Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 15.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alueen päivittäminen, lausunto Tuusulan kunnalle

TUUDno-2022-165

Valmistelija

  • Liisa Garcia, ympäristösuunnittelija, liisa.garcia@tuusula.fi
  • Mira Vuorijärvi, ympäristötarkastaja, mira.vuorijarvi@tuusula.fi
  • Petra Kivistö, terveystarkastaja, petra.kivisto@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Tuusulan kunta on pyytänyt 19.1.2022 päivätyllä kirjeellä lausuntoa Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen vesihuollon toiminta-alueen (vesi, jätevesi) päivittämisestä. Lausuntoa on pyydetty 4.3.2022 mennessä. Lausunto on pyydetty toimittamaan sähköisesti vesihuoltolaitos@tuusula.fi tai kirjeitse osoitteella Tuusulan vesihuoltoliikelaitos, PL 60, 04301 Tuusula.

Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen ehdotettuihin toiminta-aluerajauksiin pääsee tutustumaan Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen Internet-sivuilla www.tuusula.fi/vesihuollontoimintaalue2022.

Toiminta-alue

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella tarkoitetaan kiinteistörajojen mukaan rajattua aluetta, jolla ko. vesihuoltolaitos huolehtii vesihuollosta yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaavasti toiminta-alueen hyväksymispäätöksen mukaisesti. Lain mukaan toiminta-alueen tulee olla sellainen, että vesihuoltolaitoksen voidaan katsoa kykenevän huolehtimaan vastuullaan olevasta vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti.

Vesihuoltolaitoksen nykyistä toiminta-aluetta ehdotetaan muutettavaksi siten, että vesijohtoverkoston ja jätevesiviemäriverkoston toiminta-alueeseen lisätään seuraavat asemakaava-alueet:

- Pähkinämäki (alustava rakentamisaikataulu 2022)

- Sulan työpaikka-alue (alustava rakentamisaikataulu 2022)

- Rykmentinpuiston työpaikka-alue (alustava rakentamisaikataulu 2022)

- Joenranta (alustava rakentamisaikataulu 2023)

- Anttilan tilakeskus (alustava rakentamisaikataulu 2023)

Lisäksi vesijohtoverkoston ja jätevesiviemäriverkoston toiminta-alueeseen ehdotetaan lisättäviksi seuraavat taajama-alueet asemakaava-alueen ulkopuolella:

- Rusutjärven pohjoisosa (asukashankemuotoisesti toteutettu vesi- ja paineviemäriverkosto, siirtynyt Tuusulan vesihuoltoliikelaitokselle v. 2017)

- Ruotsinkylä (vesiosuuskunnan vesi- ja paineviemäriverkosto siirtynyt vesihuoltoliikelaitokselle v. 2021)

- Huhtariihi (vesihuoltoverkosto toteutetaan alustavan aikataulun mukaan 2022-23).

Vesihuoltolaki (119/2001) velvoittaa taajamassa toiminta-alueella olevat kiinteistöt liittymään ja vesihuoltolaitoksen sallimaan liittämisen vesihuoltolaitokseen, ellei kunnan ympäristönsuojeluviranomainen hakemuksesta myönnä vapautusta liitämisvelvollisuudesta vesihuoltolaissa säädetyin perustein. Taajaman ulkopuolella kiinteistöä ei kuitenkaan tarvitse liittää vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin tiettyjen vesihuoltolaissa (10 §) asetettujen ehtojen täyttyessä. Ehdotetut toiminta-alueen laajennukset sijaitsevat kaikki vesihuoltolain tarkoittamalla taajama-alueella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, marjo.alho@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää antaa Tuusulan kunnalle seuraavan lausunnon Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alueen päivittämisestä.

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan lausunto

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta katsoo, että esitetyt toiminta-alueet ovat selkeitä ja täydentävät hyvin nykyisiä Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen veden ja jäteveden toiminta-alueita.

Tuusulan vesihuollon kehittämissuunnitelman 2022 mukaan toiminta-alueiden päivityksen perusperiaatteena on, että alue liitetään vesihuoltolaitoksen toiminta-alueeseen, kun päätös alueen vesihuoltoverkoston rakentamisesta on tehty. Näin ollen uusien esitettyjen asemakaava-alueiden liittäminen toiminta-alueeseen on kehittämissuunnitelman periaatteiden mukaista. Asemakaava-alueen ulkopuolella käytetään tapauskohtaista harkintaa ja toiminta-alueeksi määritetään pääasiassa haja-asutusalueita, joilla on ympäristönsuojelullinen tai terveydellinen peruste velvoittaa kiinteistöjä liittymään keskitettyyn vesihuoltoon.

Toiminta-alueen laajentaminen Rusutjärven pohjoisosaan ja Huhtariihen alueelle on erityisen positiivista Rusutjärven, Rusutjärven pohjavesialueen sekä Mätäkiven pohjavesialueen suojelun kannalta. Toiminta-alueen laajentaminen on positiivista myös terveydensuojelun näkökulmasta, sillä se edistää alueen asukkaiden liittymistä kunnalliseen vesijohtoverkostoon, jonka vedenlaatua valvotaan talousvesiasetuksen 1352/2015 mukaisesti. Ruotsinkylän vesiosuuskunnalla ei ollut hyväksyttyä toiminta-aluetta, joten toiminta-alueen määrittäminen on hyvä asia nyt, kun verkosto on siirtynyt Tuusulan vesihuoltoliikelaitokselle.

Vesihuoltolain (119/2001) 10 §:n mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Taajaman ulkopuolella kiinteistöä ei kuitenkaan tarvitse tietyin edellytyksin liittää verkostoihin. On positiivista, että kaikki ehdotetut toiminta-alueen laajennukset sijaitsevat tilastollisella taajama-alueella.

Vesihuollon kehittämissuunnitelmassa 2022 on esitetty Tuomalan alueelle mahdollista haja-asutuksen vesihuoltoverkoston laajennusta viemäriverkoston osalta, jos liittymishalukkuus on yli 75 %. Alueella on jo vesijohto ja se sijaitsee tilastollisella taajama-alueella. Tuomalan alueen läpi virtaa Pelinoja, joka laskee Tuusulanjärveen. Järven kuormituksen vähentämisen kannalta olisi perusteltua johtaa Tuomalan alueella syntyvät jätevedet viemäriverkostoon. Tuusulanjärven valuma-alueella sijaitsee myös Vanhan Paijalan alue, joka on pitkään ollut kaavoitusohjelmassa, mutta jäänyt pois viimeisimmässä päivityksessä. Alue on jäänyt vesihuollon kehittämissuunnitelmaan 2022 selvitysalueeksi ja ratkaisut alueen viemäröinnin toteuttamisesta jäävät myöhemmäksi. Alueella on jo vesijohto ja se sijaitsee tilastollisella taajama-alueella. Myös Vanhan Paijalan alueella syntyvät jätevedet olisi perusteltua johtaa viemäriverkostoon Tuusulanjärven kuormituksen vähentämiseksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tuusulan vesihuoltoliikelaitos (sähköisesti vesihuoltolaitos@tuusula.fi)

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.