Kunnanhallitus, kokous 3.6.2024

§ 220 Valtuutettujen lukumäärä valtuustokaudella 2025-2029

TUUDno-2024-1193

Valmistelija

  • Antti-Pekka Röntynen, hallintojohtaja, antti-pekka.rontynen@tuusula.fi

Perustelut

Kuntalain 16 §:n mukaan Tuusulan väestömäärän perusteella valtuustossa on oltava vähintään 43 valtuutettua. Jollei valtuusto tee päätöstä valtuutettujen lukumäärästä, valtuutettuja valitaan laissa säädetty vähimmäismäärä. Valtuuston päätös vähimmäismäärää suuremmasta lukumäärästä tai aiemman päätöksen muuttamisesta on ilmoitettava oikeusministeriölle vaalivuotta edeltävän vuoden loppuun mennessä. Näin ollen ilmoitus on tehtävä 31.12.2024 mennessä.

Tuusulassa on ollut 51 valtuutettua. Samoin samankokoisissa naapurikunnissa on tällä valtuustokaudella 51 valtuutettua.

Valtuustolle ja kunnanhallitukselle toteutettiin kysely valtuutettujen lukumäärästä osana johtamisjärjestelmän ja toimielinrakenteen väliarviointia. 33 vastaajasta viisi oli sitä mieltä, että valtuutettujen lukumäärää pitäisi pienentää. Vastaajien mukaan nykyistä kokoa puolustavat mm. kunnan kasvu ja kasvuvauhti, pienten ryhmien edustus ja valtuuston moniäänisyys sekä kuntalaisvaikuttaminen. Vastaavasti pienentämistä puoltavat vastaajien mukaan sote-tehtävien poistuminen kunnalta, säästö sekä pienemmänkin valtuuston riittäminen.

Näin ollen ehdotetaan valtuutettujen lukumäärän pitämistä ennallaan 51 valtuutetussa ja että kuntavaaleissa 2025 valitaan Tuusulan kuntaan 51 valtuutettua.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • että kuntalain 16 §:n edellyttämällä tavalla Tuusulan kunnanvaltuustoon valitaan vuoden 2025 kuntavaaleissa 51 valtuutettua 
  • että tämä päätös toimitetaan oikeusministeriölle pöytäkirjan tarkastamisen jälkeen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.