Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 14.3.2023

§ 46 Vantaan kaupungin ympäristönsuojelumääräysten uudistaminen lausunto

TUUDno-2023-439

Valmistelija

  • Katja Koli, ympäristötarkastaja, katja.koli@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Vantaan kaupunginhallitus on 28.11.2022 § 18 päättänyt asettaa nähtäville ja pyytää lausunnot ehdotuksesta ympäristönsuojelumääräysten muuttamiseksi. 

Ympäristönsuojelumääräykset ovat paikalliset olosuhteet huomioon ottavia ympäristönsuojelulakia täydentäviä määräyksiä, joilla on tarkoitus ehkäistä ympäristön pilaantumista. Vantaan kaupungin nykyiset ympäristönsuojelumääräykset ovat tulleet voimaan 1.3.2013. Määräyksiä on tarpeen muuttaa sekä lainsäädännössä tapahtuneiden muutosten johdosta, että valvonnan selkeyttämisen kannalta.

Vantaan ympäristökeskus pyytää Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselta lausuntoa muutosehdotuksesta. Mahdollinen lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 24.3.2023 Vantaan kaupungin kirjaamoon, PL 8801, 01030 Vantaan kaupunki tai kirjaamo@vantaa.fi. Lausunnossa on mainittava asian diaarinumero VD/4717/11.00.02.00/2022.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimialueesta Vantaalla on yhteistä rajaa Tuusulan, Keravan ja Nurmijärven kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, marjo.alho@tuusula.fi

Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta päättää antaa Vantaan ympäristökeskukselle seuraavan lausunnon Vantaan kaupungin ympäristönsuojelumääräyksistä.

Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunnan lausunto

Ehdotettujen määräysten 6 §:ssä säädetään jäteveden johtamisesta viemäriverkoston ulkopuolisella herkällä alueella. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan näkemyksen mukaan pohjavesialueen ja Päijänne-tunnelin suojavyöhykkeen lisäksi myös ranta-alueet ovat pilaantumiselle herkkiä alueita, ja puhdistamattomien käymäläjätevesien imeyttäminen maaperään tulisi siten kieltää myös ranta-alueilla. Pilaantumisen ehkäisemiseksi olisi syytä kieltää myös puhdistettujen jätevesien imeyttäminen maaperään pilaantumiselle herkillä alueilla.

Määräysten 10 §, joka koskee ajoneuvojen, koneiden ja muiden vastaavien laitteiden pesua, on ristiriitainen. Siinä ei ole huomioitu pilaantumiselle herkkiä alueita. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan näkemyksen mukaan autojen pesu pilaantumiselle herkillä alueilla, pohjavesi- ja ranta-alueilla, tulisi olla sallittua ainoastaan tähän tarkoitukseen rakennetulla pesupaikalla, josta pesuvedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta asianmukaiseen jätevesijärjestelmään tai vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin.

Määräysten 11 §:ssä säädetään toiminnoista, joihin ei sovelleta ympäristönsuojelulain 118 §:n meluilmoitusmenettelyä. Määräysten mukaan rikotus sallitaan jo klo 7 eteenpäin. Valtioneuvoston asetuksen kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristönsuojelusta (800/2010) mukaan, rikotusta ja räjäytyksiä saa tehdä klo 8-18. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan näkemyksen mukaan ympäristönsuojelumääräykset tulisi olla linjassa valtioneuvoston asetuksen kanssa ja rikotus tulisi sallia vasta klo 8 eteenpäin, vaikka kyseessä ei ole ympäristöluvan varainen louhimo tai murskaamo.

Määräysten 19 §:ssä viimeisessä kappaleessa kehotetaan soittamaan hätäkeskukseen öljyjen, vaarallisten kemikaalien ja vaarallisten jätteiden käsittelyssä ja varastoinnissa tapahtuneesta onnettomuudesta. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen näkemyksen mukaan määräystä tulisi täsmentää siten, että hätäkeskukseen tulee ilmoittaa vain, jos onnettomuudesta aiheutuu tai uhkaa aiheutua vaaraa ympäristölle tai terveydelle.

Määräysten 20 §:n mukaan maanalaisiksi säiliöiksi luetaan kaikki ympäröivän luonnollisen maanpinnantason alapuolelle sijoitetut säiliöt, poislukien kaksoisvaippasäiliöt tai suoja-altaassa olevat säiliöt, jos niissä on hälyttävä vuodonilmaisujärjestelmä. Jää epäselväksi mitä säiliötä 21 §:ssä tarkoitetaan maanalaisilla öljysäiliöillä ja siten koskeeko öljysäiliön poistamisvelvollisuus myös rakennuksen kellarissa olevia öljysäiliöitä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vantaan kaupungin kirjaamo: kirjaamo@vantaa.fi

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.