Kunnanhallitus, kokous 27.3.2023

§ 126 Hallintojohtajan valinta, oikaisuvaatimus kunnanhallituksen päätöksestä

TUUDno-2022-2501

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan hallintojohtaja Niina Toikka on tehnyt 1.12.2022 irtisanoutumisilmoituksen ja pyytää eroa virastaan 1.1.2023 lukien. 

Tuusulan kunnan hallintosäännön 6 luvun 36 §:n (toimivalta henkilöstöasioissa) nojalla kunnanhallitus päättää hallintojohtajan viran haettavaksi julistamisesta ja valitsee palvelualuepäällikkönä toimivan hallintojohtajan. Tuusulan kunnan hallintosäännön 3 luvun § 18 mukaisesti palvelualuepäällikkönä hallintojohtaja vastaa palvelualueen toiminnasta ja taloudesta sekä johtaa ja kehittää toimintaa toimialuejohtajan alaisuudessa. 

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon tasa-arvolain säännökset ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12§:n syrjintäkielto sekä perustuslaissa säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Hakijalle eduksi luetaan kokemus julkisen hallinnon johtamistehtävistä. 

Tehtävän palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan. Hakija voi esittää palkkatoivomuksensa.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä säädetyllä tavalla. Hakuajaksi esitetään 21.12.2023-16.1.2023. 

Työpaikkailmoituksen laatimisesta ja tarkemmasta rekrytointitavasta päättää kansliapäällikkö yhdessä henkilöstöjohtajan ja talousjohtajan kanssa. Pormestari, apulaispormestarit ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja osallistuisivat kärkijoukon haastatteluihin. Valinnasta päättää kunnanhallitus.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • myöntää Niina Toikalle eron hallintojohtajan virasta 1.1.2023 alkaen
  • julistaa hallintojohtajan viran haettavaksi
  • viran kelpoisuusehdoksi määritetään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemus julkisen hallinnon johtamistehtävistä
  • julkaista viran haettavaksi kunnan verkkopalveluissa sekä sen lisäksi työvoimahallinnon verkkopalvelussa ja muissa erikseen valittavissa kanavissa
  • valtuuttaa kansliapäällikön päättämään tarkemmin viranhakuprosessista
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Hallintojohtaja Niina Toikka poistui esteellisenä kokoushuoneesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Perustelut

Hallintojohtaja Niina Toikka irtisanoutui hallintojohtajan virasta siten, että hänen virkasuhteensa päättyi 31.12.2022. Tuusulan kunnanhallitus myönsi Niina Toikalle eron ja julisti hallintojohtajan viran haettavaksi kokouksessaan 19.12.2022.

Tuusulan kunnan hallintosäännön 3 luvun § 18 mukaisesti palvelualuepäällikkö vastaa toimialueensa toiminnasta ja taloudesta sekä johtaa ja kehittää toimintaa toimialuejohtajan alaisuudessa. 

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon tasa-arvolain säännökset ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12§:n syrjintäkielto sekä perustuslaissa säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemus julkisen hallinnon johtamistehtävistä. 

Tehtävän palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virkaehto- ja työehtosopimuksen mukaan. Viran tehtäväkohtainen palkka on 7 506,29 eur/kk. 

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Viran hakuaika oli 22.12.2022 - 16.1.2.2023. Ilmoitus julkaistiin verkkosivuilla www.tuusula.fi/tyopaikat, www.te-palvelut.fi, www.rekrytointi.com ja kuntarekry.fi. Lisäksi haussa käytettiin Kuntarekryn ja Jobly-palvelun kohdennettua kampanjaa ja LinkendInin työpaikkailmoitusta. Rekrytoinnissa hyödynnettiin myös suorahakumenettelyä. Suorahakumenettelyssä kuntaa avusti Mercuri Urval Oy ja henkilöarvioinneissa Eezy Personnel Oy. 

Hakuajan päättymisen jälkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin videohaastattelu. Videohaastattelukutsu lähetettiin 12 hakijalle, johon vastausaikaa oli 23.1.2023 asti. Henkilökohtaiset haastattelut toteutettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäiselle haastattelukierrokselle, joka toteutettiin viikolla 5, kutsuttiin 6 hakijaa. Haastattelijoina toimivat kansliapäällikkö Virpi Sailas, talousjohtaja Markku Vehmas ja palvelussuhdepäällikkö Sirkku Johansson. Haastatteluryhmä valitsi yksimielisesti hakijoista Maija Haapalan, Marika Noson, Antti-Pekka Röntysen ja Jonna Hohtin lähetettäväksi henkilöarviointeihin. Yksi hakijoista vetäytyi tässä vaiheessa rekrytointiprosessista.   

Henkilöarvioinnit toteutettiin viikolla 7, jonka jälkeen järjestettiin toinen haastattelukierros 28.2. ja 1.3. Haastattelijoina toimivat valtuuston puheenjohtaja Arto Lindberg sekä varapuheenjohtaja Jari Anttalainen, pormestari Kalle Ikkelä sekä apulaispormestarit Tuija Reinikainen ja Jari Immonen, kansliapäällikkö Virpi Sailas, talousjohtaja Markku Vehmas, henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto ja palvelussuhdepäällikkö Sirkku Johansson.
Haastatteluryhmä esittää yksimielisesti, että hallintojohtajan virkaan valitaan xx, joka on osaamisen, koulutuksen, työkokemuksen, haastattelujen sekä henkilöarviointien perusteella tehtävään sopivin. Haastattelujen ja henkilöarvioinnin perusteella xx voidaan pitää myös henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään hyvin soveltuvana. 

Virkavaali on ehdollinen, kunnes virkaan valittu on toimittanut terveydentilaansa koskevan todistuksen. Valinnassa noudetaan kuuden (6) kuukauden koeaikaa. 
Yhteenveto hakijoista, hakemusasiakirjat, soveltuvuusarvioinnit ja ansiovertailu ovat käytettävissä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • valita hallintojohtajan toistaiseksi voimassa olevaa virkaan Antti-Pekka Röntysen
  • että virasta maksettava kokonaispalkka on 7 506,29 euroa kuukaudessa
  • että valinnassa noudatetaan 6 kuukauden koeaikaa
  • todeta, että virkavaali on ehdollinen ja se vahvistetaan, kun valittu on toimittanut todistuksen terveydentilastaan. 
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän pykälän osalta heti kokouksessa
     

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Puheenjohtajan avattua asian käsittelyyn, Antti-Pekka Röntynen esittäytyi kunnanhallitukselle.

Palvelussuhdepäällikkö Sirkku Johansson ja talousjohtaja Markku Vehmas selostivat asiaa kokouksessa.

Valmistelija

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimus

Hallintojohtajan virkaa hakenut Marika Noso on määräajassa hakenut oikaisua kunnanhallituksen päätökseen 6.3.2023 § 97, jossa hallintojohtajaksi valittiin Antti-Pekka Röntynen.

Noso on vaatinut, että kunnanhallituksen päätös oikaistaan ja Tuusulan kunnan hallintojohtajan virkaan valitaan Marika Noso. Oikaisuvaatimuksessa katsotaan, että hakijoista laadittu ansiovertailu on puutteellinen eikä se osoita Röntysen olevan häntä ansioituneempi. Noso toteaa mm. hänen työkokemuksensa olevan ”ylivoimaisesti pisin muihin hakijoihin verrattuna.”

Virkavalinnan perusteista

Kunnan viranomaisen harkintavaltaa virantäytössä rajoittavat perustuslain virkaylennysperusteet ja laissa säädetyt syrjintäkiellot. Perustuslain 126.2 §:ssä on säännös yleisistä nimitysperusteista, joita ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Taito tarkoittaa koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyky viittaa henkilön tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koeteltu kansalaiskunto tarkoittaa yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhteydessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin. Niihin liittyen on otettava huomioon myös viran nimi ja tehtäväpiiri sekä virkaan kuuluvat konkreettiset tehtävät.

Hallintojohtajan viran kelpoisuusehtona oli soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemus julkisen hallinnon johtamistehtävistä. Viranhakuilmoituksessa ilmoitettiin myös haettavan näkemyksellistä kunnallishallinnon osaajaa, kehittämiseen suuntautunutta johtajaa, jolla on hyvät vuorovaikutustaidot ja vankka hallinnon tuntemus. Lisäksi toivottiin hänen omalla toiminnallaan ja esimerkillään edistävän myönteistä kehittämisilmapiiriä ja rakentavan hyvää työyhteisöä, hänen toimintaansa ohjaavan hyvän hallinnon periaatteet, kykyä pitää asiat järjestyksessä ja osata aikatauluttaa monivaiheisia päätöksenteon prosesseja virkamiesvalmistelun ja poliittisen päätöksenteon välillä. 

Virkavalinnassa on koulutuksen ja työkokemuksen ohella arvioitava viran hoidon kannalta merkityksellisiä henkilökohtaisia ominaisuuksia. Työnantajalla on valinnassa laaja harkintavalta painottaa ansioita tavalla, jonka työnantaja katsoo parhaiten edistävän tehtävän menestyksellistä hoitamista. Tämän harkinnan perusteella valitaan ansioitunein hakija.

Ansiovertailu

Hakijoiden ansioita vertailtiin rekrytointiprosessin eri vaiheissa. Ansiovertailun perusteita olivat hakemuksiin tutustuminen, videohaastattelut, kaksi haastattelukierrosta sekä loppuvaiheen hakijoiden suosittelijakeskustelut ja   soveltuvuusarvioinnit. Loppuvaiheen hakijoiden ansiovertailu ja soveltuvuusarvioinnit olivat kunnanhallituksen käytettävissä muun materiaalin ohella.

Loppuvaiheen hakijoiden haastatteluihin ja ansiovertailuun osallistuivat kunnanhallituksen puheenjohtaja pormestari Kalle Ikkelä, kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja apulaispormestari Tuija Reinikainen, kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja apulaispormestari Jari Immonen. valtuuston puheenjohtaja Arto Lindberg, valtuuston varapuheenjohtaja Jari Anttalainen, kansliapäällikkö Virpi Sailas, talousjohtaja Markku Vehmas, henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto ja palvelussuhdepäällikkö Sirkku Johansson. Haastatteluryhmä esitti yksimielisesti Antti-Pekka Röntysen valitsemista ansioituneimpana.

Ansiovertailu tehtiin kokonaisarviointina.

Koulutuksen ja työkokemuksen perusteella Röntystä ja Nosoa voitiin pitää yhtä ansioituneina. Noson työkokemus oli pitempi, mutta molemmilla oli riittävän pitkä ja sisällöltään hyödyllinen työkokemus kyseiseen hallintojohtajan virkaan, jonka vuoksi tältä osin arvioinnissa ei ollut eroa.  Arvioon ei vaikuta se, vaikka Noson kokemus hankejohtajana luettaisiin julkisen hallinnon johtamistehtäväksi. Ansiovertailussa painotettiin henkilökohtaisia ominaisuuksia suhteessa täytettävän viran vaatimuksiin.

Henkilökohtaisia ominaisuuksia arvioitiin keskeisesti haastatteluin ja sitä tukevin soveltuvuusarvioinnein. Henkilöarvioinnit toteutti Eezy Personnel Oy.

Henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan molemmat, eli Röntynen ja Noso, täyttivät kokonaisuutena tehtävän kriteerit. Valinnassa Röntysen henkilökohtaisten ominaisuuksien katsottiin kuitenkin paremmin vastaavan tämän hallintojohtajan tehtävän ja sen toimintaympäristön vaatimuksia. Oikaisuvaatimuksen tekijän ja valitun henkilön kesken on nyt täydennetty kirjallista ansiovertailua, jossa on vielä yksityiskohtaisemmin avattu haastatteluryhmän arviota soveltuvuudesta tehtävään.   

Johtopäätökset

Oikaisuvaatimus voidaan hylätä, jos päätöksessä ei todeta laillisuusvirheitä tai epätarkoituksenmukaisuutta. Jos oikaisuvaatimus hyväksytään, alkuperäinen päätös voidaan kumota tai sen tilalle tehdään uusi päätös.

Kunnanhallituksen 6.3.2023 § 97 tekemä päätös Antti-Pekka Röntysen valinnasta hallintojohtajan virkaan on edellä mainituilla perusteilla lainmukainen, eikä päätöksen muuttamiselle ole muutakaan oikaisuvaatimuksessa esitettyä syytä. Sen vuoksi oikaisuvaatimus tulee hylätä. 
Kokouksessa ovat käytettävissä oikaisuvaatimuksen tekijän ja valitun henkilön soveltuvuusarvioinnit.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • edellä perusteluosassa kuvatuin perustein hylätä kokonaisuudessaan Marika Noson tekemän oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Vt. hallintojohtaja Harri Lipasti selosti asiaa kokouksessa.

Henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto ja palvelussuhdepäällikkö Sirkku Johansson olivat kokouksessa asiantuntijoina.

Tiedoksi

Noso Marika, Röntynen Antti-Pekka

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valitusoikeus ja valituksen perusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun muutettu päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valitusviranomainen
Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
Faksi 029 56 42079
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

MRL 188 §:n 3 momentin mukaan kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon samaan aikaan, kun päätöksen katsotaan kuntalain 140 §:n mukaisesti tulleen kunnan jäsenen tietoon.

Muista kuin em. päätöksistä asianosaisen katsotaan saaneen tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Valituksen muoto ja sisältö 
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Valitusasiakirjojen toimittaminen
Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaisille ennen valitusajan päättymistä. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.
Asiakirjat toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä voidaan tehdä myös postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.