Perustelut
Taustaa
Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii puhdasta energiaa ja aurinkosähkö on monessa osassa maailmaa edullisin tapa tuottaa sähköä. Aurinkopaneelien hinta on laskenut 90% viimeisen 10 vuoden aikana ja laskee edelleen.
Tuusulan kunta on kuntastrategiassaan sitoutunut kestävän kehityksen edistämiseen kaikessa toiminnassaan, hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen sekä uusiutuvan energian osuuden lisäämiseen energiankulutuksessaan. Kunta on solminut myös Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa kuntien energiatehokkuussopimuksen, jonka yhtenä tavoitteena on uusiutuvan energian osuuden lisääminen kunnan alueella sijaitsevassa energiantuotannossa. Energiatehokkuussopimuksen toteutukselle on laadittu toimintasuunnitelma, joka on hyväksytty kunnanhallituksessa (khall 33/2017 § 453). Toimintasuunnitelman yhtenä toimenpiteenä on aurinkosähkövoimaloiden lisääminen kunnan kiinteistöihin ja tavoitteena on lisätä yksi aurinkosähkövoimala vuodessa.
Kaikkiin kunnan uudisrakennushankkeisiin suunnitellaan lähtökohtaisesti aurinkosähkövoimalat, mutta myös olemassa olevaan kiinteistökantaan on mahdollista lisätä aurinkosähkön tuotantoa. Tällä hetkellä Tuusulan kunnan kiinteistöissä on yhteensä kolme aurinkosähkövoimalaa: Roinilan päiväkodissa, Riihikallion koulussa sekä Kellokosken koulussa. Roinilan päiväkodin ja Kellokosken koulun voimalat on hankittu uudisrakentamisen yhteydessä osana sähköurakkaa ja Riihikallion koulun voimala on hankittu erillishankintana olemassa olevaan kiinteistöön.
Tuusulan kunnan tilapalvelut on kartoittanut olemassa olevan kiinteistökannan potentiaaliset aurinkosähkökohteet ottaen huomioon kunnan palveluverkkosuunnitelman. Kartoituksen perusteella on löytynyt 21 kiinteistöä, joihin olisi alustavan arvion mukaan mahdollista asentaa aurinkosähkövoimalat. Ennen lopullista hankintapäätöstä on kuitenkin tehtävä rakenteelliset sekä sähkötekniset selvitykset jokaiseen kohteeseen.
Tuusulan kunnalla ei ole voimassa olevaa kilpailutettua hankintasopimusta aurinkosähkövoimaloille.
Yhteishankintayksikkö
Julkisten hankintojen osaaminen on syyskuun 2019 alusta koottu yhteen yhtiöön. Jatkossa kaikki julkishallinnon yhteishankinnat kilpailuttaa Hansel Oy. Omistus- ja yritysjärjestelyn myötä Hansel Oy:n omistajat ovat 2.9.2019 alkaen valtiovarainministeriö (65 %) ja Suomen Kuntaliitto ry (35 %).
Hansel Oy on hankintalain (1397/2016) mukainen yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia sen kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.
Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.
Aurinkovomalat 2020-2026 (DPS)
Hansel Oy on kilpailuttanut aurinkovoimaloiden hankinnan dynaamisena hankintajärjestelmänä (DPS, Dynamic Purchasing System) asiakkailleen ajalle 30.3.2020-31.3.2026. Dynaaminen hankintajärjestelmä huomioi puitejärjestelyä paremmin alan kehittymisen ja se on joustavampi toimittajille ja asiakkaille.
Dynaamisen hankintajärjestelmän kautta on mahdollista hankkia aurinkovoimaloita asennettuna sekä muita aurinkovoimaloihin liittyviä tuotteita ja palveluita, kuten suunnittelua, seurantajärjestelmiä, huoltoa ja komponentteja. Hankintajärjestelmässä on mahdollista käyttää ostomallia sekä PPA-mallia, eli sähkön ostosopimusta (voimala toimittajan omaisuutta 20 vuotta). Ostomallissa voi halutessaan hyödyntää Hanselin leasingpalveluiden puitejärjestelyä.
Yhteishankinta tarjoaa ratkaisun kaikkiin asiakkaan aurinkovoimatarpeisiin. Skaala kattaa kokoluokat aina pienistä, yhden paneelin akkujärjestelmistä suuriin aurinkopuistoihin. Sopimuksen kautta ei voi hankkia aurinkolämpökeräimiä.
Dynaaminen hankintajärjestelmä (DPS) on sähköinen hankintamenettely, joka on avoin kaikille soveltuvuusehdot täyttäville ehdokkaille. Mukaan voidaan hyväksyä soveltuvuusehdot täyttäviä toimittajia koko dynaamisen hankintajärjestelmän keston ajan. Mukaan valitut sopimustoimittajat täyttävät asetetut soveltuvuusehdot ja ovat sitoutuneet DPS:n ehtoihin.Tällä hetkellä dynaamisessa hankintajärjestelmässä on 10 soveltuvuusehdot täyttänyttä toimittajaa.
Dynaaminen hankintajärjestelmään liittymiseen jälkeen hankintatarpeen muodostuessa asiakas suorittaa sen sisällä Hanki-palvelussa sisäisiä kilpailutuksia toimittajan valitsemiseksi.
Sopimuskausi
Sopimuskausi on 30.3.2020-31.3.2026. Asiakkaan hankintasopimus voi olla voimassa enintään kolme vuotta, PPA-mallin ja lisäpalvelujen osalta kuitenkin enintään 20 vuotta.
Hankinnan arvo
Dynaamisen hankintajärjestelmän kautta tehtävien hankintojen arvioidut investointikustannukset sopimuskaudella ovat enintään noin 250 000 euroa.
Vuoden 2021 aikana suunnitelmissa on hankkia 2 aurinkosähkövoimalaa hankinnan arvoksi muodostuessa noin 60 000 euroa.
Liittymispäätös ja sopimus
Liittymispäätöksen tiedoksianto ei merkitse sopimuksen syntymistä. Kunta sitoutuu hankintajärjetelmään erillisellä sähköisellä sitoutumisella Hanselin verkkopalvelussa ja valitun/valittujen toimittajan kanssa tehdään kirjallinen sopimus/sopimuksia, kun hankintapäätös on saanut lainvoiman. Hankintajärjestelmään sitoutuminen voidaan suorittaa ja hankintasopimus voidaan solmia aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut päätöksen valitusosoituksineen tiedoksi. Sopimusosapuolia sitova sopimus syntyy vasta, kun molemmat osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.
Hyödyt Tuusulan kunnalle
Aurinkovoimaloiden dynaamiseen hankintajärjestelmään liittyminen tarjoaa kunnalle mahdollisuuden paikallisen ja uusiutuvan energian käyttöön, mikä on näkyvä ilmastomuutoksen hillintäkeino. Aurinkovoimala on kannattava investointi, sisäisen korkokannan ollessa jopa yli 10%. Kiinteistön riippuvuus ostosähköstä vähenee tyypillisesti 5-20% ja tuotanto tapahtuu päivisin, jolloin sähkön hinta on korkeimmillaan. Aurinkovoimala on pitkäikäinen investointi, joka nostaa kiinteistön arvoa ja maksaa itsensä takaisin. Lisäksi kunnalla on mahdollista hakea 20% investointitukea voimalan rahoitukseen.
Liittymällä Hansel Oy:n kilpailuttamaan hankintajärjestelmään kunta saa kattavat sopimus-, turvallisuus- ja palvelutasoehdot, joihin on mahdollisuus vaikuttaa DPS:n sisäisessä kilpailutuksessa. Kunta saavuttaa myös säästöä kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saa yhteishankinnan tuottaman volyymiedun. Lisäksi on käytettävissä Hanselin asiantuntijoiden laaja tuki koko sopimuskauden ajaksi, mm. asiakkaan edunvalvonta ja toimittajahallinta. Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella.
Hansel Oy on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka tavoitteena on säästää yhteiskunnan varoja lisäämällä tuottavuutta valtion, kuntien, korkeakoulujen ja seurakuntien hankintatoimeen. Toiminta rahoitetaan sopimustoimittajilta perittävällä palvelumaksulla, joka perustuu tehtyihin hankintoihin. Palvelumaksu on keskimäärin 1 % hankinnan arvosta.
Toimivalta
Tuusulan kunnanvaltuuston 11.12.2017 § 223 hyväksymän hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaan lautakunta/kunnanhallitus päättää hankinnoista, joiden arvo ylittää 200.000 euroa.
Lisätiedot:
Mikko Simpanen, mikko.simpanen@tuusula.fi, p. 040 314 3550
Liitteet:
"Yhteishankinta Aurinkovoimalat 2020-2026 (DPS) 24.4.2020"