Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 15.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Elintarvikelain 297/2021 55§:n mukainen määräyksen antaminen ja uhkasakon asettaminen Rohto Ayurveda Oy Numminen Mäntsälä

TUUDno-2021-2169

Valmistelija

  • Tarmo Asikainen, elintarviketarkastaja, tarmo.asikainen@tuusula.fi

Perustelut

Asiaan liittyvät taustatiedot

Rohto Ayurveda Oy maahantuo elintarvikkeita, joita myydään eteenpäin ravintolisinä. Ravintolisiä markkinoidaan toimijan hallinnassa olevalla verkkosivustolla ja verkkokaupassa lääkkeellisillä väitteillä.

Ravintolisien markkinointiin liittyvästä lääkkeellisten väitteiden käytöstä on annettu kirjallinen korjauskehotus tarkastuksella 13.9.2021 (tarkastuskertomus 22.10.2021).

Havainnot

Seurantatarkastuksella 26.1.2022 (tarkastuspöytäkirja 4.2.2022) todettiin, että verkkosivustolla ja verkkokaupassa on edelleen elintarvikkeiden lääkkeellistä markkinointia. Pieni osa lääkkeellisiksi katsotuista väitteistä oli poistettu.

Asianosaisen kuuleminen

Toimijaa kuultiin 1.11.2021 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta. Ensimmäisen päävelvoitteen mukaan toimijan tuli lopettaa elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi välittömästi. Lääkkeelliset väitteet ja viittaukset tuli poistaa toimijan hallinnassa olevalta verkkosivustolta (ja verkkokaupasta) välittömästi.

Toimijan vastine kuulemiseen elintarvikelain § 55 mukaisesta määräyksestä vastaanotettiin 22.12.2021. Toimija kirjoittaa vastineessaan, että tuotteiden markkinoinnissa käytettyjen väitteiden perusteet on lisätty verkkosivuille komission sallimien numeroitujen väitteiden mukaisesti.

Todettiin, että toimija on täydentänyt verkkokaupassa markkinoimiaan tuotteita väitteillä, jotka perustuvat kasviperäisiä ainesosia koskeviin väitteisiin, joiden osalta komissio ei ole tehnyt päätöstä niiden hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Kyseisiä väitteitä voi käyttää markkinoinnissa elintarvikealan toimijan omalla vastuulla, jos ne eivät muulla tavoin ole elintarvikelainsäädännön vastaisia. Lääkkeelliset väitteet, joissa elintarvikkeeseen liitetään ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, tai viitataan sellaisiin ominaisuuksiin, ovat elintarvikelainsäädännön vastaisia.

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä. Elintarvikealan toimija vastaa toiminnassaan siitä, että markkinoiduista elintarvikkeista annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Rohto Ayurveda Oy ei ole toiminut annettujen kehotusten mukaisesti. Elintarvikkeita markkinoidaan lääkkeellisillä väitteillä verkkosivustolla ja verkkokaupassa. Elintarvikkeiden lääkkeelliseen markkinointiin liittyvästä epäkohdasta on jouduttu antamaan toistuvasti kehotuksia, jolloin katsotaan, että epäkohtien poistamiseksi ja asioiden korjaamisen varmistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Ympäristölautakunnan määräys

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa Rohto Ayurveda Oy:lle, Onkimaantie 3, 04660 Numminen, y-tunnus 3164195-1) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen.

Päävelvoite

  1. Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi tulee lopettaa välittömästi. Toimijan vastuulla olevalta verkkosivustolta (ja verkkokaupasta) on poistettava kaikki väitteet, joissa elintarvikkeeseen liitetään ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, tai viitataan sellaisiin ominaisuuksiin.

Määräaika

Päävelvoite tulee toteuttaa 30.4.2022 mennessä.

Ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Uhkasakko

Päävelvoitteen tehostamiseksi tullaan asettamaan 2 000 euron uhkasakko. Uhkasakko voidaan langettaa maksettavaksi, jos päävelvoitetta ei noudateta määräaikaan mennessä.

Perustelut määräyksen antamiselle

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä. Elintarvikealan toimija vastaa toiminnassaan siitä, että markkinoiduista elintarvikkeista annettavat tiedot ovat oikein ja eivät johda kuluttajaa harhaan.

Toimijan markkinoimat tuotteet ovat elintarvikkeita, eivät rohdosvalmisteita tai lääkkeitä. Elintarvikkeen markkinoinnissa käytetyn väitteen ei tule olla kuluttajaa harhaanjohtava tai esittää elintarvikkeella / ainesosalla olevan lääkkeellisiä vaikutuksia. Esimerkiksi elintarvikkeen markkinoinnissa mm. tulehduksiin viittaaminen "lievittää tulehduksia" tai "tulehduksia lievittävä vaikutus" on lainsäädännön tarkoittamaa elintarvikkeiden lääkkeellistä markkinointia ja / tai lääkkeellisiin vaikutuksiin viittaamista. Myös ilmaisut "tunnetun kolmen rohdon yhdistelmä" tai "on tehokas ja monipuolinen rohto" viittaavat lääkkeellisyyteen ja johtavat kuluttajaa harhaan.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 artiklan 7, 1 kohdan mukaan elintarviketiedot eivät saa johtaa harhaan, erityisesti liittämällä elintarvikkeeseen vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole. Artiklan 7, kohdan 2-3 mukaan elintarviketietojen on oltava oikeellisia ja elintarviketiedoissa ei saa antaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin.

Elintarvikelain 297/2021 § 6 momentin 1 mukaan toimijan on huolehdittava siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Yhteenveto

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä.

Rohto Ayurveda Oy on poistanut osan lääkkeellisistä väitteistä, ​mutta ei kaikkia. Toimija markkinoi edelleen myymiään elintarvikkeita lääkkeellisillä väitteillä.

Koska kaikkia epäkohtia ei ole korjattu kehotuksista huolimatta, ​on epäkohtien poistamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Täytäntöönpano         

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

  1. Tarkastuspöytäkirja 22.10.2021
  2. Kuulemiskirje 1.11.2021
  3. Toimijan vastine kuulemiseen 22.12.2021
  4. Tarkastuspöytäkirja 2.2.2022

Sovelletut oikeusohjeet

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 7 ja 14

Elintarvikelaki 297/2021 1 §, 2 §, 6 §, 55 §, 71 §; 78 §

Hallintolaki 434/2003

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusosoitus liitteenä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Päätösote saantitodistuksella Rohto Ayurveda

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.