Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 16.8.2022

§ 71 Elintarvikelain 297/2021 68 §:n mukainen uhkasakon tuomitseminen Rohto Ayurveda Oy Numminen Mäntsälä

TUUDno-2021-2169

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tarmo Asikainen, elintarviketarkastaja, tarmo.asikainen@tuusula.fi

Perustelut

Asiaan liittyvät taustatiedot

Rohto Ayurveda Oy maahantuo elintarvikkeita, joita myydään eteenpäin ravintolisinä. Ravintolisiä markkinoidaan toimijan hallinnassa olevalla verkkosivustolla ja verkkokaupassa lääkkeellisillä väitteillä.

Ravintolisien markkinointiin liittyvästä lääkkeellisten väitteiden käytöstä on annettu kirjallinen korjauskehotus tarkastuksella 13.9.2021 (tarkastuskertomus 22.10.2021).

Havainnot

Seurantatarkastuksella 26.1.2022 (tarkastuspöytäkirja 4.2.2022) todettiin, että verkkosivustolla ja verkkokaupassa on edelleen elintarvikkeiden lääkkeellistä markkinointia. Pieni osa lääkkeellisiksi katsotuista väitteistä oli poistettu.

Asianosaisen kuuleminen

Toimijaa kuultiin 1.11.2021 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta. Ensimmäisen päävelvoitteen mukaan toimijan tuli lopettaa elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi välittömästi. Lääkkeelliset väitteet ja viittaukset tuli poistaa toimijan hallinnassa olevalta verkkosivustolta (ja verkkokaupasta) välittömästi.

Toimijan vastine kuulemiseen elintarvikelain § 55 mukaisesta määräyksestä vastaanotettiin 22.12.2021. Toimija kirjoittaa vastineessaan, että tuotteiden markkinoinnissa käytettyjen väitteiden perusteet on lisätty verkkosivuille komission sallimien numeroitujen väitteiden mukaisesti.

Todettiin, että toimija on täydentänyt verkkokaupassa markkinoimiaan tuotteita väitteillä, jotka perustuvat kasviperäisiä ainesosia koskeviin väitteisiin, joiden osalta komissio ei ole tehnyt päätöstä niiden hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Kyseisiä väitteitä voi käyttää markkinoinnissa elintarvikealan toimijan omalla vastuulla, jos ne eivät muulla tavoin ole elintarvikelainsäädännön vastaisia. Lääkkeelliset väitteet, joissa elintarvikkeeseen liitetään ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, tai viitataan sellaisiin ominaisuuksiin, ovat elintarvikelainsäädännön vastaisia.

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä. Elintarvikealan toimija vastaa toiminnassaan siitä, että markkinoiduista elintarvikkeista annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Rohto Ayurveda Oy ei ole toiminut annettujen kehotusten mukaisesti. Elintarvikkeita markkinoidaan lääkkeellisillä väitteillä verkkosivustolla ja verkkokaupassa. Elintarvikkeiden lääkkeelliseen markkinointiin liittyvästä epäkohdasta on jouduttu antamaan toistuvasti kehotuksia, jolloin katsotaan, että epäkohtien poistamiseksi ja asioiden korjaamisen varmistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Ehdotus

Esittelijä

Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Ympäristölautakunnan määräys

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa Rohto Ayurveda Oy:lle, Onkimaantie 3, 04660 Numminen, y-tunnus 3164195-1) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen.

Päävelvoite

  1. Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi tulee lopettaa välittömästi. Toimijan vastuulla olevalta verkkosivustolta (ja verkkokaupasta) on poistettava kaikki väitteet, joissa elintarvikkeeseen liitetään ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, tai viitataan sellaisiin ominaisuuksiin.

Määräaika

Päävelvoite tulee toteuttaa 30.4.2022 mennessä.

Ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Uhkasakko

Päävelvoitteen tehostamiseksi tullaan asettamaan 2 000 euron uhkasakko. Uhkasakko voidaan langettaa maksettavaksi, jos päävelvoitetta ei noudateta määräaikaan mennessä.

Perustelut määräyksen antamiselle

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä. Elintarvikealan toimija vastaa toiminnassaan siitä, että markkinoiduista elintarvikkeista annettavat tiedot ovat oikein ja eivät johda kuluttajaa harhaan.

Toimijan markkinoimat tuotteet ovat elintarvikkeita, eivät rohdosvalmisteita tai lääkkeitä. Elintarvikkeen markkinoinnissa käytetyn väitteen ei tule olla kuluttajaa harhaanjohtava tai esittää elintarvikkeella / ainesosalla olevan lääkkeellisiä vaikutuksia. Esimerkiksi elintarvikkeen markkinoinnissa mm. tulehduksiin viittaaminen "lievittää tulehduksia" tai "tulehduksia lievittävä vaikutus" on lainsäädännön tarkoittamaa elintarvikkeiden lääkkeellistä markkinointia ja / tai lääkkeellisiin vaikutuksiin viittaamista. Myös ilmaisut "tunnetun kolmen rohdon yhdistelmä" tai "on tehokas ja monipuolinen rohto" viittaavat lääkkeellisyyteen ja johtavat kuluttajaa harhaan.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 artiklan 7, 1 kohdan mukaan elintarviketiedot eivät saa johtaa harhaan, erityisesti liittämällä elintarvikkeeseen vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole. Artiklan 7, kohdan 2-3 mukaan elintarviketietojen on oltava oikeellisia ja elintarviketiedoissa ei saa antaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin.

Elintarvikelain 297/2021 § 6 momentin 1 mukaan toimijan on huolehdittava siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Yhteenveto

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä.

Rohto Ayurveda Oy on poistanut osan lääkkeellisistä väitteistä, ​mutta ei kaikkia. Toimija markkinoi edelleen myymiään elintarvikkeita lääkkeellisillä väitteillä.

Koska kaikkia epäkohtia ei ole korjattu kehotuksista huolimatta, ​on epäkohtien poistamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Täytäntöönpano         

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

  1. Tarkastuspöytäkirja 22.10.2021
  2. Kuulemiskirje 1.11.2021
  3. Toimijan vastine kuulemiseen 22.12.2021
  4. Tarkastuspöytäkirja 2.2.2022

Sovelletut oikeusohjeet

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 7 ja 14

Elintarvikelaki 297/2021 1 §, 2 §, 6 §, 55 §, 71 §; 78 §

Hallintolaki 434/2003

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusosoitus liitteenä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tarmo Asikainen, elintarviketarkastaja, tarmo.asikainen@tuusula.fi

Perustelut

Asiaan liittyvät taustatiedot

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antoi 15.2.2022 Rohto Ayurveda Oy:lle elintarvikelain §:55 mukaisen uhkasakolla tehostetun määräyksen. Määräyksen ensimmäisen päävelvoitteen mukaan toimijan tuli lopettaa elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi välittömästi. Toimijan vastuulla olevalta verkkosivustolta ja verkkokaupasta tuli poistaa kaikki väitteet, joissa elintarvikkeeseen liitetään ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, tai viitataan sellaisiin ominaisuuksiin.

Toimija Rohto Ayurveda Oy:n edustajan kanssa pidettiin 1.4.2022 keskustelutilaisuus, jossa häntä ohjattiin ja neuvottiin suullisesti liittyen elintarvikelainsäädännön tarkoittamaan lääkkeelliseen markkinointiin. Toimijan verkkosivuilta käytiin esimerkein läpi tekstejä, jotka ovat elintarvikkeiden lääkkeellistä markkinointia. Samalla hänelle myönnettiin pyydetty lisäaika 31.5.2022 saakka toimenpiteiden toteuttamiseen.

Havainnot

Annetun määräajan jälkeen 1.6.2022 todettiin, että toimija oli poistanut verkkosivustolta ja verkkokaupasta osan lääkkeellisestä markkinoinnista, mutta ei kaikkea. Esimerkiksi toimijan verkkosivustolla kerrotaan sairauksista ja niiden ennalta ehkäisemisestä tai hoitamisesta ayurvedan avulla. Artikkeleissa mm. käydään läpi eri sairauksiin ja oireyhtymiin johtavia riskitekijöitä sekä niiden kuvauksia ja ayurvedan ruokavalion merkitystä hoidossa. Artikkeleiden loppuun on linkitetty toimijan markkinoimia yrttivalmisteita, joiden ilmoitetaan lievittävän oireita tai auttavan. Myös sivuilla olevilla sosiaalisen median videoilla kerrotaan suullisesti lähes samat asiat kuin kirjoitetussa tekstissä. Lisäksi videoilla kerrotaan toimijan tuotteista, joiden annetaan ymmärtää olevan tarkoitettuja näiden sairauksien ja oireyhtymien itsehoitoon.

1.8.2022 todettiin, että toimija oli lisännyt korjauksia ja poistanut osan lääkkeellisestä markkinoinnista, mutta ei kaikkea. Toimijan myymät elintarvikkeet ja sivustolla esitetyt lääkkeelliset väitteet ovat yhdistettävissä toisiinsa. Käytännössä verkkosivuilla kerrotaan osan tuotteiden kohdalla niiden olevan yleisesti käytettyjä ayurvedassa jonkun tietyn terveyshyödyn saavuttamiseksi. Samalla sivustolla viitataan tuotteiden ja niiden sisältämien ainesosien olevan ayurvedassa käytettäviä luonnontuotteita, joilla on sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia vaikutuksia. Tällöin lääkkeellinen markkinointi ja toimijan markkinoimat elintarvikkeet ovat yhdistettävissä toisiinsa. Esimerkiksi osan myytävänä olevien tuotteiden kohdalla kerrotaan niiden olevan yleisesti käytettyjä ayurvedassa jonkun tietyn terveyshyödyn saavuttamiseksi. Samalla sivustolle on linkitetty tiettyjen tuotteiden yhteyteen siihen liittyvä artikkeli ”Tähän tuotteeseen liittyviä artikkeleita” mm. ”fibromyalgian hoito ayurvedan avulla”. Myös sivuilla olevissa podcasteissa annetaan viitteitä kehon tulehdusten hoitamisesta ja/tai parantamisesta ayurvedan avulla ja mainitaan eri ainesosien toimivan rohtoina mm. päänsärkysairauksien hoitamiseen.

Asianosaisen kuuleminen

Toimijaa kuultiin 1.6.2022 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 68 §:n mukaisen uhkasakon tuomitsemisesta.

Toimijan vastine kuulemiseen elintarvikelain § 68 mukaisen uhkasakon tuomitsemisesta vastaanotettiin 17.6.2022.

Toimija kirjoittaa vastineessaan, että nyt verkkosivuilta ja tuotekuvauksista on poistettu kaikki sairauksiin viittaavat tekstit. Myös Ruokaviraston sivuilta löytyvän EFSAn terveysväitelistan väitteiden läpikäyntiin on kiinnitetty erityistä huomiota, koska listalla on väitteitä, jotka sisältävät viitteitä sairauksiin. Toimija toteaa, että nämäkin väitteet ja tekstit on poistettu niin tuoteteksteistä kuin tuotekuvausteksteissä käytettyjen terveysväitteiden listalta.

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä. Elintarvikealan toimija vastaa toiminnassaan siitä, että markkinoiduista elintarvikkeista annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Rohto Ayurveda Oy ei ole toiminut annetun määräyksen päävelvoitteen mukaisesti. Elintarvikkeita markkinoidaan lääkkeellisillä väitteillä verkkosivustolla ja verkkokaupassa. Toimija on poistanut osan lääkkeellisistä väitteistä, mutta ei kaikkea. Koska Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan määräyksen päävelvoitetta ei ole noudatettu määräaikaan mennessä, on tarpeen tuomita elintarvikelain 68 §:n mukainen uhkasakko 2 000 euroa maksettavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaana Niemi-Aro, hygieenikkoeläinlääkäri, jaana.niemi-aro@tuusula.fi

Ympäristölautakunnan päätös uhkasakon tuomitsemisesta

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta tuomitsee Rohto Ayurveda Oy:lle, Onkimaantie 3, 04660 Numminen, y-tunnus 3164195-1) elintarvikelain 68 §:n mukaisen uhkasakon 2 000 euroa maksettavaksi.

Perustelut päätöksen antamiselle

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä. Elintarvikealan toimija vastaa toiminnassaan siitä, että markkinoiduista elintarvikkeista annettavat tiedot ovat oikein ja eivät johda kuluttajaa harhaan. Toimija on poistanut osan lääkkeellisistä väitteistä, mutta ei kaikkea.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 artiklan 7, 1 kohdan mukaan elintarviketiedot eivät saa johtaa harhaan, erityisesti liittämällä elintarvikkeeseen vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole. Artiklan 7, kohdan 2-3 mukaan elintarviketietojen on oltava oikein ja elintarviketiedoissa ei saa antaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin.

Elintarvikelain 297/2021 § 6 momentin 1 mukaan toimijan on huolehdittava siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Yhteenveto

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä. Rohto Ayurveda Oy on poistanut osan lääkkeellisistä väitteistä, mutta ei kaikkia. Toimija markkinoi edelleen myymiään elintarvikkeita lääkkeellisillä väitteillä.

Koska kaikkia epäkohtia ei ole korjattu määräyksestä huolimatta, tuomitaan elintarvikelain 68 §:n mukainen uhkasakko 2 000 euroa maksuun välittömästi.

Sovelletut oikeusohjeet

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 7 ja 14

Elintarvikelaki 297/2021 1 §, 2 §, 6 §, 55 §, 71 §; 78 §

Hallintolaki 434/2003

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että Jaana Niemi-Aro poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17:15.

Tiedoksi

Päätös toimitetaan Rohto Ayurveda Oy:lle saantitodistuksella.

Päätöksen ohessa toimitetaan tilisiirtolomake uhkasakon maksua varten.

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti: kirjaamo(at)tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181