Kunnanhallitus, kokous 12.2.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Kaavoituksen työohjelma 2018 ja vuoden 2017 seuranta

TUUDno-2018-166

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Perustelut

Liitteenä on kaavahankkeiden työohjelmataulukko, jossa on esitetty harmaalla pohjalla toteutunut kaavahankkeiden aikataulu ja valkoisella pohjalla tulevat arvioidut käsittelyjen aikataulut. Arvioitu käsittelyaika on merkitty kärkihankkeille. Aikataulun oheen on merkitty myös arvioitu tai toteutunut kaavahankkeen kesto.

Vuoden 2017 seuranta

Kuntakehityslautakunnassa käsitellyt kaavat 2017

  1. Huurrekuja, asemakaavan muutosehdotus     1332 kem2
  2. Kellokosken keskustan asemakaavan muutosehdotus   27231 kem2
  3. Kelatien työpaikka-alueen laajennus, asemakaavan muutosehdotus  40844 kem2
  4. Sulan työpaikka-alue, asemakaava ja asemakaavan muutosluonnos  220998 kem2
  5. Yleiskaava 2040, ehdotus
  6. Huurrekuja, asemakaava       3936 kem2
  7. Jokelan kartano I, asemakaava      28523 kem2
  8. Kirkonmäki, asemakaava ja asemakaavan muutosehdotus   15686 kem2
  9. Rykmentinpuiston keskus, asemakaava ja asemakaavan muutos  175100 kem2
  10. Kauppatie 2, asemakaavan muutos     7000 kem2
  11. Tuomala II, osayleiskaava
  12. Jätintie, asemakaavan muutosehdotus     749 kem2
  13. Kellokosken keskustan asemakaavan muutos    27638 kem2
  14. Linjapuisto II, asemakaavan muutosehdotus   16457 kem2
  15. Kellokosken keskustan asemakaavan muutos (uudelleen) 
  16. Monion asemakaava ja asemakaavan muutos    56618 kem2
  17. Linjapuisto II, asemakaavan muutos    16136 kem2
  18. Sulan työpaikka-alue, asemakaava ja asemakaavan muutosehdotus 223877 kem2

Käsiteltyjen kaava-asioiden määrästä ja vaiheista voidaan huomata, että vaikka aikataulutavoitteista ei voitu pitää kiinni, merkittäviä kaavoja saatiin eteenpäin hyvin. Vuoden 2017 aikana lainvoimaiseksi saatiin liike- ja asuinrakentamista mahdollistavia asemakaavoja kerrosneliömetreissä mitattuna ennätyksellisesti: 246314 kem2 asuin- tai keskusta-alueiden rakennusoikeutta ja 60074 kem2 työpaikka-alueiden rakennusoikeutta. Liitteenä lainvoimaiseksi saatujen asemakaavojen pinta-alallinen ja rakennusoikeuden seuranta vuosilta 2004-2017. Tämän lisäksi on edetty yleiskaavojen osalta. Vuoden 2017 aikana yleiskaava 2040:n ehdotus on pitkälti valmisteltu ja tämän ohella käyty keskustelua kuntakehityslautakunnassa valmistautuen päätöksentekoon. Tuomala II -osayleiskaava hyväksyttiin valtuustossa, mutta hyväksymispäätöksestä valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen.

Em. onnistumisista johtuen Hyrylän taajaman osalta yhtiömuotoisia pien- ja kerrostalotontteja on riittävästi vastaamaan kysyntään vuosiksi. Omakotitonttejakin on runsaasti, mutta omakotitonttien osalta on syytä vielä kehittää tonttivarantoa, jotta vuosien kuluttua mm. Lahelanpelto II:n rakennuttua ei synny jälleen tilannetta, jolloin ei omakotitontteja olisi tarjolla.
Hyrylän tonttivarannossa on edelleen vajetta erityisesti työpaikkatonttien osalta. Tähän vastauksena valmistellaan Sulan työpaikka-alueen, Focus-alueen sekä Kelatien työpaikka-alueen laajentamiseksi asemakaavoja.

Jokelan työpaikka- ja asuintonttivaranto on hyvä. Keskustaan kehitettävien asuinkerrostalojen osalta toteutumattomia tontteja on vielä, mutta rakennusliikkeiden kiinnostuksesta voidaan päätellä, että uusia asemakaavojen muutoksia on syytä valmistella, jotta kerrostalorakentaminen voi jatkua.

Kellokoskella asemakaavat mahdollistavat keskustan kehittämisen sekä yhtiömuotoisten asuintonttien toteuttamisen, mutta omakotitontteja ei ole kunnalla myytäväksi. Rajalinnan työpaikka-alue mahdollistaa työpaikkarakentamisen lisäämisen.

 

Työohjelma 2018

Tavoitteena on huolehtia yleiskaavoituksen keinoin siitä, että taajamien rakentaminen, liikenneverkon kehittäminen ja muut maankäytölliset kysymykset on suunniteltu kokonaisuutena. Asemakaavoituksen myötä huolehditaan siitä että, MAL-aiesopimuksen tavoitteiden ja kunnanvaltuuston hyväksymän vuotuisen asunto-ohjelman lisäksi kaavoitetaan riittävästi tonttivarantoa tulevaa käyttöä varten. Tonttivarantotavoitteeksi on asetettu viiden vuoden varanto.
Lisäksi työpaikkatonttien saatavuudesta huolehditaan - tavoitteena on työpaikkaomavaraisuuden nostaminen. Tavoitteeseen ei päästä yhden vuoden aikana valmisteltavilla kaavahankkeilla, mutta pitkäjänteinen maapolitiikka ja merkittäviin kaavahankkeisiin panostaminen johtavat tavoitteeseen.

Työohjelman tulee perustua valtuuston hyväksymään kaavoitussuunnitelma 2018-2022:een, joka on liitteenä. Kaavoitussuunnitelmassa on esitetty suunnittelualueiden sijainnit likimääräisesti sekä hankkeiden lyhyet kuvaukset. Hankkeet on kaavoitussuunnitelmassa priorisoitu kolmeen eri kategoriaan kiireellisyyden tai oletettujen etenemismahdollisuuksien mukaisesti. Kaavoitussuunnitelman runsas hankkeiden ja kärkihankkeidenkin määrä jättää auki kysymyksiä kaavojen laatimisjärjestyksestä. Kaavojen valmistelujärjestystä ohjataan työohjelmalla.

Ottaen huomioon resurssit, työohjelmassa kannattaa pitäytyä vain kärkihankkeiden edistämisessä, ellei kuluvana vuonna kunnan omista tarpeista johtuen synny kiireellisiä hankkeita tai kaavoituksen käynnistämissopimuksien myötä näin sovita. Vaikkei uusia kärkihankkeita syntyisi, ei ole realistista olettaa, että kaikkia kärkihankkeita voidaan edistää.

Työohjelman toteutumista seurataan ja siitä raportoidaan osavuosikatsauksissa.

Kunnanhallitus päättää kaavoituksen työohjelman hyväksymisestä hallintosäännön mukaan (valt 11.12.2017 § 223 toimivaltataulukko s. 81).

Liitteenä
- kaavoitussuunnitelma 2018-2022
- vuosien 2004-2017 asemakaavojen pinta-ala- ja rakennusoikeusseuranta
– kaavoituksen työohjelma 2017 ja vuoden 2016 seuranta -taulukko

Ehdotus

Esittelijä

Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että

  • kunnanhallitus hyväksyy kaavoituksen työohjelman 2017 seurannan ja kaavoituksen työohjelman vuodelle 2018.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Perustelut

.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä kaavoituksen työohjelman 2017 seurannan ja kaavoituksen työohjelman vuodelle 2018.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Pia Sjöroos oli asiantuntijana kokouksessa.

Tiedoksi

kaavoitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.