Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 20.9.2022

§ 87 Luonnonmuistomerkin rauhoituksen purkuhakemus Mäntsälä

TUUDno-2021-2353

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tapio Reijonen, ympäristönsuojelupäällikkö, tapio.reijonen@tuusula.fi

Perustelut

Asia

Asunto Oy Mäntsälän Väinönkulma ja Asunto Oy Mäntsälän Väinönreuna ovat toimittaneet 17.10.2020 Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle luonnonmuistomerkkinä suojellun sembramännyn suojelun purkuhakemuksen. Mänty sijaitsee kiinteistöllä 505-407-2-596, osoitteessa Väinöntie 12, Mäntsälä (hallinnanjakosopimuksen yhteistontti).

Sembramänty on rauhoitettu luonnonmuistomerkiksi Mäntsälän kunnanhallituksen toimesta 3.3.1997, § 71 (luonnonmuistomerkin rauhoittaminen Mäntsälän kylän Kumpurannan tilalla RN:o 2:74). Päätöksen mukaan sembramänty on paikkakunnan suurin, erittäin kaunis, tuuhea, terve ja elinvoimainen.

Hakijat eivät ole kaatamassa puuta, mutta näkevät tarpeelliseksi mm. sahata läheiseen sähkölinjaan ulottuvia oksia. Puu sijaitsee lähellä piharakennuksia ja hakijat ovat esittäneet huolensa puun toimimisesta ukkosenjohdattimena ja puun mahdollisesta kaatumista myrkyssä. Kiinteistön omistajat suunnittelevat myös piha-alueen asfaltointia, jolla voi olla vaikutusta puun veden saantiin, joskin puun ympärillä oleva nurmialue säilyisi ennallaan. Hakijoilla ei ollut tietoa tontilla olevasta luonnonmuistomerkistä ja sen tuomasta rasitteesta tontin ostohetkellä, sillä tontille ei oltu merkitty puita eikä luonnonmuistomerkkiä oltu merkitty kyltillä.

Luonnonsuojelulain 28 §:n mukaan kunta voi omistajan hakemuksesta tai elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä lakkauttaa 26 §:ssä tarkoitetun luonnonmuistomerkin rauhoituksen, jos rauhoitukselle ei ole enää perusteita tai jos rauhoitus estää yleisen edun kannalta merkittävän hankkeen tai suunnitelman toteuttamisen. Hakemuksesta on hankittava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on pyytänyt asiasta lausuntoa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta. ELY:n 21.12.2020 antamassa lausunnossa todetaan, että puun suojelulle on yhä perusteet sen maisemallisen merkityksen vuoksi. ELY puoltaa suojelun voimassaoloa. Lausunnossa todetaan, että rauhoitetun luonnonmuistomerkin vahingoittaminen tai turmeleminen on kielletty ja sen estämiseksi on huolehdittava luonnonmerkin merkitsemisestä selvästi havaittavalla tavalla.

Maastokäynneillä tehdyt havainnot

Ympäristösuunnittelija Mia Honkanen on tehnyt kohteelle katselmuksen 2.11.2020 yhdessä kunnanpuutarhurin kanssa. Ympäristösuunnittelija Annina Vuorsalo on käynyt paikalla 24.9.2021 ja keskustellut purkuhakemuksen edustajan kanssa. Keskustelua on käyty myös sähköpostitse ja puhelimitse.

Mänty on ympärysmitaltaan noin 2,7 metriä ja korkeudeltaan arviolta 19 metriä. Yläosa puusta on kaksihaarainen. Mänty kasvaa nurmikkoalueella taloyhtiön pysäköintipaikan ja asfaltoidun Väinöntien välissä. Puulta on tien reunaan matkaa noin 3 metriä. Männyllä ei ole suojelukylttiä. Ympäristökeskus voi huolehtia siitä, että jatkossa luonnonmuistomerkki merkitään selvästi havaittavalla tavalla.

Puun oksat ovat levät ja tuuheat. Rungon alaosasta on sahattu irti kymmenisen oksaa. Poistetut oksat ovat sijoittuneet pääasiassa paikoitusalueen puolelle. Nyt puun alimmat oksat ovat noin kahden metrin korkeudessa. Myös tien puolelta noin 7 metrin korkeudesta on katkennut/katkaistu kaksi oksaa. Todennäköisesti oksat ovat katkaistu, koska ne ovat yltäneet tien yli kulkevan sähkölinjan päälle. Oksahankojen tyvellä vaikutti olevan linnunpesä.

On syytä olettaa, että mänty ei ole sembramänty (Pinus cembra), vaan makedonianmänty (Pinus peuce). Makedonianmäntyyn viittaa hyvin voimakas pihkaisuus mm. oksien tyvellä ja kävyissä. Myös puun runko on harmaa ja kuusta muistuttava. Myös nuoret kävyt ovat näillä kahdella eri malliset, sebramännyllä lilan väriset, tynnyrinmuotoiset ja lähes pystyt, makedonianmännyllä pitkänomaiset, vihreät ja pihkaiset. Makedonianmänty on myös alaoksistostaan pitkäikäisempi kuin sembramänty.

Mänty on kaunis maisemallisesti ja kokonaisuudessaan se vaikutti tuuhealta ja hyväkuntoiselta. Puun tyvellä kasvoi kääpä, mutta lahoamisen merkkejä ei havaittu. Puun kaatumiselle ei ole normaalia suurempaa riskiä.

Sovelletut oikeusohjeet:

Luonnonsuojelulaki 28 § (22.12.2009/1587

Luonnonmuistomerkin rauhoituksen lakkauttaminen

Kunta voi omistajan hakemuksesta tai elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä lakkauttaa 26 §:ssä tarkoitetun luonnonmuistomerkin rauhoituksen, jos rauhoitukselle ei ole enää perusteita tai jos rauhoitus estää yleisen edun kannalta merkittävän hankkeen tai suunnitelman toteuttamisen.

Hakemuksesta on hankittava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto. Jos asia on tullut vireille elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä, alueen omistajalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö 2 §, 2 mom.

(Keski-Uudenmaan) Ympäristölautakunta päättää lisäksi luonnonsuojelulain 26 §:ssä säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta ja 28 §:ssä säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisen lakkauttamisesta.

---

Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun Taru Mansnerus esitti Jari Renlundin ja Esa Lahtelan kannattamana asian palauttamista uudelleen valmisteluun.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu muutosesitys on asia ratkaistava äänestämällä. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta hyväksyi puheenjohtajan äänestysesityksen, että ne jotka kannattavat pohjaehdotusta äänestävät "jaa" ja ne jotka kannattavat Mansneruksen tekemää muutosesitystä äänestävät "ei".

Suoritetussa äänetyksessä annettiin 0 jaa-ääntä ja 14 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi muutosehdotuksen tulleen Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan päätökseksi.

Ehdotus

Esittelijä

Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää pitää luonnonmuistomerkin suojelupäätöksen voimassa, koska puun luonnonsuojelullinen arvo on ennallaan. Vaikka puu on todennäköisesti eri lajia kuin alkuperäisessä päätöksessä, kyseessä on sama näyttävä puuyksilö, joka alun perin on suojeltu.

Mikäli vaarallisia oksia halutaan poistaa, se on pienimuotoisesti mahdollista. Keski-Uudenmaan ympäristökeskua antaa tarkemmat ohjeet oksien poistamisesta. Puun suojeluarvoa ei saa heikentää.

Päätös

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta

  • päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteluun.

Miia Suurkuukka poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Annina Vuorsalo, ympäristösuunnittelija, annina.vuorsalo@tuusula.fi

Perustelut

Aiempi käsittely

 

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, 9.11.2021

 

Asia

 

Asunto Oy Mäntsälän Väinönkulma ja Asunto Oy Mäntsälän Väinönreuna ovat toimittaneet 17.10.2020 Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle luonnonmuistomerkkinä suojellun männyn suojelun purkuhakemuksen. Ympäristölautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 9.11.2021 ja palautti asian valmisteluun edellyttäen puun kuntotutkimusta ja lajinmääritystä.

 

Puusta tilattiin arboristin kuntoarvio, joka tehtiin 29.4.2022, kun maaperä ja puuaines eivät olleet enää talven jäljiltä jäässä. Kuntoarviossa todettiin, että taloyhtiötä rakentaessa puun ympäri on tehty kaivauksia ja  osa kaivauksista on tehty syvään, joten suurella todennäköisyydellä juuristoa on vahingoitettu. Arvion mukaan kaivaukset ovat liian lähellä puuta sen kokoon nähden ja aiheuttavat riskin juuriston lahoamiseen ja/tai puun kaatumiseen huolimatta siitä, että männyllä saattaa olla paalujuuri. Tutkimuksen yhteydessä tehtiin mikroporaus, jossa mittauskohdassa puun tyvessä havaittiin ydinlahoa. Pitävää puuta oli mittauskohdassa noin 65 %. Puun elinvoima todettiin hyväksi. Arvion yhteydessä puulaji vahvistettiin makedonianmännyksi. Kuntotutkimuksen toimenpidesuosituksena suositeltiin puun poistoa vuoden kuluessa.

 

Luonnonmuistomerkin purkuhakemuksesta on annettu luonnonsuojelulain 28 §:n edellyttämä Uudenmaan ELY-keskuksen lausunto 9.11.2021, jossa puollettiin suojelun voimassaoloa. Kuntoarvion valmistuttua pyydettiin ELY-keskukselta uusi lausunto asiaan. Lausunnossaan 11.8.2022 ELY-keskus katsoo, että luonnonmuistomerkin suojelun perusteet ovat edelleen olemassa. Lausunnossa todetaan, että puun kuntotutkimuksessa olevien kuvien ja lausunnon perusteella puu vaikuttaa elinvoimaiselta, vaikka sen tyvessä on osittain lahoa. Ympärillä suoritetut kaivuut ovat saattaneet vahingoittaa puun juuria, mutta männyille tyypillinen paalujuuri tekee niistä lähtökohtaisesti myrskynkestäviä. ELY-keskus ei puolla rauhoituksen lakkauttamista, mutta kehottaa seuraamaan puun kuntoa ja sen elinvoimaisuutta säännöllisesti.

 

Sovelletut oikeusohjeet:

 

Luonnonsuojelulaki 28 § (22.12.2009/1587

Luonnonmuistomerkin rauhoituksen lakkauttaminen

Kunta voi omistajan hakemuksesta tai elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä lakkauttaa 26 §:ssä tarkoitetun luonnonmuistomerkin rauhoituksen, jos rauhoitukselle ei ole enää perusteita tai jos rauhoitus estää yleisen edun kannalta merkittävän hankkeen tai suunnitelman toteuttamisen.

Hakemuksesta on hankittava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto. Jos asia on tullut vireille elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä, alueen omistajalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi.

 

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö 2 §, 2 mom.

(Keski-Uudenmaan) Ympäristölautakunta päättää lisäksi luonnonsuojelulain 26 §:ssä säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta ja 28 §:ssä säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisen lakkauttamisesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää pitää luonnonmuistomerkin suojelupäätöksen voimassa, koska puun suojelun perusteet ovat edelleen olemassa. Mikäli vaarallisia oksia halutaan poistaa, se on pienimuotoisesti mahdollista. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus antaa tarkemmat ohjeet oksien poistamisesta. Puun suojeluarvoa ei saa heikentää.

---

Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun Taru Mansnerus kannatti päätösehdotusta. Eero Linnamäki Antti Vaittisen kannattamana esitti, että luonnonmuistomerkin rauhoitus lakkautetaan. Koska oli tehty kannatettu muutosesitys, puheenjohtaja totesi, että asia on ratkaistava äänestämällä. Äänestysesitykseksi hyväksyttiin puheenjohtajan esitys, jonka mukaan ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Linnamäen tekemää muutosesitystä, äänestävät "ei". Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 ei -ääntä (Heino, Kolehmainen, Vaittinen, Linnamäki, Lahtela, Renlund, Torkkeli ja Ovaska) ja 6 jaa -ääntä (Särkiniemi, Vikman-Kanerva, Saarnivuo, Carlenius, Sarenius-Majala ja Mansnerus). 

Puheenjohtaja totesi muutosesityksen tulleen ympäristölautakunnan päätökseksi äänin 8–6, 0 tyhjää.

Päätös

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päätti lakkauttaa luonnonmuistomerkin rauhoituksen.

Tiedoksi

Asunto Oy Mäntsälän Väinönkulma ja Asunto Oy Mäntsälän Väinönreuna,
Mäntsälän kunta,
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.