Kunnanhallitus, kokous 12.2.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Saviriihentie, kaavahakemus

TUUDno-2017-794

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Perustelut

Kaava- ja kaavamuutoshakemusten käsittely

Jos maanomistaja tekee aloitteen kaavan muuttamisesta tai laatimisesta ja alueen kaavoittaminen koskee maanomistajan etua, oikeutta ja velvollisuutta sillä tavoin välittömästi, on hänellä oikeus saada kunnan viranomaisen ratkaisu aloitteeseensa. Asemakaavoja koskevat hakemukset käsitellään kuntakehityslautakunnassa ja kunnanhallituksessa.  Mikäli hakemuksesta tehdään myönteinen päätös, laaditaan hakijan ja kunnan välille kaavoituksen käynnistämissopimus kun hanke on todettu I-prioriteetin hankkeeksi eli ns. kärkihankkeeksi. Käynnistämissopimuksen hyväksymisen jälkeen kaavahanke käynnistyy.

Mikäli kuntakehityslautakunta ja kunnanhallitus tekevät kielteisen päätöksen kaavamuutoshankkeeseen, hakija voi tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka käsittelee kunnanhallitus. Tästä kunnanhallituksen oikaisuvaatimuksen käsittelypäätöksestä voi valittaa - maanomistajan aloitteeseen annettu kunnan viranomaisen ratkaisu kaavan muuttamisesta tai laatimisesta on valituskelpoinen ja siitä voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 4.4.2003 t. 851). Myös kunnan päätös, jolla maanomistajan aloitteesta vireille tulleen kaavahankkeen valmistelu on keskeytetty, on valituskelpoinen ja tästäkin voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 27.10.2009 t. 2628). Kunnanhallituksen päätöksestä tulee tehdä ensin oikaisuvaatimus. Sen sijaan kunnan omasta aloitteesta tehty päätös kaavan muuttamisesta on vain valmistelua eikä tästä päätöksestä voi valittaa (KHO 2003:16).

Hakemus

Maanomistaja hakee asemakaavaa tontin lohkomista varten Hyrylässä sijaitsevalle kiinteistölle 858-405-3-342 Mustikkamäki. Kiinteistön osoite on Saviriihentie 87, 04310 Tuusula. Kiinteistön pinta-ala on 10 000 m2

Mustikkamäen kiinteistön ja asemakaavoitetun Mahlamäen asuinalueen erottaa peltoaukea. Saviriihentietä kaakkoon päin mentäessä on yksittäisiä asemakaavan ulkopuolisia asuinrakennuspaikkoja. Matkaa Hyrylän kaupallisiin palveluihin ja Hyökkälän kouluun on hieman reilut kaksi kilometriä tiestöä pitkin.

Kaavoitustilanne

Hakemuksen kohteena oleva Mustikkamäen kiinteistö (3:342) ei sijaitse asemakaava-alueella. Saviriihen asemakaava-alueelle on matkaa noin 250 metriä. Asemakaava-alueen ja Mustikkamäen kiinteistön välissä on peltoa.

Kiinteistö sijoittuu Hyrylän laajentumissuuntien osayleiskaavan alueelle. Kunnanvaltuusto on hyväksynyt kaavan 9.4.2001. Kaavassa on osoitettu maa- ja metsätalousalueet, virkistysalueet, suojelualueet, erityisalueet ja vesialueet sekä tieverkko. Osayleiskaava on tieverkon osalta oikeusvaikutukseton. Osayleiskaava koskee niitä alueita, joilla on käyttötarkoitusmerkintä tai muu alueen käyttöä ohjaava merkintä.

Mustikkamäen kiinteistön Saviriihentien pohjoispuoleiset osat sijoittuvat Hyrylän laajentumissuuntien osayleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle, joka on taajaman rajautumisen kannalta merkittävä maisema-alue (M-3). MRL 43 §:n nojalla määrätään, että alueeseen sisältyvä peltoalue tulee säilyttää rakentamattomana, kuitenkin niin, että alueella sallitaan maa- ja metsätaloutta palvelevia rakennuksia. Suositus: Alueen peltojen säilyminen viljeltyinä tai hoidettuina niittyinä on toivottavaa. 

Kiinteistön eteläosassa ei ole käyttötarkoitusmerkintää. Kiinteistön eteläpuolella kulkee ohjeellinen tai vaihtoehtoinen kokoojakatu ja kevyen liikenteen reitti.

Mustikkamäen kiinteistön Saviriihentien eteläpuoleisella osalla ei ole oikeusvaikutteista kunnan laatimaa kaavaa. Koko kunnan oikeusvaikutuksettomassa yleiskaavassa kiinteistön eteläosa on maa- ja metsätalousvaltaisella alueella (M) ja pohjoisosa maanviljelysalueella (MV). Saviriihentielle on merkitty kunnan sisäinen ulkoilun pääreitti.

Mustikkamäen kiinteistön Saviriihentien eteläpuoleista osan maankäyttöä ohjaa oikeusvaikutteisena kaavana Uudenmaan maakuntakaava. Maakuntakaavassa koko kiinteistö sijoittuu taajamatoimintojen alueelle. Merkinnällä osoitetaan yksityiskohtaista suunnittelua edellyttävät asumiseen, palvelu- ja työpaikka- sekä muihin taajamatoimintoihin varattavat rakentamisalueet. Lisäksi alueelle ulottuu Hyrylän taajaman tiivistettävän alueen rasteri. Merkintä on kehittämisperiaatemerkintä. Merkinnällä osoitetaan tiivistettävät taajama- ja keskustatoimintojen alueet, jotka tukeutuvat kestävään liikennejärjestelmään. 

Koko kunnan yleiskaavatyö on käynnissä, ehdotusvaiheessa. Alustavassa kaavaehdotuksessa kiinteistön alue on osoitettu AO-2 –merkinnällä toisessa vaiheessa (noin vuoden 2030 jälkeen) asemakaavoitettavaksi pientalovaltaiseksi alueeksi. Kiinteistön pohjoispuolelle on osoitettu maisemapelto. Saviriihentielle on linjattu viheryhteystarve.

Kaavoitussuunnitelma 2018 - 2022

Valtuusto on kokouksessaan 11.12.2017 § 218 hyväksynyt kaavoitussuunnitelman vuosille 2018 – 2022. Kaavoitussuunnitelmaan on merkitty Koillis-Hyrylän osayleiskaavan laatiminen II-luokan tulossa olevana hankkeena. Tulossa olevat hankkeet ovat kaavoitushankkeita, joita pääasiassa valmistellaan kiireellisempien jälkeen. Koillis-Hyrylän osayleiskaava-alue rajautuu Kulloontiehen, Järvenpääntiehen, Tuusulantiehen ja Keravan rajaan. Osayleiskaavan tarkoituksena on tarkistaa Hyrylän laajentumissuuntien osayleiskaavan aluerajauksia täydentäen niitä rakentamisalueiden osalta huomioiden mm. Tuusulan itäväylän jatkeen liikennesuunnitelmat. Osayleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena. Mustikkamäen kiinteistö 3:342 sijoittuu Koillis-Hyrylän osayleiskaava-alueelle.

Kaavoitussuunnitelmaan on merkitty myös Saviriihen asemakaavahanke III-vaiheessa toteutettavaksi odottavaksi hankkeeksi. Asemakaavan tavoite on asemakaavoittaa asuinalueita olemassa olevaa yhdyskuntarakennetta täydentäen. Odottavia hankkeita on tavoitteena valmistella viisivuotisen suunnittelujakson loppupuolella. Saviriihen asemakaavahanke on piirretty symbolisella kohdemerkinnällä Olkimaantien ympäristöön.

Kaavoitussuunnitelmassa on lisäksi Saksan alue I merkittynä III-luokan asemakaavahankkeeksi. Kaavassa tullaan tutkimaan pientaloalueen laajennusmahdollisuuksia olemassa olevaa yhdyskuntarakennetta täydentäen.

Harkinta

Mustikkamäen kiinteistön 3:342 ympäristö on soveliasta asuinrakentamiselle. Asemakaavan laadinta kuitenkaan yhdelle, hehtaarin kokoiselle kiinteistölle ei ole tarkoituksenmukaista. Alueelle laaditaan Koillis-Hyrylän osayleiskaava, joka ohjaa tarkempia, vaiheittain tehtäviä asemakaavoja. Osayleiskaavan yhteydessä tarkastellaan alueen maankäyttö suurempana kokonaisuutena, liittyen ympäröivään maankäyttöön ja muun muassa tulevaan Tuusulan Itäväylän jatkeeseen kokoojakatuineen. Tässä yhteydessä tarkastellaan Mustikkamäen kiinteistönkin yleispiirteinen maankäyttö.

Laadittaessa Saviriihen ja Saksan alueen asemakaavoja osayleiskaavaratkaisun pohjalta, voidaan harkita myös Mustikkamäen kiinteistön 3:342 ottamista mukaan näihin asemakaavahankkeisiin.

Tällä hetkellä, kaavoitustilanteen ja lukuisten tekeillä olevien kaavoitussuunnitelman kärki- ja II-vaiheen hankkeiden vuoksi, Mustikkamäen kiinteistöä 3:342 ei voida vielä ottaa kaavoitussuunnitelmaan lisättäväksi hankkeeksi.
  
Lisätietoja: kaavoituspäällikkö Pia Sjöroos, p. 040 314 2014.

 

Ehdotus

Esittelijä

Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle,

  • ettei asemakaavahanketta käynnistetä tässä vaiheessa.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Perustelut

.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ettei asemakaavahanketta käynnistetä tässä vaiheessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

hakija, kaavoitus

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.