Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 20.9.2022

§ 94 Koulujen lukuvuosisuunnitelmat 2022-2023

TUUDno-2022-1877

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi

Perustelut

Perusopetusasetuksen 9 §:n mukaan opetuksen järjestäjän tulee laatia lukuvuosittain opetussuunnitelmaan perustuva suunnitelma (jäljempänä lukuvuosisuunnitelma), jossa määrätään seuraavista asioista:
1. opetuksen yleinen järjestäminen
2. opetustunnit
3. opetuksen yhteydessä järjestettävä muu toiminta
4. työajat
5. koulun ulkopuolella annettava opetus
6. muut tarpeelliset opetuksen järjestämiseen liittyvät asiat.
 

Lukion osalta säädökset ovat lukioasetuksen 3 §:n mukaan koulutuksen järjestäjän tulee laatia vuosittain opetussuunnitelmaan perustuva suunnitelma (jäljempänä lukuvuosisuunnitelma) jossa määrätään seuraavista asioista:
1. opetuksen yleinen järjestäminen
2. opetustunnit
3. opetuksen yhteydessä järjestettävä muu toiminta
4. työajat
5. koulutuksen järjestäjän yhteistyöstä muiden koulutuksen järjestäjien kanssa, koulutuksen hankkimisesta muulta koulutuksen järjestäjältä sekä muulta yhteisöltä tai säätiöltä
6. itsenäisestä opiskelusta
7. muut tarpeelliset opetuksen järjestämiseen liittyvät asiat.

Lukuvuonna 2022-​ 23 koulujen yhteisenä kehittämiskohteena on edelleen Agenda2030 ja kestävä tulevaisuus. Kestävän tulevaisuuden toimissa korostuvat demokratiakasvatus,​ tasa-​arvoinen toimintakulttuuri,​ vastuulliseen kuluttamiseen ohjaaminen ja ilmastotekoihin kannustaminen. Tuusulan Agenda2030 portaat otetaan käyttöön tulevan lukuvuoden aikana ja sitä kautta teemat tulevat tutuksi kaikille tuusulalaisille oppilaille. Henkilöstön osaamista teemoista vahvistetaan opetuksen koulutuskalenterin monipuolisilla koulutuksilla. Kehittämissuunnitelman 2022-2025 osa-alueet ovat Oppiminen ja hyvinvointi, Henkilöstön osaaminen, Kestävä tulevaisuus, Digitaaliset palvelut, Laatu ja arviointi, Osallisuus ja kumppanuudet sekä Johtaminen. Oppiminen ja hyvinvointi korostuu edelleen koulujen toiminnassa ja sen lisäämiseen panostetaan monin eri tavoin. Koulut panostavat tulevana lukuvuonna yhteisöllisyyden palauttamiseen esimerkiksi yhteisten koulukohtaisten sekä kuntakohtaisten tapahtumien kautta.

1.5.2019 voimaantulleen sivistyksen toimialueen toimintasäännön mukaan sivistysjohtaja hyväksyy koulujen lukuvuosisuunnitelmat.

Diasarja, jossa kuvataan lukuvuosisuunnitelmien kannalta keskeisiä toimia lukuvuonna 2022-23 on liitteenä. Sivistysjohtajan päätös sekä liitteinä olevat lukuvuosisuunnitelmat toimitetaan tiedoksi lautakunnalle ennen kokousta.

Opetussuunnitelman liitepohjat ovat liitteinä.

 

TUNTIRESURSSIT

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 19.3.2013 § 14 hyväksynyt perusopetuksen tuntiresurssien myöntämisperiaatteet ja 20.4.2021 § 34 lukion tuntiresurssien myöntämisperiaatteet. Tuntiresurssiesitykset lukuvuodeksi 2022-2023 on valmisteltu lautakunnan hyväksymien myöntämisperiaatteiden mukaisesti.

Sivistysjohtajan päätökset vuosiluokkien 1-6 ja 7-9 ja lukion tuntiresursseista lukuvuodelle 2022-2023 ovat liitteenä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää merkitä tiedoksi koosteen koulujen lukuvuosisuunnitelmista ja keskeiset kehittämiskohteet lukuvuodelle 2022-2023.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Opetuspäällikkö Markus Torvinen esitteli asiaa kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.