Perustelut
Tuusulan kunnan vuokrausperiaatteet
Talousjohtaja Kari Ora on ohjeistanut 3.2.2025 valtuuston kokouksessa laatimaan kunnan maa-alojen ja tilojen vuokraamista koskevat säännöt ja periaatteet.
Kunnan rakennettuja kiinteistöjä, tiloja, maa-alueita, piha-alueita, puistoalueita ja katualueita vuokrataan ja niille annetaan käyttöoikeuksia. Näitä käyttöoikeuksia annetaan yksityisille kuntalaisille, harrastusryhmille, yrityksille, yleishyödyllisille yhdistyksille jne. Jokaisessa em. tapauksessa käytetään yleisten tasapuolisuusperiaatteiden lisäksi myös virkavastuulla tehtävää tapauskohtaista harkintaa. Joissakin tapauksissa voidaan myös kilpailuttaa esim. tilojen tai alueiden vuokraajia/käyttöoikeuden saajia. Koska vuokrausalueen ja kiinteistön tarpeita on erilaisia, on vuokrausta myös hajautettu eri vastuualueille.
Kukin vastuualue harkitsee eri vuokraustarpeissaan edellytyksiä vuokraukselle ja käyttää joko erikseen päätettyjä hinnastoja, tai vuokrauskohteen mukaan kunnan edun mukaisia hintoja ja ehtoja. Mahdollisuuksien mukaan ennen vuokrauspäätöstä selvitetään mahdollisen vuokraajan maksukykyä, mutta varsinaisesta vuokran maksun seurannasta ja sen perinnästä vastaa Talouspalvelut tai määräämänsä taho. Kaikilla yhdistyksillä ja henkilöillä on mahdollisuus samankaltaisin ehdoin vuokrata kunnan kiinteistöjä/omaisuutta pitää lähtökohtaisesti paikkansa, toki tapauskohtaisesti aina vuokralaisen kanssa asiasta ja sen yksityiskohdista keskustellaan sopimusta tehtäessä, lähtökohta kuitenkin on, että kaikki sopimusvelvoitteet hoidetaan puolin ja toisin. Alla on listattuna kaikkien kunnan omaisuutta vuokraavien tai käyttöoikeuksia antavien palvelualueiden vuokrausperiaatteita.
Tilapalvelut vuokraavat pääsääntöisesti rakennettuja kiinteistöjä
Tilapalvelupäällikölle on hallintosäännössä delegoitu rakennusten ja toimitilojen ulosvuokraaminen enintään viiden vuoden määräajaksi tai toistaiseksi. Hallintosäännössä on delegoitu myös rakennusten tai toimitilojen tilapäinen ulos ja edelleen vuokraus tilapalvelupäällikölle.
Tilapalveluissa ulosvuokrattavat kohteet ovat esim. vanhoja kouluja, päiväkoteja, yksittäisiä asuntoja sekä sekalaista rakennuskantaa mm. varastorakennuksia ja historiallisia, suojeltuja kohteita. Jokainen kohde on omanlaisensa ja jokaiselle kohteelle asetetaan oma vuokransa tapauskohtaisesti. Vuokraan vaikuttavat rakennuksen/tilan kunto, koko, sijainti, mahdolliset muutostyöt, vuokrasopimuksen pituus ja käyttötarkoitus. Tilapalveluissa määritetään em. ominaisuksien pohjalta kullekin kohteelle käypä vuokra. Sähköstä ja lämmöstä veloitetaan lisäksi joko mittauksen tai arvion mukaan. Vesi veloitetaan asuntojen ja esim. ravintolatilojen vuokrauksessa myös erikseen.
Yksittäisten asuntojen kohdalla asuntoja välittää yksityinen kiinteistönvälitys yritys, jonka kanssa tilapalveluilla on toimeksiantosopimus. Toimeksiantosopimuksen liitteenä on vuokrahinnasto, jolla kunta vuokraa asunnot. Asuntojen vuokrauksessa pitää aina ennen avainten luovutusta olla toimitettu vuokravakuus vuokralaisen toimesta. Muut tilat tilapalvelu vuokraa suoraan ja neuvottelee sopimusehdot aina tapauskohtaisesti. Yritykset toimittavat myös vuokravakuuden aina ennen avainten luovutusta, kun kyse on muusta kuin tilapäisestä vuokrauksesta.
Tilapalveluista lähetetään ensimmäinen vuokralasku, jonka jälkeen vuokralaskutus siirtyy talouspalveluille. Talouspalveluissa seurataan maksujen suorituksia ja tarvittaessa lähetetään maksumuistutukset sekä ohjataan perintään, jonka kautta viimeisenä käräjäoikeuteen, jos maksuja ei ole hoidettu kaikesta huolimatta.
Määräaikaiset tai toistaiseksi voimassa olevat vuokrasopimukset laaditaan aina kirjallisina. Kaikkia henkilöitä, yrityksiä ja yhdistyksiä kohdellaan kunnassa tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti myös vuokrasopimuksia laadittaessa.
Tuusinfo vuokraa kunnan yleisiä tiloja
Kunnan keskitetty asiakaspalvelupiste Tuusinfo hallinnoi tilavarauksia yhteistyössä eri toimialueiden kanssa. Tuusinfossa käsitellään tilavarauksia sekä niiden muutoksia ja peruutuksia. Lisäksi tehtäviin kuuluu varausten laskutus, varattujen tilojen kulunhallinta sekä sisäisten ja ulkoisten asiakkaiden opastus ja neuvonta tilavarausasioissa.
Varauksia ylläpidetään ja vuoroja haetaan pääsääntöisesti Timmi-tilavarausohjelmassa, jossa Tuusinfo toimii pääkäyttäjänä. Tilavarausohjelman käyttö mahdollistaa hakemusten tasapuolisen käsittelyn ja hinnoittelun. Tilavarausohjelmassa hallinnoidaan koulujen, päiväkotien, perhetupien, liikuntapaikkojen, kokoontumistilojen, kirjastojen, sekä nuoriso- ja yhteisötilojen varauksia.
Varattavat tilat on esitelty Tuusulan kunnan verkkosivuilla ”Tiloja asukkaille” -sivulla, johon on koottu varattavat tilat käyttötarkoituksen mukaan ja varaamisprosessiin tarvittavia linkkejä ja ohjeistuksia sekä hinnastot.
Käyttövuoroja voivat hakea kunnan omat toiminnot, kansalaisopistot, yhdistykset mm. rekisteröidyt urheiluseurat ja yhteisöt, yritykset, yksityiset henkilöt sekä rekisteröimättömät ryhmät. Säännölliset käyttövuorot seuraavalle luku- tai kalenterivuodelle ovat haettavissa keskitettynä hakuaikana. Hakuaika on kaksi viikkoa ja hakuajankohdat vaihtelevat eri tilojen mukaan. Keskitetyn hakuajan alkamisesta tiedotetaan kunnan verkkosivustolla julkaistavassa kuulutuksessa, tiedotteessa ja Tuusulan kunnan sosiaalisessa mediassa. Keskitetyn hakuajan jälkeen vapaaksi jääneet vuorot ovat haettavissa tilavarausohjelman kautta.
Varausten hinnoittelussa noudatetaan lautakuntien vahvistamia käyttökorvauksia. Käyttäjät ryhmitellään kolmeen eri maksuluokkaan. Varauksen hinta määräytyy asiakasryhmän, maksuluokan ja varattavan tilan mukaan.
· Maksuluokka I (ei maksua) – paikkakunnan yhdistysten ja yhteisöjen alle 20 v toiminta, paikkakuntalaiset eläkeläis- ja erityisryhmät sekä kansalaisjärjestöt, kunnan oma toiminta, alueellisten kehittämisverkostojen toiminta.
· Maksuluokka II (tuettu hinta) - paikkakuntalaiset aikuisryhmät ja kunnan toimintaa tukeva elinkeinon harjoittaminen, ulkopaikkakuntalaiset yhteisöt, joiden toiminta kohdistuu paikkakuntalaisiin
· Maksuluokka III – ulkopaikkakuntalaiset, yritykset ja yksityistilaisuudet
TuusInfo hoitaa tilavarausohjelman kautta tehtyjen varausten laskutuksen. Yksittäisvaraukset laskutetaan takautuvasti kalenterikuukausittain. Vakiovuorot laskutetaan kausittain esim. kevät-, kesä- ja syyskaudet. Laskuaineisto muodostetaan tilavarausohjelmassa, josta se siirretään tiedostona taloushallinnon ohjelmaan. Taloushallinto seuraa maksusuoritusten toteutumista.
Maankäyttö vuokraa pääsääntöisesti rakentamattomia alueita
Maankäyttöpäällikölle on hallintosäännössä delegoitu kiinteän omaisuuden luovuttaminen valtuuston hyväksymin hinnoin ja ehdoin, kun kyseessä on tontti tai asemakaavaan soveltuva rakennuspaikka tai sellaisen osa, jonka arvo on enintään 200 000 euroa. Lisäksi on delegoitu kiinteän omaisuuden vuokralle ottaminen ja antaminen sekä niihin liittyvien valtakirjojen antaminen sekä sopimusten irtisanominen ja purkaminen enintään 5 vuodeksi. Tontinvuokrauksia tehtiin vuonna 2024 yht. 33 kpl. Pellonvuokraus ja metsästysvuokrasopimukset tehdään lähes kaikki aina yhden hakukierroksen jälkeen enintään viideksi vuodeksi kerrallaan niin ikään maankäyttöpäällikön päätöksellä.
Maankäyttö vuokraa asuin- ja yritystonttien lisäksi rakentamattomia alueita, asemakaavoitettuja tonttialueita tilapäiseen käyttöön ja haja-asutusalueita. Kysyntää on mm. eri teleoperaattoreiden mastoille, raskaan liikenteen parkkialueille, erilaiselle maa-ainesten säilyttämiselle, mehiläispesien pitämiseen, rakennustyömaan lisävarastoalueille, pysäköinnille yms. Vuonna 2024 tehtiin 23 uutta lyhytaikaista sopimusta ja viime vuoden lopussa voimassa oli yhteensä 51 sopimusta. Kunnan alueita vuokralle haluavat tahot ottavat yhteyttä maankäyttöön ja yhdessä etsitään, onko esitetylle toiminnalle mitään mahdollisuutta löytää sijaintia. Toiminnasta riippuu mille sijainnille sitä voitaisiin ajatella. Mikään toiminta ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa lähiympäristölle eikä tehdyt vuokrasopimukset saa tulla kunnan alueidenkäytön suunnittelun esteeksi. Kunkin toimijan on lisäksi hankittava myös muut toiminnalleen mahdollisesti vaadittavat luvat. Lyhyitä vuokrasopimuksia tehdään vuosittain noin 10–30 kpl.
Käyttöoikeuksia kunnan maiden käyttöön pyydetään maankäytöltä mm. eri harrastuksiin, partiolaisten leirit, eläinharrastajat, kuntoilijat varusteineen, moottoriajoneuvolla kulkeminen, päiväkotiryhmät yms. Suullisia sopimuksia ei tehdä, lyhyet yksittäisen tapahtuman luvat annetaan sähköpostiluvilla korvauksetta. (esim. suunnistuskilpailu, pelastuskoirakoe, ilotulitus) Tällaisia lupia myönnetään vuosittain noin 15 kpl. Tarvittaessa kunnan maiden käytöstä tiedotetaan myös päiväkoteja, kouluja jne. (esim. sotaharjoitukset).
Hinnoittelu tonttialueilla on valtuuston hintapäätösten mukaista. Viljeltyjen peltojen vuokrahinnoista päättää hallintosäännön mukaisesti kunnanhallitus. Kaavoittamattomilla alueilla pääperiaatteena on käytetty 8 %:n vuosivuokratasoa alueen arvosta ja kaava-alueen välittömässä läheisyydessä noin 50 %:a siitä mikä alueen vuokra olisi kaavoitettuna. Varsinaista toimielimissä päätettyä hinnastoa ei maankäytöllä ole käytössä, mutta sellaista ei myöskään ole monien erilaisten vuokraustarpeiden ja kohteiden vuoksi nähty suoranaisesti tarpeen. Kaikkia alueita vuokralle tahtovia tai käyttöoikeuksia tarvitsevia käsitellään samoilla periaatteilla ja vastaavaan toimintaan, vastaavia alueita vuokrattaessa tasapuolisella vuokratasolla.
Talouspalvelut hoitavat vuokralaskutuksen, maksamattomat laskut ohjataan perintään. Maankäytössä tarkistetaan vuokrasopimusta mahdollisesti uutta jaksoa sovittaessa, että aiemmat vuokrat on maksettu ennen kuin on mahdollista saada aluetta uudelleen vuokralle.
Kunnossapito vuokraa ja antaa käyttöoikeuksia yleisille katu- ja torialueille
Hallintosäännön mukaisesti kunnossapitopäällikkö päättää katujen ja torien tilapäisistä luvista.
· Lupamaksut määräytyvät voimassa olevine taksojen mukaisesti (yleisten alueiden käyttömaksut ja toritaksa), taksoissa on myös erikseen eriteltyinä maksuttomuuteen oikeuttavat toiminnat.
· Talouspalvelut seuraavat maksusuoritusten toteutumista ja huolehtii maksamattomien laskujen perinnästä.
Alueen tarvitsija tekee hakemuksen Lupapiste.fi sivuston kautta. Samassa järjestelmässä annetaan myös lupapäätös, jossa kerrotaan toimintaehdot. Mm. vuokra-alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa alueella ja sen läheisyydessä oleville muille käyttäjille ja että, alue tulee jättää toiminnan jälkeen vähintään yhtä hyvään kuntoon, kuin mitä se oli ennen toiminnan järjestämistä.
Vuokraustoiminta hoidetaan kaikille hakijoille samoin ehdoin ja samoja taksoja noudattaen. Katujen ja torien tilapäisiä käyttölupia haetaan vuosittain noin kymmenelle tapahtumalle. Vaalivuosina hieman enemmän.
Viherpalvelut vuokraavat ja antavat käyttöoikeuksia kunnan puistoihin
Hallintosäännön mukaisesti kunnanpuutarhuri päättää puistojen ja muiden viheralueiden tilapäisistä luvista.
· Lupamaksut määräytyvät voimassa olevine taksojen mukaisesti (yleisten alueiden käyttömaksut), taksoissa on myös erikseen eriteltyinä maksuttomuuteen oikeuttavat toiminnat.
· Talouspalvelut seuraavat maksusuoritusten toteutumista ja huolehtii maksamattomien laskujen perinnästä.
Puistojen ja viheralueiden käyttölupaa haetaan Lupapiste.fi -järjestelmän kautta. Käyttölupa ehtoineen myönnetään järjestelmässä. Vuokra-alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa alueella ja sen läheisyydessä oleville muille käyttäjille. Alue tulee jättää toiminnan jälkeen vähintään yhtä hyvään kuntoon, kuin mitä se oli ennen toiminnan järjestämistä.
Vuokraustoiminta hoidetaan kaikille hakijoille samoin ehdoin ja samoja taksoja noudattaen. Katujen ja torien tilapäisiä käyttölupia haetaan vuosittain noin kymmenelle tapahtumalle. Vaalivuosina hieman enemmän.
Vapaa-aikapalvelut vuokraavat liikunta-alueita
Vapaa-aikapalvelut valmistelevat liikuntapaikkojen mm. ulkokenttien ja sen hallinnassa olevien tilojen vakiovuorot yhdessä Tuusinfon kanssa. Vakiovuorot myönnetään lukuvuodeksi tai sesongin ajaksi, käyttäjien ja hakijoiden kanssa tarvittaessa neuvotellen. Tiloista laskutetaan lautakunnan vahvistamien taksojen ja maksuperusteiden mukaisesti. Maksuluokat on lueteltu Tuusinfon osuudessa. Talouspalvelut laskuttavat käyttäjiä palvelualueen toimittamien tietojen pohjalta ja hoitavat talousseurannan ja perinnän.
Tuusulan urheilukeskuksessa on käytössä Cintoia-tilanvarausjärjestelmä (yhdessä Tuusulan Urheilukeskus Oy:n kanssa) ja muualla Tuusulassa on käytössä Timmi-tilanvarausjärjestelmä. Laskuaineisto muodostetaan tilavarausohjelmassa, josta se siirretään tiedostona taloushallinnon ohjelmaan. Taloushallinto seuraa maksusuoritusten toteutumista.
Palvelualueella tehdään ylläpito- ja käyttösopimuksia. Tyypillisiä sopimuksia ovat mm. latujen hoito ja uimarantojen kunnossapitosopimukset, Tuusulanjärven talviulkoilureitin kunnossapito ja oheispalveluiden järjestäminen sekä Metsäpirtin oheistilojen käyttösopimukset. Sopimukset ovat pääsääntöisesti kirjallisia ja ns. kumppanisopimuksia esim. paikallisen yhdistyksen, ei kunnan ylläpitämän hiihtolatuverkoston hoitoa ei kilpailuteta, koska kilpailua ei käytännössä ole.
Palvelualue avustaa yhdistyksiä ja toimijoita tapahtumien järjestämisessä. Järjestäjiltä mahdollisesti perittävään korvaukseen vaikuttavat tarvittavien oheispalveluiden määrä mm. veden ja sähkönkulutus, henkilöstön ja kaluston tarve, tapahtuman luonne, pääsymaksullisuus yms. kustannuksiin vaikuttavat seikat.
Edellä mainittujen lisäksi palvelualue osallistuu konserniyhtiöiden palveluiden tuottamiseen. Sivistyksen toimialalla ovat urheiluyhtiöiden palvelusopimukset (Kellokosken Jäähalli Oy, Tuusulan Jäähalli Oy ja Tuusulan Urheilukeskus Oy).