Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 15.11.2022

§ 123 Muut asiat

Perustelut

  • Esa Lahtelan käsiteltäväksi tuoma asia:
    Asfalttiaseman bitumihajut Palojoen Mäntymäellä. 
    Olemme nyt käsitelleet bitumihajuja kyseisen asfalttiaseman ympäristössä kahden bituminvalmistuskauden ajan. Ja tänään 9.11. 2022 aamulla haju oli lähialueella voimakas kyläyhdistyksen puheenjohtajan mukaan. Teimme keväällä päätöksen siitä, miten aseman toimintaa ja sen hajupäästöjä seurataan/valvotaan. Mittauksia piti tehtämän kahden kuukauden välein, näiden pohjalta piti päätettämän, onko parannusta tapahtunut eli onko bitumiasema pääsemässä sellaiseen toimintaan, ettei se aiheuta kohtuutonta haittaa ympäristön asukkaille. Nyt on tehty aloitusmittaus mukaan lukien neljä mittausta ja kerätty samalla hajuhavaintoja asukkailta. Kesän aikana on tehty myös lukuisia(?) tarkastuskäyntejä itse bitumiasemalle. Onko mittauksissa nähtävissä selvää trendiä haitan edes vähenemisestä tai poistumisesta? On todella vaikea ymmärtää ja hyväksyä, ettei valvova viranomainen näytä löytävän keinoja saada hajuhaitta kuriin kokonaan. Vielä vaikeampi on ymmärtää, että alan toimijat näyttävät hoitavan tällaisia kohtuutonta haittaa aiheuttavia laitoksia ilman riittävää osaamista ja ovat myös itse yllätettyjä parannusmuutoksista huolimatta. Kyseisessä tapauksessa on haitanteon piirteitä, eikä voida puhua yllätyksistä tai odottamattomista tapahtumista. Tämä siksi, että haitta on toistuvaa eikä sen todellista syytä ole pystytty selvittämään. Mitkä ovat seuraavat toimenpiteet? Mielestäni on vihdoin aika todeta, että tarvitaan myös tässä tapauksessa ympäristölupakäsittely, jossa asetetaan sellaiset reunaehdot toiminnalle, että ympäristön asukkaiden piinaaminen päättyy. 
     
  • Ympäristövalvontapäällikkö Marjo Alhon johdolla keskusteltiin asfalttiaseman valvontatilanteesta. Asian käsittely on kesken.

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.