Kunnanhallitus, kokous 16.12.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 507 Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus ja henkilökohtainen lisä

TUUDno-2019-2566

Valmistelija

  • Tanja Rontu-Hokkanen, vs. henkilöstöjohtaja, tanja.rontu-hokkanen@tuusula.fi

Perustelut

TS:n soveltamisalalla kunnassa ja kuntayhtymässä on oltava yhtenäinen TS:n II luvun mukainen palkkausjärjestelmä, jonka perusteiden on oltava henkilöstön tiedossa. Palkkausjärjestelmä edellyttää tehtäväkohtaisen palkan ja henkilökohtaisen lisän määrittämistä koskevien paikallisten arviointijärjestelmien (paikallisten yleisten periaatteiden) vahvistamista. (TS-18 II 7 § 1 mom.) .

Kunnanhallitus päätti 18.12.2017 hyväksyä teknisten sopimuksen paikallisen arviointijärjestelmän uudistamisen tehtäväkohtaisten palkkojen osalta. Vielä vuoden 2019 aikana on sovittu henkilökohtaisten lisien kriteerien määrittämisestä.

12 § Henkilökohtainen lisä (HL)
1 mom. Kunnan tai kuntayhtymän toimivaltainen viranomainen päättää HL:n arviointijärjestelmän mukaisesti viranhaltijan ja työntekijän harkinnanvaraisesta euromääräisestä henkilökohtaisesta lisästä mm. seuraavin perustein: työtulokset, ammattitaito, työkokemus, koulutettavuus, monitaitoisuus, oma-aloitteisuus, vastuuntunto, yhteistyökyky, tehokkuus ja luovuus.

Henkilökohtainen lisä on tehtäväkohtaisen palkan ohella TS:n palkkausjärjestelmän toinen keskeinen osa. Henkilökohtaisen lisän maksamisperusteena on työssä suoriutuminen. Henkilökohtaista lisää maksetaan toistaiseksi, mutta myös määräaikainen lisä on mahdollinen.

Henkilökohtaista lisää koskeva paikallinen arviointijärjestelmä muodostuu

  1. henkilön suoriutumista kuvaavista, edellä 1 momentissa tarkoitetuista tekijöistä (suoriutumistekijöistä)
  2. henkilökohtaisen suoriutumisen mittaamista koskevasta arviointimenetelmästä
  3. henkilön suoriutumistekijöiden kytkemisestä arviointimenetelmään (miten suoriutumistekijöistä johdetaan suoriutumisen taso)
  4. henkilökohtaisen suoriutumisen arviointimenetelmän kytkemisestä euromääräiseen henkilökohtaiseen lisään (miten todetusta suoriutumisen tasosta johdetaan euromääräinen henkilökohtainen lisä), sekä
  5. koko arviointijärjestelmän kuvauksesta.

 

Arviointimenetelmä
Henkilökohtaista lisää koskevien kunnassa noudatettavan HL:n arviointijärjestelmän periaatteiden tulee rakentua muiden kuin palvelusvuosien kertymiseen perustuvien järjestelmien varaan.

Henkilökohtaisen lisän paikallista järjestelmää on sovellettava koko TS:n soveltamisalalla ja kaikilla organisaatiotasoilla.
2 mom.  Henkilökohtainen lisä voi olla suuruudeltaan enintään 30 % tehtäväkohtaisesta palkasta laskettuna. (Työnantajan on käytettävä henkilökohtaisiin lisiin vähintään 0,3 % laskettuna kunnan/kuntayhtymän palveluksessa olevan TS:n piiriin kuuluvan henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen yhteismäärästä. Tarkistus suoritetaan vuosittain.)

3 mom. Henkilökohtaista lisää voidaan korottaa tai alentaa tai sen maksaminen lopettaa, jos sen myöntämisperusteet muuttuvat.

Kunnan Teknisten palkkausjärjestelmän kehittämisryhmä on työstänyt kunnalle kyseiselle palkkausjärjestelmälle henkilökohtaisen lisän kriteereitä, sekä toimintamallia (kuten lomakkeen, avustavat kysymykset) syksyn aikana. 

Tavoitteena on, että työsuorituksen arviointi tehdään teknisten palkkausjärjestelmään kuuluville alkuvuodesta 2020 kehityskeskusteluiden yhteydessä ja käydään läpi vuosittain. Työstetty lomake ohjaa arviointia. Epäselvissä arviointiin liittyvissä tilanteissa henkilöstöjohtaja tekee ratkaisun. Käyttöönottoa tuetaan esimiehille järjestettävällä tilaisuudella.

Kustannusarvio paikallisen järjestelmän toteuttamiseen tarkentuu. Työntekijälle voidaan myöntää arvioinnin mukaan henkilökohtaista lisää 0%-30% tehtäväkohtaisesta palkasta. Uudistus toteutetaan ensi vuodelle talousarvioon 2020 varatuista palkkausjärjestelmän kehittämisrahoista.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä teknisten palkkausjärjestelmään kuuluvan henkilökohtaisen lisän paikallisen järjestelmän.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

henkilöstöpalvelut, pääluottamusmiehet

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.