Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 13.6.2023

§ 76 Terveydensuojelulain 763/1994 mukainen määräys, As Oy Kurjenpuisto, Kerava

TUUDno-2023-1335

Valmistelija

  • Ari Antila, terveystarkastaja, ari.antila@tuusula.fi

Perustelut

As Oy Kurjenpuisto (Käenkatu 4, 04230 Kerava) on 1970-luvun alussa rakennettu kuuden kerrostalon taloyhtiö, jonka talot ovat betonielementtirunkoisia ja koneellisella poistoilmanvaihdolla varustettuja. Huoneiston I 101 asukas laittoi 7.2.2023 terveydensvalvontaan vireille asuntoa koskevan terveyshaittaepäilyn. Asukkaalla oli ollut sisäilmaepäkohtaan viittaavia oireita ja asunnossa oli aistittu poikkeavaa hajua.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastaja teki asunnossa ensimmäisen tarkastuksen 15.2.2023. Tarkastuksessa todettiin, että keittiöön virtasi kiintokaapistojen takaa rakenteista voimakkaasti epäpuhdasta ilmaa (hajua), puute hallitun / puhtaan tuloilman saannissa, sekä epäily poistoilmanvaihdon puutteellisuudesta. Taloyhtiötä kehotettiin ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin, joilla estetään korvausilman ja epäpuhtauksien kulkeutuminen rakenteiden kautta asunnon sisäilmaan ja järjestämään asuntoon riittävä määrä korvausilmaventtiilejä 31.3.2023 mennessä. Lisäksi kehotettiin mittauttamaan asunnon poistoilmanvaihdon ilmamäärät ja toimittamaan mittauspöytäkirja Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen 10.3.2022 mennessä. 

Asukkaalta 17.4.2023 puhelimitse saatujen tietojen mukaan taloyhtiö ei ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin todettujen epäkohtien korjaamiseksi. Taloyhtiö ei ollut myöskään kehotuksesta huolimatta toimittanut Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen asunnon ilmanvaihdon mittauspöytäkirjaa. Terveystarkastaja teki asuntoon jälkivalvontatarkastuksen 4.5.2023. Tarkastuksessa todettiin, että keittiöön virtasi edelleen runsaasti korvausilmaa kaapiston takaa nurkassa sijaitsevan putkiroilon alueelta. Keittiössä ja ja vuotoilmassa todettiin epäpuhdas haju. Asunnon hallitun korvausilman saantia ei oltu parannettu, mutta isännöitsijältä saadun tiedon mukaan taloyhtiössä meneillään olevan ikkunaremontin yhteydessä asuntoon tulee korvausilmaventtiilit vuoden 2023 aikana.

Terveydellisiä olosuhteita koskeva lainsäädäntö

Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia elinympäristössä esiintyviä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittaa.

Terveydensuojelulain 26 §:n mukaan asunnon ja muun sisätilan sisäilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden, melun, ilmanvaihdon, valon, säteilyn ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu asunnossa tai sisätilassa oleskeleville terveyshaittaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukaan asunnon ilmanvaihdon ulkoilmavirran tulee olla käytön aikana vähintään 0,35 dm³/s neliömetriä kohden kaikissa asuinhuoneissa. Ilmanvaihdon ulkoilmavirran tulee olla rakennuksen käytön mukaisesti riittävä ja sen laadun tulee olla riittävän puhdasta. Ulkoilmavirta on johdettava sisään siten, ettei rakenteista kulkeudu ilmavirran mukana epäpuhtauksia.

Terveydensuojelulain 27 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa sen, jonka vastuulla haitta on, ryhtymään viipymättä tarvittaviin toimenpiteisiin terveyshaitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi.

Terveydensuojelulain mukaan kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus antaa yksittäisiä kieltoja ja määräyksiä, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi.

Terveydensuojelulain 45 §:n mukaan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus tämän lain mukaisten tehtävien suorittamiseksi tehdä tarkastuksia sekä teettää niihin liittyviä tutkimuksia.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi tehostaa tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla.

Kuuleminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus varasi 12.5.2023 päivätyllä kirjeellä As Oy Kurjenpuistolle ja asunnon I 101 asukkaille mahdollisuuden tulla kuulluksi päätösesityksen johdosta. Kuulemisessa ei jätetty vastineita.

Yhteenveto

Terveydensuojeluviranomainen voi antaa määräyksiä, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi. Terveydensuojeluviranomainen voi myös teettää tarpeelliseksi katsomiaan tutkimuksia terveyshaittojen selvittämiseksi.

Viranomaistarkastuksessa As Oy Kurjenpuiston asunnossa I 101 on todettu, että asuntoon kulkeutuu epäpuhdasta ilmaa (hajua) keittiössä sijaitsevan putkiroilon alueelta rakenteista. Rakenteista tulevassa vuotoilmassa ja keittiössä todettiin sama epäpuhdas haju. Asunnossa ei ole hallittua tuloilman saantia ja poistoilmanvaihdon riittävyyttä on syytä epäillä aistinvaraisten havaintojen perusteella. Taloyhtiö ei kehotuksesta huolimatta korjannut rakenteista tulevaa hajuhaittaa, eikä toimittanut terveysvalvontaan selvitystä poistoilmanvaihdon riittävyydestä. Tästä johtuen on tarpeellista, että taloyhtiö määrätään poistamaan keittiössä todettu haitallinen ilmavuoto rakenteista ja toimittamaan poistoilmanvaihdon ilmamäärien mittauspöytäkirja. Terveysvalvonnalla on syytä epäillä, että tarvittavat toimenpiteet eivät toteudu kohtuullisessa ajassa ilman taloyhtiölle annettavalla määräystä. Ilmoitettu korvausilmaventtiilien tulo uusien ikkunoiden asennuksen myötä vuoden 2023 aikana voidaan hyväskyä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa As Oy Kurjenpuistolle seuraavat terveydensuojelulain 27 §:n ja 45 §:n mukaisen määräykset:

Päävelvoitteet

1. As Oy Kurjenpuiston tulee tiivistää huolellisesti keittiön nurkassa sijaitsevan putkiroilon rakenneliittymät ja läpiviennit siten, että korvausilman ja epäpuhtauksien kulkeutuminen rakenteiden kautta asunnon sisäilmaan estyy.

2. As Oy Kurjenpuiston tulee toimittaa asunnon ajantasainen poistoilmanvaihdon ilmamäärien mittauspöytäkirja Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen. Raportista tulee käydä ilmi poistoilmanvaihdon ilmamäärät kaikilla käytössä olevilla poistoilmanvaihtokoneen tehoilla.

Määräaika
Päävelvoitteiden 1 ja 2 mukaiset toimenpiteet tulee tehdä viipymättä, mutta kuitenkin viimeistään 15.8.2023 mennessä.

Uhkasakko
Päävelvoitteiden tehosteeksi asetetaan seuraavat uhkasakot:
Päävelvoite 1: 3000 €
Päävelvoite 2: 1000 €

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukaan asunnon ilmanvaihdon ulkoilmavirran tulee olla käytön aikana vähintään 0,35 dm³/s neliömetriä kohden kaikissa asuinhuoneissa. Asunnon ilmanvaihdon ulkoilmavirran tulee olla rakennuksen käytön mukaisesti riittävä ja sen laadun tulee olla riittävän puhdasta. Ulkoilmavirta on johdettava sisään siten, ettei rakenteista kulkeudu ilmavirran mukana epäpuhtauksia. Viranomaistarkastuksessa on todettu, että asunnön ilmanvaihdon tarvitsema korvausilma tulee tällä hetkellä ilmavuotoina rakenteista. Keittiössä vuotoilman mukana sisäilmaan kulkeutuu epäpuhtauksia (hajuja). Poistoilmanvaihdon riittävyyden arvioimiseksi tarvitaan selvitys poistoilmanvaihdon ilmamääristä kaikilla käytössä olevilla poistoilmanvaihtokoneen tehoilla.

Täytäntöönpano

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Sovellettu lainsäädäntö ja oikeusohjeet

Terveydensuojelulaki 763/1994

Terveydensuojeluasetus 1280/1994

Asumisterveysasetus 545/2015

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 2016

Uhkasakkolaki 1113/1990

Hallintolaki 434/2006 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

-As Oy Kurjenpuisto, c/o Keravan Isännöinti Oy / Jaana Kvist, Kultasepänkatu 8, 04250 Kerava
-Asukas, Käenkatu 4 I 101, 04230 Kerava

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.