Tekninen lautakunta, kokous 19.3.2024

§ 37 Vartiointi- ja turvapalvelut 2023

TUUDno-2024-306

Valmistelija

  • Inkeri Kontiola, hankintapäällikkö, inkeri.kontiola@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa

Tuusulan kunta on sitoutunut Sarastia Oy:n yhteishankintasopimukseen Vartiointi- ja turvapalveluiden hankinnassa kunnanhallituksen 4.5.2020 päätöksellä § 191. Sopimus on voimassa toistaiseksi alkaen 15.10.2020.

Sopimus sisältää hälytysvalvonnan, hälytyskäynnit, piirivartioinnin ja paikallisvartioinnin. Tuusulan kunnan kiinteistöjen valvontaan hankintaan palveluja tilaajaa sitomattoman arvion mukaan noin 150 000 euroa vuodessa, alv 0 %.

Hankinnassa noudatetaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeusopimuksista annettua lakia (1397/2016). 

Hankinnan arvo ylittää hankintalain 26 §:n EU- kynnysarvon.

Yhteishankintayksikkö

Sarastia Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Sarastia Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Vartiointi ja turvapalvelut 2023

Sarastia Oy on kilpailuttanut Vartiointi ja turvapalveluiden yhteishankintasopimuksen. Sopimuskausi on 18.11.2023-17.11.2027. Asiakkaat laativat oman keskinäisen palvelusopimuksensa Palveluntuottajan kanssa. Palvelusopimukset voivat olla voimassa korkeintaan 12 kuukautta varsinainen puitesopimuksen päätyttyä.

Hankinnan kohde ja sisältyvät palvelut:

Vartiointi- ja turvapalveluiden sopimus on jaettu kymmeneen osakokonaisuuteen maantieteellisen sijainnin ja / tai asiakkuuteen perustuvan rajauksen mukaan. Jokainen osakokonaisuus sisältää asiakkaan tarpeen mukaan seuraavat palvelut:

  • hälytyskeskuspalvelut,
  • hälytyskäynnit,
  • paikallisvartiointi,
  • piirivartiointi,
  • oven avaus- ja sulkupalvelut,
  • aulapalvelut,
  • järjestyksenvalvonta,
  • liputuspalvelut,
  • virtuaalinen piirivartiointi (kameravalvonta sekä silmukoiden tilojen valvonta) sekä
  • arvokuljetukset ja
  • erinäiset vartiointi- ja turvallisuuspalveluihin liittyvät teknologiat, kuten valvontakamerat ja vartijakutsupainikke

 

Osakokonaisuus 1: Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan seudut - SOL Kiinteistöpalvelut Oy

Osakokonaisuus 2: Mäntsälän asiakkuus - Securitas Oy

Osakokonaisuus 3: Hyrian asiakkuus - Securitas Oy

Osakokonaisuus 4: Nurmijärven asiakkuus -SOL Kiinteistöpalvelut Oy

Osakokonaisuus 5: Keski-Uudenmaan hyvinvointialue - SOL Kiinteistöpalvelut Oy

Osakokonaisuus 6: Porvoon asiakkuus- Securitas Oy

Osakokonaisuus 7: Järvenpään alue - SOL Kiinteistöpalvelut Oy

Osakokonaisuus 8: Hyvinkään alue - Securitas Oy

Osakokonaisuus 9: Careerian asiakkuus - Securitas Oy

Osakokonaisuus 10: Itä-Uudenmaan hyvinvointialue - Securitas Oy

Tuusulan kunta ei ollut mukana sitoutuneena asiakkaana Sarastia Oy:n valmistellessa hankintaa, mutta Tuusulan kunta nimetään hankinta-asiakirjoissa optioasiakkaana, ja hankinnan kokonaisarvoon lasketaan myös Tuusulan kunnan sopimuksen arvioitu arvo. Sarastia Oy.ltä on kysytty, mihin osakokonaisuuteen Tuusulan tulee liittyä, ja vastauksena todetaan, että valinta voidaan tehdä minkä tahansa osakokonaisuuden sopimuksesta.

Tilapalvelut yhteistyössä turvallisuuspäällikön kanssa ovat tutustuneet osakokonaisuuksien sopimuksiin, ja lähinnä Tuusulan kunnan palveluntarvetta palvelee osakokonaisuus 2 Mäntsälän asiakkuus. Palveluntarjoaja on Securitas Oy. Tuusulan kunnan voimassa oleva sopimus on Securitas Oy:n kanssa. Securitas Oy:n kanssa on sovittu siirtää Tuusulan asiakkuus tämän sopimuksen piiriin.

Sopimus

Tuusulan kunta solmii asiakaskohtaisen sopimuksen tarvittavista palveluista ja yksityiskohdista kuten asiakaskohteet, tarkempi tehtäväsisältö ja palveluajat perustuen osakokonaisuus 2 sopimuksen sisältöön ja hintaliitteeseen. Sopimuksessa panostetaan kattaviin raportointi- ja palvelutuotannon seurantamenetelmiin.

Sarastia Oy:n asiakkaille ei aseteta määräostovelvoitetta.

Sarastia Oy ei veloita asiakkaitaan palveluistaan, vaan kattaa kulunsa toimittajalta perittävällä palvelumaksulla. Sarastia Oy perii valitulta sopimustoimittajalta kaikista sopimuksenalaisista myynneistä komissiomaksun, tämän sopimuksen palvelumaksun suuruus on yksi (1,0) prosentti (%) kaikesta sopimuksen alaisesta myynnistä.

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä Sarastia Oy:n tulevaan tarjouskilpailuun säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu.

Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella.

Toimivalta

Hallintosäännön hankintoja koskevan toimivaltataulukon mukaan lautakunta päättää hankinnoista, joiden arvo on vähintään 200 000 euroa. 

Lisätiedot:

Matti Lepistö, turvallisuussuunnittelija, matti.lepisto@tuusula.fi, puh 040 314 2239

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Lange, tilapalvelupäällikkö, kai.lange@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • liittyä Sarastia Oy:n yhteishankintasopimukseen Vartiointi ja turvapalvelut 2023 heti sopimuskauden loppuun saakka.

     

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kokoustauko asian käsittelyn jälkeen klo 19:10 - 19:21.

Tiedoksi

tilapalvelut, pormestari, kansliapäällikkö, hankintapäällikkö

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, tekninen lautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.