Valtuusto, kokous 9.12.2024

§ 125 Sivistysjohtajan virkavalinta

TUUDno-2024-1603

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kuivasto, vt.kansliapäällikkö, satu.kuivasto@tuusula.fi

Perustelut

Sivistysjohtajan viran aikaisempi hoitaja ja kansliapäällikön virkaa välillä 6.9.2021 - 20.8.2023 hoitanut Virpi Sailas jätti eropyynnön 26.6.2023. Valtuusto myönsi Sailakselle eron kansliapäällikön ja sivistysjohtajan viroista kokouksessaan 26.6.2023. Sivistysjohtajan virkaa on määräaikaisesti hoitanut 7.9.2021 alkaen vs. sivistysjohtaja Tiina Simons. Kansliapäällikön virka täytettiin toistaiseksi voimassa olevana 1.6.2024 alkaen. Tämän vuoksi on tarkoituksenmukaista täyttää myös sivistysjohtajan virka vakituisesti.

Sivistysjohtajan viran haettavaksi julistamisesta päättää hallintosäännön mukaan kunnanhallitus, ja valtuusto päättää viran täyttämisestä.

Kelpoisuusehdot sivistysjohtajan virkaan ovat soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä käytännön kokemus sivistyksen toimialan asioista ja johtamiskokemus.

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon tasa-arvolain säännökset ja kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 12 §:n syrjintäkielto sekä perustuslaissa säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Viran palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virkaehto- ja työehtosopimuksen mukaan.

Kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä säädetyllä tavalla. Hakuilmoitus julkaistaan kunnan verkkopalvelujen ja työvoimahallinnon sivujen lisäksi muissa kunnan hyödyntämissä ilmoituskanavissa.

Kunnanhallitukselle ehdotetaan, että kunnanhallitus oikeuttaa pormestarin päättämään tarkemmin viran hakumenettelyistä.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  •  julistaa sivistysjohtajan viran haettavaksi 30.9.2024 alkaen
  •  että hakuilmoitus julkaistaan kunnan verkkopalvelujen ja työvoimahallinnon sivujen lisäksi muissa kunnan hyödyntämissä ilmoituskanavissa
  • oikeuttaa pormestarin päättämään tarkemmin viran hakumenettelystä
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa​​​

 

 

Päätös

  Kunnanhallitus päätti

  • julistaa sivistysjohtajan viran haettavaksi 23.9.2024 alkaen
  • että hakuilmoitus julkaistaan kunnan verkkopalvelujen ja työvoimahallinnon sivujen lisäksi muissa kunnan hyödyntämissä ilmoituskanavissa
  • oikeuttaa pormestarin päättämään tarkemmin viran hakumenettelystä
  • haastatteluryhmään valittiin: Kalle Ikkelä, Arto Lindberg, Anna Yltävä, Outi Huusko, Ari Nyman, Jari Immonen, Reijo Siltala ja Satu Kuivasto
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa​​​

Kokouskäsittely

Vs.hallintojohtaja Niina Puikkonen, kuntakehitysjohtaja Pirjo Sirén, maankäyttöpäällikkö Päivi Hämäläinen, talousjohtaja Kari Ora, hallintopalvelusihteeri Pia Rojo ja viestinnän asiantuntija Pia Visti-Korhonen poistuivat asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto toimi pöytäkirjanpitäjänä asiakohdan osalta.

Käsittelyn aikana esittelijä muutti päätösehdotustaan siten, että lause "julistaa sivistysjohtajan viran haettavaksi 30.9.2024 alkaen." muutettiin muotoon: "julistaa sivistysjohtajan viran haettavaksi 23.9.2024 alkaen." 

Henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto poistui klo 17.47 asian käsittelyn jälkeen. 
Asian käsittelyn jälkeen pidettiin tauko klo 17.47- 17.57. 

Valmistelija

Satu Kuivasto, vt.kansliapäällikkö, satu.kuivasto@tuusula.fi

Perustelut

Hallintosäännön 17 §:n mukaan Tuusulan kunnassa sivistyksen toimialuetta johtaa sivistysjohtaja. Sivistysjohtaja vastaa sivistyksen toimialueen toiminnasta ja taloudesta sekä johtaa ja kehittää toimintaa kansliapäällikön alaisuudessa.

Sivistysjohtajan viran aikaisempi hoitaja, ja kansliapäällikön virkaa välillä 6.9.2021 - 20.8.2023 hoitanut Virpi Sailas, jätti eropyynnön 26.6.2023. Valtuusto myönsi Sailakselle eron kansliapäällikön ja sivistysjohtajan viroista kokouksessaan 26.6.2023. Sivistysjohtajan virkaa on määräaikaisesti hoitanut 7.9.2021 alkaen vt. sivistysjohtaja Tiina Simons. Sivistysjohtajan virka täytetään vakituisesti, koska viran aikaisempi hoitaja on irtisanoutunut.

Kelpoisuusehdot sivistysjohtajan virkaan ovat soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä käytännön kokemus sivistyksen toimialan asioista ja johtamiskokemus.

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon tasa-arvolain säännökset ja kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 12 §:n syrjintäkielto sekä perustuslaissa säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Viran palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virkaehto- ja työehtosopimuksen mukaan. Viran kokonaispalkka on 9098,74 euroa kuukaudessa.
 
Hakuprosessi

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Sivistysjohtajan virka on ollut julkisessa haussa ajalla 23.9.2024 – 13.10.2024. Ilmoitus julkaistiin kunnan verkkopalvelujen lisäksi työvoimahallinnon, Rekrytointi.com:n, Kuntarekryn ja LinkedIn-verkkopalvelussa. 

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että tehtävän täyttämisessä arvostetaan strategista ja ihmislähtöistä johtamisotetta, kykyä hahmottaa laajoja kokonaisuuksia, aktiivista kuntalaislähtöistä kehittämisotetta, hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, aikaansaavuutta, innostavaa otetta sekä kuntakentän verkostojen tuntemusta.

Sivistysjohtajan virkaa haki hakuajan aikana 29 henkilöä, joista 19 hakijaa täytti viran kelpoisuusvaatimukset. Hakijoista laadittiin ansiovertailu, jonka perusteella haastatteluryhmä kutsui 4 henkilöä (Hanna-Kaisa Ellonen, Tiina Simons, Marianne Liimatainen ja Tuomo Pesonen) ensimmäiselle haastattelukierrokselle. 

Haastattelut pidettiin 21.10.2024. Kunnanhallituksen kokouksessaan 16.9.2024 nimeämään haastatteluryhmään kuuluivat pormestari Kalle Ikkelä, valtuuston puheenjohtaja Jari Immonen, apulaispormestarit Arto Lindberg ja Anna Yltävä, kunnanhallituksen jäsenet Ari Nyman ja Outi Huusko sekä henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto. 

Haastatteluryhmä päätti yksimielisesti lähettää kaksi hakijoista henkilöarviointeihin. Henkilöarviointeihin lähetettiin Tiina Simons ja Marianne Liimatainen. Henkilöarvioinnit toteutti Eezy Personnel Oy.  

Henkilöarviointeihin osallistuneille hakijoille järjestettiin toinen haastattelukierros 11.11.2024. Haastattelijoina toimivat kunnanhallituksen nimeämän haastatteluryhmän jäsenet. Hakijat esittelivät haastattelussa ennakkoon valmistelevansa tehtävän, jonka perusteella haastatteluryhmä vertaili hakijoiden kokemusta sivistyksen toimialueen asioista sekä johtamiskokemusta.

Lopullinen ansiovertailu suoritettiin kahden kärkihakijan kasvatustieteen maisteri Tiina Simonsin ja kasvatustieteen maisteri Marianne Liimataisen välillä.

Sivistysjohtajan virkaan kuuluva johtamistyö on erittäin monialaista ja vaativaa. Sivistyksen toimialue järjestää varhaiskasvatuksen, opetuksen, lukiokoulutuksen, vapaan sivistystyön, kulttuurin, alueellisen nuorisotyön sekä liikunnan ja vapaa-ajan palvelut. Toimialueeseen kuuluu myös Tuusulan ruokapalvelut. Henkilöstöä toimialueella on noin 1 500.  Sivistysjohtaja vastaa toimialueensa kokonaisvaltaisesta palvelujen järjestämisestä ja taloudesta sekä strategisesta ja toiminnallisesta kehittämisestä.  Sivistysjohtaja johtaa palveluverkon uudistamista ja harjoittaa kunnan edunvalvontaa verkostoissa oman toimialueensa asioiden osalta.  Sivistysjohtaja toimii kunnan johtoryhmän jäsenenä ja osallistuu aktiivisesti koko kunnan kehittämiseen. Sivistysjohtajan virassa menestyminen edellyttää vankkaa ja monialaista johtamiskokemusta sivistyksen toimialueen asioista ja näyttöä onnistuneesta sivistyksen toimialueen strategisesta johtamisesta ja kehittämisestä, aktiivisesta verkostoyhteistyöstä sekä ihmislähtöisestä johtamisotteesta. 

Haastatteluiden ja henkilöarviointien perusteella kummankin kärkihakijan johtamisotteessa on nähtävissä erinomaiset valmiudet strategiseen ajatteluun, kokonaisuuksien hallintaan ja ihmislähtöiseen johtamiseen, mitkä antavat hyvät edellytykset menestyä virassa. Molemmat hakijat ovat rekrytointiprosessin aikana osoittaneet olevansa yhteistyötaitoisia ja esiintymiskykyisiä johtamisen ammattilaisia. Molemmat hakijat ovat osoittaneet myös hyvää ymmärrystä poliittisessa ympäristössä toimimisesta. Kun vertaillaan kelpoisuusehtojen (hyvä käytännön kokemus sivistyksen toimialan asioista ja johtamiskokemus), mukaista kokemusta ja osaamista, on Simonsilla selkeästi pidempi ja monipuolisempi kokemus ja osaaminen kuin Liimataisella. 

Hakemusasiakirjoihin, haastatteluihin, henkilöarviointiin ja suosittelijoiden arvioihin perustuvan kokonaisarvion perusteella katsotaan, että hakijoista Simonsilla on parhaat edellytykset hoitaa edellä kuvattuja virkaan kuuluvia tehtäviä. Tuusulan kunta on vetovoimainen ja kasvava sivistyksen kärkikunta, mikä edellyttää sivistysjohtajalta kykyä johtaa palveluverkkouudistusta, toimia aktiivisesti verkostoissa ja nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä sekä johtaa strategisella otteella ihmisten kautta. Simonsilla on usean vuoden kokemus vaativista johtamis- ja kehittämistehtävistä sivistyksen toimialueella, monialainen kokemus sivistyksen toimialueen asioista ja kuntalaislähtöisestä kehittämisestä. Simonsilla on erinomaiset näytöt sisäilmatyön ja palveluverkkouudistuksen strategisesta johtamisesta ja aktiivisesta toimimisesta kuntakentän verkostoissa. Haastatteluiden ja henkilöarviointien perusteella Simons soveltuu myös henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan erinomaisesti tehtävään.

Haastatteluryhmä on 12.11. 2024 kokouksessaan päättänyt esittää edellä esitettyyn kokonaisarvioon perustuen, että sivistysjohtajan virkaan esitetään valittavaksi kasvatustieteen maisteri Tiina Simons.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

 Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää 

  • valita sivistysjohtajan toistaiseksi voimassa olevaa virkaan valitaan kasvatustieteen maisteri Tiina Simons
  • että virasta maksettava kokonaispalkka on 9098,74 euroa kuukaudessa
  • että virkavaali on ehdollinen ja se vahvistetaan, kun valittu on toimittanut todistuksen terveydentilastaan 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Vt.kansliapäällikkö Kuivasto selosti asiaa kokouksessa ja toimi pöytäkirjanpitäjänä asiakohdan osalta.

Valmistelija

  • Satu Kuivasto, vt.kansliapäällikkö, satu.kuivasto@tuusula.fi

Ehdotus

Valtuusto päättää 

  • valita sivistysjohtajan toistaiseksi voimassa olevaa virkaan valitaan kasvatustieteen maisteri Tiina Simons
  • että virasta maksettava kokonaispalkka on 9098,​74 euroa kuukaudessa
  • että virkavaali on ehdollinen ja se vahvistetaan,​ kun valittu on toimittanut todistuksen terveydentilastaan 

Päätös

Valtuusto päätti

  • valita sivistysjohtajan toistaiseksi voimassa olevaan virkaan kasvatustieteiden maisteri Marianne Liimataisen
  • että virasta maksettava kokonaispalkka on 9098,​74 euroa kuukaudessa
  • että virkavaali on ehdollinen ja se vahvistetaan,​ kun valittu on toimittanut todistuksen terveydentilastaan 

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun, valtuutettu Tuija Reinikainen esitti sivistysjohtajan virkaan valittavaksi Marianna Liimataista valtuutettu Kovalaisen kannattamana. 

Puheenjohtaja totesi, että käydään kuntalain 105 §:n mukainen enemmistövaali sivistysjohtajan viran täyttämisestä. Valtuutettu Tuija Reinikainen vaati suljettua lippuäänestystä. Äänestystavaksi päätettiin hallintosäännön 93 §:n mukaisesti suljettu lippuäänestys. Puheenjohtaja ohjeisti, että äänestyslippuun kirjoitetaan sen ehdokkaan sukunimi, jota äänestää ja äänestyslippu taitetaan keskeltä ennen uurnaan pudottamista. Puheenjohtaja totesi, että äänestys tapahtuu aakkosjärjestyksessä siten, että valtuuston sihteeri lukee valtuutettujen nimet ja äänestyslippu pudotetaan uurnaan oman nimen kohdalla. Puheenjohtaja totesi lisäksi, että kokouksen pöytäkirjantarkastajat toimivat hallintosäännön 94 §:n mukaisesti ääntenlaskijoina. Puheenjohtaja totesi, että virkavaalissa ääniä voidaan antaa kaikille kelpoisuusvaatimukset täyttäville virkaa hakeneille tai siihen suostumuksensa antaneille ehdokkaille. Ehdokkaiden nimet olivat näkyvillä äänestyksen ajan. 

Ennen äänestystä pidettiin kokouksessa tekninen tauko klo 15.18 -15.26.
Ääntenlaskun ajan pidettiin kokouksessa tekninen tauko klo 15.38- 15.45.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin yhteensä 51 hyväksyttyä ääntä. Ääniä annettiin seuraavasti: Liimatainen 31 ääntä, Simons 20 ääntä. Puheenjohtaja totesi Marianne Liimataisen voittaneen suoritetun virkavaalin ja tulleen valituksi sivistysjohtajan toistaiseksi voimassa olevaan virkaan. 
 

Tiedoksi

valittu, sivistyksen toimialue, henkilöstöhallinto

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valitusoikeus ja valituksen perusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun muutettu päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valitusviranomainen
Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

MRL 188 §:n 3 momentin mukaan kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon samaan aikaan, kun päätöksen katsotaan kuntalain 140 §:n mukaisesti tulleen kunnan jäsenen tietoon.

Muista kuin em. päätöksistä asianosaisen katsotaan saaneen tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Valituksen muoto ja sisältö 
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Valitusasiakirjojen toimittaminen
Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaisille ennen valitusajan päättymistä. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.
Asiakirjat toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä voidaan tehdä myös postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm