Kunnanhallitus, kokous 12.2.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Tieran verkkokauppapalveluun liittyminen

TUUDno-2018-233

Valmistelija

  • Niko Kinnunen, tietohallintopäällikkö, niko.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta on pitkään hankkinut ICT-laitteet, –palvelut sekä -ohjelmistolisenssit pääosin KL-Kuntahankinnat Oy:n kilpailuttamien puitesopimuksien kautta. Useimpien nykyisten ICT-puitesopimuksien voimassaolot päättyvät vuonna 2021, joten kunta on sitoutunut hankkimaan sopimuksia koskevat ICT-laitteet, -palvelut ja ohjelmistolisenssit pääosin KL-Kuntahankinnat Oy:n puitesopimustoimittajilta vielä tulevinakin vuosina.

Kuntien Tiera Oy (jäljempänä Tiera) on kuntatoimijoiden omistama osakeyhtiö, joka tuottaa ICT-palveluja kuntasektorille yhteistyössä kuntien sekä muiden julkisten ja kaupallisten toimijoiden kanssa. Tuusulan kunta on Tieran osakeomistaja ja voi siten hyödyntää Tieran palveluja ilman kilpailutusta. Tiera on kilpailuttanut verkkokauppapalvelun toimittajan ja valinnut 17.2.2017 tehdyssä hankintapäätöksessään toimittajaksi Atea Finland Oy:n (jäljempänä Atea). Kilpailutuksen perusteella Tiera solmi Atean  kanssa 3-vuotisen puitesopimuksen, jolla on yksi optiovuosi. Kun Tieran ja Atean välinen puitesopimus päättyy, Tiera kilpailuttaa verkkokauppapalvelun uudelleen. Tieran verkkokaupassa on yli 250 000 nimikkeen tuotevalikoima ja verkkokaupassa ovat kaikki keskeiset tuotemerkit edustettuina. Verkkokaupan kautta on mahdollista hankkia myös ICT-laitteisiin liittyviä tuki- ja ylläpitopalveluita sekä ohjelmistolisenssejä.

Tieran Verkkokaupan etuna on, että tuotteet voidaan ostaa suoraan yhden puitesopimustoimittajan verkkokaupasta (Atean verkkokaupasta). Kunta-asiakas ei joudu kilpailuttamaan verkkokauppapalvelun kautta tehtäviä IT-hankintoja sopimustoimittajien välillä saadakseen tuotteet markkinahintaan, koska puitesopimuksen ehtojen mukaisesti Atea kilpailuttaa jatkuvasti verkkokaupassa olevia eri tuotemerkkejä ja malleja, jolloin tuotteiden hinnoittelu seuraa mahdollisimman hyvin markkinahintoja. Atean tuotetoimittajat, jotka edustavat eri tuotemerkkejä ja valmistajia, näkevät reaaliaikaisesti toistensa hinnat ja kilpailevat jatkuvasti keskenään. Näin Tiera pyrkii takaamaan verkkokauppansa kilpailukykyiset hinnat. Kulloinkin voimassaolevat hinnat näkyvät verkkopalvelussa ja kunta-asiakasta laskutetaan tilaushetkellä voimassaolevan hinnan mukaan.

Verkkokaupan kilpailutuksessa Atea ilmoitti Tieralle tarjoamiensa IT-laitteiden ja tarvikkeiden tuoteryhmäkohtaisen katteen, jonka tulee olla koko sopimuskauden sama tuoteryhmän kaikille tuotteille riippumatta siitä, onko juuri kyseinen tuote ollut hintavertailussa. Palvelujen hinnoittelun muutokset ovat mahdollisia puitesopimuksen ehdoin.

Tieran verkkokauppapalvelun kautta Tuusulan on mahdollista hankkia sellaisia ICT-laitteita, -palveluita sekä ohjelmistolisenssejä, joita ei ole kilpailutettu KL-Kuntahankinnat Oy:n toimesta tai niissä tapauksissa, että KL-Kuntahankinnat Oy:n puitejärjestelyyn ei ole syystä tai toisesta sitouduttu. Yksi tällainen esimerkki on mobiililaitteiden etähallintapalvelut, jonka puitesopimuksen KL-Kuntahankinnat Oy joutui yllättäen irtisanomaan syksyllä 2017 eikä tätä palvelua kilpailutettu uudestaan KL-Kuntahankinnat Oy:n toimesta. Tieran verkkokauppapalvelusta löytyy korvaava etähallintapalvelu mobiililaitteille. Tuusulan on tarkoitus hankkia mobiililaitteiden etähallintapalvelut Tieran verkkokauppapalvelua hyödyntäen ja tästä hankinnasta tehdään erillinen hankintapäätös. Tieran verkkokauppapalvelua on toistaiseksi tarkoitus käyttää lähinnä täydentävänä ICT-hankintakanavana, koska kunnan nykyiset puitesopimuksetkin estävät verkkokauppapalvelun laajan käytön.

Liittymällä Tieran verkkokauppapalvelun käyttäjäksi Tuusula saa yhden uuden hankintakanavan ICT-hankinnoille. Liittyminen Tieran Verkkokaupan käyttäjäksi ei velvoita kuntaa käyttämään verkkokauppapalvelua. Kunta voi ostaa samoja tuotteita ja palveluja Tieran Verkkokaupan ohella myös muilta toimittajilta. Kunta ei sitoudu mihinkään hankintamääriin. Kunta voi lopettaa koska tahansa verkkokaupan käytön.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää, että Tuusulan kunta

  • liittyy Tieran verkkokauppapalvelun käyttäjäksi
  • voi jatkossa hankkia Tieran verkkokauppapalvelun kautta sellaisia ICT-laitteita ja -palveluita sekä ohjelmistolisenssejä, joiden osalta kunta ei ole voimassa olevien puitesopimusten johdosta velvoitettu käyttämään muita toimittajia.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

tietohallintopäällikkö/toimenpiteet

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.