Perustelut
Kelpoisuusehdot
Kelpoisuusehdot varhaiskasvatuspäällikön virkaan ovat soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, käytännön esihenkilötyössä osoitettu riittävä johtamistaito sekä hyvä perehtyneisyys varhaiskasvatus- ja esiopetusikäisten palveluihin.
Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon tasa-arvolain säännökset ja kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 12 §:n syrjintäkielto sekä perustuslaissa säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.
Viran palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virkaehto- ja työehtosopimuksen mukaan. Viran kokonaispalkka on 5866,73 euroa kuukaudessa.
Hakuprosessi
Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Varhaiskasvatuspäällikön virka on ollut julkisessa haussa ajalla 4.2.-28.2.2025. Ilmoitus julkaistiin kunnan verkkopalvelujen lisäksi työvoimahallinnon, rekrytointi.com:n, kuntarekryn ja LinkedIn-verkkopalvelussa. Varhaiskasvatuspäällikön virka tuli auki virassa toimineen Hannamari Vännin irtisanouduttua tehtävästä 1.3.2025 lähtien.
Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää kunnallisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sekä sitä koskevan lainsäädännön, palvelujärjestelmän ja pedagogiikan tuntemusta. Eduksi katsottavia asioita ovat kokemus julkishallinnosta, ymmärrys julkisesta taloudesta sekä kyky tuottaa erilaisia kustannuslaskelmia ja ennusteita. Tehtävässä onnistuminen vaatii lisäksi päätöksentekokykyä, hyviä vuorovaikutus- ja tietoteknisiä taitoja sekä kehittämismyönteistä työotetta. Tehtävän menestyksellinen hoitaminen vaatii valmiutta työskennellä voimakkaasti kasvavassa kunnassa ja muuttuvassa työympäristössä.
Varhaiskasvatuspäällikön virkaa haki hakuajan aikana 21 henkilöä, joista 20 hakijaa täytti viran kelpoisuusvaatimukset. Hakijoista laadittiin ansiovertailu, jonka perusteella haastatteluryhmä kutsui 7 henkilöä (Merja Hautakangas, Johanna Lepistö, Hanna Sulonen, Tanja Tiainen, Sini Viitala, Kirsi Viitanen ja Minna Vuolukka) ensimmäiselle haastattelukierrokselle.
Haastattelut pidettiin 17.3.2025. Haastatteluryhmään kuuluivat vs. sivistysjohtaja Katja Elo, henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto ja kunnanhallituksen jäsenet pormestari Kalle Ikkelä, apulaispormestari Anna Yltävä ja apulaispormestari Arto Lindberg.
Haastatteluryhmä päätti yksimielisesti lähettää kolme hakijoista henkilöarviointeihin. Henkilöarviointeihin lähetettiin Merja Hautakangas, Tanja Tiainen ja Sini Viitala. Henkilöarvioinnit toteutti Eezy Personnel Oy.
Henkilöarviointeihin osallistuneille hakijoille järjestettiin toinen haastattelukierros 31.3.2025. Haastattelijoina toimivat vs. sivistysjohtaja Katja Elo, henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto ja kunnanhallituksen jäsenet pormestari Kalle Ikkelä, apulaispormestari Anna Yltävä ja apulaispormestari Arto Lindberg. Hakijat esittelivät haastattelussa ennakkoon valmistelemansa tehtävän, jonka perusteella haastatteluryhmä vertaili hakijoiden kokemusta ja osaamista varhaiskasvatuksen palvelualueeseen ja toimintaympäristöön vaikuttavista asioista, ilmiöistä ja riskeistä sekä niihin varautumisesta johtajana.
Lopullinen ansiovertailu suoritettiin kolmen kärkihakijan kasvatustieteen tohtori Merja Hautakankaan, kasvatustieteen maisteri Tanja Tiaisen ja kasvatustieteen maisteri Sini Viitalan välillä.
Varhaiskasvatuspäällikön virassa palvelualueen johtamistyö on monialaista ja vaativaa. Varhaiskasvatuspäällikkö vastaa palvelualueensa kokonaisvaltaisesta palvelujen järjestämisestä ja taloudesta sekä strategisesta ja toiminnallisesta kehittämisestä. Varhaiskasvatuksen palvelualue järjestää kunnallisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelut ja vastaa yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta ja yhteistyöstä. Varhaiskasvatuksen palvelualueen johtamisessa vaaditaan laajaa yhteistyötä ja verkostoitumista kunnan muiden toimintojen kanssa sekä alueellisesti ja valtakunnallisesti tuloksellista verkostotyötä.
Lapsia Tuusulan kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on noin 1700 ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa vajaa 500 lasta. Henkilöstöä palvelualueella on reilut 400. Varhaiskasvatuspäällikkö toimii esihenkilönä 15 päiväkodinjohtajalle ja 5 hallinnossa työskentelevälle asiantuntijalle ja sihteerille. Varhaiskasvatuspäällikkö toimii sivistyksen johtoryhmän jäsenenä ja osallistuu aktiivisesti sivistyksen toimialueen kehittämiseen. Varhaiskasvatuspäällikön virassa menestyminen edellyttää kokemusta esihenkilötyöstä, varhaiskasvatuksen palvelukokonaisuuden tuntemusta ja osaamista voimakkaasti kasvan kunnan toimintaympäristön vaatimasta varhaiskasvatuksen palvelukokonaisuuden hallinnasta.
Haastatteluiden ja henkilöarviointien perusteella kolmen kärkihakijan kokemus ja osaaminen esihenkilötyöstä on hyvää, varhaiskasvatuksen palvelukokonaisuuden tunteminen ja hallinta ovat hyvää ja valmiudet suurten kokonaisuuksien hallintaan ovat näyttäytyneet vahvuutena. Kaikki kolme hakijaa ovat osoittaneet yhteistyökykyä ja motivoituneisuutta varhaiskasvatuspäällikön tehtävää kohtaan. Kun vertaillaan Tuusulan varhaiskasvatuksen toimintaympäristöä ja tarpeita, laajaa esihenkilötyön osaamista, kunnan monitoimijaisen yhteistyökentän tuntemusta sekä varhaiskasvatuksen palvelutarpeen voimakasta kasvua, on Viitala osoittanut eniten käytännönläheistä osaamista ja kokemusta muihin hakijoihin verrattuna.
Hakemusasiakirjoihin, haastatteluihin, henkilöarviointiin ja suosittelijoiden arvioihin perustuvan kokonaisarvion perusteella katsotaan, että hakijoista Sini Viitalalla on parhaat edellytykset hoitaa edellä kuvattuja virkaan kuuluvia tehtäviä. Tuusulan kunta on vetovoimainen ja kasvava kunta, jossa varhaiskasvatuspalveluiden kysyntä jatkaa kasvuaan ja palvelun määrän ja laadun kehittämiselle on tarvetta tulevina vuosina. Sivistyksen kärkikunnassa työskentely edellyttää varhaiskasvatuspäälliköltä kykyä johtaa nopeasti muuttuvaa toimintaympäristöä, palveluiden kehittämistä ja ihmisiä tuloksellisesti ja kehittämismyönteisesti. Viitala on osoittanut erinomaista ymmärrystä palvelutarpeen kasvun ennakoinnista sekä kasvuun vaikuttavista tekijöistä ja säännöllistä seuraamista vaativista asioista.
Viitalalla on kokemusta palveluverkon ja henkilöstön riittävyyteen liittyvien kysymysten ratkaisemisesta, ja hän kykenee tuomaan esille monipuolisia keinoja tilojen riittävyyteen, henkilöstön saatavuuteen, monitoimijaisiin lähestymistapoihin ja yhteisen edun löytämiseen haastavissa tilanteissa. Viitalan on tuonut haastatteluissa ja ennakkotehtävässä monipuolisesti esiin osaamista varhaiskasvatuksen ajankohtaisista ilmiöistä ja haasteista, strategisesta johtamisesta, henkilöstöjohtamisesta ja varhaiskasvatuksen arjen ymmärtämisestä. Viitala on osoittanut ymmärtävänsä varhaiskasvatuksen arjen toimintakulttuurin ja johtamistyön välistä yhteyttä monipuolisesti.
Viitalalla on lähes 20 vuoden kokemus esihenkilötyöstä sekä kolmen vuoden kokemus asiantuntijatyöstä kasvukunnassa varhaiskasvatuksen hallinnossa. Viitalan kokemus yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta on hyödyksi Tuusulan kunnan kasvaessa, sillä koko varhaiskasvatuksen palvelukapasiteettia on kyettävä käyttämään tehokkaasti, ja yksityinen varhaiskasvatus tuottaa Hyrylän alueella lähes neljänneksen käytettävistä varhaiskasvatuspaikoista.
Viitalan ihmisiin keskittyvä johtamisote soveltuu erinomaisesti työhön, jossa johdettavia on paljon ja esihenkilötyön kautta johdetaan koko suuren palvelualeen toimintakulttuuria. Viitala osoittaa ymmärtävänsä yhteisöllisen ja valmentavan johtamistyylin merkitystä tarjoten käytännön esimerkkejä johtamistyön vaikuttavuudesta. Viitalan vuorovaikutustaidot ovat hyvät, ja hän kykenee selkeään, ytimekkääseen ja informatiiviseen viestintään.
Haastatteluiden ja henkilöarviointien perusteella Viitala soveltuu myös henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan erinomaisesti tehtävään.
Haastatteluryhmä on 9.4.2025 kokouksessaan päättänyt esittää edellä esitettyyn kokonaisarvioon perustuen, että varhaiskasvatuspäällikön virkaan esitetään valittavaksi kasvatustieteen maisteri Sini Viitala.