Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 13.6.2023

§ 79 Luonnonmuistomerkin rauhoituksen purkaminen (Lsl § 96), Nurmijärvi

TUUDno-2023-959

Valmistelija

  • Annina Vuorsalo, ympäristösuunnittelija, annina.vuorsalo@tuusula.fi

Perustelut

Asia

Antti Heimola on toimittanut 17.3.2023 Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle luonnonmuistomerkkinä suojellun pihlajan suojelun purkuhakemuksen. Pihlaja sijaitsee hakijan omistamalla kiinteistöllä 543-410-2-64, osoitteessa Metsäkyläntie 890, Nurmijärvi.

Hakemuksen mukaan pihlaja on alkanut lahota ja se on kallistunut tien suuntaan. Hakemuksen mukaan puu saattaa aiheuttaa vaaraa tienkäyttäjille, minkä takia se tulisi kaataa. Sähköpostikeskustelussa hakija selventää, että tarkoitus on yhä pyrkiä säilyttämään puu, mutta siitä tulisi katkoa tienkäyttäjille vaaraa aiheuttavia oksia.

Pihlaja on rauhoitettu luonnonmuistomerkiksi Nurmijärven kunnan ympäristölautakunnan toimesta 17.8.1999. Päätöksen mukaan puun rungon ympärysmitta rinnan korkeudelta mitattuna on ollut suojeluhetkellä yli kaksi metriä ja korkeus yli 10 metriä. Sukutietojen mukaan puun ikä on yli sata vuotta. Suojelun perusteluina päätöksessä ovat pihlajan suuri koko ja maisemallinen merkitys. 

Luonnonsuojelulain 96 §:n mukaan kunta voi omistajan hakemuksesta tai elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä lakkauttaa 95 §:ssä tarkoitetun luonnonmuistomerkin rauhoituksen, jos rauhoitukselle ei ole enää perusteita tai jos rauhoitus estää yleisen edun kannalta merkittävän hankkeen tai suunnitelman toteuttamisen. Hakemuksesta on hankittava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on pyytänyt asiasta lausuntoa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta. ELY:n 10.5.2023 antamassa lausunnossa todetaan, että vanhat järeät lehtipuut ovat lähtökohtaisesti luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita, ja niillä saattaa esiintyä harvinaisia ja uhanalaisia eliölajeja. Järeät lehtipuut ovat lajistolle arvokkaita myös kuolleina maa- tai pystylahopuina. Kyseisen luonnonmuistomerkin lajistoa ei ELY-keskuksen tietojen mukaan ole selvitetty. Teiden läheisyydessä olevat vanhat puut voivat muodostaa tilanteita, joissa puiden säilyttäminen tai pystyssä pitäminen ei turvallisuusnäkökulma huomioiden ole enää kokonaisuuden kannalta tarkoituksenmukaista. ELY-keskuksen näkemyksen mukaan luonnonmuistomerkki voidaan lakkauttaa. Kaadettu puu tai ainakin sen runko on kuitenkin suositeltavaa jättää maahan lahoamaan, koska se voi yksittäisenä runkonakin olla arvokas uhanalaiselle lajistolle.

Maastossa tehdyt havainnot 

Ympäristösuunnittelija Annina Vuorsalo on tehnyt kohteelle katselmuksen 31.3.2023 yhdessä Nurmijärven vihrepalveluiden erityisasiantuntijan kanssa. Pihlaja kasvaa pihapiirin reunassa pensasaidan vieressä, aivan viereisen autotien tuntumassa (tielle noin 5 metriä). Puu on vanha, suurikokoinen ja jykevä ja se on merkittävästi kallistunut tietä kohti. Puun rungossa ja oksissa on lahoamisen merkkejä ja lohkeamia. Maanomistajan hakemuksen mukaan puu on viime vuosina kallistunut voimakkaasti. Vuoden 1999 suojelupäätöksen oheismateriaalissa on kuva, jossa puu kasvaa suorana eikä ole kallistunut. Yläoksistaan puu näyttää nojaavan viereisiin vaahteroihin. Mikäli puu kaatuu tai siitä putoaa suuria oksia autotielle, voi tien käyttäjille aiheutua vaaraa. Puulla on suojelukyltti.  

Lisätietoja: ympäristösuunnittelija Annina Vuorsalo puh. 040 3144729

Sovelletut oikeusohjeet

Luonnonsuojelulaki 96 § (1.6.2023/9)

Luonnonmuistomerkin rauhoituksen lakkauttaminen

Kunta voi omistajan hakemuksesta tai elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä lakkauttaa 95 §:ssä tarkoitetun luonnonmuistomerkin rauhoituksen, jos rauhoitukselle ei ole enää perusteita tai jos rauhoitus estää yleisen edun kannalta merkittävän hankkeen tai suunnitelman toteuttamisen.

Hakemuksesta on hankittava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto. Jos asia on tullut vireille elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen esityksestä, alueen omistajalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö 2 §, 2 mom.

(Keski-Uudenmaan) Ympäristölautakunta päättää lisäksi luonnonsuojelulaissa säädetystä luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta ja luonnonmuistomerkin rauhoittamisen lakkauttamisesta.

 

Liitteet:

Hakemus luonnonmuistomerkin lakkauttamisesta

Uudenmaan ELY:n lausunto

Kartta luonnonmuistomerkin sijainti, Metsäkyläntie 890, Nurmijärvi

Valokuvia maastokäynniltä 31.3.2023

Suojelupäätös 1999 ja oheismateriaali

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • purkaa luonnonmuistomerkin suojelupäätöksen. Purkamisen jälkeen puusta voidaan poistaa vaarallisia osia tai tarvittaessa se voidaan kaataa kokonaan. Mikäli pihlaja kaadetaan, kaadettu puu tai ainakin sen runko on suositeltavaa jättää maahan lahoamaan, koska se voi yksittäisenä runkonakin olla arvokas uhanalaiselle lajistolle. Puun suojelukyltti tulee poistaa maastosta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Antti Heimola
Nurmijärven kunta
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.