Kunnanhallitus, kokous 24.3.2025

§ 116 Apurahan myöntäminen Hyrylän varuskunnan muistomerkkitykin kunnostamiseen

TUUDno-2025-372

Valmistelija

  • Niina Puikkonen, vs. hallintojohtaja, niina.puikkonen@tuusula.fi

Perustelut

Ilmatorjuntamuseo anoo 10 000 euron apurahaa Hyrylän entisen varuskunnan ruokalan alueella olevan 120 K 78-muistomerkkitykin kunnostamiseen. Kustannukset katettaisiin kunnanhallituksen alaisen toiminnan kustannuspaikalta.

Liitteenä on esitetty apuraha-anomus, jossa tarkempi muistomerkkitykin kunnostuksen kustannusarvio.

Kunnostussuunnitelma sisältää pyörien puuosien uusimisen ja maalauksen, koko tykin maalauksen sekä tykin alustan puhdistuksen. Työ on tarkoitus saada tehtyä kesän 2025 alkuun mennessä. Pyörien puuosien uusiminen ja maalaus tilataan ulkopuoliselta yrittäjältä tarjouksen perusteella. Ilmatorjuntamuseo maalaa tykin sekä kunnostaa betonialustan. Vuonna 1957 asetetun muistomerkkitykin pyörien puuosat ovat sääolosuhteiden vaikutuksesta lahonneet siinä määrin, että ne on todettu jopa vaaralliseksi irrotessaan ja kaatuessaan. Metalliosineen pyörät ovat hyvin painavat. Tykin maalipinta on myös ulkoilmaolosuhteiden takia uusinnan tarpeessa ja betonialustan sammalkerros ja epäpuhtaudet on poistettava.

Ilmatorjuntamuseo on saanut tykin kunnostusprojektiin yksityishenkilöltä pienehkön 600 euron lahjoituksen, joka on Ilmatorjuntamuseon mukaan jäämässä  vararahaksi.

Omistussuhteet

Ilmatorjuntamuseota ylläpitää Ilmatorjuntasäätiö. Valtuusto päätti kokouksessaan 23.1.2017 § 3 ostaa Ilmatorjuntamuseon n. 3,4 ha:n tontin rakennuksineen kunnalle. Samassa päätösprosessissa solmittiin kunnan ja säätiön välille museon käyttö- ja  ylläpitosopimus, jossa Ilmatorjuntasäätiö sitoutuu museotoimintojen ylläpitoon ja kunta vastaavasti kiinteistön ylläpitoon.

Muistomerkkitykin omistaa Sotamuseo. Sotamuseo on Puolustusvoimien keskusmuseo ja osa Maanpuolustuskorkeakoulua. Sotamuseon tehtävänä on mm. tallentaa, tutkia ja hoitaa Suomen puolustusvoimiin sekä sota- ja asehistoriaan liittyvää esineistöä ja kuvamateriaalia.

Apurahahakemuksessa on esitetty, että tykki kunnostettaisiin Sotamuseon (omistaja) ohjeistuksen mukaisesti. Sotamuseon johtajalta on lupaus, ettei tykkiä olla kunnostuksen jälkeen siirtämässä pois Tuusulasta. Sotamuseo esittää tallennussopimuksen tekemistä Sotamuseon ja Tuusulan kunnan välillä. Tykkimuistomerkin ympäristön vaatimat ulkoalueiden hoitotyöt esitetään kunnan vastuulle ja hoidettavaksi.

Muistomerkkitykin merkitys

Muistomerkki pystytettiin kesällä 1957 Hyrylässä itsenäisyyden alusta toimineen tykistöjoukko-osaston siirtyessä varuskunnasta Niinisaloon. Tilalle tuli Helsingin Ilmatorjuntarykmentti. Hyrylän varuskuntahistorialla on pitkät, 1850-luvalta alkavat perinteet. Nykyisellä kyläkeskuksella ja sen infralla on vahvat juuret sotilasperinteessä ja itsenäisen Suomen tykistön syntysijat ovat Hyrylässä. Muistomerkki esittää merkittävää muutosvaihetta varuskunnan historiassa. Tuusulan historiaan kuuluu oleellisena osana varuskunta ja ainakin itsenäisyyden ajan puoleen väliin, vuoteen 1957 asti, Hyrylässä ollut kenttätykistö. Kenttätykistöstä muistuttaa enää muistomerkki entisen varuskuntaruokalan edustalla.

Tykki tullaan kunnostamaan Sotamuseon, joka omistaa tykin, ohjeistuksen mukaisesti. Sotamuseon johtajalta on lupaus, ettei tykkiä olla kunnostuksen jälkeen siirtämässä pois Tuusulasta. Sotamuseo esittää tallennussopimuksen tekemistä Sotamuseon ja Tuusulan kunnan välillä.

Perustelut apurahan myöntämiselle

Hyrylän varuskuntahistorian merkitys koko Rykmentinpuiston alueella ja Etelä-Tuusulassa on merkittävä, minkä vuoksi myös siihen liittyvän esineistön ja muistomerkistön ylläpito on kunnan kannalta merkityksellistä. Alueen kehittyessä on pidettävä huoli myös alueen kerroksellisuudesta siten, että myös jo olemassa olevaa pidetään kunnossa. Kaiken kaikkiaan on Tuusulan kunnan etuna, että Ilmatorjuntamuseon keskeinen muistomerkistö pysyy hyvässä kunnossa ja näin ollen apurahan myöntämiselle on hyvät perustelut. 

Avustusperiaatteet suhteessa apurahaan

Nykyiset kunnan kerta-avustusperiaatteet eivät täysin sovellu nyt saapuneeseen apurahahakemukseen. Kerta-avustusmuotoja ovat tapahtumatuki, matka-avustus, talkooavustus tai tuki uuden asukaslähtöisen toiminnan käynnistämiseen. Tästä syystä nyt käsiteltävä asia on ns. apurahan myöntäminen museotykin kunnostukseen yksittäisen kerta-avustuksen myöntämisen sijaan, vaikkakin toimivalta kunnanhallituksella on yhtenevä kuin avustuksia jaettaessa. Näin pyritään käsitteilläkin erittelemään kunnan avustukset mahdollisista apurahoista, joihin kunnanhallitus voi käyttää harkintavaltaansa ja kuntalain mukaista kunnan yleistoimivaltaa.

Hallintosäännön 24 §:n kohdan 8 mukaan kunnanhallitus myöntää avustukset, jollei niiden myöntäminen kuulu muun toimielimen tai viranhaltijan toimivaltaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • myöntää 10 000 euron apurahan Ilmatorjuntamuseolle Hyrylän varuskunnan muistomerkkitykin kunnostamiseen
  • että apurahan saaja vastaa siitä, että apuraha on käytettävä siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Käyttötarkoituksen muutos aiheuttaa apurahan takaisinperinnän. Apurahan saajan on myös informoitava kuntaa välittömästi, ​mikäli saajan kyvyssä toteuttaa apurahan kohteena oleva toiminta, osittain tai kokonaan, ​tapahtuu muutos. Käyttämättä jäänyt apuraha tulee palauttaa kunnalle.
  • että apurahan saajan tulee mainita viestinnässään ja markkinoinnissaan eri viestintäkanavissa, ​että toimintaa on tukenut Tuusulan kunta. 
  • että apurahan saajan on raportoitava kunnalle, kun museotykin kunnostus on suoritettu.
  • että muistomerkkitykistä laaditaan erillinen tallennussopimus Sotamuseon kanssa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Jari Anttalainen

Kokouskäsittely

Jäsen Anttalainen ilmoitti olevansa hallintolain 28.1 pykälän kohdan 1 mukaisesti esteellinen (osallisuusjäävi) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Tiedoksi

Ilmatorjuntamuseo

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: PL 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupiste TuusInfoon os. Autoasemankatu 1, 04300 Tuusula.