Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 12.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Mäntsälän Biovoima Oy, ympäristölupa ja alotuslupa, biojätteen mädätys, Mäntsälä

TUUDno-2017-299

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kaisa Autio-Nousiainen, ympäristötarkastaja, kaisa.autio-nousiainen@tuusula.fi

Perustelut

Päätös Mäntsälän Biovoima Oy:n ympäristönsuojelulain 39 §:n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee biohajoavan jätteen ammattimaista käsittelyä anaerobiseen mädätykseen perustuvassa biokaasulaitoksessa sekä biokaasun tuotannossa syntyvän hiilidioksisin hyödyntäminen metanointilaitoksessa Mäntsälän kunnassa tilalla Lassila RN:o 505-403-8-63, osoitteessa Helsingintie 387, 04600 Mäntsälä. Päätös sisältää ratkaisun ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaiseen aloituslupahakemukseen toiminnan aloittamiseksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta sekä ympäristönsuojelulain 68 §:n mukaisen päätöksen oikeudesta johtaa vettä toisen alueella sijaitsevaan ojaan.

Ehdotus

Esittelijä

Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää myöntää Mäntsälän Biovoima Oy:lle ympäristöluvan biojätteen mädätykselle ja aloitusluvan sekä oikeuden hulevesien johtamiseen tienvarsiojaan liitteen mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Kaisa Autio-Nousiainen, ympäristötarkastaja, kaisa.autio-nousiainen@tuusula.fi

Perustelut

Vaasan hallinto-oikeus pyytää 24.10.2018 lähetetyllä lähetteellä Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalta lausuntoa tehtyyn valitukseen Mäntsälän Biovoima Oy:n ympäristöluvasta, aloitusluvasta ja luvasta vesien johtamiseen. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on myöntänyt ko. luvat 12.6.2018 § 62.

Asia koskee Vaasan hallinto-oikeuden diaarinumerolle 00900/18/5107 kirjattua valitusta. Lausunto tulee toimittaa hallinto-oikeuteen 21.11.2018 mennessä. Lausunnossa tulee ilmoittaa asian diaarinumero.

Valitus
Vaasan hallinto-oikeuteen toimitetussa valituksessa on esitetty, että laitos sijaitsee ympäristöherkällä alueella ja tontti on kallioista, jolloin siihen rakentaminen on hankalaa. Kalliota täytyy valittajan mukaan räjäyttää, joka aiheuttaa turvallisuusriskin lähialueen toiminnoille. Valituksessa tuodaan esille huoli pohjavedestä sekä pintavesistä sekä niiden mahdollisesta pilaantumisesta. Valituksessa on esitetty huoli biokaasun polttamisesta soihdussa ja siitä mm. sähkölinjalle ja moottoritielle aiheutuvista vaaroista. Valituksessa on lisäksi kiinnitetty huomiota meluun ja liikennöintiin kiinteistölle sekä hajuhaittoihin. Valituksessa vaaditaan varautumista uhkiin ja häiriötilanteisiin.
 

Ehdotus

Esittelijä

Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää antaa valituksen (17.7.2018, DNro 00900/18/5107) johdosta Vaasan hallinto-oikeudelle seuraavan lausunnon:

Ympäristölautakunnan lausunto
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä ja ympäristölautakunnan ympäristölupapäätös, aloituslupa sekä lupa vesien johtamiseen tulee pitää voimassa. Valituksessa ei ole esitetty sellaisia uusia seikkoja, joita ei olisi jo huomioitu ympäristölautakunnan päätöksessä. Hylkäysperusteina lautakunta esittää seuraavaa:

Ympäristölupapäätöksessä sekä lupamääräyksissä on otettu kantaa valituksessa esitettyihin asioihin, niiltä osin kun ne kuuluvat ympäristölupamenettelyn sovel-tamisalaan. Ympäristöluvassa ei voida rajoittaa liikennöintiä yleisellä tiellä eikä ottaa kantaa mm. rakennusluvassa ratkaistaviin asioihin. Laitoksen rakentamiseen liittyvät asiat, kuten mahdollinen tontin kallioisuus otetaan huomioon laitoksen suunnittelussa sekä maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) mukaisessa luvassa. Rakentamiseen mahdollisesti liittyvä louhinta saattaa edellyttää ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaista meluilmoitusta. Sitä ei ole ratkaistu tällä luvalla.

Laitos tulee sijoittumaan noin 450-500 metrin päähän lähimmästä häiriintyvästä kohteesta. Valittajan kiinteistö sijaitsee seututie 140 toisella puolella noin 500 metrin päässä laitoksen sijaintipaikasta. Toiminta ei aiheuta sellaista viihtyvyyshaittaa, joka vaikeuttaisi naapurikiinteistöjen tai valittajan kiinteistön normaalia käyttöä eikä haittaa kiinteistöllä oleskelulle. 

Luvassa on huomioitu toiminnasta mahdollisesti aiheutuva riski pintavesille ja hulevesien asianmukainen hallinta. Kiinteistöltä ei lasketa jätevesiä tai hulevesiä suoraan Mustijokeen. Kiinteistön piha-alueelta syntyvät hulevedet johdetaan tienvarsiojaan näytteenotto- ja sulkuventtiilikaivon kautta. Lopulta vedet johtuvat Mustijokeen. Vahinko- ja vaaratilanteessa hulevesilinjasto on mahdollista sulkea. Hulevesien tarkkailusta on annettu määräys 36. Hulevesien ja jätevesien johtamisesta on ympäristöluvassa annettu määräykset 25-30. Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella, joten pohjavesien tarkkailusta ei ole tarpeen antaa määräyksiä. Toimittaessa lupahakemuksessa kuvatulla tavalla sekä lupamääräyksiä noudattaen, toiminnasta ei aiheudu pohjaveden pilaantumisen vaaraa.

Biokaasun polttamiseksi soihdussa on annettu määräys 18. Laitoksen palo- ja räjähdeturvallisuus kuuluu kunnan pelastusviranomaiselle ja Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (TUKES), joten ko. asioita ei ole tarpeen käsitellä tarkemmin ympäristöluvassa. Ilmansuojelusta, johon myös haju, pöly ja biokaasun polttaminen soihdussa kuuluvat, on annettu lupamääräykset 16-19. Toiminnan aiheuttamia hajuhaittoja on mallinnettu sekä hajupäästöjen mittauksesta on annettu tarkkailumääräys 34. Toiminnan maksimimelutasosta on annettu määräys 15. Melun mittaamisesta lähimmissä häiriintyvässä kohteesta on annettu määräys 33.

Ympäristöluvassa on annettu toiminnanharjoittajalle määräyksiä toiminnan tarkkailusta (määräykset 31, 33-36), häiriöistä- ja poikkeuksellisista tilanteista (määräys 41) sekä mahdollisten häiriötilanteiden varalle on lisäksi määrätty laatimaan suunnitelma (määräys 32).

Laitoksella syntyvä mädäte tullaan varastoimaan separointikatoksessa sijaitsevissa tiiviissä siirtokonteissa sekä kaasuvarastojen alla olevissa nestetiiviissä betonisissa varastosäiliöissä (määräykset 7-8), eikä siitä aiheudu päästöjä ympäristöön.

Ympäristölupa ei sido toiminnanharjoittajaa tietyn laitetoimittajan laitteistoihin, joten laitostoimittajan mahdollisella konkurssilla ei ole merkitystä ympäristöluvan lupaharkinnassa. 

Ympäristölautakunta päättää tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Ympäristölautakunta tarkisti ja hyväksyi pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Valmistelija

  • Kaisa Autio-Nousiainen, ympäristötarkastaja, kaisa.autio-nousiainen@tuusula.fi

Perustelut

Päätös Mäntsälän Biovoima Oy:n ympäristönsuojelulain (527/2014) 39 §:n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee jätteen ammattimaisen ja laitosmaisen käsittelyn, biojätteen mädätys, olennaista muuttamista. Päätös sisältää ratkaisun ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaiseen aloituslupahakemukseen toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Luvan hakija:

Mäntsälän Biovoima Oy 
Helsingintie 387
04600 Mäntsälä

Toiminnan sijainti:

Lupapäätöstä koskeva toiminta sijaitsee Mäntsälän kunnan Hirvihaaran kylän tilalla Lassila RN:o 505-403-8-63, osoitteessa Helsingintie 387, 04600 Mäntsälä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää myöntää Mäntsälän Biovoima Oy:lle ympäristöluvan ja aloitusluvan biojätteen mädätykselle liitteen mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tapio Reijonen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Päätös annetaan julkisella kuulutuksella 18.5.-24.6.2020.

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

VALITUSVIRANOMAINEN

Tähän päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

VALITUSAIKA

Määräaika valituksen tekemiselle on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Tavallinen tiedoksianto

  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivuilla.
  • Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä.
  • Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianomaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Todisteellinen tiedoksianto

  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
  • Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
  • Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

VALITUSOIKEUS on:

  • asianosaisella
  • rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • valtion valvontaviranomaisella ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella
  • muulla asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella.

VALITUSVIRANOMAINEN

Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Vaasan hallinto-oikeudelle.

Vaasan hallinto-oikeuden kirjaamon yhteystiedot

käyntiosoite:                          Korholmanpuistikko 43
postiosoite:                            PL 204, 65101 Vaasa
puhelin:                                 029 56 42780
faksi:                                     029 56 42760
sähköposti:                           vaasa.hao@oikeus.fi
aukioloaika:                          maanantaista perjantaihin kello 8.00 – 16.15.

VALITUKSEN MUOTO JA SISÄLTÖ

Vaasan hallinto-oikeudelle osoitettu valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimuksen perustelut;
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valituskirjelmään on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

OIKEUDENKÄYNTIMAKSU

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

PÖYTÄKIRJA

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kirjaamosta.

Postiosoite:                            PL 60, 04301 Tuusula             
Käyntiosoite:                          Hyrylänkatu 8 C, Tuusula, 4. krs
Sähköpostiosoite:                  yaktoimisto@tuusula.fi
Puhelinnumero:                     (09) 87181 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 – 15.00.

Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä:

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi kirjeellä, joka on lähetetty ____________________

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi sähköpostilla, joka on lähetetty suoraan tietojärjestelmästä (lähetyspäivä näkyy saatteessa).