Valtuusto, kokous 19.6.2023

§ 95 Hallintosääntö, 1.7.2023 alkaen

TUUDno-2023-1339

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti-Pekka Röntynen, hallintojohtaja, antti-pekka.rontynen@tuusula.fi

Perustelut

Voimassa oleva hallintosääntö on hyväksytty kunnanvaltuuston kokouksessa 10.12.2018 § 150 ja se on astunut voimaan 1.1.2019. Kuntalakiin on tehty muutos 1.3.2023 alkaen. Muutoksen yhteydessä kuntalain 90 §:n 3 momenttiin on lisätty vaatimus, että hallintosäännössä annetaan tarpeelliset määräykset hallinnon ja toiminnan järjestämisestä, päätöksenteko- ja hallintomenettelystä sekä valtuuston toiminnasta poikkeusoloissa ja normaaliolojen häiriötilanteissa. Hallintosäännön on oltava 90 §:n 3 momentissa säädetyn mukainen viimeistään 30. päivänä syyskuuta 2023. Muutokset on ehdotettu hallintosääntöön toteutettaviksi Kuntaliiton laatiman hallintosääntömallin pohjalta. Lisäksi hallintosääntöön ehdotetaan joitain teknisiä muutoksia.

Muutokset hallintosääntöön

Poikkeusolojen osalta on tuotu hallintosääntöön kolme lisäpykälää omaksi luvukseen 6: normaalista toimivallasta poikkeaminen ja raportointi; päätösvallan käyttöön ottaminen määräajaksi kunnanhallituksen päätöksellä poikkeusoloissa ja normaaliolojen häiriötilanteessa sekä kokouskutsun määräajasta poikkeaminen. Näiden pykälien tarkoituksena on turvata kunnan päätöksenteon toimintakyky poikkeustilanteessa tai normaaliolojen häiriötilanteissa.

Teknisenä korjauksena hallintosääntöön ehdotetaan muutettavaksi joitain nimikkeitä vastaamaan nykytilannetta. Lisäksi esimies-termi muutetaan koko hallintosäännön osalta esihenkilö-termiksi kuvaamaan paremmin nykyisin käytössä olevaa termistöä. Hallintosäännön kunnanhallituksen esittelijää koskevaa kohtaa ja yleistä esittelyä kuvaavaa kohtaa muutetaan siten, että niistä poistetaan päivämääräviittaus, jolloin kunnanhallituksen esittelijä on vaihtunut. Kunnanhallituksen esittelijänä toimii jatkossakin pormestari. 

Lisäksi kasvatus- ja sivistyslautakunnan tehtävää on korjattu lakimuutoksen vuoksi. 

Muutokset on esitetty liitteessä.

Hallintosäännön voimaantulo

Kuntalaissa ei säädetä hallintosäännön voimaantulosta. Voimaantuloon sovelletaan päätösten täytäntöönpanokelpoisuutta koskevaa 143 §:ää. Päätös voidaan panna täytäntöön, vaikka se ei ole vielä saanut lainvoimaa, jollei oikaisuvaatimus tai valitus päätöksen täytäntöönpanon vuoksi käy hyödyttömäksi. Hallintosäännöllä järjestetään kunnan sisäistä hallintoa ja toimintaa. Tämän vuoksi on katsottu, että hallintosääntö voi mahdollisesta valituksesta huolimatta tulla voimaan heti kun se on hyväksytty.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO

  • hyväksyy liitteenä esitetyn hallintosäännön voimaan 1.7.2023 alkaen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

 

Kokouskäsittely

Hallintojohtaja Antti-Pekka Röntynen selosti asiaa kokouksessa. 

Valmistelija

  • Antti-Pekka Röntynen, hallintojohtaja, antti-pekka.rontynen@tuusula.fi

Ehdotus

Valtuusto päättää

  • hyväksyä liitteenä esitetyn hallintosäännön voimaan 1.7.2023 alkaen.

Päätös

Valtuusto päätti

  • hyväksyä liitteenä esitetyn hallintosäännön voimaan 1.7.2023 alkaen
  • kirjata hallintosääntöön kansliapäällikön esittelyoikeus pormestarin ollessa estynyt tai poissa.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun, valtuutettu Tuija Reinikainen teki palautusesityksen asian palauttamiseksi takaisin valmisteluun valtuutettu Eeva-Liisa Niemisen kannattamana. Valtuutettu Reinikainen esitti palautusesityksessään: "hallintosäännön muutos kohta 1 voidaan hyväksyä, mutta muut tekniset muutokset palautetaan valmisteluun".

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu palautusesitys, on asia ratkaistava äänestämällä. Valtuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Reinikaisen tekemään palautusesitystä, äänestävät "ei". 

Suoritetussa äänestyksessä annettiin

  • 26 "jaa"ääntä (Aarno Järvinen, Aila Koivunen, Annika Lappalainen, Antti Seppälä, Ari Loponen, Arto Lindberg, Elina Laine, Emmi Sirniö, Hanna Catani, Henri Savolainen, Ilari Roihuvuo, Ilmari Sjöblom, Janne Hermunen, Janne Mellin, Jari Immonen, Johanna Sipiläinen, Jorma Sulander, Kalle Ikkelä, Karita Mäensivu, Kirsti Ruislehto, Lilli Salmi, Mika Mäki-Kuhna, Outi Huusko, Pasi Huuhtanen, Päivö Kuusisto, Ruut Sjöblom)
  • 20 "ei"-ääntä (Ari Nyman, Eeva-Liisa Nieminen, Jari Anttalainen, Jari Räsänen, Jussi Salonen, Kari Friman, Kati Lepojärvi, Laura Åvall, Lauri Untamo, Matti Alanko, Mila Lehtonen, Mira Lehtinen, Mirka Kovalainen, Monica Avellan, Raimo Stenvall. Risto Rämö, Sanna Kervinen, Timo Huhtaluoma, Tuija Reinikainen, Ulla Rosenqvist)
  • 5 äänesti tyhjää (Anna Yltävä, Elisa Laitila, Liisa Palvas, Mika Timonen, Laura Vaarnas)

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 26 jaa-ääntä ja 20 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi valtuuston jatkavan asian käsittelyä tässä kokouksessa.  

Asian käsittelyn jatkamisen jälkeen puheenjohtajan avattua keskustelun, valtuutettu Tuija Renikainen esitti muutosesityksen valtuutettu Raimo Stenvallin kannattamana. Valtuutettu Reinikainen esitti: "Esitän, että hallintosääntöön kirjataan kansliapäällikön esittelyoikeus pormestarin ollessa estynyt tai poissa."

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu muutosesitys, on asia ratkaistava äänestämällä. Valtuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen, että ne, jotka kannattavat pohjaesitystä, äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Reinikaisen tekemään muutosesitystä, äänestävät "ei". 

Suoritetussa äänestyksessä annettiin

  • 24 "jaa"ääntä (Aarno Järvinen, Aila Koivunen, Antti Seppälä, Ari Loponen, Arto Lindberg, Elina Laine, Emmi Sirniö, Henri Savolainen, Ilari Roihuvuo, Ilmari Sjöblom, Janne Hermunen, Janne Mellin, Jari Immonen, Jari Räsänen, Johanna Sipiläinen, Jorma Sulander, Kalle Ikkelä, Karita Mäensivu, Kirsti Ruislehto, Lilli Salmi, Mika Mäki-Kuhna, Pasi Huuhtanen, Päivö Kuusisto, Ruut Sjöblom)
  • 27 "ei"-ääntä (Anna Yltävä, Annika Lappalainen, Elisa Laitila, Ari Nyman, Eeva-Liisa Nieminen, Hanna Catani, Jari Anttalainen, Jussi Salonen, Kari Friman, Kati Lepojärvi, Laura Åvall, Lauri Untamo, Liisa Palvas, Matti Alanko, Mila Lehtonen, Mika Timonen, Mira Lehtinen, Mirka Kovalainen, Monica Avellan, Outi Huusko, Raimo Stenvall, Risto Rämö, Sanna Kervinen, Timo Huhtaluoma, Tuija Reinikainen, Laura Vaarnas, Ulla Rosenqvist)
     

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 24 jaa-ääntä ja 27 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi valtuutettu Reinikaisen muutosesityksen tulleen valtuuston päätökseksi. 

Asian käsittelyn aikana pidettiin tauko klo 19.34 - 20.15. 

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Laura Knuutila poistui tämän asian käsittelyn aikana klo 19.30. 


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valitusoikeus ja valituksen perusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun muutettu päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valitusviranomainen
Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
Faksi 029 56 42079
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

MRL 188 §:n 3 momentin mukaan kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon samaan aikaan, kun päätöksen katsotaan kuntalain 140 §:n mukaisesti tulleen kunnan jäsenen tietoon.

Muista kuin em. päätöksistä asianosaisen katsotaan saaneen tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Valituksen muoto ja sisältö 
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Valitusasiakirjojen toimittaminen
Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaisille ennen valitusajan päättymistä. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.
Asiakirjat toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä voidaan tehdä myös postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.