Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 13.6.2023

§ 74 Elintarvikelain 297/2021 55§:n mukainen määräyksen antaminen, Uudenmaan Catering Oy, Kerava

TUUDno-2023-1147

Valmistelija

  • Saara Vainio, terveystarkastaja, saara.vainio@tuusula.fi

Perustelut

Asiaan liittyvät taustatiedot ja havainnot

Uudenmaan Catering Oy, y-tunnus 2259617–5, valmistaa salaatinkastikkeita ja välittää niitä vähittäismyyntiin. Toimijan tiloihin (Angervonkuja 5, Kerava) tehtiin 1.12.2022 terveysvalvonnan johtajan määräyksen (24.11.2022, 22§) johdosta tarkastus. Määräys annettiin toimijalle, koska tarkastusaikaa ei saatu sovittua toimijan kanssa useista yrityksistä huolimatta. Tarkastuskäynnillä 1.12.2022 havaittiin, että toimijalla ei ollut esittää omavalvontajärjestelmää tarkastettavaksi. Omavalvontajärjestelmä oli myös pyydetty tarkastettavaksi ennen tarkastusta sähköpostitse 26.9.2022 ja tarkastuksen jälkeen 9.12.2022. Tarkastuskäynnillä 1.12.2022 havaittiin lisäksi useita puutteita salaatinkastikkeiden pakkausmerkinnöissä. Toimijaa kehotettiin korjaamaan pakkausmerkinnät ja toimittamaan omavalvontajärjestelmä tarkastettavaksi Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvontaan 12.3.2023 mennessä.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen valvontakäynnillä 11.4.2023 vähittäismyymälässä havaittiin, että myynnissä oli Uudenmaan Catering Oy:n salaatinkastikkeita ja, että salaatinkastikkeiden pakkausmerkintöjä ei ole korjattu. Vähittäismyymälästä saadun tiedon mukaan salaatinkastikkeet oli tuotu myyntiin 20.3.2023 eli toimijalle tarkastuksella annetun määräajan umpeuduttua. Toimija ei myöskään toimittanut kehotuksesta huolimatta omavalvontajärjestelmää tarkastettavaksi määräaikaan mennessä. Toimijalle on lähetetty kehotusten noudattamatta jättämisestä sähköpostitse 2.5.2023 uusintatarkastuspöytäkirja.

Toimijaa on myös annettu lukuisia kehotuksia omavalvontajärjestelmän laatimiseksi ja sen täydentämiseksi sekä pakkausmerkintöjen korjaamiseksi vuosina 2012–2017. Toimija on toistuvasti jättänyt noudattamatta terveysvalvonnan kehotuksia puutteiden korjaamiseksi. Toimija aloittaa uusissa tiloissa Koivunoksa 25, Kerava toiminnan 15.5.2023. 

Asianosaisen kuuleminen

Toimijaa on kuultu 8.5.2023 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisesta määräyksestä, jota voidaan tarvittaessa tehostaa elintarvikelain 68 §:n mukaisella uhkasakolla. Kuulemisasiakirja on lähetetty toimijalle sähköpostitse ja sähköpostin vastaanotosta on saatu toimituskuittaus. Toimija ei ole jättänyt asiasta vastinetta määräaikaan mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Ympäristölautakunnan määräys

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa Uudenmaan Catering Oy:lle, Koivunoksa 25, 04200 Kerava, (y-tunnus 2259617–5) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen:

Päävelvoitteet

1.             Uudenmaan Catering Oy:llä on oltava omavalvontajärjestelmä ja omavalvontajärjestelmä on oltava tarkastettavissa valvontakäynneillä.

2.             Toimijan tekemissä tuotteissa on oltava lainsäädännön määräämät pakkausmerkinnät.

Määräaika

Omavalvontajärjestelmä on toimitettava tarkastettavaksi Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvontaan 15.7.2023 mennessä. Pakkausmerkinnät on korjattava 15.7.2023 mennessä, jonka jälkeen tuotteita ei saa enää myydä puutteellisilla pakkausmerkinnöillä. Kuvat korjatuista pakkausmerkinnöistä on lähetettävä tarkastettavaksi Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvontaan 15.7.2023 mennessä.

Ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Uhkasakko:

Päävelvoitteiden tehostamiseksi asetetaan seuraavat uhkasakot:

Päävelvoite 1: 2000 euroa

Päävelvoite 2: 3000 euroa

 

Perustelut määräyksen antamiselle


Elintarvikealan toimijan omavalvontaa koskeva lainsäädäntö

Elintarvikelain 297/2021, 15 §:n mukaan elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. 

Toimijan omavalvontajärjestelmän täydentämiseksi on annettu useita kehotuksia. Omavalvontajärjestelmä ja sen täydennykset eivät ole olleet tarkastettavissa viime tarkastuskäynneillä eikä toimija ole kehotuksista huolimatta toimittanut omavalvontajärjestelmää tarkastettavaksi. Elintarvikealan toimijalla on oltava ajantasainen omavalvontajärjestelmä ja se on oltava aina tarvittaessa tarkastettavissa.

Elintarvikealan toimijan pakkausmerkintöjä ja ravintoarvomerkintöjä koskeva lainsäädäntö

EU:n elintarviketietoasetuksen (1169/2011) 9 artiklan mukaan elintarvikkeiden pakkauksissa on oltava seuraavat merkinnät:

  • elintarvikkeen nimi
  • ainesosaluettelo
  • allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostettuna ainesosaluettelossa (elintarviketietoasetus, liite II)
  • tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät (tarvittaessa)
  • sisällön määrä (paino- tai tilavuusyksikkö)
  • vähimmäissäilyvyysaika (parasta ennen -päivämäärä) tai viimeinen käyttöajankohta sekä pakastuspäivämäärä (joka koskee yksinomaan pakastettua lihaa, pakastettuja raakalihavalmisteita ja pakastettuja jalostamattomia kalastustuotteita)  
  • vastuussa olevan elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi tai aputoiminimi ja osoite
  • alkuperämaa tai lähtöpaikka (siten kuin elintarviketietoasetuksessa tai sen nojalla säädetään tai siten kuin muussa lainsäädännössä säädetään)
  • säilytysohje (tarvittaessa)
  • käyttöohje (tarvittaessa, muun muassa varoitusmerkintä tarvittaessa)
  • juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia (Ruokaviraston suositus: kiinteässä elintarvikkeessa, jos alkoholipitoisuus enemmän kuin 1,8 painoprosenttia)
  • ravintoarvo (eli ravintoarvoilmoitus) (poikkeukset huomioiden).

1)      Toimijan (Uudenmaan Catering Oy) salaatinkastikkeiden pakkausmerkinnöissä lukee, että valmistaja on Provencale Oy, Järvenpää. Toimintaa ei myöskään ole ollut Järvenpäässä enää muutamaan vuoteen. Valmistajan virheellinen nimi ja paikkakunta ovat kuluttajaa harhaanjohtavia. Pakkausmerkinnöistä puuttuu valmistajan osoite.

2)      Ainesosaluettelossa on mainittava kaikki elintarvikkeen valmistus- ja lisäaineet, painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Ainesosaluettelosta puuttuu esimerkiksi tiedot sinapin ja kananmunajauheen ainesosista. Nämä tiedot on avattava ainesosaluetteloon. Ainesosaluettelossa olevat mausteet on lueteltava tarkasti ainesosaluettelossa.

EU:n elintarviketietoasetuksen (1169/2011) 7 artiklan mukaan elintarviketiedot eivät saa johtaa harhaan.

Toimijan salaatinkastikkeen merkinnöissä tuotenimen yläpuolella mainintaan tuotteen olevan laktoositon. Laktoosia on luontaisesti ainoastaan maidossa ja maitotaloustuotteissa. Ainesosaluettelon perusteella tuotteessa ei ole maitoa tai maitotaloustuotteita. Jos tuotteessa on kuitenkin käytetty maitoa tai maitotaloustuotteita, on tämä ilmoitettava selkeästi ja maito allergeenina korostettava selkeästi ainesosaluettelossa. Ruokavirasto ohjeistaa myös, että mikäli tuote ilmoitetaan laktoosittomaksi tai vähälaktoosiseksi on ravintoarvomerkinnän alapuolella ilmoitettava laktoosin määrä grammoina / 100 g tai 100 ml tuote.

EU:n elintarviketietoasetuksen (1169/2011) 30 artiklan mukaan ravintoarvomerkinnät ovat seuraavat:

energiaa (kJ/kcal),

rasva (g) ja josta tyydyttyneet rasvat (g),

hiilihydraatit (g),

sokerit (g),

proteiini (g)

suola (g)

Elintarviketietoasetuksen 34 artiklan mukaan ravintoarvomerkinnät on oltava samassa nähtävillä olevassa kentässä, yhtenä kokonaisuutena ja selkeässä muodossa.

Tuotteiden ravintoarvomerkinnöistä puuttuu tyydyttyneiden rasvojen määrä ja sokerien määrä. Lisäksi suolan määrä on ilmoitettu virheellisesti ainesosaluettelossa.

Maa- ja metsätalousministeriö asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (834/2014), 4 § pakollisten elintarviketietojen kielivaatimuksista mukaan valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksikielisessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen ja ruotsin kielellä.

Toimijan tuotteita on myynnissä kaksikielisissä kunnissa. Kaikki pakolliset pakkausmerkinnät, mukaan lukien tuotteen nimi, on annettava pakkausmerkinnöissä suomeksi ja ruotsiksi.

Yhteenveto

Uudenmaan Catering Oy:n omavalvontajärjestelmä ei ole ollut tarkastettavissa tarkastuskäynneillä ja toimija ei ole useista kehotuksista huolimatta toimittanut omavalvontajärjestelmää tarkastettavaksi. Toimijalle on annettu useita omavalvontajärjestelmän täydennyskehotuksia ja näiden noudattamista ei ole voitu todentaa.

Uudenmaan Catering Oy valmistaa ja välittää myyntiin salaatinkastikkeita, joiden pakkausmerkinnät ovat puutteellisia ja kuluttajaa harhaan johtavia.

Toimija ei ole useista kehotuksista huolimatta ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin, jolloin katsotaan, että epäkohtien poistamiseksi ja asioiden korjaamisen varmistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55§:ssä tarkoitettu määräys, jota voidaan tehostaa elintarvikelain 68 §:n mukaisella uhkasakolla.

Täytäntöönpano         

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

  1. Tarkastuspöytäkirja 1.12.2022
  2. Tarkastuspöytäkirja 2.5.2023
  3. Kuuleminen 8.5.2023

Sovelletut oikeusohjeet

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle (EU) N:o 1169/2011,7, 9, 30 ja 34 artikla

Elintarvikelaki 297/2021, 6 §, 10 §, 15 §, 40 §, 55 § ja 68 §

Hallintolaki 434/2003

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014, 4 §

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2021 § 52)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusosoitus liitteenä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Päätösote saantitodistuksella Uudenmaan Catering Oy, Suorannantie 2, 04340 Tuusula

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.