavasti ja I-luokan kivi esiintyy kapeina kaistoina. Vaihteluiden vuoksi kiven louhintaa on tärkeää voida suorittaa eri osissa ottoaluetta samanaikaisesti, jotta pystytään vastaamaan kysyntään.
Rudus Oy katsoo, että maa-ainesluvan vaiheistuksen ja louhintasuuntien muutokset eivät lisää merkittävästi toiminnan ympäristövaikutuksia. Vaiheistusmuutoksen myötä länsiosa louhitaan edelleen viimeisenä. Vanha vaihe IV vastaa pinta-alaltaan uutta vaihealuetta 2, joka toimii melusuojana lännen suuntaan. Valheiden 1 - 3 yhdistämisellä mahdollistetaan oikean kivilaadun jalostaminen. Lisäksi murskauslaitos saadaan sijoitettua nykyistä vaiheistusta nopeammin lopulliseen pohjatasoon, mikä vähentää naapurustolle laitoksesta aiheutuvia ympäristöhaittoja kuten melua ja pölyä.
Muutoshakemuksen käsittely
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on kuuluttanut maa-aineslain mukaisen muutoshakemuksen yhdessä ympäristöluvan muutoshakemuksien kanssa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Mäntsälän kunnan verkkosivuilla 18.6.2020 - 27.7.2020. Hakemuksia koskeva ilmoitus on julkaistu Mäntsälän uutiset -lehdessä 24.6.2020. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on kuullut rajanaapurit ja muut mahdolliset asianosaiset. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on pyytänyt Uudenmaan ELY-keskuksen ja Mäntsälän terveydensuojeluviranomaisen lausunnot lupamääräyksien muutoshakemuksista.
Lausunnot ja muistutukset
Lupahakemuksen johdosta on jätetty 2 lausuntoa:
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus toteaa 6.7.2020 antamassaaan lausunnossa, ettei se näe estettä lainvoimaisen luvan muuttamiseksi louhinnan vaiheistuksen ja louhintasuuntien osalta esitetyn muutoshakemuksen mukaisesti ja toiminnan aloittamista ennen luvan lainvoimaisuutta.
Mäntsälän terveydensuojeluviranomaisen 16.7.2020 päivätyssä lausunnossa on todettu, että Rudus Oy:n Polvenniityn louhosalueen maa-ainesluvan lupamääräyksen vaiheistuksen ja louhintasuuntien muuttamisessa on huomioitava toiminnasta aiheutuvien melu- ja pölypäästöjen torjunta.
Muistutukset ja mielipiteet
Lupahakemuksen johdosta on jätetty 2 muistutusta.
Yhteisen muistutuksen 1 tehneet A.A ja B.B toteavat, että Rudus Oy:n esittämälle vaiheistusmuutokselle ei ole estettä, mutta Rudus Oy on velvoitettava hoitamaan ympäristöongelmat paremmin kuin ne on hoidettu. Muistutuksessa 2 C.C, D.D ja E.E ovat ottaneet esiin melu-, pöly- ja tärinähaitat, louhimon kellonajat ja nykyisen toiminnan lupaehtojen rikkomukset. Muistutuksissa olevat asiat ovat ympäristöhaittoja tai asumisviihtyisyyteen liittyviä asioita, jotka on käsitelty samaan aikaan vireillä olevassa ympäristölupamuutoksessa.
Hakijan vastine
Rudus Oy on antanut vastineen lausuntoihin ja muistutuksiin 31.7.2020. Siinä todetaan, että toiminnasta on tehty melumittaukset vuonna 2017. Rudus Oy on vapaaehtoisesti selvittänyt melua yhteismittauksilla Pärhä Oy:n kanssa keväällä 2020. Kahden toimijan samanaikaisen toiminnan aiheuttama melu ei ylitä melulle asetettuja ohjearvoja. Vaiheistuksen muutoksen myötä toiminnan melupäästöt vähenevät, kun laitos sijoitetaan pääosin louhoksen pohjatasolle. Naapureiden on mahdollista saada tekstiviesti-ilmoituksia tulevista räjäytyksistä etukäteen. Vaiheistuksen muutoksella ei ole vaikutusta kaluston määrään. Räjähdemääriä ei muutella tärinämittauksia varten, vaan räjähteen määrä päätetään louhinnan suunnittelun yhteydessä. Muilta osin vastine keskittyy ympäristölupaan liittyviin ympäristöhaittoihin, joihin otetaan kantaa ympäristöluvassa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää maa-aineslain 16 § 2 momentin ja maa-aineslain 21 §:n perusteella:
- muuttaa Rudus Oy:n maa-aineslupapäätöksen 14.5.2013 § 62 lupamääräystä 3 seuraavasti (muutokset kursiivilla): "
Ottamisen eteneminen
Louhinta sallitaan tehtäväksi kerralla lopulliseen tasoon ja ko. vaiheen sisällä eri kohdissa samanaikaisesti. Louhinta on suoritettava kerroksittain ja louhittavan seinämän korkeus ei saa olennaisesti muuttua alkuperäisestä.
Ottamisalue jaetaan kahteen vaiheeseen siten, että vaiheet I, II ja III yhdistetään uudeksi vaiheeksi 1. Louhinta voi edetä nykyisistä louhintarintauksista pohjoiseen, itään ja etelään.
Ottamissuunnitelman vanha vaihe IV muutetaan vaiheeksi 2. Tällöin louhintaa tehdään ottoalueen länsiosassa ja otto etenee idästä länteen. Vaiheen 2 louhinnan saa aloittaa vaiheen 1 päätyttyä.
Ottosuunnitelman uusi vaiheistus ja etenemissuunnat on esitetty liitteenä olevissa piirustuksissa.
- määrätä, että maa-ainesten ottotoimintaa voidaan harjoittaa tämän päätöksen mukaisesti mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta päätöksen julkaisupäivästä lähtien.
Tosiseikat ja johtopäätökset
Rudus Oy:n lainvoimaisen maa-aineslupapäätöksen 14.5.2013 § 62 ottamisalueen vaiheistusta ja louhintasuuntia koskeva määräys 3 on annettu Rudus Oy:n maa-aineslupahakemuksen ja ottamissuunnitelman (29.9.2011) perusteella. Nyt sitä on haettu muutettavaksi ottoalueella olevan kalliokiven laadun vaihtelun vuoksi. Maa-aineslain mukaan kiviainesta on otettava säästeliäästi, joten muutos louhintasuuntiin ja vaihealueiden yhdistäminen on perusteltua. Tällöin erilaatuisia kiviä voidaan käyttää oikeaan tarkoitukseensa. Muilta osin lupamääräykset pysyvät samanlaisina. Muutoshakemuksen johdosta on kuultu asianosaiset ja samalla annettu mahdollisuus antaa mielipide/muistutus (MAL 13 §). Lisäksi on pyydetty ympäristölupamuutoksen yhteydessä lausunnot yleistä etua valvovalta viranomaiselta sekä terveydensuojeluviranomaiselta. Kallion louhinnan ja murskauksen ympäristövaikutusten rajoittamiseksi, valvomiseksi ja tarkkailemiseksi ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupapäätös on maa-aineslupapäätökseen verrattuna ensisijainen. Mäntsälän terveydensuojeluviranomaisen lausunnossa ja muistutuksen tehneiden esittämät asiat on otettu huomioon tarpeellisissa määrin ympäristölupaan liittyvissä lupamääräysten muutoksissa. Ottamisvaiheiden vähentäminen tai ottamissuuntien muuttaminen on maa-aineslain kannalta vähäinen muutos, joka ei ennalta arvioiden merkitse maa-ainesluvan olennaista muuttamista eikä se vaikuta asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin.
Päätöksen perustelut
Maa-aineslain 16 §: 2 momentin mukaan lupaviranomainen voi luvan voimassaoloaikana antaa päätöksellään suostumuksen poiketa vähäisesti lupapäätöksessä hyväksytystä ottamissuunnitelmasta tai annetuista lupamääräyksistä. Suostumuksen edellytyksenä on, että poikkeaminen ja sen laatu, ottaen huomioon lupaharkintaa koskevat säännökset ja määräykset, ei merkitse luvan olennaista muuttamista eikä vaikuta asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin. Ottoalue ja -määrä pysyvät samoina. Ympäristövaikutuksien pienentämiseksi annetaan ympäristölupaan tehtävillä lupamääräyksien muutoksilla muuttuneiden vaiheiden mukaiset ajantasaiset lupamääräykset, jolloin haittojen katsotaan vähenevän ennalta arvioiden. Muutos on merkittävä lupa-asiakirjoihin ja ilmoitettava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle.
Maa-aineslain 21 §:n mukaan ainesten ottaminen voidaan aloittaa lupapäätöksen tultua lainvoimaiseksi. Lupaviranomainen voi kuitenkin perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, luvan hakijan pyynnöstä lupapäätöksessä määrätä, että ainesten ottaminen voidaan muutoksenhausta huolimatta aloittaa lupapäätöstä noudattaen, jos hakija asettaa hyväksyttävän vakuuden niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamisesta, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voi aiheuttaa. Määräys voi tarvittaessa koskea vain osaa haettua aluetta ja ajankohtaa, jolloin ottamistoiminta tai siihen liittyvät muut toimenpiteet voidaan käynnistää. Muutoksenhakutuomioistuin voi valituksesta kumota määräyksen tai muuttaa sitä tai muutoinkin kieltää lupapäätöksen täytäntöönpanon. Luvan vakuus on voimassa koko ottamisalueella, joten erillistä vakuutta ei ole tarpeen määrätä.
Sovelletut oikeusohjeet
Maa-aineslaki (555/1981): 13§, 16§, 19§, 20§, 20a§, 21§
Maa-ainestaksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 16.1.2018 § 5);
Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 10.12.2018 § 150);
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.2.2020 § 15);
Käsittelymaksu ja sen määräytyminen
Tästä päätöksestä peritään maa-ainestaksan 2.3 §:n perusteella 350 euroa sekä kuulemisesta 4.1 kohdan mukaisesti 4 kpl *55 euroa/kuultava ja lehti-ilmoituksesta 500 €, eli yhteensä 1070 €. Taksan 2.10 mukaan hakijan on suoritettava 1 §:ssä tarkoitettu maksu ennen päätöksen antamista. Mikäli maksua ei suoriteta määräajassa, erääntyneelle maksulle on suoritettava korkoa korkolain mukaan.
Päätöksestä tiedottaminen
Päätösote:
Rudus Oy
Uudenmaan ELY-keskus/kirjaamo/
Mäntsälän kunnanhallitus
Tieto päätöksestä
Rajanaapurit ja muut tiedossa olevat asianosaiset
Muut lausunnonantajat
Ilmoitus NOTTO -tietokantaan
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen haetaan muutosta valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.