Tekninen lautakunta, kokous 19.12.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 165 Suominen Sylvi, oikaisuvaatimus yhdyskuntatekniikan päällikön päätöksestä 9/15.11.2017

TUUDno-2017-1121

Valmistelija

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Yhdyskuntatekniikan päällikkö on 15.11.2017 tehnyt kadunpitopäätöksen, jossa vuonna 2015 rakennettu Peippitien kevyen liikenteen väylä (yhdistetty jalankulku- ja pyörätie) luovutettiin yleiseen käyttöön. Kadunpitopäätöksen myötä kevyen liikenteen väylän varressa oleville kiinteistöille siirtyi tiettyjä kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyviä velvollisuuksia siten, kuin katujen ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetussa laissa on säädetty. Tällaisia velvollisuuksia ovat:

  1. tontin kohdalla olevan jalkakäytävän pito käyttökelpoisena poistamalla jalankulkua haittaava lumi ja jää sekä huolehtimalla liukkauden torjunnasta jalkakäytävällä ja liukkauden torjumiseen käytetyn kiviaineksen poistamisesta jalkakäytävältä,

  2. tarvittaessa jalkakäytävälle tai sen vierelle kertyneiden lumivallien poisto sekä jalkakäytävän viereisen katuojan ja sadevesikouru pito vapaana lumesta ja jäästä,

  3. tontille johtavan kulkutien kunnossa pito käsittäen myös tonttiliittymän alla olevaan avo-ojaan liittyvän rummun pito toimivana läpi vuoden,

  4. kadun puhtaanapito roskista tontin rajasta kadun keskiviivaan saakka,

  5. katualueeseen kuuluvan, tonttiin välittömästi rajoittuvan viherkaistan ja ojan alueelta roskien poisto, muu puhtaanapito ja kasvillisuuden siistinä pito enintään 3 m:n etäisyydelle rajasta.

Lisäksi kiinteistön omistajan velvollisuuksiin kuuluu ilmoittaa kunnalle tai poliisille havaitsemistaan liikennettä vaarantavista kuopista ja muista vastaavista puutteista sekä ryhtyä väliaikaisiin toimiin liikenteen varoittamiseksi sillä alueella, jonka tontinomistaja on velvollinen pitämään puhtaana.

Se, mitä mainitaan 1. ja 2. kohdassa tontinomistajan velvollisuudeksi, ei koske ajoratoja, pyöräteitä eikä yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräteitä. Näiden kohteiden kunnossapidosta vastaa kunta.

Kunnossapitolaissa tarkoitetut velvollisuudet alkavat, kun katu tai kadun osa tyydyttää asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön tarpeen ja sitä koskeva kunnan päätös (kadunpitopäätös) on tehty.

Sylvi Suominen Peltokierrontie 8:sta on jättänyt oikaisuvaatimuksen päätöksen johdosta. Oikaisuvaatimuksessa haetaan muutosta päätöksen myötä katualueeseen rajoittuvan kiinteistön omistajalle muodostunutta velvollisuutta pitää osaltaan katualuetta puhtaana roskista ja kasvillisuudesta siistinä. Perusteluna esitetään, että ao. osa Peippitien katualuetta on ollut vuoteen 2015 asti luonnonvaraista metsää, jonne oli syntynyt polku koiranulkoilijoittajien toimesta. Kun kevyen liikenteen väylä on rakennettu sen jälkeen, kun tontti on aikoinaan ostettu (1970), oikaisuvaatimuksen tekijä ei näin ollen ole velvollinen hoitamaan katualuetta. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä perustelee vaatimustaan korkealla iällä ja sillä, että joutuu jo nykyisin turvautumaan tontin hoidossa ulkopuoliseen apuun, koska haluaa pitää tonttinsa siistissä kunnossa.

Oikaisuvaatimus kokonaisuudessaan on liitteenä.

Vastine

Tuusulan kunta rakensi Lahelaan välille Peippitien ja Ylikyläntien liittymä – Peltokierrontie asemakaavan mukaiselle katualueelle kevyen liikenteen väylän vuonna 2015. Väylä rakennettiin kohtaan, johon ei maaston jyrkkyyden vuoksi ole voinut rakentaa ajorataa, mutta kaavan mukaista katualuetta oli kuitenkin käytetty yleisenä kevyen liikenteen kulkuväylänä. Aloite väylän rakentamisesta oli tullut alueen asukkailta. Kävelijöiden lisäksi väylää käyttivät polkupyöräilijät ja mopoilijat. Tältä osin katsottiin, että kunnalle oli muodostunut lain mukainen kadunpitovelvollisuus suunnitella ja rakentaa väylä.

Kevyen liikenteen väylä on 55 m pitkä ja 3,0/3,5 m leveä asfalttipintainen yhdistetty jalankulku- ja pyörätie. Väylä sijoittuu kaavan mukaiselle katualueelle, jonka leveys on 10 m. Väylän pintakuivatus perustuu väylän molemmin puolin kulkeviin ojapainanteisiin. Väylä on rakennettu siten, että sen linjaus painottuu katualueen koillisreunaan mukaillen silloisen polun paikkaa. Väylän ja oikaisuvaatimuksen jättäneen kiinteistön väliin jää noin 4,5 m leveä viherkaista.

Kadunpitopäätöksen myötä tontinomistajan velvollisuutena on pitää puhtaana ja kasvillisuudesta siistinä tonttiin rajautuvaa viherkaistaa kolmen metrin leveydeltä. Tämän alueen ala on noin 150 m2. Lisäksi tontinomistajan velvollisuutena on pitää kevyen liikenteen väylä puhtaana roskista väylän kuviteltuun keskipisteeseen saakka. Koska viherkaistan leveys ylittää 3 metriä, vastaa kunta jäljelle jäävän 1,5 metrin kaistan puhtaanapidosta. Puhtaanapito käsittää lian, lehtien, roskien, rikkaruohojen ja irtonaisten esineiden poiston sekä kasvillisuuden siistimisen. Hoidettavan viheralueen pinta-ala lisääntyy päätöksen myötä noin 10 %:lla.

Yhdyskuntatekniikan päällikön tekemissä kadunpitopäätöksissä lähtökohtana on se, että asukkaita ei saateta eriarvoiseen asemaan eikä päätöksillä aseteta kohtuuttomia velvoitteita kadunvarren tonteille. Kadunpitopäätökset rakennetuilla alueilla ovat kuitenkin välttämättömiä. Niiden avulla luodaan yhteiset lainsäädäntöön perustuvat pelisäännöt katujen ja muiden vastaavien yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidon suhteen niiden pääasiallisten käyttäjien ja alueiden omistajan välille. 

Lisätiedot: yhdyskuntatekniikan päällikkö Petri Juhola, p. 040 314 3566.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • pysyttää yhdyskuntatekniikan päällikön kadunpitopäätöksen 9/15.11.2017 voimassa todeten, että asemakaavan mukainen toteutunut maankäytön liikennetarve edellyttää kadunpitoa, ja kunnan ja tontin omistajien välisen vastuunjaon selkeyttämiseksi perusteet kadunpitopäätökselle ovat olemassa
  • hylätä oikaisuvaatimuksen.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sylvi Suominen, Jari Huttunen, Riitta Kalliokoski