Kunnanhallitus, kokous 30.10.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 493 Rakennusjärjestysehdotus, Sipoon kunta

TUUDno-2017-926

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Sipoon kunnan hanke rakennusjärjestyksen uudistamiseksi on edennyt ehdotusvaiheeseen. Luonnos rakennusjärjestykseksi oli nähtävillä 3.6.-4.7.2016, minkä jälkeen kunnanhallituksen nimeämä ohjausryhmä on laatinut rakennusjärjestysehdotuksen konsultin avustuksella.

Kunnanhallitus on 3.10.2017 päättänyt asettaa rakennusjärjestysehdotuksen MRA 6 §:n mukaisesti nähtäville, nähtävilläoloaika on 6.10. – 6.11.2017.

Sipoon kunnanhallitus pyytää Tuusulan kunnan lausuntoa siten, että lausunto on perillä 6.11.2017 mennessä.

Lausunnon valmistelu

Johtava rakennustarkastaja, rakennuslakimies ja kuntasuunnittelupäällikkö ovat tutustuneet ehdotukseen ja laatineet alla olevan lausunnon.

Kunnanhallituksen lausunto

Kunnanhallitus pitää Sipoon rakennusjärjestysehdotusta pääosin hyvin valmisteltuna ja perusteltuna. Mielenkiintoa asiaan lisää se, että myös Tuusulan kunnassa on samanaikaisesti vireillä rakennusjärjestyksen uudistaminen. Lausunnossa esitetyt kommentit liittyvät tähän tilanteeseen, eli samanaikaiseen nähtävilläoloon. Yleisesti ottaen olisi toivottavaa, että naapurikuntien rakennusjärjestykset eivät poikkeaisi olennaisesti toisistaan. Eräät rakennusjärjestysehdotuksen kohdat saattavatkin vielä vaatia pohdintaa. Näitä kohtia ovat seuraavat:

1) Sivuasunto

Sipoossa sivuasunnon koko on mahdollisesti liian suuri ja se sallitaan rakennettavaksi osin liian pienille rakennuspaikoille ja edelleen lisäksi se sallitaan rakentaa myös rannoille, siis merenrantakiinteistöille. Tuusulan nähtävillä olevan rakennusjärjestysehdotuksen mukaan sivuasunnon koko saa puolestaan olla enintään 100 m2 (nykyinen 90 m2).  Tuusulassa rakennuspaikan pinta-ala tulee olla vähintään 5000 m2 eikä sivuasuntoa saa rakentaa lainkaan ranta-alueelle. Tuusulassa ehdotukseen on myös täsmennetty, että sivuasunto saa olla enintään 20 m päässä päärakennuksesta ja samassa pihapiirissä.

2) Sipoossa rakennuspaikan vähimmäiskoko asemakaava-alueen ulkopuolella on ehdotuksessa 3000 m2, luonnoksessa vielä 5000 m2. Tuusulan ehdotuksen mukaan rakennuspaikan vähimmäiskoko on 5000 m2 ja 3000 m2 vain alueilla, joiden kiinteistöjen jätevedet johdetaan kunnallistekniikkaan. Katsoimme, että kiinteistökohtaisten jätevesien käsittelyyn 3000 m2 suuruinen rakennuspaikka on liian pieni. Umpisäiliön rakentaminen ei ole pitkällä tähtäimellä järkevä ratkaisu.

3) Sipoossa rakentamisen määräksi on tulossa sama rannoille ja kuivalle maalle vakituisen asumisen osalta, eli vaikuttaa siltä kuin Sipoossa herkkä rantamaisema olisi jätetty vaille merkitystä. Tuusula on puolestaan katsonut tarpeelliseksi käsitellä jatkossakin rantarakentamisen määräykset erilaisina kuin kuivan maan määräykset.

4) Sipoossa suunnittelutarvealueen määritelmä on jäänyt kokonaan pois, kun vielä aiemmin sellainen sisältyi rakennusjärjestykseen. Tällainen muutos olisi perusteltava huolellisesti. Tuusulan nykyisessä ja vireillä olevassa rakennusjärjestyksessä asemakaavoittamattomat alueet on määritelty suunnittelutarvealueiksi. Tuusulan näkökulmasta on mielenkiintoista, että Sipoo katsoo, että suunnittelutarvealuetta ei tarvitse määritellä, kun se on määritelty aiemmin. Suunnittelutarvealueen määritelmä on osoittautunut tyypillisesti valitusherkäksi kysymykseksi.

5) Sipoossa lomarakennuksen enimmäiskokoa on kasvatettu merkittävästi. Se oli ennen vain 120 k-m2 ja nyt jo 150 k-m2. Vertailun vuoksi lomarakennuksen kokoa Tuusulassa on kasvatettu nykyisestä 80 m2 vain 100 m2. Muutos olisi perusteltava kattavasti.

6) Sipoossa asuin- tai lomarakennuksen saa rakentaa nyt vain rannasta 30 m päähän entisen 50 m sijaan. Tuusulassa etäisyys on edelleen 50 m.

7) Sipoossa rakentamisen sopeuttamisesta maisemaan/luonnonympäristöön ei ole juurikaan selviä määräyksiä. Tämä saattaisi vielä vaatia tarkistusta.

8) Luvanvaraisuuden osalta Tuusula on ehdottamassa aika tavalla helpotuksia verrattuna Sipoon rakennusjärjestykseen. Tuusulassa mm. aurinkopaneeleiden asentamiseen ei jatkossa tarvita lainkaan lupaa eikä ilmoitusta, pois lukien kulttuurihistorialliset rakennukset. Tuusulassa myös vähäisiä terasseja/lasitettuja terasseja voi tehdä ilman lupaa tai ilmoitusta. Sipoossa samankaltaista tarkastelua ja vapauttamista kannattaisi ehkä vielä harkita.

Lausuntopyyntö liitteineen on nähtävänä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti

Kunnanhallitus päättää        

  • merkitä tiedoksi ehdotuksen Sipoon rakennusjärjestykseksi liitemateriaaleineen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sipoon kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.