Perustelut
Talousarvion laadintaohje ja talousarviokehys
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus käynnistää talousarvionsa valmistelun vuosittain maalis-huhtikuussa tavoitteena, että ympäristökeskuksen sopijakuntien edustajista koostuva ohjausryhmä ehtii käsitellä talousarvioluonnoksen toukokuun loppuun mennessä. Talousarvion aikainen valmistelu perustuu ympäristökeskuksen yhteistoimintasopimukseen, jonka mukaan ympäristölautakunnan tekemästä talousarvioesityksestä kuullaan sopijakuntia, ennen kuin Tuusulan kunnanhallitus ja valtuusto käsittelevät sen.
Kunnanhallitus on 20.6.2022 § 244 päättänyt talousarvion valmistelusta ja kehyksestä vuodelle 2023. Ohjeena on varautua noin 3 % kasvuun.
Ympäristökeskuksen ohjausryhmä on käsitellyt talousarvioluonnosta kokouksessaan 19.5.2022. Ohjausryhmän kuntajäseniltä on pyydetty talousarvioluonnoksesta sopijakuntien epävirallisia lausuntoja 15.7.2022 mennessä. Sopijakunnista epävirallisen lausuntonsa ympäristökeskuksen talousarvioluonnoksesta ovat antaneet Järvenpää, Mäntsälä ja Tuusula.
Järvenpää pohti, onko riskeihin kirjattu kuntien heikko sitoutuminen vesiensuojeluun ajankohtainen, kiinnitti huomiota joihinkin epätäsmällisyyksiin kirjatuissa luvuissa sekä toivoi taloussuunnitelmaan myös näkymää noin 5 vuotta taaksepäin, jotta myös mennyt kulukehitys tulee näkyviin. Lisäksi kehotettiin tarkistamaan, onko 3 % palkankorotusvaraus tarpeellinen. Mäntsälä kiitteli laskuun käännettyä kustannuskehitystä ja toivoo Järvenpään tapaan esitystä yhteistoimintakorvauksista myös takautuvasti. Tuusulalla ei ollut kommentoitavaa talousarvioon ja kunta on tyytyväinen saamaansa palveluun.
Kirjaus vesiensuojelusta on poistettu ja virheelliset luvut on korjattu. Kunta-alalle saavutetun palkkaratkaisun pohjalta arvioidaan, ettei palkankorotusvaraa ole mahdollista pienentää. Päinvastoin sitä piti hiukan korottaa johtuen eläinlääkäreiden päivystyskorvausten korotuksista. Liitteeksi on lisätty Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen talouden tunnuslukujen kehitys vuosina 2017–2023.
Hallinnon palveluyksikkö
Sopijakuntien yhteenlasketut yhteistoimintakorvaukset hallinnon palveluyksikölle vuonna 2023 ovat 571 320 euroa. Muutos vuoden 2022 talousarvioon on -23 126 euroa. Muutos johtuu palkkakulujen pienentymisestä, sillä vuonna 2022 varattiin hallintosihteerin eläköitymistä silmällä pitäen hallintosihteerille ja hänen seuraajalleen yhteistä työaikaa.
Ympäristövalvonnan palveluyksikkö
Ympäristövalvonnan vuoden 2023 talousarvioon on budjetoitu erilaisia lupa- ja valvontamaksuja 230 000 euroa. Sopijakuntien yhteenlasketut yhteistoimintakorvaukset ympäristövalvonnan palveluyksikölle vuonna 2023 ovat 592 284 euroa. Muutos vuoden 2022 talousarvioon on +57 304 euroa. Yhteistoimintakorvausten kasvu johtuu mm. siitä, että paljon työaikaa menee sellaisiin työtehtäviin, kuten asukkaiden toimenpidepyyntöjen ja vireillepanojen käsittelyyn, joista ei ole mahdollista laskuttaa erikseen.
Ympäristönsuojelun palveluyksikkö
Osa ympäristönsuojelun palveluyksikön palveluista toimii osittain ulkopuolisella rahoituksella. Hakemukset, kuluja aiheuttava toiminta ja maksutuotot osuvat usein eri kalenterivuosille, joten budjetointi vuositasolla sisältää epävarmuuksia mutta pidemmässä juoksussa toiminta on sopijakunnille edullisempaa kuin kokonaan omarahoituksella tapahtuva toiminta.
Sopijakuntien yhteenlasketut yhteistoimintakorvaukset ympäristönsuojelun palveluyksikölle vuonna 2023 ovat 658 314 euroa. Muutos vuoden 2022 talousarvioon on + 41 259 euroa, mikä johtuu mm. Tuusulanjärven kunnostushankkeesta ja uudesta vieraslajien torjuntahankkeesta.
Terveysvalvonnan palveluyksikkö
Ympäristökeskuksen vuoden 2023 talousarvioon on budjetoitu lupa- ja valvontapalveluista kertyviä maksutuloja terveysvalvonnan palveluyksikköön yhteensä 410 000 euroa. Summaa nostavat uudet terveydensuojelun ja elintarvikevalvonnan perusmaksut. Sopijakuntien yhteenlasketut yhteistoimintakorvaukset terveysvalvonnan palveluyksikölle vuonna 2023 ovat 876 034 euroa. Muutos vuoden 2022 talousarvioon on - 146 857 euroa. Toimijoilta perittävät perusmaksut vähentävät yhteistoimintakorvausten tarvetta verrattuna aikaisempiin vuosiin.
Eläinlääkintähuollon palveluyksikkö
Sopijakuntien yhteenlasketut yhteistoimintakorvaukset eläinlääkintähuollon palveluyksikölle vuonna 2023 ovat 847 882 euroa. Muutos vuoden 2022 talousarvioon on - 75 595 euroa. Vuodelle 2022 varattiin ylimääräistä rahaa eläinlääkäreiden yhteisvastaanoton perustamista varten.
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen palvelualueen talousarvio 2023
Talousarviossa esitetään uutta valvontaeläinlääkärin vakanssia vuodesta 2023 alkaen. Muutos on kunnille kustannusneutraali, sillä valtio korvaa eläinsuojelusta kunnille aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti. Summa näkyy eläinlääkintähuollon palveluyksikön palkkamenoissa ja myyntituotoissa.
Talousarvion mukaan Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintamenot pienenevät vuoden 2023 talousarvioesityksessä noin 11 000 euroa vuoden 2022 talousarvioon verrattuna. Samalla kuitenkin arvioidut maksu- ja myyntituotot kasvavat, joten sopijakuntien yhteistoimintakorvauksia on mahdollista pienentää. Palkkojen nousuun on isäntäkunnan ohjeesta varattu 3 % korotus, minkä lisäksi huomioitiin lääkärisopimuksen edellyttämä päivystyskorvauksen korotus.
Ympäristökeskuksen saamien maksu- ja myyntitulojen arvioidaan kasvavan 134 552 euroa eli 15 % vuodesta 2022. Sopijakuntien yhteenlasketut yhteistoimintakorvaukset pienenevät noin 146 000 euroa eli 4 %.
Taloussuunnitelma 2023–2027
Taloussuunnitelmassa varaudutaan yhteistyöhön Hyvinkään kaupungin kanssa ympäristöterveyden palveluiden tuottamisessa vuodesta 2024 alkaen. Vuoden 2026 alusta taas koko ympäristöterveys saattaa siirtyä hyvinvointialueen hoidettavaksi, jolloin ympäristökeskus pienenee alle puoleen nykyisestä. Muutosten vuoksi tulevien ja menneiden vuosien talousluvut eivät ole keskenään vertailukelpoisia.
Tarkastelukaudella tulossa olevien eläköitymisten suhteen tarkastellaan tapauskohtaisesti töiden järjestelymahdollisuuksia ja vakanssien täyttämisen tarvetta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää
- omalta osaltaan hyväksyä luonnoksen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen talousarvioksi vuodelle 2023 ja taloussuunnitelman vuosille 2023–2027
- pyytää talousarvio- ja taloussuunnitelmaluonnoksista Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sopijakuntien lausunnot
- ehdottaa Tuusulan kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen talousarvion vuodelle 2023 ja taloussuunnitelman vuosille 2023–2027 ottamalla huomioon ympäristökeskuksen sopijakuntien niistä antamat lausunnot.