Kunnanhallitus, kokous 6.6.2022

§ 222 Kotokunta Oy, yhteistyö

TUUDno-2022-1195

Valmistelija

  • Kristiina Illikainen, maahanmuuttokoordinaattori, kristiina.illikainen@tuusula.fi
  • Virpi Lehmusvaara, kansliapäällikkö, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Perustelut

Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan 23.2.2022. Suomeen on saapunut hyökkäyssodan seurauksena tuhansia ukrainalaisia, jotka ovat hakeneet tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Tilapäisen suojelun myöntäminen mahdollistaa sen, että suojelua voidaan tarjota rajatulle joukolle nopeassa ja turvapaikkamenettelyä kevyemmässä prosessissa. Tilapäisen suojelun päätös tehdään vuoden ajalle. Kuten turvapaikanhakijoilla, tilapäistä suojelua saavilla on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja oikeus vastaanottokeskuksen järjestämiin palveluihin. He saavat esimerkiksi terveydenhuollon palveluita ja välttämättömiä sosiaalihuollon palveluita, ja heidän välttämätön toimeentulonsa turvataan vastaanottorahan kautta. Halutessaan he voivat järjestää asumisensa myös itse. Tilapäistä suojelua hakeneilla on välittömästi oikeus tehdä työtä.  Kotimajoitusilmiön ollessa laaja myös Tuusulan kunnassa, on ilmennyt selkeä tarve ukrainalaisten asuttamiseksi kunnan asuntoihin pois kotimajoituksesta. 

Kevään 2022 aikana Tuusulaan ukrainalaisia on sijoittunut kotimajoituksiin sekä työnantajien tarjoamiin tiloihin tähän mennessä noin 70-90 henkilöä. Koulunkäynnin valmistavassa opetuksessa on aloittanut 11 lasta ja varhaiskasvatuksen palveluita käyttää 5 lasta toukokuussa 2022. Kunta osoittaa alueellaan asuville lapsille koulupaikan ja esiopetuksen ja tarjoaa varhaiskasvatuspalveluita.

Maahanmuuttovirasto on pyytänyt kuntia valmistautumaan ukrainalaisten hätämajoittamiseen ja pyytänyt kartoittamaan käytettävissä olevia asuntoja. Maahanmuuttovirasto on 2.4.2022 kunnille osoittamassa kirjeessään todennut, että kuntien järjestämää hätämajoitus-operaatiota ei tällä hetkellä tarvita vaan nykyisiin ja perustettaviin vastaanottokeskuksiin pystytään ohjaamaan kaikki järjestelmään kirjatut pakolaiset. Ukrainalaisia tulee kuitenkin siirtymään kotimajoituksesta itsenäisiin asuntoihin ja kuntien yhteistyö on tässä ratkaisevaa. 

Tuusulan kunnalla ja Tuusulan kiinteistöt oy:lla on tällä hetkellä vapaana vain 4 asuntoa kohdennettavissa tähän tarkoitukseen. Jokelan Ahdekujan asunnon asukkaat on valittu ja muutto toteutuu kesäkuun alussa. Kellokosken 
Ruukinpolkun asunnon asukasneuvottelut ovat käynnissä. Muutto pyritään toteuttamaan kesäkuun aikana. 
Kellokosken kaksi asuntoa ovat kunnan tilapalvelujen, mutta nyt asuntojen vuokrasopimusten hallinnointi toteutuu Realia Isännöinnin kautta.

Vastaanottopalveluja järjestävä Kotokunta Oy on lähestynyt Tuusulan kuntaa ja pyytänyt asuntoja hajautetun vastaanottokeskuksen perustamista varten. Kotokunta Oy haluaa perustaa koko Keski-uudellemaalle ja Tuusulaan hajautetun asuntopohjaisen vastaanottokeskuksen ukrainalaisille sotapakolaisille. Kotokunta Oy:llä on puitesopimus vastaanottokeskusten perustamisesta maahanmuuttoviraston kanssa. Kotokunta Oy vuokraa asuntoja ukrainalaisten majoittumiseen sekä hoitaa asuntojen peruskalustuksen osana palvelua (sängyt, ruokapöytä sekä minimiastiasto). Kotokunta Oy vastaa käytännössä toiminnan organisoinnista kokonaisuudessaan; he tarjoavat pakolaisille asumisohjauksen, sosiaaliohjauksen (vastaanottoraha) sekä terveyspalvelut. Kunnan vastuulle jää perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen järjestäminen. Kunnan maahanmuuttopalvelut tekee yhteistyötä toiminnan käynnistämisen alkuvaiheessa Kotokunta Oy:n kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi, että
    • Tuusulan kunta osoittaa kunnan ja Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy:n asuntoja, yhteensä 4 asuntoa, vastaanottokeskustarkoitukseen määräajaksi maaliskuuhun 2023 saakka
    • Tuusulan kunta tekee yhteistyötä Kotokunta Oy:n kanssa erityisesti toiminnan käynnistysvaiheessa.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.