Kunnanhallitus, kokous 22.4.2025

§ 185 Varjopaikan rakentaminen Lepolan päiväkodin pihalle ja muiden Tuusulan päiväkotien pihojen varjopaikkojen tarkistus, aloite

TUUDno-2021-1680

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Emmi Sirniö esitti seuraavan aloitteen: 

"Ihosyöpien määrä on Suomessa jatkuvassa nousussa ja ihomelanoomaa todetaan yhä useammin nuorilla aikuisilla. Ihomelanooman tunnettuja vaaratekijöitä ovat ihon toistuvat palamiset erityisesti nuoruusiällä, kun muiden ihosyöpien sairastumisriskiä kasvattaa ihon saama UV-säteilyn kokonaismäärä.

Esimerkiksi terveyskirjaston ohjeiden, jotka ovat asiantuntijoiden laatimia ja perustuvat Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin tuottamiin kansallisiin hoitosuosituksiin ja Kustannus Oy Duodecimin julkaisemiin lääkäreiden käsikirjoihin, mukaan Vauvojen ja alle 2-vuotiaiden pikkulasten ihoa ei saa altistaa voimakkaalle auringonvalolle. Suositus on, että jos joudut olemaan vauvan kanssa ulkona klo 10 ja 16 välillä, pysyttele varjossa. Lisäksi leikki-ikäisten kohdalla suositus on, että älä vie lasta aurinkoon klo 11 ja 15 välillä ja suosi varjoisia leikkipaikkoja.

Lepolan päiväkodissa näitä ohjeistuksia on kuitenkin mahdotonta toteuttaa, sillä päiväkodin pihalta, ei isojen eikä pienten puolelta, löydy päivän aikana minkäänlaista varjoa. Lasten iho palaa herkemmin kuin aikuisten iho, sillä lasten iho on ohuempi kuin aikuisten, jonka vuoksi ihon oma suojamekanismi ei ole vielä täysin kehittynyt. Lasten turvallisuus ja hyvinvointi on tärkeää ja kunnan tulisi reagoida tällaisiin puutoksiin lasten päivittäisessä ympäristössä nopeasti.

Tällä aloitteella haluamme siis, että kunta rakentaa Jokelassa sijaitsevan Lepolan päiväkodin pihalle (pienten ja isojen puolelle) varjopaikan, jossa lasten on turvallista leikkiä kesällä auringolta suojassa. Ja haluamme myös, että kunta käy läpi kaikkien päiväkotien pihat ja varmistaa, että lapsilla on mahdollisuus leikkiä varjossa."

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Mika Savola, kiinteistönhoitopäällikkö, mika.savola@tuusula.fi

Perustelut

Strategiayhteys  

Tuusulan kunnan strategian mukaan kuntalaisille tarjotaan laadukkaat ja saavutettavat palvelut, kehitetään hyvinvoinnin edellytyksiä sekä varmistetaan arjen ja lähiympäristön turvallisuus olemalla kasvatuksen ja koulutuksen kärkikunta. 

Laatu  

Päiväkotien pihat, etenkin kesäisin päivystävien, ovat tavanomaisia pihoja kovemmalla kulutuksella. Uusien päiväkotien pihojen kasvillisuus on erityisen arkaa kulutukselle, jolloin suunnitellut pihan varjopaikat eivät ole aina toteutuneet kasvillisuuden menehtyessä jo muutaman vuoden kuluttua istuttamisesta. Varjopaikkojen tarpeeseen vaikuttaa myös, onko päiväkoti toteutettu avoimelle paikalle, jossa ei ole ollut säilytettävää puustoa. 

Nopein tapa toteuttaa varjopaikkoja, on rakentaa riittävän isoja katoksia. Katokset on tyypillisesti aikaisemmin toteutettu suojaksi sadepäiviä varten, jolloin ne on usein suunniteltu liian umpinaisiksi ja voivat siten olla jopa tukalia helteellä. 

Varjopaikkojen toteuttaminen edellyttää useimmiten sekä rakenteellisten (katoksien) että kasvillisuuden täydentämistä suojauksineen. Katoksien osalta tulee huomioida tarkoituksenmukaisuus aurinko- ja sadesuojana sekä kulutuksen kestävyys, mutta myös ilkivalta ja pihojen asiaton iltakäyttö.  

Tuottavuus- ja talousnäkökulmat   

AVI on aikaisimpina vuosina myöntänyt avustuksia yksittäisten päiväkotien pihojen liikunnallisuuden parantamiseen ja kasvillisuuden lisäämiseen. Valtion säästötoimien vuoksi edellä mainittuja avustuksia ei tällä hetkellä ole mahdollista hakea. 

Varjopaikkojen toteutusta on tutkittu valtuustoaloitteen mukaisesti Lepolan ja Roinilan päiväkotien pihoille sekä tehdasrakenteisia pyörä- ja sadekatoksia hyödyntäen, että paikalle rakennettuja nykyisiä piharakennuksia täydentävinä rakennelmina. Riittävän ison tehdasvalmisteisen katoksen sijoittaminen kohtuullisen ahtaille pihoille tuottaisi tarpeettomasti haasteita ja lisäkustannuksia niin lumenauraamisessa, hiekkalaatikoiden hiekkojen vaihtamisessa kuin leikkivälineiden turva-alueiden riittävyydessä. Edellä mainituista syistä johtuen on tutkittu katosten toteuttamista paikalla rakentaen nykyisten piharakennusten yhteyteen. 

Alustavien tarjousten mukaan tehdasvalmisteisen taukokatoksen (2x4m, 4x4m) kustannukset rahteineen, ilman perustuskustannuksia, on noin 13 500 - 17 000 € / katos. Paikalla rakennettujen katosten kustannukset ennakkotarjousten perusteella ovat noin 8000 - 14 000 € / katos. Hinnat alv. 0%.  

Kaupunkialueiden kuumenemisesta tehtyjen tutkimusten mukaan tehokkain keino niin varjon kuin lämpötilan rajoittamisessa on kasvillisuus ja etenkin puusto. Puiden kasvuunlähtö on varmin melko nuorilla ja pienillä taimilla, jolloin niiden kyky luoda varjopaikkoja kestää parhaimmillaankin vuosia.  

Vastaus asiasisältöön 

Erityisesti kesäisin päivystävien päiväkotien pihojen varjopaikat tulisi systemaattisesti kartoittaa, tavoitteena tutkia pihojen varjopaikkojen puute ja esittää tarvittavat toimenpiteet kustannuksineen. Toimenpiteiden laajuus pidetään kustannuksiltaan realistisina. Pihojen kunnostukset olisi tällöin mahdollista ajoittaa kartoitukseen perustuvaan kiireellisyysjärjestykseen. 

Toteutus kartoitusten perusteella mahdollistaa suunnitelmallisuuden niin suunnittelun kuin rakentamisen kilpailuttamisessa ja toteutuksessa, tarvittavien lupien hakemisessa kuin päiväkotien kesäpäivystysten järjestelyissä.  

Aikaisempina vuosina pihojen kunnostamiseen varatut määrärahat on käytetty kiireellisimpiin hankkeisiin, eikä ne ole mahdollistaneet varjopaikkojen toteutusta päiväkotien pihoille. Tänä vuonna (2025) voidaan toteuttaa Roinilan päiväkodin pihaan katos koulujen päiväkotien pihojen kunnostamiseen varatulla rahalla, mahdollisesti myös katokset Lepolan päiväkodille (piha jaettu osiin). Katoksista on laadittu suunnitelmat ja hankittu tarvittavat toimenpideluvat. Toteutuksissa pyritään aiheuttamaan päiväkodeille mahdollisimman vähän häiriöitä. 

Ehdotus

Esittelijä

Mika Savola, kiinteistönhoitopäällikkö, mika.savola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä edellä olevan selvityksen aloitteen johdosta
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • katsoa valtuutettu Emmi Sirniön valtuustossa 28.6.2021 § 87 esittämän aloitteen tulleen käsitellyksi.

 

Lisäksi tekninen lautakunta päättää

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Riitta Laurila, suunnitteluarkkitehti, riitta.laurila@tuusula.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • katsoa valtuutettu Emmi Sirniön valtuustossa 28.6.2021 § 87 esittämän aloitteen tulleen käsitellyksi.