Kunnanhallitus, kokous 12.2.2024

§ 63 Tankkaukset öljy-yhtiöiden korteilla 2024–2026 (2028), liittyminen Hansel Oy:n tulevaan kilpailutukseen ja sopimukseen

TUUDno-2024-106

Valmistelija

  • Inkeri Kontiola, hankintapäällikkö, inkeri.kontiola@tuusula.fi

Perustelut

Tausta

Tuusulan kunta on liittynyt Hansel Oy:n yhteishankintasopimukseen Tankkaukset öljy-yhtiöiden korteilla 2021–2023 (2025) kunnanhallituksen päätöksellä 13.9.2021 § 336.Sopimuskausi päättyy 30.11.2024.Toimittajina ovat etusijajärjestyksessä  Neste Markkinointi Oy ja St1 Oy.

Hankinnan tilaajaa sitomaton vuosittainen arvo noin 127 000 euroa (alv 0 %), joka ylittää lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016 tarkoitetun EU - kynnysarvon.

Yhteishankintayksikkö

Julkisten hankintojen osaaminen on syyskuun 2019 alusta koottu yhteen yhtiöön. Jatkossa kaikki julkishallinnon yhteishankinnat kilpailuttaa Hansel Oy. Omistus- ja yritysjärjestelyn myötä Hansel Oy:n omistajat ovat 2.9.2019 alkaen valtiovarainministeriö (65 %) ja Suomen Kuntaliitto ry (35 %).

Hansel Oy on hankintalain (1397/2016) mukainen yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia sen kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Tankkaukset öljy-yhtiöiden korteilla 2024–2026 (2028)

Hansel Oy valmistelee uuttaa kilpailutusta ja kerää sopimukseen liittymisiä 29.2.2024 saakka. Uusi sopimuskausi alkaa 1.6.2024. Sopimuskausi päättyy 31.5.2026, jonka jälkeen sopimusta on mahdollista jatkaa 31.5.2028 saakka. Sopimuksen jatkamisesta päättää Hansel Oy.

Nykyisen Tankkaukset öljy-yhtiöiden korteilla 2021–2023 (2025) -puitejärjestelyn sopimuskausi kestää 30.11.2024 asti. Nykyisen puitejärjestelyn asiakkaat siirtyvät käyttämään uutta puitejärjestelyä välillä 1.6.–1.12.2024. 

Tällä puitejärjestelyllä voidaan hankkia dieseliä, bensiiniä, moottoripolttoöljyä ja muita nestemäisiä liikennepolttoaineita toimittajien palvelu-, automaatti-, express-, vene- sekä ammattiliikenteen asemilta. Sähköauton latausmahdollisuus toimittajan latausverkostossa, mikäli maksun voi suorittaa toimittajan maksuvälineellä. Myös muita asemilla tarjottavia autoiluun liittyviä tuotteita ja palveluita kuten voiteluaineita, lasipesunesteitä, urealiuosta, pyyhkijän sulkia, polttimoita ja autopesuja pyritään sisällyttämään sopimukseen. Asemilla olevat päivittäistavarakaupat ja ravintolapalvelut eivät ole kilpailutuksen piirissä. Maksuvälineenä toimii polttoaineyhtiöiden kortit sekä mahdollisuuksien mukaan myös mobiili ja etätunnistus eli ns. rinkula.

Asematyyppejä ovat palveluasemat, automaattiasemat, express-asemat ja vene-asemat. Sopimuksen piiriin kuuluvat myös ammattiliikenteen ja raskaan liikenteen asemat sopimushinnoin.

Saatavilla olevat polttoaineet ovat bensiini (95E10 ja 98E5), diesel (talvi, kesä ja arktinen), moottoripolttoöljy, siellä missä tarjolla, uusiutuva diesel ja sähkö.

Sopimusmallin tavoitteena on kolmen toimittajan rankingmalli, jossa toimittajat asetetaan etusijajärjestykseen. Asiakkaan tulee käyttää ensisijaisesti ranking järjestyksessä ensimmäisenä olevaa toimittajaa. Mikäli kyseisen toimittajan jakeluasema on liian pitkän ajomatkan päässä tankkaustarpeeseen nähden tai mikäli asiakkaan työtehtävien hoidon tehokkuus niin edellyttää, voi asiakkaan edustaja käyttää ranking järjestyksessä toisena olevaa toimittajaa ja vastaavasti kolmatta.

Hinnoittelumallin tavoitteena on kiinteä alennus (snt/litra) asemalla myynnissä olevan polttoaineen mittarihinnasta tai sopimushinta (toimittajasta riippuen).

Vastuullisuus

Ympäristövastuu

Uusiutuvat polttonesteet vertailuun.

eKuitti lisäämään sähköisen laskutuksen tehokkuutta.

Taloudellinen vastuu

Toimittajilta vaaditaan riittävää taloudellista suorituskykyä, jota mitataan mm. riskiluokkavaatimuksella (tässä yhteishankinnassa 1-3 tai 4 erillisellä selvityksellä). Sopimustoimittajien taloudellista suorituskykyä valvotaan automatisoidusti Hanselin toimesta koko sopimuskauden ajan.

Varautuminen

Varavoimatankkausmahdollisuuksia selvitetään.

Sopimuksen hyödyt

  • Vältetään omasta kilpailutuksesta aiheutuvat prosessikustannukset
  • Saadaan käyttöön kilpailutetun ratkaisun polttoainehankintojen tekemiseen liikenneasemilta sekä suuren volyymin tuomat alennukset
  • Maantieteellisesti hyvin saatavilla olevat palvelut pyritään takaamaan valitsemalla toimittajiksi kolme polttoaineasemia ylläpitävää ketjua
     

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä Hansel Oy:n puitesopimuksiin säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu. Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella. Hansel Oy:n puitesopimusten etuina ovat myös

  • Hanselin asiantuntijoiden laajan tuki koko sopimuskauden ajaksi (mm. asiakkaan edunvalvonta ja toimittajahallinta)
  • Asiakastyöryhmässä voi vaikuttaa hankinnan sisältöön ja sopimuksen kehittämiseen

Hansel Oy on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka tavoitteena on säästää yhteiskunnan varoja lisäämällä tuottavuutta valtion, kuntien, korkeakoulujen ja seurakuntien hankintatoimeen. Toiminta rahoitetaan sopimustoimittajilta perittävällä palvelumaksulla, joka perustuu tehtyihin hankintoihin. Palvelumaksu on keskimäärin 1 % hankinnan arvosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • liittyä Hansel Oy:n tulevaan tarjouskilpailuun Tankkaukset öljy-yhtiöiden korteilla 2024–2026 (2028) ja tarjouskilpailun perusteella solmittaviin sopimuksiin alkaen viimeistään 1.12.2024 koko sopimuskauden ajaksi
  • valtuuttaa kansliapäällikön päättämään mahdollisen sopimuksen mukaisen optiokauden käytöstä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Hansel Oy, hankintapäällikkö, toimialueiden kirjaamot