Kunnanhallitus, kokous 7.11.2022

§ 397 Kasvatus- ja sivistyslautakunnan alaisen toiminnan neljännesvuosiraportti 1.1.-30.9.2022

TUUDno-2022-2051

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.vanni@tuusula.fi
Terttu Turnbull-Smith, talouspäällikkö, terttu.turnbull-smith@tuusula.fi

Perustelut

Valtioneuvosto on antanut kuntalain nojalla asetukset kunnan taloutta koskevien tietojen toimittamisesta (524/2020) sekä annetun asetuksen 12 ja 13 §:ssä on säännökset kunnan neljännes- ja puolivuosikatsausten sisällöstä. Puolivuosikatsauksessa on esitettävä toiminnan ja talouden olennaiset tapahtumat, talousarvion toteutuminen sekä kuvataan keskeiset tekijät, joiden ennakoidaan vaikuttavan tilikauden tuottojen ja kulujen määriin. Neljännesvuosikatsauksen laadinnassa on noudatettava kirjanpitolaissa säädettyjä yleisiä tilinpäätösperiaatteita.

Palvelualueiden toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista raportoidaan lautakunnalle neljännesvuosittain tammi-maaliskuulta, tammi-kesäkuulta ja tammi-syyskuulta sekä koko vuodelta tilinpäätöksessä. Lisäksi raportoidaan erikseen talouden ja hr-tietojen toteumista kuukausittain.

Kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 17.1.2022 §16 kasvatus- ja sivistyslautakunnan alaisten palveluyksiköiden käyttösuunnitelmat. Olennaiset tapahtumat ja talousarvion toteutumat, vuositavoitteiden seuranta sekä investointien toteutuminen ajalta 1.1.-30.9.2022 ovat liitteenä.

Tammi-syyskuun ajanjaksolta talouden tasaisen toteutumisen vertailuluku on 75 %. Lautakunnan alaisen toiminnan sitovan toimintakatteen toteuma oli 75,7 %, 62,2 milj. euroa (v2021: 75,6 %, 59,5 milj. euroa). Hankerahoitus on jaksotettu ja saamiset sekä ostovelat on kirjattu yleisiä tilinpäätösperiaatteita noudattaen.

Investoinneissa koulujen ja päiväkotien tietoliikenneverkkoja varten varattu määräraha, 100 000 euroa ja terveyskeskuksen astianpesulinjastoon varattu määräraha 54 000 euroa, esitetään poistettavaksi ja päiväkotien Martta Wendelin ja Nummenharju ensikertaisen irtaimiston hankintaan esitetään määrärahan lisäystä, 50 000 euroa.

Varhaiskasvatuspaikat ovat olleet alkuvuonna 100% käytössä, ja toimintaan osallistuvien lasten määrä on kasvanut. Syksylle 2022 paikat ovat täyttyneet etupainotteisesti. Varhaiskasvatuksen tarvitsee rekrytoida viiden lapsiryhmän kapasiteetin verran loppuvuodesta 2022 pystyäkseen tarjoamaan palveluita lakisääteisesti. Tämä tarkoittaa 15 kasvattajan tehtävän, kahden varahenkilön tehtävän ja yhden varajohtajan sekä päiväkodin johtajan tehtävän täyttämistä. Johtajan tehtävään kuuluu myös etelän alueen palveluohjaus. Lakisääteisen varhaiskasvatuspalvelun takaamiseksi esitetään kuuden uuden tehtävän perustamista.

Ehdotus

Esittelijä

Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • merkitä neljännesvuosiraportin tiedoksi
  • esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle talousarviomuutokset:

    Investoinnit: koulujen ja päiväkotien tietoliikenneverkot menovähennys 100 000 euroa, terveyskeskuksen astianpesulinjasto menovähennys 54 000 euroa, Pk Martta Wendelin ensikertainen irtaimisto menolisäys 30 000 euroa, Pk Nummenharju ensikertainen irtaimisto menolisäys 20 000 euroa
     
  • esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle perustettavaksi seuraavat virat ja tehtävät:

Päiväkodin johtajan virka

Sosionomin tehtävä (3)

Lastenhoitaja/varahenkilö (2)

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Terttu Turnbull-Smith, talouspäällikkö, terttu.turnbull-smith@tuusula.fi
  • Heidi Piikki, talousasiantuntija, heidi.piikki@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä kasvatus- ja sivistyslautakunnan alaisen toiminnan neljännesvuosiraportin ajalta 1.1.-30.9.2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kasvatus ja sivistys, talouden ohjaus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.