Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 15.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Terveydensuojelulain mukaisen määräyksen antaminen, Delicatessen Kellokosken Juhlatalo, Juhlatalontie 4, 04500 Tuusula

TUUDno-2021-2253

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari Antila, terveystarkastaja, ari.antila@tuusula.fi

Perustelut

Delicatessen Kellokosken juhlatalo osoitteessa Juhlatalontie 4, 04500 Kellokoski toimii leirikeskuksena sekä kokous- ja juhlatiloina, jossa on 14 majoitushuonetta (vuodepaikkoja 45 kpl). Kiinteistön omistaja on Helsingin seurakuntayhtymä.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastaja tarkasti 15.9.2021 Delicatessen Kellokosken juhlatalon toimijanvaihdosta koskevan ilmoituksen johdosta. Toiminta oli siirtynyt kiinteistön omistajalta Oy Shaba Ab:lle. 

Tiloihin aiemmin 25.2.2019 tehdyssä valvontasuunnitelman mukaisessa tarkastuksessa rakennuksessa todettiin kosteusvaurioita maanvastaisissa rakenteissa, ilmavuotoa epäpuhtaista alapohjarakenteista sekä kahdessa keittiön päädyn majoitushuoneessa puutteellinen ilmanvaihto. Kiinteistön omistajaa kehotettiin ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin rakenteissa todettujen kosteusvaurioiden syyn ja laajuuden selvittämiseksi ja epäkohtien poistamiseksi. Lisäksi kehotettiin huolehtimaan, että tiloihin ei oteta merkittävässä määrin korvausilmaa ilmavuotoina epäpuhtaista rakenteista / tiloista, sekä varmistamaan keittiön päädyn majoitushuoneiden ilmanvaihdon riittävyys. 

Kiinteistön omistajaa oli ensimmäisen kerran kehotettu ryhtymään toimenpiteisiin kosteusvaurioiden syyn ja levinneisyyden selvittämiseksi, sekä keittiön päädyn ilmanvaihdon parantamiseksi vuonna 2013.

Tarkastuksessa 15.9.2021 tehdyt havainnot

Kiinteistön omistajan edustajien kertoman mukaan edellisen tarkastuksen johdosta annettuja kehotuksia ei oltu noudatettu.

Majoitushuoneiden Oslo ja Vilna ulkoseinän alaosassa todettiin kosteusjälkiä ja pintakosteusilmaisimella paikoin kohonneita kosteuspitoisuuksia. Oslon ulkoseinän alaosassa kostealla alueella oli silmin havaittavaa mikrobikasvustoa. Majoitushuoneiden Tukholma, Pietari ja Helsinki käytävän puoleisien seinärakenteiden alaosissa ja käytävän seinien alaosissa todettiin pintakosteusilmaisimella paikoitellen viitteitä kohonneesta kosteudesta. Tarkastuksessa ei suoritettu systemaattista kosteuskartoitusta.

Merkkisavun avulla todettiin, että sähköpääkeskuksen lattian alta epäpuhtaasta tilasta virtasi voimakkaasti ilmavuotoa ylös päin. Sähköpääkeskuksen ja käytävän välisen oven alta virtasi voimakkaasti ilmaa käytävään päin.

Keittiön päädyssä alakerrassa olevien majoitushuoneiden ovet ovat tiiviitä palo-ovia, eikä huoneiden ja poistoilmanvaihdon välillä ollut asianmukaista siirtoilmareittiä.

Terveydellisiä olosuhteita koskeva lainsäädäntö

Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia elinympäristössä esiintyviä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittaa.

Terveydensuojelulain 26 §:n mukaan asunnon ja muun sisätilan sisäilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden, melun, ilmanvaihdon, valon, säteilyn ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu asunnossa tai sisätilassa oleskeleville terveyshaittaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukaan asunnon ilmanvaihdon ulkoilmavirran tulee olla käytön aikana vähintään 0,35 dm³/s neliömetriä kohden kaikissa asuinhuoneissa. Ilmanvaihdon ulkoilmavirran tulee olla rakennuksen käytön mukaisesti riittävä ja sen laadun tulee olla riittävän puhdasta. Ulkoilmavirta on johdettava sisään siten, ettei rakenteista kulkeudu ilmavirran mukana epäpuhtauksia.

Asumisterveysasetuksen mukaan toimenpiderajan ylittymisenä pidetään korjaamatonta kosteus- ja lahovauriota, aistinvaraisesti todettua ja tarvittaessa analyyseillä varmistettua mikrobikasvua rakennuksen sisäpinnalla, sisäpuolisessa rakenteessa tai lämmöneristeessä silloin, kun lämmöneriste ei ole kosketuksissa ulkoilman tai maaperän kanssa, taikka mikrobikasvua muussa rakenteessa tai tilassa, jos sisätiloissa oleva voi sille altistua. Asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen mukaan aistinvaraisen arvion perusteella todettuna toimenpiderajan ylittymisenä pidetään kosteusvauriojäljen lisäksi sekä homeen hajua, että näkyvää mikrobikasvustoa.

Terveydensuojelulain 27 §:n mukaan: Jos asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyy mikrobeja taikka kosteutta siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, toimenpiteisiin haitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi on ryhdyttävä viipymättä.

Terveydensuojelulain 51 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus antaa yksittäisiä kieltoja ja määräyksiä, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi.

Terveydensuojelulain 45 §:n mukaan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus tämän lain mukaisten tehtävien suorittamiseksi tehdä tarkastuksia sekä teettää niihin liittyviä tutkimuksia.

Terveydensuojelulain 49 §:n mukaan asunnon ja muun oleskelutilan tutkimuksia ja selvityksiä tämän lain mukaista viranomaisvalvontaa varten tekevällä ulkopuolisella asiantuntijalla tulee olla tarvittava pätevyys terveyshaittaa aiheuttavien kemiallisten, fysikaalisten ja biologisten tekijöiden selvittämiseksi. Mittaukset, tutkimukset ja selvitykset on tehtävä sekä näytteet otettava luotettavasti ja tarkoituksenmukaisin menetelmin.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi terveydensuojelulain 53 §:n mukaan tehostaa tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla.

Kuuleminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus varasi 23.9.2021 päivätyllä kirjeellä Helsingin seurakuntayhtymäle (kiinteistön omistaja) ja Oy Shaba Ab:lle (toimija) mahdollisuuden tulla kuulluksi päätösesityksen johdosta. Kuulemisessa ei annettu vastineita.

Yhteenveto

Terveydensuojeluviranomainen voi antaa määräyksiä, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi. Terveydensuojeluviranomainen voi myös teettää tarpeelliseksi katsomiaan tutkimuksia terveyshaittojen selvittämiseksi. Viranomaistarkastuksessa Delicatessen Kellokosken juhlatalon tiloissa on todettu ulkoseinien- ja väliseinien alaosissa kosteus- ja mikrobivaurioita, lmanvaihdon puutteita kahdessa majoitushuoneessa, sekä ilmavuotoa epäpuhtaista rakenteista majoitustilojen käytävään. Vaurioiden ja korjaustarpeen laajuutta ei tiedetä. Kiinteistön omistaja ei ryhtynyt terveysvalvonnan antaman kehotuksen mukaisesti toimenpiteisiin kosteusvaurioiden syyn ja laajuuden selvittämiseksi, sekä epäkohtien poistamiseksi. Tästä johtuen on tarpeellista, että terveydensuojeluviranomainen määrää kiinteistön omistajan teettämään pätevällä ulkopuolisella asiantuntijalla kuntotutkimuksen, jolla selvitetään todettujen kosteus- ja mikrobivaurioiden laajuus, sekä rakennuksen terveysperusteinen korjaustarve. Terveysvalvonnalla on syytä epäillä, että rakennuksen terveyshaittoja ja korjaustarvetta ei riittävässä laajuudessa selvitetä ja tarvittavat korjaukset eivät toteudu riittävässä laajuudessa ilman kattavaa kuntotutkimusta.

Ehdotus

Esittelijä

Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa Helsingin seurakuntayhtymäle seuraavan terveydensuojelulain 45 §:n mukaisen määräyksen:

Päävelvoite

Kiinteistön 858-404-3-2138 omistajan (Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22 B, 00530 Helsinki, y-tunnus 0201242-7) tulee teettää Kellokosken juhlatalon päärakennukseen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus, jolla selvitetään kattavasti rakenteiden kosteustekninen kunto, ilmanvaihdon riittävyys ja rakennuksen terveysperusteinen korjaustarve. Tutkimusraportin tulee sisältää Työterveyslaitoksen ohjeen mukainen altistumisolosuhteen arviointi. Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus tulee teettää ulkopuolisella asiantuntijalla, jolla on rakennusterveysasiantuntijan (RTA) pätevyys. Tutkimusraportti tulee toimittaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen arvioitavaksi.

Määräaika
Päävelvoitteen mukaiset toimenpiteet tulee suorittaa viimeistään 31.12.2021 mennessä.

Uhkasakko
Päävelvoitteen tehosteeksi asetetaan 9000 €:n uhkasakko.

Perustelut

Viranomaistarkastuksissa Kellokosken juhlatalon alakerran rakenteissa on todettu kosteus- ja mikrobivaurioita, sekä ilmavuotoa epäpuhtaasta tilasta oleskelutiloihin. Terveysperusteisen korjaustarpeen laajuutta ei tiedetä ilman tarkempia tutkimuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukaan toimenpiderajan ylittymisenä pidetään korjaamatonta kosteusvauriota ja mikrobikasvustoa rakenteessa, jos sisätiloissa oleva voi sille altistua.

Päärakennuksen keittiön päädyssä alakerrassa olevien majoitushuoneissa ei ole asianmukaista ilmanvaihtoa ja on syytä epäillä, että ilman vaihtuvuus kyseisissä huoneissa ei täytä sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen vaatimuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukaan asunnon ilmanvaihdon ulkoilmavirran tulee olla käytön aikana vähintään 0,35 dm³/s neliömetriä kohden kaikissa asuinhuoneissa.

Terveydensuojelulain 45 §:n mukaan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus tämän lain mukaisten tehtävien suorittamiseksi tehdä tarkastuksia sekä teettää niihin liittyviä tutkimuksia.

Täytäntöönpano

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Sovellettu lainsäädäntö ja oikeusohjeet

Terveydensuojelulaki 763/1994  26 §, 27 §, 45 §, 49 §, 51 § ja 53 §

Terveydensuojeluasetus 1280/1994

Asumisterveysasetus 545/2015  9 § ja 20 §

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 2016

Uhkasakkolaki 1113/1990

Hallintolaki 434/2006 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Helsingin Hallinto-oikeuteen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Ari Antila, terveystarkastaja, ari.antila@tuusula.fi

Perustelut

Delicatessen Kellokosken juhlatalo osoitteessa Juhlatalontie 4, 04500 Kellokoski toimii leirikeskuksena sekä kokous- ja juhlatiloina, jossa on 14 majoitushuonetta (vuodepaikkoja 45 kpl). Kiinteistön omistaja on Helsingin seurakuntayhtymä. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastaja tarkasti 15.9.2021 Kellokosken juhlatalon tilat toimijanvaihdosta koskevan ilmoituksen johdosta. Toiminta oli siirtynyt kiinteistön omistajalta Oy Shaba Ab:lle. Tarkastuksessa todettiin rakenteissa kosteusjälkiä ja pintakosteusilmaisimella paikoin kohonneita kosteuspitoisuuksia. Lisäksi todettiin puutteita majoitushuoneiden ilmanvaihdossa, sekä ilmavuotoa lattian alta epäpuhtaasta tilasta. Tarkastuksessa tehtyjen havaintojen vuoksi Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antoi 9.11.2021 kiinteistön omistajalle määräyksen teettää rakennukseen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus, jolla selvitetään kattavasti rakenteiden kosteustekninen kunto, ilmanvaihdon riittävyys ja rakennuksen terveysperusteinen korjaustarve. Helsingin seurakuntayhtymä teetti kuntotutkimuksen Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan määräyksen mukaisesti Sisäilmatekniikka Oy:llä (tutkimusraportti 21.12.2021, Mikko Heini).

Terveysvalvonta oli ensimmäisen kerran kehottanut kiinteistön omistajaa vuonna 2013 ryhtymään toimenpiteisiin rakenteissa havaittujen kosteusvaurioiden syyn ja levinneisyyden selvittämiseksi, sekä keittiön päädyn ilmanvaihdon parantamiseksi. Terveysvalvonta oli toisen kerran kehottanut kiinteistön omistajaa vuonna 2019 ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin rakenteissa todettujen kosteusvaurioiden syyn ja laajuuden selvittämiseksi ja epäkohtien poistamiseksi, sekä keittiön päädyn ilmanvaihdon riittävyyden varmistamiseksi. 

Sisäilmatekniikka Oy:n tutkimusraportin tiedot sisäilman laatua heikentävistä tekijöistä / olosuhteista

Putkikanaalin kosteus- ja mikrobivauriot: 

Rakennuksen ensimmäisen kerroksen käytävän alla kulkee koko rakennuksen poikki (pituussuuntainen) putkikanaali, jonka pohjalla olevat mineraalivillaeristeet ovat vesimärkiä. Havainto viittaa irtoveden päätymiseen kanaaliin. Syynä tähän on todennäköisesti vesi- tai viemäriputken vuoto, mutta sadeveden pääsyn mahdollisuutta ei voida tässä vaiheessa poissulkea. Kanaalissa olevat eristeet ovat mikrobivaurioituneita, ja myös kanaalin kastuneissa runkorakenteissa (mm. tiilimuuratut seinät) esiintyy suurella todennäköisyydellä mikrobikasvustoa. Kanaali on lähes koko pohjoispäädyn majoituskäytävän osalta peitetty epätiiviillä vanerilevyllä, ja koska kanaalin alipaineistus on riittämätön, kulkeutuu kanaalista merkkiainekokeen perusteella ilmaa käytävälle ja majoitushuoneiden kylpyhuoneisiin. Eteläpäädyn majoituskäytävällä kanaaliin on vain yksittäinen tarkastusluukku, mutta kanaalista kulkeutuu käytävälle vuotoilmaa myös sähköpääkeskuksen lattiarakenteen kautta.

Kantavien tiiliseinien kosteus- ja mikrobivauriot:

Erityisesti rakennuksen ensimmäisen kerroksen eteläpäädyn majoitustilojen kantaviin väliseinärakenteisiin kohdistuu ylimääräistä kosteusrasitusta, joka on aiheuttanut myös mikrobikasvustoa seinän sisäpinnoille ainakin paikoitellen. Lisäksi pohjoispäädyssä majoitushuoneen Oslo ulkoseinässä todettiin vastaavia ongelmia. Oslon ulkoseinässä kosteus kulkeutuu (rakennekosteusmittauksien perusteella) paikallisesti rakennuksen ulkopuolelta tai perustuksista, mutta eteläpäädyn tiloissa kosteus nousee laajalla alueella seiniin alhaaltapäin (maakosteus tai jokin vuoto). Koska myös eteläpäädyn käytävän perällä olevan siivousvaraston maanpaineseinissä on voimakasta kosteusrasitusta, on ainakin ongelman osittainen syy maakosteus. Seinien sisäpinnoilla esiintyvistä, silmämääräisen arvion mukaan melko pienialaisista mikrobivauriosta on ilmeinen yhteys oleskelutilojen sisäilmaan.

Erillisenä vauriona todettiin myös majoitushuone Vilnan kylpyhuoneen vastaisen (kantamattoman) väliseinän nurkassa pistemäinen kosteusvaurio, joka vaikuttaa johtuvan kylpyhuoneen puolelta rakenteisiin päässeeltä suihkuvedeltä.

Eteläpäädyn lisäsiiven majoitushuoneen 219 ulkoseinän vaurio:

Huoneen 219 ulkoseinään ja välipohjaan tehdyssä tarkastuksessa todettiin mikrobivaurio ulkoseinän alaosan sahanpurueristeissä. Seinässä tai välipohjassa ei tutkimushetkellä todettu ylimääräistä kosteutta, eikä vaurion syntytapaa tai ajankohtaa voida päätellä. Tästä syystä vaurion laajuuden arviointi on hankalaa. Merkkiainekokeen perusteella vauriosta on ilmayhteys huoneen sisäilmaan. Selvää syytä sille, että vaurio olisi vain paikallinen, ei voida todeta.

Kuivuneet kosteus- ja mikrobivauriot:

Osittain pistokoeluonteisesti ulkoseinään ja yläpohjaan tehdyissä rakennetarkastuksissa havaittiin vanhat lahovauriot pääsisäänkäynnin aulan ulkoseinässä sekä juhlasalin kattorakenteissa. Aulan (pysäköintialueen puoleisessa) ulkoseinässä vaurio on jäänyt/jätetty piiloon uuden sisäverhouspaneloinnin taakse, eikä vanhan vaurion laajuutta selvitetty tutkimuksen yhteydessä. Juhlasalin katto on havaintojen perusteella vuotanut ennen vesikatteen ja lämmöneristeiden uusimista, ja tältä ajalta kattopanelointiin on jäänyt vaurioita. Myös näiden vaurioiden laajuuden selvittäminen on vaikeaa vaurioiden ollessa kuivia.

Pohjoispäädyn majoitustilojen korjattujen hirsirakenteisten ulkoseinien vauriot tai rakenteeseen jääneet epäpuhtaudet:

Alueella on tehty vuonna 2017 havaittujen mikrobivaurioiden jälkeen ulkoseiniin kohdistuvia korjauksia, joissa rakenteet on uusittu hirsirungon sisäpuolisilta osin. Tutkimuksen mukaan huoneessa Kalingrad seinän alaosaan kohdistuu edelleen jonkin verran kosteusrasitusta, eikä korjauksissa ole näin saatu täysin poistettu vaurioon johtaneita syitä. Uusitun seinärakenteen alaosassa todettiin mikrobivaurioon viittaavat mikrobimäärät, jotka voivat myös selittyä kontaminaatiolla hirsirungosta tai lattialiittymästä, joita ei mahdollisesti ole kunnolla korjauksen yhteydessä. Merkillepantavaa oli, että seinärakenteen sisällä todettiin hyvin voimakas ilmavirtaus (myös toisessa tutkitussa huoneessa). Tämä viittaa poikkeavaan epätiiveyteen. Ilmavirtaus voi myös kuljettaa mukanaan epäpuhtauksia seinärakenteen sisällä. Merkkiainekokeen perusteella seinän sisältä on ilmayhteys huoneen sisäilmaan.

Majoitustilojen ilmanvaihto:

Majoitushuoneissa on koneellinen poistoilmanvaihto, jossa ilmaa poistetaan kylpyhuoneissa olevien venttiilien kautta. Huoneiden ulkoseinissä on korvausilmaventtiilit, joiden kautta rakennus ei kuitenkaan saa riittävästi ulkoilmaa korvaamaan koneellisesti poistettua ilmamäärää. Epäsuhta ulko- ja poistoilmavirtojen välillä aiheuttaa erityisesti pohjoispäädyn majoitustiloihin voimakkaan alipaineen (-15...-25 Pa), joka lisää riskiä vuotoilman kulkeutumiselle hallitsemattomasti epäpuhtaiden rakenteiden kautta. Näissä tiloissa puhdasta korvausilmaa kulkeutuu kuitenkin jonkin verran epätiiviiden ikkunoiden kautta.

Eteläpäädyn majoitustiloissa alipaine jää alle Asumisterveysasetuksessa esitetyn toimenpiderajan (-15 Pa). Eteläpäädyn käytävällä ja pääsisäänkäynnin aulatilassa esiintyvästä poikkeavasta hajusta päätellen myös nämä tilat ottavat ainakin jonkin verran korvausilmaa hallitsemattomia reittejä pitkin mm. teknisistä tiloista.

Keittiön vieressä olevan lisäosan (erillinen majoitushuoneisto) ilmanvaihto ei tutkimuksen mukaan toimi suunnitellusti. Alakerran huoneissa ilmanvaihtoa ei käytännössä tapahdu lainkaan, koska tiiviit palo-ovet estävät poistoilmavirtauksen (poistoilmaventtiili on huoneiden ulkopuolella sijaitsevassa kylpyhuoneessa), eikä näin korvausilmaventtiileistä tapahdu myöskään ulkoilmavirtausta. Huoneiston yläkerrassa poistoilmavirtausta tapahtuu, mutta korvausilmaventtiili on tukossa. Näin huoneisto ottaa kaiken korvausilman hallitsemattomasti rakenteiden kautta.

Poikkeavat hajut pääsisäänkäynnin aulassa ja eteläpäädyn majoituskäytävällä:

Näillä alueilla esiintyi kaikkina tutkimuspäivinä poikkeavaa, tunkkaista hajua, joka muistutti osittain viemärin ja osittain jyrsijöille tyypillistä hajua. Hajun esiintymiseen aiheuttaa osittain tilojen voimakas alipaine, jolloin tilat ottavat korvausilmaa epäpuhtaiden rakenteiden kautta. Merkillepantavaa kuitenkin on, että samaa hajua ei esiintynyt aulan lasiovien toisella puolella, jossa on vielä voimakkaammin alipaineiset pohjoispäädyn majoitustilat. Hajun lähteen selvittäminen on suositeltavaa.

Majoitustilojen lämpötilat:

Lämpökuvauksessa todettiin suuria eroja majoitushuoneiden lämpötiloissa. Kuvauksen perusteella tilojen lämmönjakojärjestelmänä toimiva vesikiertoinen lattialämmitys ei toimi tasaisesti, minkä johdosta osa pohjoispäädyn huoneista oli tutkimushetkellä hyvin viileitä. Huoneisiin on tuotu irtopattereita, joilla huoneita lämmitetään tilojen käytön aikana.
Osin lattialämmityksessä ilmenneiden ongelmien vuoksi huoneiden ulkoseinustoilla sisäpintojen pistemäinen lämpötilaindeksi oli alle 61, mikä aiheuttaa riskin sisäilman kosteuden tiivistymiselle kylmien rakenteiden pintaan. Myös eteläpäädyn huoneissa jälkikäteen rakennettujen erkkereiden liittymissä todettiin sellaisia ilma-/lämpövuotoja, joiden vuoksi pistemäinen lämpötilaindeksi oli alle 61.

Merkittävimmät puutteet todettiin kuitenkin rakennuksen pohjoispäädyn sellaisissa huoneissa, joissa on hirsirakenteinen, sisäpuolelta eristetty ja levytetty ulkoseinä. Näillä seinillä havaittiin merkittäviä lämpö-/ilmavuotoja, joiden vuoksi ulkoseinustojen lämpötilat olivat paikoin vain joitakin asteita ulkoilman lämpötilaa suurempia. Osaltaan ongelmaan vaikuttavat mm. seinien läpiviennit ja kaapit/kalusteet, jotka on sijoitettu ulkoseiniä vasten. Rakenneavauksissa seinien sisällä todettiin myös voimakas ilmavirtaus.

Terveydellisiä olosuhteita koskeva lainsäädäntö

Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia elinympäristössä esiintyviä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittaa.

Terveydensuojelulain 26 §:n mukaan asunnon ja muun sisätilan sisäilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden, melun, ilmanvaihdon, valon, säteilyn ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu asunnossa tai sisätilassa oleskeleville terveyshaittaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukaan toimenpiderajan ylittymisenä pidetään korjaamatonta kosteus- ja lahovauriota, aistinvaraisesti todettua ja tarvittaessa analyyseillä varmistettua mikrobikasvua rakennuksen sisäpinnalla, sisäpuolisessa rakenteessa tai lämmöneristeessä silloin, kun lämmöneriste ei ole kosketuksissa ulkoilman tai maaperän kanssa, taikka mikrobikasvua muussa rakenteessa tai tilassa, jos sisätiloissa oleva voi sille altistua. Näitä muita tiloja ja rakenteita ovat esimerkiksi kellarit, rakennusten alapohjat ja yläpohjat. Asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen mukaan aistinvaraisen arvion perusteella todettuna toimenpiderajan ylittymisenä pidetään kosteusvauriojäljen lisäksi sekä homeen hajua, että näkyvää mikrobikasvustoa. Soveltamisohjeen mukaan ilmanvaihdon ulkoilmavirta on johdettava sisään siten, ettei rakenteista kulkeudu ilmavirran mukana epäpuhtauksia.

Asumisterveysasetuksen mukaan alhaiset lämpötilat eivät saa aiheuttaa rakenteissa kosteuden tiivistymistä ja mikrobikasvun riskiä.

Terveydensuojelulain 27 §:n mukaan: Jos asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyy mikrobeja taikka kosteutta siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, toimenpiteisiin haitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi on ryhdyttävä viipymättä. Jos terveydensuojeluviranomaisen määräystä haitan poistamiseksi ei ole noudatettu, eikä muita tämän lain mukaisia toimenpiteitä ole pidettävä riittävinä, terveydensuojeluviranomainen voi kieltää tai rajoittaa asunnon tai muun oleskelutilan käyttöä.

Terveydensuojelulain mukaan kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus antaa yksittäisiä kieltoja ja määräyksiä, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi tehostaa tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla.

Kuuleminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus varasi 19.1.2022 päivätyllä kirjeellä Helsingin seurakuntayhtymälle ja Oy Shaba Ab:lle mahdollisuuden tulla kuulluksi päätösesityksen johdosta. Kiinteistön omistaja toteaa 31.1.2022 toimittamassaan vastineessa seuraavaa:

"Kuntotutkimuksessa selvisi kiinteistön sisäilmassa ja rakenteissa olevan sellaisia puutteita, ettei kiinteistön käyttöä voida jatkaa ennen puutteiden kunnostamista. KOy:n hallitus päätti esittää yhtiökokoukselle, ettei yhtiö ryhdy kuntotutkimuksessa ilmi tulleiden puutteiden kunnostamiseen vaan ryhtyy valmistelemaan kiinteistön myyntiä. Kiinteistö pysyy käyttökiellossa toistaiseksi."

Yhteenveto

Tehtyjen viranomaistarkastusten ja kiinteistönomistajan teettämän kuntotutkimusten perusteella Delicatessen Kellokosken Juhlatalon päärakennuksessa on todettu terveyshaitaksi katsottavia kosteus- ja mikrobivaurioita, puuttellista ilmanvaihtoa, sekä rakenteiden alhaisia lämpötiloja. Terveysvalvonnalla on syytä epäillä, että kaikkia rakennuksen terveyshaittoja ei asianmukaisesti poisteta ilman terveydensuojeluviranomaisen antamaa korjausmääräystä ja käyttökieltoa.

Lisätietoja: terveystarkastaja Ari Antila, puh. 040 314 2254

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa kiinteistön omistajalle seuraavan terveydensuojelulain 27 §:n mukaisen määräyksen:

Päävelvoitteet

1. Kiinteistön 858-404-3-2138 omistajan (Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22 B, 00530 Helsinki, y-tunnus 0201242-7) tulee selvittää Delicatessen Kellokosken juhlatalon kuntotutkimuksessa (Sisäilmatekniikka Oy / Mikko Heini, tutkimusraportti 21.12.2021) todettujen kosteus- ja mikrobivaurioiden laajuus ja poistaa terveyshaitat. Rakennuksen ilmanvaihdossa todetut puutteet tulee korjata siten, että ilmanvaihto täyttää asumisterveysasetuksen vaatimukset. Rakenteet tulee korjata siten, että tilojen lämpötilaolosuhteet täyttävät asumisterveysaseutuksen vaatimukset.

2. Kellokosken juhlatalon päärakennusta ei tule käyttää majoitus-, juhla- yms. kokoontumistoimintaan ennen rakennuksessa todettujen terveyshaittojen poistamista (päävelvoite 1).

Korjaukset tulee toteuttaa pätevän korjaussuunnittelijan suunnitelmien mukaisesti. Korjaussuunnitelma tulee toimittaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen arvioitavaksi ennen korjaustoimenpiteisiin ryhtymistä.

Mikäli kiinteistö myydään, siirtyvät päävelvoitteet 1 ja 2 uuden omistajan vastattaviksi. Myyjän tulee informoida ostajaa em. kiinteistöön kohdistuvista velvoitteista.

Uhkasakko

Päävelvoitteen 2 tehosteeksi asetetaan 10 000 €:n uhkasakko.

Perustelut

Delicatessen Kellokosken juhlatalon päärakennuksessa todettiin eri asteisia ja eri ajankohtina syntyneitä kosteus-, mikrobi- ja lahovaurioita, joista on niiden sijainnin tai merkkiainetutkimuksien perusteella yhteyksiä sisäilmaan.

Majoitustilojen ilmanvaihto ei toimi suunnitellusti, sillä tilat eivät saa tarvittavaa ulkoilmavirtaa käytössä olevien korvausilmaventtiilien kautta. Tämä aiheuttaa rakennukseen myös merkittävän alipaineen.

Haitallisen altistumisolosuhteen esiintyminen rakennuksessa on todennäköistä. Merkittävimpänä yksittäisenä altistavana tekijänä toimii majoitustilojen lattian putkikanaali, jonka vaurioista on ilmayhteyksiä majoitustiloihin.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukaan toimenpiderajan ylittymisenä pidetään korjaamatonta kosteus- ja lahovauriota, aistinvaraisesti todettua ja tarvittaessa analyyseillä varmistettua mikrobikasvua rakennuksen sisäpinnalla, sisäpuolisessa rakenteessa tai lämmöneristeessä silloin, kun lämmöneriste ei ole kosketuksissa ulkoilman tai maaperän kanssa, taikka mikrobikasvua muussa rakenteessa tai tilassa, jos sisätiloissa oleva voi sille altistua.

Terveydensuojelulain 27 §:n mukaan: Jos asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyy mikrobeja taikka kosteutta siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, toimenpiteisiin haitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi on ryhdyttävä viipymättä. Jos terveydensuojeluviranomaisen määräystä haitan poistamiseksi ei ole noudatettu, eikä muita tämän lain mukaisia toimenpiteitä ole pidettävä riittävinä, terveydensuojeluviranomainen voi kieltää tai rajoittaa asunnon tai muun oleskelutilan käyttöä.

Koska kiinteistönomistaja on laiminlyönyt Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvonnan aiemmat toimenpidekehotukset, eikä ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin terveyshaitan poistamiseksi, on Helsingin seurakuntayhtymälle tarpeen antaa korjausmääräys ja asettaa rakennus käyttökieltoon siihen asti, kunnes rakennuksessa todetut terveyshaitat on poistettu.

Täytäntöönpano

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Sovellettu lainsäädäntö ja oikeusohjeet

Terveydensuojelulaki 763/1994

Terveydensuojeluasetus 1280/1994

Asumisterveysasetus 545/2015

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 2016

Uhkasakkolaki 1113/1990

Hallintolaki 434/2006 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Helsingin Hallinto-oikeuteen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22 B, 00530 Helsinki; Oy Shaba Ab, Kumitehtaankatu 5, 04260 Kerava

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.