Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 20.9.2022

§ 91 Varhaiskasvatuksen tulosidonnainen palveluseteli

TUUDno-2022-848

Aikaisempi käsittely

Ehdotus

Valtuusto päättää

  • ottaa käyttöön Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksessa varhaiskasvatuksen tulosidonnaisen palvelusetelin 1.8.2023 alkaen
  • palvelusetelin enimmäisarvoksi vaihtoehdon C mukaisesti 870 euroa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Varhaiskasvatuspäällikkö Hannamari Halinen oli asiantuntijana kokouksessa.

Valmistelija

  • Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.vanni@tuusula.fi

Perustelut

Lainsäädännöllinen tausta

Varhaiskasvatuslain 5 §:n mukaan kunta voi järjestää varhaiskasvatusta omana tuotantona tai hankkia ne sopimukseen perustuen muulta palvelujen tuottajalta siten kuin kuntalain 8 ja 9 §:ssä säädetään. Kunta voi myös antaa palvelun käyttäjälle sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain (569/2009) mukaisen palvelusetelin.

Varhaiskasvatuslain 14 §:n mukaan lapsen vanhemmilla tai muilla huoltajilla, jotka eivät valitse kunnan järjestämää varhaiskasvatuspaikkaa, on lapsen muulla tavalla tapahtuvan hoidon tai varhaiskasvatuksen järjestämiseksi oikeus lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain (1128/1996) mukaiseen tukeen.

Kunnan on pyrittävä järjestämään varhaiskasvatusta lähellä palvelun käyttäjiä ottaen huomioon asutuksen sijainti sekä liikenneyhteydet.

 

Valmistelun taustaa

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päätti kokouksessa 26.10.21 (§101) aloittaa varhaiskasvatuksen tulosidonnaisen palvelusetelin valmistelun. Lisäksi lautakunta antoi kunnanhallitukselle tiedoksi varhaiskasvatuksen tulosidonnaisen palvelusetelin valmistelun aloittamisen.

Kokouksessa 14.12.2022 (§128) esiteltiin kasvatus- ja sivistyslautakunnan hyväksymän alustavan suunnitelman mukaisesti palvelusetelin sääntökirjaluonnos ja käytiin lähetekeskustelu valmistelun etenemisestä.

Varhaiskasvatuksen tulosidonnaisen palvelusetelin sääntökirjaluonnos toimitettiin tiedoksi lautakunnalle esityslistan oheismateriaalina.

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päätti kokouksessaan 26.4.2022 (§39) ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto päättää ottaa käyttöön Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksessa varhaiskasvatuksen tulosidonnaisen palvelusetelin 1.8.2023 alkaen.

Lautakunta päätti ehdottaa kunnanhallitukselle palvelusetelin enimmäisarvoksi 870 euroa. Lisäksi lautakunta hyväksyi palvelusetelisääntökirjan rakenteen ja valtuutti varhaiskasvatuspäällikön täydentämään sääntökirjaan kokouksessa päätetyt asiat.

Lisäksi lautakunta päätti 26.4.22, että palvelusetelisääntökirja tuodaan hyväksyttäväksi lautakuntaan palvelusetelin käyttöönoton varmistuttua.

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 2.5.2022 (§160) ehdottaa valtuustolle, että kunnan valtuusto päättää ottaa käyttöön Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksessa varhaiskasvatuksen tulosidonnaisen palvelusetelin 1.8.2023 alkaen ja että palvelusetelin enimmäisarvo on 870 euroa.

10/2021 Kasvatus- ja sivistyslautakunta Päätös varhaiskasvatuksen tulosidonnaisen palvelusetelin valmistelun aloittamisesta
11-12/2021 Kasvatus- ja sivistyslautakunta Sääntökirjaluonnoksen esittely ja lähetekeskustelu valmistelun etenemisestä
1-2/2022 Yksityiset palvelutuottajat Palveluntuottajien kuuleminen sääntökirjaluonnoksesta, palvelusetelin arvosta ja hintakatosta
4/2022 Kasvatus- ja sivistyslautakunta Sääntökirjan hyväksyminen ehdollisena ja lautakunnan esitys palvelusetelin arvosta ja hintakatosta
5/2022 Kunnanhallitus Päätös palvelusetelin arvosta ja hintakatosta ehdollisena
12/2022 Kunnanvaltuusto Päätös varhaiskasvatuksen tulosidonnaisen palvelusetelin käyttöönotosta käsitellään talousarvion kästittelyn yhteydessä

 

Tehdyt päivitykset

 

Palvelusetelisääntökirjaan on päivitetty lautakunnan hyväksymä palvelusetelin enimmäisarvo 870€. Lisäksi siihen on päivitetty lautakunnan hyväksymät lapsen iän ja varhaiskasvatustarpeen mukaiset kertoimet.


Ikäkerroin:

  • Alle 3-vuotiaat lapset, kerroin 1,52
  • 3 vuotta täyttänyt lapsi, kerroin 1
     

Varhaiskasvatusaikakerroin

  • Kokoaikainen (vähintään 35 tuntia kestävä) varhaiskasvatus, kerroin 1
  • 21 tuntia – 34 tuntia kestävä varhaiskasvatus, kerroin 0,85
  • Osa-aikainen varhaiskasvatus (enintään 20h viikossa), kerroin 0,5

Esiopetusta täydentävä varhaiskasvatus

  • varhaiskasvatus yli 20 tuntia viikossa kerroin 0,5
  • varhaiskasvatus enintään 20 tuntia viikossa, kerroin 0,47
     

Varhaiserityiskasvatus, kerroin 0,5 – 3,0

 

Lisäksi tehtiin muutoksia seuraaviin kohtiin:

  • 2.1 ehdotetaan, että perheen maksama hinta palveluntuottajalle voi olla 30€ setelin enimmäisarvoa suurempi. Arvioidaan, että summa on kohtuullinen, eikä eriarvoista perheitä.
  • Lisättiin kohta 2.4. Sovellettava lainsäädäntö ja lakipykälät.
  • Lisättiin kohtaan 3.2. hakemiseen liittyvät aikamääreet.
  • Tarkennettiin kohtaa 3.6. palvelusetelin voimassaolo ja kesäajalla palvelusetelin maksatus
  • 4. ehdotetaan, että Tuusulan kunta maksaa palvelusetelin myös toiseen kuntaan, joka on hyväksytty Tuusulan ps-tuottajaksi. Lisäksi ehdotetaan, että sisarusalennus koskee yksityisessä ja kunnallisessa olevia sisaruksia.
  • Kohtaan 4.1 lisättiin ohje palvelusetelin arvon tarkistusperiaatteesta
  • 4.3. Lisättiin kunnan oikeus rajoittaa palvelusetelin käyttöä mikäli lapsella on laajat tuen tarpeet, ja joiden järjestäminen palvelutuottajalla tuottaisi kohtuuttomia vaatimuksia
  • Kohtaan 9.2 Lapsen tuki varhaiskasvatuksessa, lisättiin paikallisesta vasusta sama teksti.
  • Kohtaa 10.2 päivitettiin arvioinnin osalta. Laatumittarien seuranta ja raportointi muotoon Varhaiskasvatuksen toiminnan, tavoitteiden ja laadun arviointi
  • Loppuun lisättiin kappale arvioinnista, joka vasu-perusteiden mukaisesti keskeistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • todeta, että sääntökirjaan on täydennetty kokouksessa 26.4.2022 päätetyt asiat
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että tulosidonnaisen palvelusetelin enimmäisarvon lisäksi palvelun tuottaja voi periä asiakkaalta enintään 30 euroa.
  • hyväksyä ehdotuksen, että Tuusulan kunta maksaa palvelusetelin myös toiseen kuntaan, joka on hyväksytty Tuusulan ps-tuottajaksi ja että sisarusalennus koskee sisaruksia, jotka ovat varhaiskasvatuksessa eri palveluntuottajilla (yksityisessä ja kunnallisessa olevat sisarukset)
  • hyväksyä sääntökirjaan tehdyt tekstissä mainitut muutokset.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kasvatus ja sivistyslautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.