Tekninen lautakunta, kokous 8.2.2022

§ 14 Tuusulanjärviohjelma, käyttösuunnitelman hyväksyminen

TUUDno-2022-216

Valmistelija

  • Terhi Wermundsen, kaavasuunnittelija, terhi.wermundsen@tuusula.fi

Perustelut

Huhtikuussa 2017 käynnistyneen Tuusulanjärven ja jokilaakson alueen kehittämisohjelman tavoitteena on lisätä alueen houkuttelevuutta kehittämällä muun muassa alueen puistoja, parantamalla järven saavutettavuutta ja avaamalla järvinäkymiä. Tuusulanjärven ja jokilaakson alueen kehittämisohjelma on kunnan toimialueiden ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen yhteistyöhanke, joka kokoaa saman ohjelman alle eri yksiköissä tapahtuvan alueen kehittämistyön. Työryhmää vetää kuntakehitysjohtaja Heikki Lonka ja työskentelyä koordinoi kaavoitus. Tuusulan kunnasta työryhmään kuuluvat elinvoima, asuminen ja kehittäminen, kaavoitus, kulttuuri ja museo, kunnallistekniikka, matkailu, maankäyttö, tilapalvelut, vapaa-aikapalvelut sekä viherpalvelut. Tuusulan kuntastrategiassa ohjelman tämän vuoden tavoitteena on jatkaa Tuusulanjärven alueen kehittämistä toteuttamalla Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmaa.

Vuoden 2022 budjetti on 590 000 euroa (ALV 0 %). Vuoden 2022 käyttösuunnitelma on kuvattu alla olevassa taulukossa, joka myös liitteenä:

Tuusulanjärven ja -joen alueen kehittämisohjelman vuoden 2002 käyttösuunnitelma

Yksikkö Projektin nimi eur (alv o%)
Kunnallistekniikka    
 

Ruoppaukset:  Kaukjärvenrannan ruovikkosaareke, Natura-alueen lintujen pesintä- ja ruokailuväylästö

30 000
  Mäyränojan tulvatasanteet ja Eriksnäsin kosteikko 36 000
  Hankkijanojan ja Piiliojan vesiensuojelurakenteet  40 000
  Seittelin kosteikon kunnostus 30 000
Viherpalvelut    
  Kaukjärvenrannan puisto 250 000
 

Natura-alueen perusparannus

70 000
 

 Länsirannan pähkinäpensaslehtojen raivaus

10 000
  Niilo Stålhanan puiden kaadot 10 000
 

Opasteet ja kalusteet

39 000
Vapaa-aikapalvelut    
  Sarvikallion reitistön perusparannus 30 000
Kaavoitus    
  Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelman päivittäminen 17 000
  Tuusulanjokilaakson virkistyskäytön yleissuunnitelma 10 000
 
Koskenmäentie-Kalamestarintie - reittisuunnitelman tarkastaminen ja toteutussuunnitelman laatiminen
2 000
Kulttuuripalvelut    
 

Halosenniemi, voimavirta puutarhaan

10 000
  Luonnonsuojelualueen luonnonhoitosuunnitelma 1 000
Elinvoima, asuminen, kehittäminen, matkailu    
  Virtuaaliopastus 5 000
     
YHTEENSÄ   590 000


 

KUNNALLISTEKNIIKKA

Kaukjärven rannan ruovikkosaareke ruopattiin pois vuoden 2021 lopulla. Ruovikkosaarekkeen ruoppaus liittyi puiston perusparannukseen. Massat ovat nyt välivarastoinnissa Kaukjärvenrannan puistossa. Alkuvuodesta 2022 ne viedään Seittelin kosteikolle, jossa niitä käytetään kosteikon kunnostamiseen. Lopuksi puisto siistitään.

HELMI-ohjelmasta saadulla rahoituksella ruopataan Natura-alueen lintujen pesintä- ja ruokailuväylästöä. Huonontuneen jäätilanteen vuoksi aluetta ei päästy ruoppaamaan loppuvuodesta 2021. Ruoppaus odottaa nyt jäiden lähtemistä. Aluehallintoviraston luvan mukaan ruoppausta ei saa tehdä Natura-alueella lintujen pesintäaikana 1.4.-30.9. On todennäköistä, että ruoppaukset päästään toteuttamaan vasta lokakuussa 2022.

Tuusulanjärven valuma-alueella keskitytään ravinnekuormituksen vähentämiseen uomakunnostuksilla. Mäyränojan, Hankkijanojan ja Piiliojan valuma-alueille on laadittu vesiensuojelun yleissuunnitelmat vuosina 2019 - 2020. Kohteiden tarkesuunnittelua on jatkettu ja niiden toteutus on alkanut 2021 ja työt jatkuvat vuonna 2022.

Mäyränojan uoman peruskunnostus sai MMM:n avustuksen (70 000 €). Uomaa tullaan perkaamaan ja alaville alueilla rakennetaan tulvatasanteet estämään tulvien aiheuttamaa kuormitusta. Eriksnäsin kosteikko kunnostettiin Mäyränojan valuma-alueelle syksyllä 2021.  

Hankkijanojan virtaa Tuusulanjärveen Anttilan alueen läpi ja sen kunnostus liittyy alueen kehittämiseen. Ojaan rakennetaan mm. pieni laskeutusallas ja pohjakynnyksiä luonnonmukaistamaan maisemaa.

Piilioja virtaa Rykmentinpuistosta Mattilan alueelle peltoalueen läpi ja oja tulvii ajoittain. Ojan kunnostus tulvatasantein hidastaa virtaamaa ja vähentää uomaeroosiota sekä monipuolistaa peltomaisemaa. Tasanteet rakennetaan kunnan omistamille vuokrapelloille.

Seittelin kosteikon on havaittu olevan liian syvä eikä sinne ole kehittynyt tarpeeksi ravinteita sitovaa kasvillisuutta. Kosteikkoaltaan vedenpintaa on laskettu ja altaaseen rakennetaan lisää matalan veden alueita, minne kasvillisuus pääsee leviämään. Järven ruoppauksista saatava ruoppausmassa hyödynnetään Seittelin kosteikkoa kunnostettaessa..

VIHERPALVELUT

Kaukjärvenrannan puistoon on laadittu suunnitelma, joka oli nähtävillä loppuvuodesta 2021. Vuonna 2022 suunnitelmaa on tarkoitus toteuttaa. Puistoaluetta omistaa osittain Tuusulan seurakunta ja Gustavelund. Heidän kanssaan neuvottelut heidän omistamillaan mailla suunnitelman toteuttamiseksi ovat vielä kesken.

Natura-alueen perusparannuksessa kunnostetaan lintujen suojelualuetta vuonna 2016 laaditun toimenpideohjelman mukaisesti. Alueen sopivuutta lintujen pesimä- ja levähdysalueena edistetään puustoa ja pensaikkoa raivaamalla. Alueen kunnostamista varten hankitaan tarvittavaa kalustoa ja välineistöä.

Länsirannan pähkinäpensaslehtoja hoidetaan hoitosuunnitelman mukaisesti poistamalla niistä kuusia sekä risukkoa (pihlajat, raidat, koivut ja haavat). Hoitotöitä ei tehdä lintujen pesimäkaudella 15.4-30.7 välisenä aikana.

Niilo Stålhanan puistosta poistetaan risukkoa ja huonokuntoisia puita. Hoitotöitä ei tehdä linnunpesimäkaudella 15.4-30.7 välisenä aikana.

Tuusulanjärven ympäripyöräilyreitti merkitään. Tuusulanjärven rannalle hankitaan penkkejä ja pöytäryhmiä.

VAPAA-AIKAPALVELUT

Sarvikallion reitistön perusparannustyöt käsittävät mm murskeen lisäämistä ja polkujen muotoilutyötä.

KAAVOITUS

Tuusulan Rantatien ja Kirkkotien maisemanhoitosuunnitelma on laadittu vuonna 2000. Työn tavoitteena on palauttaa maisemalle tyypillisiä elementtejä. Suunnitelman päivitys aloitettiin vuonna 2020. Päivitystyössä nykytilannetta verrataan vuoden 2000 suunnitelman tavoitteisiin ja alueen vanhaan kulttuuriympäristöön kartta- ja valokuvatarkastelun avulla. Maisemanhoitosuunnitelman tavoitteita vertaillaan asemakaavaan ja kaavamääräyksiin ja tuodaan esiin kulttuurimaiseman ja sen hoidon arvot ja ongelmat. Valituille kohteille laaditaan hoitosuunnitelmia.

Tuusulanjokilaakson virkistyskäytön yleissuunnitelmassa osoitetaan Tuusulanjoen vartta kulkeva reitistö, joka johtaa vierailijan/kävijän/ulkoilijan tutustumaan alueen monipuoliseen luontoon, maisemiin, kulttuurikohteisiin ja liikuntapaikkoihin. Suunnitelmakartalle kootaan alueelle eri aikoina  laadittujen kaavojen, virkistyskäyttösuunnitelmien, selvitysten  sekä puistosuunnitelmien aineistoja. Raportissa esitellään perustelut suunnitelluille toimenpiteille ja reittilinjauksille.

Tuusulanjärven eteläpäähän suunniteltu reitti tarkastetaan ja laaditaan reitin toteutussuunnitelma. Tarkkaa reitin sijaintia tarvitaan maanomistajien kanssa laadittaviin sopimuksiin. Maankäyttö on saanut lähes valmiiksi ulkoilureittisopimukset, jotka ovat menossa maanomistajille tutustuttavaksi. Kun sopimukset on solmittu ja sen mukainen ulkoilureittitoimitus suoritettu, voidaan reittiä alkaa toteuttaa.

KULTTUURIPALVELUT

Halosenniemen puutarhaan asennetaan voimavirta hoitotoimia ja tapahtumia varten.

Halosenniemi on luonnonsuojelualuetta. Mikäli luonnonsuojelualueella on hoitosuunnitelma, sitä voidaan hoitaa sen mukaisesti ilman tarvetta hakea maisematyölupaa. Tämän vuoksi alueella laaditaan kesällä 2022 luonnonhoitosuunnitelma.

ELINVOIMA, ASUMINEN, KEHITTÄMINEN, MATKAILU

Tuusulanjärvi sekä sen ympäristössä sijaitsevat museot ja luontokohteet ovat Tuusulan suosituimpia matkailukohteita. Virtuaaliopastus helpottaa matkan suunnittelua sekä lisää matkailijoiden viipymää ja matkailutuloa Tuusulanjärvellä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Lonka, hankepäällikkö, heikki.lonka@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä omalta osaltaan Tuusulanjärven ja jokilaakson alueen kehittämisohjelman käyttösuunnitelman vuodelle 2022
  • ehdottaa kunnanhallitukselle, että

kunnanhallitus

  • päättää hyväksyä Tuusulanjärven ja jokilaakson alueen kehittämisohjelman käyttösuunnitelman vuodelle 2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Minna Renholm poistui asian käsittelyn jälkeen kokouksesta.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.