Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 20.9.2022

§ 86 Elintarvikelain 297/2021 55 §:n mukainen määräyksen antaminen Ruth African Grocery Store

TUUDno-2021-1904

Valmistelija

  • Saara Vainio, terveystarkastaja, saara.vainio@tuusula.fi

Perustelut

Asiaan liittyvät taustatiedot

Ruth African Grocery Store (y-tunnus 3002929-3) harjoittaa elintarvikkeiden vähittäismyyntiä ja myy pakattuja helposti pilaantuvia elintarvikkeita ja pakattuja ei-helposti pilaantuvia elintarvikkeita sekä tuoreita kasviksia ja hedelmiä myymälässä, jonka osoite on Viirintie 3, 01800 Klaukkala.

Toimijalle on annettu kirjallinen kehotus tarkastuksilla 10.3. ja 12.8.2021 pakattujen elintarvikkeiden suomenkielisten pakkausmerkintöjen puuttumisesta ja omavalvonnan lämpötilakirjanpidon puuttumisesta. Toimijaa kuultiin kirjallisesti terveysvalvonnan päällikön määräyksestä 25.8.2021. Seurantatarkastuksella 18.11.2021 toimijaa kehotettiin jälleen kirjallisesti suomenkielisten pakkausmerkintöjen puuttumisesta ja lämpötilakirjanpidon puuttumisesta. Toimijalle annettiin tarkastuksella myös kirjallisesti kehotus laittaa edellisen tarkastuskäynnin Oiva-raportti asiakkaiden nähtäville Ruokaviraston määräämällä tavalla. Toimijalle annettiin kehotusten johdosta elintarvikelain (207/2021) 55 §:n mukaisesti terveysvalvonnan päällikön määräys 1.12.2021 (§3). Seurantatarkastuksella 25.3.2022 havaittiin, että terveysvalvonnan päällikön määräystä ei ole noudatettu.

Havainnot

Seurantatarkastuksella 25.3.2022 havaittiin, että lähes kaikista pakatuista elintarvikkeista puuttui edelleen suomenkieliset pakkausmerkinnät, omavalvonnan lämpötilakirjanpitoa ei ollut esittää ja edellisen tarkastuskäynnin Oiva-raporttia ei ollut laitettu asiakkaiden nähtäville.

Asianosaisen kuuleminen

Toimijaa on kuultu 4.4.2022 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisesta määräyksestä, jonka tehostamiseksi annetaan elintarvikelain 68 §:n mukainen keskeyttämisuhka. Toimija on vastaanottanut kuulemiskirjeen 26.4.2022. Toimija ei ole jättänyt asiasta vastinetta määräaikaan mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Ympäristölautakunnan määräys

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa Ruth African Grocery Storelle, Viirintie 3, 01800 Klaukkala, y-tunnus 3002929-3) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen:

Päävelvoitteet

  1. Pakatuissa elintarvikkeissa on oltava vaaditut suomenkieliset pakkausmerkinnät.
  2. Omavalvonnan lämpötilaseuranta kylmälaitteiden osalta on oltava tarkastettavissa myymälässä.
  3. Edellisen tarkastuksen Oiva-raportti on asetettava asiakkaiden nähtäville Ruokaviraston määräämällä tavalla.

Määräaika

Päävelvoitteet tulee toteuttaa 20.10.2022 mennessä.

Ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Keskeyttämisuhka

Määräyksen tehostamiseksi asetetaan keskeyttämisuhka. Ruth African Grocery Storen toiminta tullaan keskeyttämään, mikäli päävelvoitteita ei toteuteta annettuun määräaikaan mennessä. Toiminta keskeytetään, kunnes päävelvoitteet (1-3) on toteutettu.

Perustelut määräyksen antamiselle


Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 1169/2011, 9 artiklan mukaisesti elintarvikepakkauksissa on oltava seuraavat tiedot:

elintarvikkeen nimi

ainesosaluettelo

allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostettuna ainesosaluettelossa (elintarviketietoasetus, liite II)

tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät (tarvittaessa)

sisällön määrä (paino- tai tilavuusyksikkö)

vähimmäissäilyvyysaika (parasta ennen -päivämäärä) tai viimeinen käyttöajankohta sekä pakastuspäivämäärä (joka koskee yksinomaan pakastettua lihaa, pakastettuja raakalihavalmisteita ja pakastettuja jalostamattomia kalastustuotteita)  

vastuussa olevan elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi tai aputoiminimi ja osoite

alkuperämaa tai lähtöpaikka (siten kuin elintarviketietoasetuksessa tai sen nojalla säädetään tai siten kuin muussa lainsäädännössä säädetään)

säilytysohje (tarvittaessa)

käyttöohje (tarvittaessa, muun muassa varoitusmerkintä tarvittaessa)

juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia (Ruokaviraston suositus: kiinteässä elintarvikkeessa, jos alkoholipitoisuus enemmän kuin 1,8 painoprosenttia)

ravintoarvo (eli ravintoarvoilmoitus) (poikkeukset huomioiden).

 

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014, 4 §:n mukaan valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden, joita myydään tai muuten luovutetaan vain yksikielisessä kunnassa, pakolliset pakkausmerkinnät on tehtävä ainakin kyseisen kunnan kielellä. 

Elintarvikelain (297/2021) 15 §:n mukaan elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella.

Kylmälaitteiden lämpötilaseuranta ja kirjanpito kuuluvat olennaisena osana elintarvikealan yrityksen omavalvontaan. Kylmälaitteiden lämpötiloja on seurattava päivittäin ja kirjattava ylös vähintään kerran viikossa.

Elintarvikelain (297/2021) 16 §:n mukaan suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piirissä olevan elintarvikealan toimijan on julkistettava valvontaviranomaisen antama elintarviketoiminnan tarkastuksesta kertova raportti. Elintarvikehuoneistossa, jossa kuluttajat asioivat, raportin on oltava esillä sisäänkäynnin yhteydessä tai muussa kuluttajalle helposti havaittavassa paikassa.

Oiva-raportin puuttuminen kuluttajien nähtäviltä johtaa kuluttajaa harhaan.

 

Yhteenveto

Pakatuissa elintarvikkeissa on oltava pakolliset pakkausmerkinnät suomeksi.

Elintarvikealan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla hän hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikelainsäädännön vaatimukset ja pidettävä omavalvonnassa lämpötiloista kirjaa.

Elintarvikealan toimijan on asetettava Oiva-raportti asiakkaiden nähtäville sisäänkäynnin yhteyteen tai muualle kuluttajan helposti havaitsemaan paikkaan.

Ruth African Grocery Store on toistuvista kehotuksista ja Terveysvalvonnan päällikön antamasta elintarvikelain 55 §:n määräyksestä huolimatta myynyt vähittäismyymälässään pakattuja elintarvikkeita, joissa ei ole suomenkielisiä pakkausmerkintöjä. Kylmälaitteiden lämpötilakirjanpitoa ei myöskään ole ollut tarkastettavissa ja Oiva-raporttia ei ole asetettu asiakkaiden nähtäville.

Koska epäkohtia ei ole korjattu kehotuksista huolimatta, ​on epäkohtien poistamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys. Määräystä on tarpeen tehostaa elintarvikelain 68 §:n mukaisella keskeyttämisuhalla.

Täytäntöönpano         

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

  1. Tarkastuspöytäkirja 25.3.2022
  2. Kuuleminen 6.4.2022

Sovelletut oikeusohjeet

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 1169/2011, 9 artikla

Elintarvikelaki 297/2021, 6 §, 10 §, 15 §, 16 §, 40 §, 55 §, 68 §, 74 § ja 78 §

Hallintolaki 434/2003

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014, 4 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021, § 22

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusosoitus liitteenä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että Miia Suurkuukka poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17:05.

Tiedoksi

Päätösote saantitodistuksella  Ruth African Grosecery Store, Viirintie 3, 01800 Klaukkala

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.