Kunnanhallitus, kokous 27.3.2023

§ 140 Eduskuntavaalit 2023, muutoksia vaalilautakuntien kokoonpanoihin (lisäpykälä)

TUUDno-2022-1879

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kirsi Kurtti, kunnanlakimies, kirsi.kurtti@tuusula.fi

Perustelut

Eduskuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 2.4.2023. Ennakkoäänestyksen ajanjakso kotimaassa on 22.-28.3.2023. 

Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta ja laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta. Vaalilautakuntaan kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, kuitenkin vähintään kolme.

Tuusulan kunnassa on seuraavat äänestysalueet:

  1. Kirkonkylä
  2. Rusutjärvi
  3. Paijala
  4. Tuomala
  5. Ruotsinkylä
  6. Jokela
  7. Vanhakylä
  8. Kellokoski-läntinen
  9. Hyrylä
  10. Vaunukangas
  11. Riihikallio I
  12. Lepola
  13. Riihikallio II
  14. Hyökkälä
  15. Kellokoski-itäinen

Tuusulassa asetetaan 15 vaalilautakuntaa, joista Kirkonkylän, Paijalan, Jokelan, Kellokoski läntisen, Hyrylän, Vaunukankaan, Lepolan ja Hyökkälän vaalilautakunnat käyttävät oikeusministeriön sähköistä vaaliluetteloa ja tuloslaskentaa.

Vaalitoimikuntia on Tuusulassa asetettu yleensä kaksi eli toinen Etelä-Tuusulassa ja toinen Pohjois-Tuusulassa toimitettavia laitosäänestyksiä varten.

Vaalitoimikuntaan kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, kuitenkin vähintään kolme. Vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Vaalilautakunta ja vaalitoimikunta ovat päätösvaltaisia kolmijäsenisinä.

Ehdokas ei voi olla vaalilautakunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa eivät voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eivätkä varajäsenenä. Vaalikelpoisuus vaalilautakuntaan ja vaalitoimikuntaan määräytyy muutoin sen mukaan kuin kuntalaissa säädetään vaalikelpoisuudesta lautakuntaan ja toimikuntaan. Sinänsä ei ole estettä valita samaa henkilöä vaalilautakuntaan ja vaalitoimikuntaan, kunhan henkilö on vaalikelpoinen molempiin toimielimiin. Vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäseniin ja varajäseniin ei sovelleta hallintolain esteellisyyttä koskevia säännöksiä.

Jäsenten ja varajäsenten poliittista edustavuutta tarkastellaan erikseen. Myös tasa-arvolain soveltamisessa tarkastelu tehdään siten, että sekä jäsenissä että varajäsenissä on oltava naisia ja miehiä kumpiakin vähintään 40 %.

Vaalilain 15 §:n mukaan sekä vaalilautakunnan että vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. 

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä ehdokkaita asettivat seuraavat puoluerekisteriin merkityt puolueet:

Kansallinen Kokoomus r.p.
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p.
Perussuomalaiset r.p.
Vihreä Liitto r.p.
Svenska Folkpartiet i Finland r.p.
Suomen Keskusta r.p.
Vasemmistoliitto r.p.
Liike Nyt r.p.
Suomen Kristillisdemokraatit (KD) - Kristdemokraterna i Finland r.p.
Piraattipuolue r.p.
Seitsemän tähden liike r.p.
Suomen Kommunistinen Puolue r.p. - Finlands Kommunistiska Parti r.p.
Eläinoikeuspuolue r.p., Fjurrättspartiet r.p
Feministinen puolu r.p., Feministiska partiet r.p.
Suomen Kansa Ensin r.p., Finska Folket Först r.p.
Kansalaispuolue r.p., Medborgarpartiet r.p.
Liberaalipuolue - Vapaus valita.r.p., Leberalpartiet - Frihet att välja r.p.
Kristallipuolue r.p.
Sininen tulevaisuus r.p., nyk. Korjausliike r.p.
Itsenäisyyspuolue, nyk. Kansalaisliitto
KTP (poistettu rekisteristä 3.6.2019)

Em. puolueilta on pyydetty esitykset edustajista vaalilautakuntiin ja -toimikuntiin. Lisäksi esitykset on pyydetty Tuusulan Puolesta ry:ltä.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • asettaa vuoden 2023 eduskuntavaaleja varten kuhunkin 15 äänestysalueeseen vaalilautakunnan ja Etelä-Tuusulan ja Pohjois-Tuusulan vaalitoimikunnan liitteen mukaisesti.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • muutoin hyväksyä ehdotuksen, paitsi valita Tuija Reinikaisen tilalle 014 Hyökkälän vaalilautakuntaan Kati Lepojärven.

 

Pöytäkirjaan liitetään päätöksen mukainen listaus vaalilauta- ja toimikunnista.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun Tuija Reinikainen esitti, että 014 Hyökkälän vaalilautakuntaan valitaan Kati Lepojärvi hänen tilalleen.

Kunnanhallitus hyväksyi muutoksen yksimielisesti.

Perustelut

Rusutjärven vaalilautakunnan 2.varajäsen Leena Saukko, Jokelan vaalilautakunnan varapuheenjohtaja Ulla Palomäki, Vaunukankaan vaalilautakunnan jäsen Timo Huhtaluoma, Riihikallio I vaalilautakunnan 3. varajäsen Mauno Lehtinen ja Riihikallio II vaalilautakunnan jäsen Erkki Karttunen ovat ilmoittaneet, etteivät voi osallistua vaalilautakunnan työskentelyyn.

Lepolan vaalilautakunnan varapuheenjohtaja Leena Jokinen on ilmoittanut, että ei voi osallistua vaalipäivänä vaalilautakunnan työskentelyyn ja pyytänyt, että hänet valitaan vaalilautakunnan varajäseneksi.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • myöntää Leena Saukolle eron Rusutjärven vaalilautakunan 2. varajäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Rusutjärven vaalilautakunnan 2. varajäseneksi Tiia Kaukolampi
  • myöntää Ulla Palomäelle eron Jokelan vaalilautakunnan varapuheenjohtajan tehtävästä ja valita hänen tilalleen Jokelan vaalilautakunnan jäseneksi ja varapuheenjohtajaksi Emmi Sirniön
  • myöntää Timo Huhtaluomalle eron Vaunukankaan vaalilautakunnan jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Vaunukankaan vaalilautakunnan jäseneksi Hilda Ketvelin
  • myöntää Mauno Lehtiselle eron Riihikallio I vaalilautakunnan 3. varajäsenen tehtävstä ja valita hänen tilallee Riihikallio I vaalilautakuntaan 3. varajäseneksi Antti Piipon
  • myöntää Erkki Karttuselle eron Riihikallio II vaalilautakunnan jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Riihikallio II vaalilautakunnan jäseneksi Kari Marjetan
  • myöntää Leena Jokiselle eron Lepolan vaalilautakunnan varapuheenjohtajan tehtävästä ja valita hänen tilalleen Lepolan vaalilautakunnan varapuheenjohtajaksi Jukka Wellingin
  • myöntää Jukka Wellingille eron Lepolan vaalilautakunnan 4. varajäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Lepolan vaalilautakunnan 4. varajäseneksi Leena Jokisen.
    ​​​​

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Kirkonkylän vaalilautakunnan jäseneksi valittu Ari Kuittinen on pyytänyt, että hänet nimetään lautakunnan varajäseneksi.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • myöntää Ari Kuittiselle eron Kirkonkylän vaalilautakunnan jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Kirkonkylän vaalilautakunnan jäseneksi Pekka Sormusen
  • myöntää Pekka Sormuselle eron Kirkonkylän vaalilautakunnan 1. varajäsen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Kirkonkylän vaalilautakunnan 1. varajäseneksi Ari Kuittisen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Rusutjärven vaalilautakunnan jäseneksi valittu Irma Jokinen on ilmoittanut ettei voi osallistua vaalilautakunnan työskentelyyn.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää 

  • myöntää Irma Jokiselle eron Rusutjärven vaalilautakunnan jäsenen tehtävästä
  • myöntää Antti Koljoselle eron Rusutjärven vaalilautakunnan 5. varajäsenen tehtävästä ja valita hänet Rusutjärven vaalilautakunnan jäseneksi
  • valita Rusutjärven vaalilautakunnan 5. varajäseneksi Tuija Reinikaisen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jokinen Irma, Koljonen Antti, Reinikainen Tuija, ko. vaalilautakunnan puheenjohtaja, luottamushenkilörekisteri

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.