Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 15.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Valvontatutkimusohjelma Tesl Haaran vesiosuuskunta riskinarvioinnin ja valvontatutkimusohjelman hyväksyminen Haara Nurmijärvi

TUUDno-2020-3030

Valmistelija

  • Petra Kivistö, terveystarkastaja, petra.kivisto@tuusula.fi

Perustelut

Perustiedot

Haaran vesiosuuskunta sijaitsee Nurmijärvellä Valkjärven lounaispuolella. Vesiosuuskunta toimittaa Nurmijärven Vedeltä ostettua vettä. Nurmijärven Veden toimittama vesi tulee pääsääntöisesti Nummenpään ja Lepsämän vedenottamolta. Haaran vesiosuuskunta ei käsittele vettä. Vesiosuuskunta toimittaa vettä noin 7,5 m³/d, noin 85 henkilölle (tilanne vuonna 2021). Vesiosuuskunnalla ei ole omia vedenottamoita.

Valvontatutkimusohjelman hyväksyminen

Sosiaali- ja terveysministeriön asetusta talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (1352/2015) sovelletaan asetuksen 2 §:n mukaan, kun talousvettä toimitetaan vedenjakelualueelle vähintään 10 m³ päivässä tai vähintään 50 henkilön tarpeisiin. Asetuksen 8 §:ssä todetaan, että kunnan terveydensuojeluviranomaisen tulee yhteistyössä talousvettä toimittavan laitoksen kanssa laatia talousvettä toimittavan laitosten vedenjakelualueelle valvontatutkimusohjelma. Valvontatutkimusohjelma on pidettävä ajan tasalla ja sen tarkistusväli on enintään viisi vuotta. Valvontatutkimusohjelma koskee verkostoveden laadunvalvontaa ja siihen kootaan tiedot laitoksen omasta käyttötarkkailusta ja raakaveden laadunvalvonnasta sekä mahdollisesta laitoskohtaisesta erityisvalvonnasta. Valvontatutkimusohjelmassa on oltava STM:n asetuksen 1352/2015 3 a §:ssä esitetyt tiedot sekä liitteen II mukaiset tutkimukset.

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on pyydettävä tarvittaessa lausunto aluehallintovirastolta sekä elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskukselta.

Riskinarvioinnin hyväksyminen

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on terveydensuojelulain (763/1994) 20 §:n mukaan hyväksyttävä talousvettä toimittavan laitoksen riskinarviointi. Haaran vesiosuuskunnan riskinarviointi on toteutettu hyödyntäen pienen vesihuoltolaitoksen tarkistuslistaa haavoittuvuuden arvioimiseksi soveltuvin osin. Riskinarviointi tehtiin viranomaisen ja vesiosuuskunnan edustajien kanssa yhteistyönä. Riskinarviointi täyttää pääosin terveydensuojelulain (763/1994) ja sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 683/2017 mukaiset vaatimukset. Riskinarviointia päivitetään tarvittaessa ja se tarkastetaan viranomaisvalvonnan suunnitelmallisten tarkastusten yhteydessä. Haaran vesiosuuskunnan riskinarviointi on laadittu 8.5.2018 ja päivitetty 10.12.2020.

Pyydetyt lausunnot

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY) ja Etelä-Suomen aluehallintovirastolta (ESAVI) pyydettiin lausuntoja 17.12.2021 mennessä.

Uudenmaan ELY-keskus ilmoitti 15.12.2021, ettei sillä ole huomauttamista eikä lisättävää Haaran vesiosuuskunnan valvontatutkimusohjelmasta.

ESAVI toteaa 13.12.2021 (ESAVI/40185/2021) päivätyssä lausunnossaan mm. seuraavaa: Valvontatutkimusohjelma liitteineen on huolellisesti ja kattavasti valmisteltu. Valvontatutkimusohjelmasta käy ilmi liki kaikki talousvesiasetuksen 3 a §:ssä vaaditut tiedot. Valvontatutkimukset ovat asetuksen liitteen II vaatimusten mukaiset. Valvontatutkimusohjelmien liitteistä oli jäänyt puuttumaan liite 8, jossa käsiteltiin henkilökunnan pätevyyttä. Laatusuositusten sijaan valvontatutkimusohjelmassa voisi käyttää voimassa olevan talousvesiasetuksen termiä laatutavoite. Erityistilanne-termin voisi korvata asetuksenmukaisella häiriötilanne-termillä. Valvontatutkimusohjelman lukuun 18.5 liittyen voimassa olevan talousvesiasetuksen mukaan terveydensuojeluviranomainen ilmoittaa aluehallintovirastolle talousveden häiriötilanteista sekä lähettää häiriötilanteen jälkeen yhteenvedon tehdyistä toimenpiteistä aluehallintovirastoon ja Valviraan. Tämä kävikin ilmi seuraavasta luvusta.

Valvontatutkimusohjelmaa laadittaessa huomioitiin ESAVI:n lausunto.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta

  • päättää hyväksyä terveydensuojelulain 20 § mukaan Haaran vesiosuuskunnan riskinarvioinnin.
  • toteaa, että riskinarviointia pidetään ajan tasalla, päivitetään tarvittaessa ja havaitut riskit huomioidaan valvontatutkimusohjelmassa.
  • päättää hyväksyä Haaran vesiosuuskunnan valvontatutkimusohjelman 2021–2025.
  • toteaa, että valvontatutkimusohjelma on päivitettävä tarvittaessa, kuitenkin viimeistään vuonna 2025.

Perustelut
Haaran vesiosuuskunta on tehnyt riskinarvioinnin yhteistyössä terveydensuojeluviranomaisen kanssa 8.5.2018 ja sitä on päivitetty 10.12.2020. Riskinarviointi täyttää pääosin uuden talousvesiasetuksen 683/2017 7 a §:n vaatimukset. Valvontatutkimusohjelma 2021- 2025 täyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 1352/2015 vaatimukset. Valvontatutkimusohjelmassa on huomioitu Etelä-Suomen aluehallintoviraston 13.12.2021 antama lausunto.

Maksu
Talousvettä toimittavan laitoksen riskinarvioinnin hyväksymispäätöksestä peritään Keski- Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti 104 euron maksu käsittelyaikaan perustuen (52€/h).

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Haaran vesiosuuskunnan valvontatutkimusohjelma 2021-2025

Haaran vesiosuuskunnan riskinarviointi (laadittu 8.5.2018, päivitetty 10.12.2020.)

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto ESAVI/40185/2021

Uudenmaan ELY-keskuksen lausunto 15.12.2021

Sovelletut säädökset

Terveydensuojelulaki 763/1994
Terveydensuojeluasetus 1280/1994
Asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 1352/2015
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2021 § 52)
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ympäristöterveydenhuollon maksutaksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 14.12.2021 § 131)

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Miia Suurkuukka poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Haaran Vesiosuuskunta ipolonen@gmail.com, tapio.idman@gmail.com, Kaanaantie 43, 01800 Klaukkala; Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ympäristöterveydenhuoltoyksikkö kirjaamo.etela@avi.fi

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.