Kunnanhallitus, kokous 30.10.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 491 Omakotitonttien ja tuottajamuotoisten tonttien vuokran suuruuden päättäminen 1.1.2018 alkaen toistaiseksi

TUUDno-2017-199

Valmistelija

  • Sari Tennijärvi, tontti-insinööri
  • Päivi Hämäläinen, maankäyttöpäällikkö, paivi.hamalainen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan omakotitonttien vuokraprosenttia verrattaessa naapurikuntien vuokraprosentteihin voidaan havaita, että kaikista vertailukunnista Tuusulassa on korkein vuokraprosentti, 8 %. Esimerkiksi Järvenpäässä ja Keravalla on omakotitonttien vuokraprosentti 5 %, kun Nurmijärvellä ja Sipoossa vuokraprosentti on 6 %. Tuusulan kunnan vuokrausprosentti ei ole kilpailukykyinen naapurikuntiin verrattuna.

Tuusulan vuokraprosentti on korotettu nykyiselle tasolle vuonna 1998, jonka jälkeen yleinen hintataso tonttimarkkinoilla on noussut. Tämä on johtanut vähitellen siihen, että vuokrataso on noussut etenkin Etelä-Tuusulan uusilla asuntoalueilla korkeaksi. Kohtuullinen vuokrataso edistää tonttien haluttavuutta ja asuntoalueet lähtevät rakentumaan. Lisäksi vuokratontit on useimmiten lunastettu omaksi kolmen vuoden sisällä, jolloin tontin lunastushinta on sama kuin vuokrasopimuksen allekirjoitushetkellä.

Tuusulan kunnan omakotitonttien hinnoitteluperuste muutettiin vuoden 2015 alusta kerrosneliöpohjaiseksi, joka on käytössä suurimmalla osalla kuntia ja kaupunkeja. Tuusulassa tonttien hintoihin ei ole tehty korotuksia tämän jälkeen. Vuokrasopimuksia on tehty vain muutamia Pohjois-Tuusulassa.

Vuokraprosentiksi esitetään 5 % 1.1.2018 jälkeen tehtävissä vuokrasopimuksissa.

Siirtymän toteuttamiseksi tasapuolisesti esitetään myös, että 1.1.2015 jälkeen tehtyjen vuokrasopimusten vuokrausprosentti lasketaan 1.1.2018 alkaen 5 %:iin. Sitä aikaisemmin tehdyissä vuokrasopimuksissa vuokraprosentti pysyy ennallaan.

Valtion tukemissa asuntotuotantokohteissa noudatetaan kulloinkin voimassa olevaa Ara:n päätöstä enimmäistonttihinnoista. Tällä hetkellä näissä kohteissa vuosivuokra voi olla enintään 5 % tontin enimmäishinnasta.

Yritystonttien vuokrausprosentti pysyy ennallaan 8 %:ssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää, että

  • vuotuinen vuokra kaikilla 1.1.2018 jälkeen vuokrattavaksi päätettävillä pientalotonteilla, mukaan lukien asuntomessualueen tontit sekä tuottajamuotoiset tontit, on 5 % kauppahinnasta sidottuna vuokrasopimuksen allekirjoitusvuotta edeltävän kalenterivuoden keskimääräiseen elinkustannusindeksin pistelukuun siten kuin voimassa oleva laki sallii
  • noudatetaan valtion tukemaa pitkän korkotuen asuntotuotantoon kulloinkin voimassa olevaa Ara:n hintapäätöstä vuokran suuruudesta enimmäistonttihinnasta
  • 1.1.2015 jälkeen, jo tehtyjen vanhojen vuokrasopimusten vuokrausprosentti on 1.1.2018 alkaen 5 %.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Päivi Hämäläinen oli asiantuntijana kokuksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.